• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.01.2021 12:12

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

УЧАСТНИК No11

Започната от Igi, 11.12.2005 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Igi

ВТОРО МЯСТО

ДАННИ ЗА АКВАРИУМА:

Размер на аквариума: 130х60х50
Обем на аквариума: 390 л.
Растения:  Bacopa caroliniana, Rotala macrandra, Rotala nanjenshan, Rotala walichi, Lindernia parviflora, Ludwigia arcuata, Echinodorus "grosser bear", Echinodorus "junglestar" N16, Echinodorus beauty red, Echinodorus tropica, Echinodorus tenellus, Echinodorus indian red, Echinodorus leopard, Echinodorus red flame, Micranthemum umbrosum, Cabomba furcata, Aponogeton undulatus, Glossostigma elatinoides, Hygrophila corymbosa, Hygrophila corymbosa compact, Saururus cernuus, Ranunculus limosella, Nimphaea rubra, Didiplis diandra, Limnophilla aquatica, Nesaea pedicellata.
Риби: Paracheirodon axelrodi - 50 бр., Nannostomus marginatus - 50 бр., SAE - 5 бр., Ancistrus звезден - 2 бр., Papiliochromis ramirezi - 2 бр., Trichogaster leeri - 1 бр., Irriaterina verneri - 10 бр.
Заден фон:  Черeн мат.
Осветление:  5x36W, 120 cm (830+840+860+2х865). Около 16000 lm.
Филтрация:  
1) Ferplast Bluewave 07, 600 l/h, вътрешен;
2) UV-C 8W.
Допълнително оборудване:
Грунд:  чист Витошки пясък .
Параметри на водата: : t=25°C; pH=6,4; GH=4; KH=1; NO3=80 mg/l; PO4=5,0 mg/l; Fe=0,35 mg/l.
Допълнителна информация:
1)CO2 система на Ferplast.
2)Торове: Aquaformula Pro 7/7 Macro; 3/7 Fe+; 1/7 Micro; Ca+; Vit+; Mo+
3)Ежеседмична подмяна на 10% вода

СНИМКИ:


Снимка 1


Снимка 2


Снимка 3


Снимка 4


Снимка 5

Longanlon

6
Определено изключително добре гледани растения. Страшно харесвам точно тоя вид аквариуми с много набутани колкото може да поеме видове растения - дело на човек, който се гордее, че успешно ги е отгледал - типичен аквариумен градинар. Но не и акваскейпър за съжаление. Въпреки неоспоримото им качество, растенията са прекалено много и по прекалено малко екземпляри от вид, за да се направи смислено подреждане. Не ме разбирай погрешно - аквариумът е страхотен, но за Общ аквариум, не за Акваскейпинг.

Raven

най добрият холандски аквариум които съм виждал- на живо растенията са още по страхотни.
имайте предвид че това са сложни и капризни растения и е нужно голямо майсторство да се докарат до този вид- аз никога не съм го успявал.
е,акваскейпа е от стария "холандски" тип но е много китен и радва окото.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

Точно това казвам - страхотна градина. Блазе ти, че си го видял на живо.Може би трябва и ние като в Холандия да ходим като комисия по къщите на участниците да събираме впечатления на живо, да виждаме как се вписва аквариума в обстановката на стаята и да подръпваме растенията с пинцети за да видим дали са добре вкоренени...

Dimitar

Невероятно! Не мога да повярвам, че на едно място могат да се съберат толкова много различни растения и всичките да са в такова хубаво състояние!  :shock:
Прогноза: Шампион!

niky

Това е аквариума, класиран от мен на първо място.
Както и друг път съм казвал, харесвам "холандските" аквариуми, не толкова японските.
Не съм съгласен, че няма композиция.  Има си преден, среден и заден план, изместена в дясно гледна точка, колорит от цветове и форми.
Няма близко разположени растения с подобна форма на листата.

За оценяване на холандски аквариум се използва и баланс на риби, големина, слоеве на обитаване, осветление, грунд и т.м. Засега ние оценяваме субективно. Но мисля, че и без тези критерии аквариума впечатлява.

И надявам се, догодина да спечели и призово място на световните конкурси.

cihlidi_fan

Ухаа жесток е на 2-ро място в моят списък (мислен)  :lol:  Интересно ми е на кой е но кат обявят резултатите ще разберем  :idea:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus


Dimitar

Цитат на: "cihlidi_fan"Ухаа жесток е на 2-ро място в моят списък (мислен)  :lol:  Интересно ми е на кой е но кат обявят резултатите ще разберем  :idea:

Евгени Младенов най вероятно :lol:

Deep

За мен този аквариум е № 1 в категорията си. Уникални растения изискващи много познания и грижи за да бъдат отгледани. Само заради труда заслужава първото място. Изглежда невероятно.

Ilianidis

Според моите критерии нямам никаква забележка с изключение на едно,на мене би ми харесвало повече,ако самия аквариум беше още малко по-дълъг и при това положение растенията не биха се сгъчкали така.Харесвам на определени места да има лека видимост в дълбочина.Всичко иначе е перфектно!

Атанас Казаков

Браво Евгени! :bravo

Nemo

Прекрасно  , невероятно преплитане на цветове :P  :bravo
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

miTko

Голяма колекция от здрави растения, няколко много интересни вида!
Но този аквариум не "стои" в тази категория... Когато оценявах, основната тежест на оценката за мен съставяше акваскейпинга! Тук не виждам идея. В "сборен аквариум" бих го класирал на 1-во място.
Разни мои АКВАРИУМИ 

yoshko

Лично аз смятам, че след като аквариумът е поставен в категория Акваскейпинг, то за него трябва да се гласува като за такъв, а не да се пренебрегва само защото не отговаря на някой на представата за тази категория. Лично за мен и хаотичната подредба си е подредба - въпрос на личен вкус  :D  Може би в такъв случай трябва някой "разбирач" да разпределя аквариумите по категории, а не участниците. Аз лично много се чудих между първо и второ място и накрая го поставих на второ. За съжаление не се видях в гласувалите.