• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Борба с водораслите чрез затъмняване - коментари

Започната от Георги, 28.11.2013 11:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Георги

Борба с водораслите чрез затъмняване
Моля, споделете опит в премахването. За въпроси по конкретни проблеми има раздел водорасли.

tetra

Преди да започнем с борбата трябва да сме наясно срещу какво и за какво се борим. Водораслите, към които изпитваме такава голяма ненавист, колкото и да е неразбираемо са нашите тай добри помощници за оптимизиране на еко системата в аквариума ни. Те се появяват веднага с нарушаване на някой от параметрите на водата, и ни предупреждават моментално, че нещо не е наред, и бързо се размножават с което се стремят да върнат нещата в балансиран вид. И след като нещата се върнат в нормите, тази балансирана еко система е неблагоприятна за тях и те изчезват сами. Ето защо израза борбата срещу водораслите може да се разбира като борбата срещу стабилната еко система в аквариума ни. Е защо трябва да премахваме водораслите които създават стабилна еко система и ни предупреждават и алармират точно, че нещо не е наред. Това е все едно да изключим алармената система за да не ни безпокои.
По точен е израза стабилизиране на еко системата в аквариума за да прекратим развитието на водораслите. Иначе борбата ни с тях е предварително обречена защото те са първите живи и растителни организми, възникнали в наи неблагоприятните условия на земята и създават 50% от кислорода и условия за развитието на водните растения и живота на земята. И макар след това да не се виждат са живи и готови да ни помогнат когато нещата се влошат.
С появата на водораслите трябва веднага да реагираме и отстраним дисбаланса в аквариума, като наблюдаваме по нататъшното им развитие за да разберем дали действаме правилно и чак след това можем да помислим за отстраняването и. За което са написани много неща и няма да се спирам.
Ако обаче е наложително веднага да ги премахнем, трябва да сме наясно че премахваме един екологичен наш помощник и проблемите ни ще са двойно по големи и трябва да можем всичко да направиме сами.  *privet*

bustama

Добре е - задължително, ако мога да се изразя така  :-D определени членове на форума много задълбочено и по няколко пъти, да прочетат  поста преди моя!
Борбата с водораслите в растителен аквариум е ненужна и безсмислена! Като цяло, борба с каквото и да е, е обречена. Мисълта, че водораслите са ни, да кажа в "помощ", узря в главата ми и до сега - във времето тази мисъл се е доказала.
Няма нужда, да се затъмнява аквариума или други "техники" с които да се мъчим и в повечето случаи да постигаме временен ефект. Сладководният, растителен аквариум има нужда от спокойствие(време е нужно, месеци, че и година в някой случаи на аквариума Ви да стане стабилен), добра филтрация и не на последно, даже на първо място - да не е пренаселен с животинки.
Спазвайки да го кажа  :-) тази дисциплина ще имаме успех. Да не забравяме и дъното!


