• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Предложения за правила и условия за Конкурс Коледа 2013 г

Започната от NO CARRIER, 02.01.2013 09:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Здравейте,

Традиция е гласуването в Коледните конкурси да е от членовете на форума. За момента не смятам да правим промяна в начина на оценяване.

Видя се, че сегашната система за гласуване на Коледните конкурси има недостатъци. От темата за класирането видях предложение, което ми хареса и мисля, че мога да реализирам като условие за право на глас.

Гласоподавателят да има N на брой мнения, да е стоял не по-малко от M минути във форума, да има тема в раздела за представяне на аквариумите, да е регистриран преди 2 години.

Съответно се появиха мнения, че има хора, които само четат без да пишат и такива, които пишат, но не са пуснали снимка на аквариума си или все още са в процес на създаването му.

Хайде да обсъдим някакви примерни стойности.

Две години за регистрация ми се виждат прекалено много. Може би ще го увелича на 2 месеца. Времето колко да бъде - 2 месеца са 60 дни, по 30 минути на ден това прави 30 часа. Добре ли е или е непостижимо? Броят мнения да бъде 10, за да не настане всеобщо спамене?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Peza

 *privet*
Цитат на: NO CARRIER - 02.01.2013 09:07
...да има тема в раздела за представяне на аквариумите,...
Две години за регистрация ми се виждат прекалено много. Може би ще го увелича на 2 месеца. Времето колко да бъде - 2 месеца са 60 дни, по 30 минути на ден това прави 30 часа. Добре ли е или е непостижимо? Броят мнения да бъде 10, за да не настане всеобщо спамене?
За мен, най доброто е присъствието на профил в клубът.
2 месеца като време на регистрация, също ми се струва разумно и не прекалено много.
30 мин. всеки ден ми се виждат много на мен. може би трябва да се посмали, 5-10мин дневно в продължение на 2 месеца, дали не е по-добре?
Броят мнения също 10-20 ми се струват достатъчно, така че да не изпадаме в крайности.

Още веднъж поздрави, за желанието тази година още от рано да се разискват нещата и да не се чака времето преди конкурса.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

tonino


Borko7

Аз пък мисля, че трябва да има и някаква намеса от страна на екипа.
Специално аз се дразня в биотопните аквариуми, когато има риби и растения от различни континенти. Или да не се допускат или да имат някакви наказателни точки, както в бягането с препятствия ако събориш препятствие и т.н.
Това може да се прилага и за други категории или за техниката, която се вижда, за която толкова много хора недоволстват (на мен лично не ми пречи).
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

NO CARRIER

За присъствието на неотговарящи на категорията си аквариуми отново поемам вината върху себе си. Хвърлих един бръз поглед, но не достатъчно. За тази година ще потърся помощ, обещавам.  :-[
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ПМП

На мен ми се ще да чуя и предложението на Акапулко от преди 3г.Търсих ,но не го намерих.

Niikii

Според мен е най-добре всеки да може да дава точки 3т., 2т., 1т. съответно за 1,2 и 3 място. На края на всеки аквариум му се смятат точките и това е :)

trupai

Цитат на: Borko7 - 02.01.2013 10:30
Аз пък мисля, че трябва да има и някаква намеса от страна на екипа.
Специално аз се дразня в биотопните аквариуми, когато има риби и растения от различни континенти. Или да не се допускат или да имат някакви наказателни точки, както в бягането с препятствия ако събориш препятствие и т.н.
Това може да се прилага и за други категории или за техниката, която се вижда, за която толкова много хора недоволстват (на мен лично не ми пречи).
Абсолютно съм съгласен с това да има наказателни точки за това,че техниката се вижда на снимките! За мен ваденето на техниката беше огромен проблем, но въпреки това я извадих, защото така показвам уважение към конкурса и всички участници!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Gothica

Това да имаш профил в клуба въобще не е най-доброто решение според мен. Аз лично съм регистрирана от 2 години, основно чета статиите и форума. Почти не съм писала, напоследък само тук таме. Не познавам никой от участвалите в конкурса трябва да ми се откаже правото да гласувам само защото нямам профил ли? Признавам, че не разбирам особено много и в кат. Биотопен съм допуснала явно доста грешки, но защо само заради липса на профил да нямат правото да гласуват хората? Броят на мнения също е много странен показател за ограничение. Пример: аз чета основно и гледам да намирам решение на проблемите и въпросите си във форума чрез търсачка, за да не ми се прави забележка как имало такава тема и защо съм направила еди си какво. Не се чувствам компетентна, за да давам съвети, за които не съм 100% сигурна, че да отговарям на въпроси от други начинаещи акваристи. Еми как да имам повече мнение във форума? Да пускам песнички и снимки ли? Най-добрия показател за ограничение в гласуването би трябвало да е времето прекарано във форума. И вече някакви нормални ограничения за другите показатели.
Лошото поведение е като спуканата гума - не можеш да стигнеш много далеч, ако не я смениш.

