• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 02:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как да запазя цвета на коралите ?

Започната от Pukanka, 02.02.2015 09:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pukanka

Какво е необходимо за да запазим цвета на коралите ? Имам един корал, който беше в началото розов, а сега стана кафяв. Осветлението е  LED лампи - Daylight с бяла дневна светлина и Аctinic Bue със светлина в синия сектор (12 x 2 W white, 6 x 2 W actinic blue). Пускам ги по 10 часа на ден.

камен чочев

Този въпрос е движещ за морската акваристика и всичко, което правим е в тази посока - да запазим или подобрим цветовете на коралите. Ако мислиш, че има фактор, който не влияе, се лъжеш. Не знам за кой корал говориш, но предполагам, че става въпрос за сериатопора хистрикс? Ако е така, това е корал, който се оцветява по-добре при осветлене с т5, а с лед стои по-кафяв.

Pukanka

Ще го снимам тези дни и ще го покажа.

Иво D

02.02.2015 20:12 #3 Last Edit: 02.02.2015 20:59 by Стоян Михов
Цитат на: Pukanka - 02.02.2015 09:24
Какво е необходимо за да запазим цвета на коралите ?
Мисля, че Камен  *privet* Ти е дал възможно най-правилния отговор, тоест че е свързано с осветлението - с един колега от форума, едни и същи корали имат различен цвят.

Mod; Позволих си да редактирам поста, имаме чувство за хумор, но на тази тема й дойде малко повече днес, вече изтрих един пост.

Стоян Михов

Цитат на: Pukanka - 02.02.2015 09:24
Какво е необходимо за да запазим цвета на коралите ? Имам един корал, който беше в началото розов, а сега стана кафяв. Осветлението е  LED лампи - Daylight с бяла дневна светлина и Аctinic Bue със светлина в синия сектор (12 x 2 W white, 6 x 2 W actinic blue). Пускам ги по 10 часа на ден.
Наистина ли 130 литров аквариум е с 36 вата осветление? Мале, мале. Моят дисплей от 290 литра беше с 210-240 вата диодно осветление и го смених, защото беше слабо и не осветяваше добре основата на коралите.  Сега съм с 320 вата луминисцентно. Ако изобщо мислиш да гледаш корали различни от някои меки корали и евентуално някой ЛПС, помисли за смяна на осветлението или направо на целия аквариум. За кой да е SPS на тази светлина покафеняването ще му е най-малкия проблем. Виждам че със съпруга ти имате желание да направите истински морски аквариум и не жалите средства, затова според мен го направете както трябва и зарежете това, как да кажа, творение на сера.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Pukanka

Ясно. Разбирам. Този аквариум явно ще ми е учебен, научавам доста неща покрай него. Па по натам като направим голям, ще сме по-подготвени. Нека си стои така, няма да го променям. Просто няма да взимам твърди корали. Сега имам три много малки които ми бяха подарък.

diabolique

Това което можеш да направиш в твоя случай, е да поддържаш основните параметри, алкалност, калций и магнезии. Избери си ден от седмицата който ти е най свободен (примерно неделя), прави тестове и добавяш буфери при необходимост за да ги държиш в норми. По добре използвай отделни буфери, примерно продуктите на Red Sea A,B и С  http://exoticland.bg/index.php/product/view_product/ReefFoundationA500ml Консумацията при теб ще е много малка и ще изкараш месеци с една разфасовка, може и да не се налага да добавяш буфери дори при редовни смени на водата. След тези три ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ неща трябва да държиш нитрати и фосфати във възможно най ниски нива. За нитратите може да избереш няколко начина, но при твоето ограничено място в съмпа май ще е най-добре добавянето на водка (имаше таблица за добавянето на водка някъде във форума), за фосфатите използвай фосфат ремувър на някоя доказана марка, аз ползвам на Tropic marin и съм доволен! Подменяш го когато забележиш че започват да се появяват зелени алги (започват да ти позеленяват камъните) понеже тестовите за фосфати не отчитат ниските нива, които карат аквариума да заприлича на футболен стадион.
     Казах "във твоя случай" защото е безсмислено да правиш ъпгрейди на твоя аквариум (пари и време хвърлени на вятъра), така или иначе си го взела и ще пробваш с него. Това са задължителните неща във всеки един морски аквариум и ако не друго, то поне ще се научиш да се справяш с тях, а справяш ли се добре ще се радваш на добре изглеждащи коралчета. Стоян вече ти каза за осветлението, спри се на меки и някои не претенциозни лпс-си, за спс-сите осветлението е от особено значение!

Similar topics (5)

50021

Публикации: 3
Прегледи: 6220

36603

Публикации: 15
Прегледи: 17329

39126

Публикации: 4
Прегледи: 6361

26381

Публикации: 1
Прегледи: 6190