kuvert

Обраслият с водорасли аквариум е "БОЛЕН" аквариум. В него е налице "ПАРАЗИТИЗЪМ"-водораслите се захващат върху растенията, започват да усвояват хранителни вещества от тях, като в крайна сметка "ГОСТОПРИЕМНИКА" (растението) загива.
Да се твърди,че лечението на болен аквариум е безсмислено е меко казано глупаво и непрофесионално изказване. Заразените от водорасли растения са болни растения и се нуждаят от лечение-премахване на паразита и създаване на благоприятни условия за стимулиране на развитието.
Оставяйки растението "само да се оправя" шанса му да оцелее е минимален.По-вероятно е да останат само водораслите. Така в голяма част от случаите на заразени с водорасли аквариуми се стига до РЕСТАРТ.
За щастие тази дума все по-рядко я срещам в този форум(да не казвам че изчезна дори)! Допреди 4-5 години непрекъснато имаше теми със снимки на унищожени от водорасли растения и аквариуми,като последните постове бяха от рода "ЩЕ СЕ НАЛАГА ПОЧИСТВАНЕ И ПЪЛЕН РЕСТАРТ!"
Както в медицината,така и в акваристиката има голям напредък в лечението на заболяванията.
След години на проби и грешки десетки акваристи намериха решения и стигнаха до редица изводи КАК ДА СЕ ПРЕБОРЯТ С ВОДОРАСЛИТЕ,КОГАТО ПОЛОЖЕНИЕТО ЗАПОЧВА ДА СТАВА БЕЗНАДЕЖДНО!!!
Невземането на своевременни мерки за премахване на водораслите в аквариума води до ескалация на проблема и последващото по-късно решение за борба с тях става все по-трудно!
Поддържането на добри и отлични параметри в един аквариум е предпоставка за здрави растения без болести и водорасли. Събирането на различни видове растения в един аквариум,изискващи различни условия за растеж (растения от различни биотопи)е причина за грешки в начина на отглеждане! Тогава се  получава срив в системата и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е нужна човешка намеса. Трябва НЕЗАБАВНО да се ограничи развитието на водораслите.
Като един от основните начини за това НЕЗАБАВНО ограничаване е МЕТОДА СЪС ЗАТЪМНЕНИЕ. Той предизвиква блокиране и спиране на развитието на водораслите (липсата на светлина е предпоставка за тяхното бързо загиване). Стабилизирането на биосистемата в аквариума след определен срив е бавен и продължителен процес, който не винаги е успешен, тъй като се влияе от много фактори! Понякога се налага употреба на допълнителни препарати-подобрители за вода и други подобни (които са тема на друг разговор).
Обобщено с няколко думи-когато водораслите започнат да превземат неконтролируемо аквариума борбата за спиране на тяхното развитие е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. За да се води тази борба са нужни елементарни познания за техният жизнен цикъл.Борбата включва различни методи за тяхното премахване.Заедно с това се предприемат действия за стабилизиране на екосистемата!

В допълнение-нека колегата с поста над мен да седне и да прочете какво изучава науката ФИТОПАТОЛОГИЯ, която е част от БОТАНИКАТА (наука за растенията).В частност да изучи що е ПАРАЗИТИЗЪМ по растенията и какви са начините за борба с него!

banderas738

Въпрос към колегата kuvert, в аквариума ми се появяват цианобактерии.Знаем ,че появата им е сигнал за липса на нитрати.Означава ли изказването ви че е по-добре да наблъскам аквариума с антибиотик и да го затъмня за да се отърва от цианото или просто да пробвам да вдигна нитратите?Или да подобря филтрацията от чието състояние също се влияе цианобактреията.Ако излекувам аквариума с антибиотик дали след месец нещата няма да са същите и отново да съм изходно положение?
Водораслите може да започнат да взимат превес над растенията единствено ако не им обърнем внимание и не се "вслушаме" в това което искат да ни кажат.Липса или предозиране,лоша филтрация и т.н.Ако още при първоначалното им сигнализиране за проблем в аквариума им обърнем внимание няма водорасло което да не може да бъде овладяно и без намесата на химия или затъмняване или т.н.

bustama

 :-) добре, аз всъщност се радвам - защото от подобна тема и постове винаги, в това съм сигурен - ще надделее разума и много хора ще започнат да си задават определени въпроси и ще търсят отговора им.
Аз мога само да коментирам моят аквариум и твърдя, че обраслите от водорасли растения ще се преборят и ще победят водораслите. :-D Защо ли - защото го виждам с очите си и начина по който се случва този процес, протича и в мозъка ми. *bg*
Моля, да не изпадаме в крайности, а да опитаме да общуваме без обиди - за да има резултат.