terier4o

Аз подкрепям инициативата с   две ръце!!
 Според мен условието за наличие на профил на аквариума в раздела е много на място, освен това участник не трябва да гласува в категорията в която участва, трябва наистина да се въведе система, по която умишлено поставени ниски оценки да се махат... Борислав беше споменал за най-ниските 10 или 5 оценки, независимо дали са 1, 2, 3.

Трябва да се въведат изисквания които да се спазват- техника , мръсни стъкла, мътна вода( освен ако не се търси ефекта черна вода).... да означават недопускане до конкурса.

Аз искам да предложа и нова категория НАЧИНАЕЩИ АКВАРИСТИ или ПЪРВИ СТЪПКИ , за да се даде шанс на начинаещите колеги да се съревновават между равностойни, и освен това да имат стимул да полагат усилия при оформлението на аквариумите си.

Мина ми мисълта, да се даде възможност на спонсорите на конкурса да могат да гласуват само за първите 3 или 5 аквариума ( да има жури), и да изберат свой фаворит, всеки от спонсорите да има право да ползва снимката на аквариума за рекламни цели ...... примерно....
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

dafil

-Въвежда се критерий за кой да може да гласува
-снимките наистина да са читави,а не от телефон и БЕЗ техника в аквариума
- когато става въпрос за гласуване от широк кръг потребители,да се гласува само за аквариума който мислиш,че трябва да спечели!-предложение  на  колегата Buhoff от преди 2 години
Аз бих го увеличил до гласуване за  1-во,2-ро и 3-то място.
Естествено,че няма да може да се гласува за собствения аквариум :-D

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Сашето

Цитат на: tonino - 02.01.2013 10:28

Участниците да не гласуват за себе си, а може би и въобще да не гласуват в категорията ,в която участват

И аз съм на това мнение.  *THUMBS UP*
So many problems, so little time.

danielm

Съгласете се, че ваденето на техника не винаги е възможно!
Аз за да скрия дънния филтър направих чудеса, защото нямаше как да го изкарам.
Да не говорим, че за колегите dafil и Чакъров е направо убийство на кристали!

И цялата галимация за да може някой гледащ черита да не им сложи ниска оценка!  :duvar:

Стоян Михов

Според мен от изискванията трябва да отпаднат критерии характерни за акваскейпърските конкурси - като това аквариума да се снима без заобикалящата го среда, мисля че това трябва да се допуска, ако някой е направил красива хармония между аквариума си и останалото обзавеждане е хубаво да се покаже.

Аз пък предлагам да се обединят категориите сборен и биотопен. Сигурно се броят на пръсти хората, които могат да опишат еднакво добре биотопа на скалариите, дискусите, цихлидите от Малави, от Танганайка, псевдоатерините от Австралия, живородките от северна Америка и т.н. За мен тази категория е за оценяване от жури и специалисти, повечето хора които гласуват тук в категорията биотопен, гледат само външния вид на аквариума, което обезмисля поставянето им в друга категория. Да не говорим че аз мога да споря години с някой, кой аквариум представя правилния биотоп и кой не. Също да кажа че и голям брой от участниците също не са наясно много що е това биотопен аквариум.

Същото мисля и за категория палудариум, много е несправедливо тези прекрасни редки аквариуми да остават извън класацията, за тях няма награди и т.н. Бих предложил, като не се съберат достатъчно участници в категориите палудариум и морски, аквариумите да се преместват в общата категория, където да се състезават на равни начала с другите аквариуми, все пак гласуваме за най-хубав аквариум, и аз съм сигурен, че много от аквариумите в тези две категории могат да се преборят за първите места в общ конкурс.

За да остане конкурса по-непорочен (а не толкова привлекателен с цел получаване на награди) бих сложил ограничение на наградите:
1. Първото място награди на обща стойност до 100 лв (даже по-малко според мен)
2. ро място награда до 50 лв.
3. награда до 20 лв.