Лично, уверявам колегата  kuvert, че от медицина не разбирам и не намирам нужно нейната намеса. Фисиденса, който отглеждам в аквариума си, както и други растения, които имам и съм гледал - все не претенциозни са се справяли със водорасли, като :
                                                                                                - черна брада
                                                                                                - ксенококос
                                                                                                - рога
                                                                                                - нишковидни
                                                                                                - има едни зелени нишковидни ли как се казват точно не се сещам, всъщност може и да изписвам имената на водораслите не правилно, моля да ме извините - та тези водорасли се появяват най-вече при неправилно торене и осветление, дано се сещате.

Когато постигна баланс в аквариума, като спра торенето или го намаля( само определен елемент) засиля co2 или намаля, както и светлината, следя параметрите и показателите на водата!
За много колеги, следенето на параметрите и показателите е не нужно и от там и грешните заключения!

kuvert

Цитат на: banderas738 - 22.01.2015 10:48
Въпрос към колегата kuvert, в аквариума ми се появяват цианобактерии.Знаем ,че появата им е сигнал за липса на нитрати.Означава ли изказването ви че е по-добре да наблъскам аквариума с антибиотик и да го затъмня за да се отърва от цианото или просто да пробвам да вдигна нитратите?Или да подобря филтрацията от чието състояние също се влияе цианобактреията.Ако излекувам аквариума с антибиотик дали след месец нещата няма да са същите и отново да съм изходно положение?
Водораслите може да започнат да взимат превес над растенията единствено ако не им обърнем внимание и не се "вслушаме" в това което искат да ни кажат.Липса или предозиране,лоша филтрация и т.н.Ако още при първоначалното им сигнализиране за проблем в аквариума им обърнем внимание няма водорасло което да не може да бъде овладяно и без намесата на химия или затъмняване или т.н.
Всеки аквариум има водорасли. Включително и моят. Имам си на едно място малко брада и не я пипам. Тя ми е показател какво става в аквариума ми. Нито се опитвам да я боря, нито се опитвам да я лекувам
Но когато водораслите вземат превес над растенията и вътре стане малък ад-няма как да се опитваш да стабилизираш системата с намаляване на торене и сифониране. Или рестарт или крайна мярка за борба-затъмняване и др.
Аз имах проблем с цъвтежа преди много години. Какво ли не опитвах-и УВ и намаляване на свтенето.
Докато не затъмних 2 пъти по 3 дни и не пуснах артемия нещата не се получиха!
За всеки аквариум е индивидуален подхода!
Категорично не твърдя,че щом се появи брадица и давай да затъмняваме. Но има случаи, когато това е първата стъпка в борбата с водораслите, за да се спаси аквариума!

VDO

Цитат на: bustama - 22.01.2015 09:13

Няма нужда, да се затъмнява аквариума или други "техники" с които да се мъчим и в повечето случаи да постигаме временен ефект. Сладководният, растителен аквариум има нужда от спокойствие(време е нужно, месеци, че и година в някой случаи на аквариума Ви да стане стабилен), добра филтрация и не на последно, даже на първо място - да не е пренаселен с животинки.
Спазвайки да го кажа  :-) тази дисциплина ще имаме успех. Да не забравяме и дъното!
*THUMBS UP* абсолютно съгласен съм с това мнение.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

bustama

Щом стигаме да крайни мерки... ние сме успели да налучкаме правият път. :-D за борбата.
Повярвайте, няма нужда при наличие на брада да затъмнявате - следете ги още в началото нещата, защото, както казаха и колегите в последствие е трудно, изисква се голямо търпение и разбиране за да не се стига до рестарт. Но какво е рестарт? Какво искаме да кажем с тази дума, кое е действието, което назоваваме? Ако само се е наложило - да махнем растенията и декорацията, за да започнем от начало, това ли е рестарт?! Но махнем ли грунда и "лекуваме" бактериите в него и филтъра - това означава, че още от самото създаване на аквариума ние, в това число и аз  :-D сме се объркали, лекинко. При стартиране, не сме били търпеливи и знание не е имало - от там и разумни действия. Претоварили сме аквариума и  старта, най-вероятно е минал с малко растения или "болни" такива. И после, с малките с-теми било трудно...


tomatomov197

  Затъмняването помага много в борбата срещу водораслите , изключението е брадата .  Естествено след като ги премахнем трябва да отстраним причините за появяването им , иначе ще се появят отново и то доста бързо .  Не виждам защо трябва да се отрича нещо изпитано и работещо  *dontknow*
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

bustama

Тома, аз не отричам нищо. Казвам, че монетата има и друга страна. Но,  kuvert не знам защо, така е рипнал и не ще да я признае.  *dontknow*

kuvert

Защото не съм съгласен с теб! Рипнал си да отричаш метод,признат и прилаган от дузина акваристи по цял свят! Че даже стигаш и до крайности-да твърдиш, че не е нужно да се прилагат каквито и да е методи за борба с водораслите! Ти по-умен акварист ли си от Амано,който също споделя метода със затъмняване?

bustama

Ха, ха,ха... много знаеш, кой какво споделя и за какво в интернет пространството. kuvert... как си ги измисляш  :-D, какво съм отричал, че не разбрах? Дано не си насъбрал от последния път - когато се опитах да ти помогна ;-), да разбереш, че глутамарала не е златната пръчица и без него, може да имаш здрави растения и един стабилен, с красиви риби аквариум.

kuvert

Ти да ми помагаш????
От теб помощ не съм искал, а и не ми трябва!
Но  гледайки в една твоя обява какви "здрави и красиви" микрозоруми предлагаш-бих ти препоръчал да погледнеш и моите,които предлагам и тогава ще разбереш каква вълшебна пръчица е глутамарала и колко имаш да гониш! Мога да ти дам доста съвети, за да имаш наистина красиви растения в аквариума си!
А обвързването на "красивите риби" с борбата с водораслите, препарати и затъмняване още повече говори за твоята некомпетентност!
И не разбирам защо въобще коментираме този препарат в тази тема. Явно си насъбрал доста и ти е голям проблем факта,че той чисти водораслите за минимално кратко време! Няколко десетки пъти по-бързо от твойте методи!
Ползвай си методите,които знаеш, коментирай ги,обосновавай се както искаш, но не се прави на професор да отричаш методи,доказани и ползвани в цял свят! Без значение какви са те!

Caxapa

E, деее! Като на пазара сте и всеки си хвали стоката. Хайде да се спрете малко!

bustama

 :-) нека мине време, винаги на по бира, като не вярваш - може, да се убедиш с очите си! Казвам да мине време, не щото си крия аквариума, а защо съм стартирал нова подредба преди 6 дни.
А, какви са микрозорумте,  сам ела да видиш - за да не говориш празни приказки! По тях, щом видиш водорасли - твои са!

Не си хваля стоката - щото не съм търговец и  100лв. на месец от пазара не могат да ме съборят!
Акваристиката ми е хоби - за удоволствие, не за печалба!!!

asito

Цитат на: kuvert - 23.01.2015 06:48

Но  гледайки в една твоя обява какви "здрави и красиви" микрозоруми предлагаш-бих ти препоръчал да погледнеш и моите,които предлагам и тогава ще разбереш каква вълшебна пръчица е глутамарала и колко имаш да гониш!
Без да се заяждам-видях тези дни,че продаваш анубиас с черна брада по него.Ти си си написал,което си е коректно,но се изненадах много.Малко кофти реклама сякаш...
http://aquariumbg.com/forum/predlagam/prodavam-anubias-53118/

Caxapa

Последно предупреждение правя да не си мерите/мерим /писалките  Моята пише  червено!  *MODERATOR* Нека се дават мнения и насоки по темата.

Similar topics (4)

48575

Публикации: 5
Прегледи: 6513

48596

Публикации: 0
Прегледи: 5389

48576

Публикации: 2
Прегледи: 6672