За гласуването:

Ако се гласува с точки, то да има ясни правила. Задължително се дават минимум 5 точки на аквариума (аквариумите, защото можеш да си харесаш еднакво няколко аквариума) , който според оценяващия е най-хубав, на следващите по "хубост" им се дават 4 точки и така. Не се допуска прескачане на точки, т.е. не е възможно да гласуваш с 5 и 1, ако искаш можеш да дадеш само две оценки на всички аквариуми, но те ще бъдат 5 и 4, защото не е възможно да пропускаш оценка и трябва задължително да започнеш от 5. Всяка оценка 1 ще се разглежда много внимателно, реално погледнато такава оценка не би трябвало да се дава, тя означава че мястото на такъв аквариум изобщо не е на конкурса. (в падащото меню да става ясно че това са точки - да не се бъркат хората че това е място.)

Право за гласуване: Всички активни членове на форума, регистрирани поне 2 месеца преди конкурса с не по-малко от 20 смислени (имам предвид извън лафче, пазар и такива състоящи се в емотикони, супер, мн ми харесва и други подобни) публикации (гласуващите с малко публикации и "странни" оценки, ще бъдат проверявани). Знам, че има много хора, които са регистрирани от 2008-ма и само четат. Моите уважения към тях, напълно ги подкрепям, но те са избрали такъв тип поведение сами и не би трябвало да се разсърдят, ако ние не сме съгласни "да се появяват" само при гласуването или в пазара. Активното участие не се изразява само в даване на акъл, а в споделяне, никой не очаква от членовете да леят мозък, а по-скоро да си покажат аквариума, да се похвалят, да се оплачат, и евентуално да попитат.

За мен наличието на профил в клуба нищо не означава, всеки може да "изкопае" една снимка на аквариума на чичо му или да си открадне някава грозна такава от тайванския форум, поства я и я забравя и готово вече може да гласува. Да не говорим какъв спам ще настане в Клуба, е аз например нямам профил там и няма и да си направя само за да мога да гласувам. Не можем да проверим всички 300 гласуващи имат ли профил, той на реален аквариум ли е и т.н.

Намеса от страна на екипа
Всички снимки се проверяват за техническите изисквания
Аквариумите да бъдат чисти, подредени показващи отношение към хобито. Развъдни аквариуми, аквариуми с мътна вода, зле изглеждащи риби или такива поставени в неподходящи за тях условия, обрасли с водорасли или непочистени стъкла ще бъдат дисквалифицирани на първо четене.
Лоши снимки няма да се допускат. Лоши снимки са с лоша резолюция (правени с евтин телефон, без фокус и т.н): отблясъци и отразявания на мебелировката по предното стъкло и други. Не всеки е професионален фотограф, но трябва да направи минимално усилие, ако няма фотоапарат или не може да снима да се обади на колега да пият по две бири и да направят хубави снимки.

За изваждането на техниката, не мисля че трябва да е задължително условие, за морските тя трябва задължително да си е в вътре. Общо взето ние трябва да оценяме как изглежда аквариума в ежедневието си - така като го вижда собственика и гостите му, а не специално напудрен за конкурс. Който реши да отива към конкурса за акваскейп тогава е друго.

Предлагам и спечелилия коледен аквариум да се слага на мястото на дядо Коледа на хедъра и да стои там един месец :)

Поздрави и Честита 2013!

***
И да не забравя - ако ограничим от гласуване участниците в конкурса, трябва да ограничим и спонсорите и като ударим чертата при 50 участника примерно и 10 спонсора, при условие че орежем и новите членове, то кой остава да гласува? Коко и една дузина нови членове с по 20 поста  :-D?  Не трябва да се втеляваме толкова, естествено няма да може да се гласува за собствения аквариум, но участниците ще могат да гласуват, защото както казах минималната оценка с която могат да започнат гласуването е 5, така че щат не щат ще трябва да оценят някой от конкурентите си с 5.

***
И дайте да не усложняваме нещата твърде много, вижте сега Коко като изчисти мъртвите души и анулира безумните оценки нещата придобиха приемлив вариант. За бъдещия Коледен Конкурс, ако не допуснем изобщо мъртвите души и ако приложим правилото за задължително започване с оценка 5 и невъзможност за прескачане на оценка, мисля че няма да има нужда от други по-крути мерки.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Асен Евгениев

Доста от колегите езерняци нямат профил в Клуба, но са много напред
с материала. Да не се окажат дискриминирани в даден момент.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!