• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

За КИЛИ рибките

Започната от Desmoria, 10.09.2013 16:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Desmoria

За КИЛИ рибките

Кили рибките (хайверополагащи шаранозъби), семейство Cyprinodontidae, са повече от 500 вида, като непрекъснато се откриват нови видове и локални форми. Наименованието си кили те получават не от английския глагол "kill"(убивам), а от холандския език. На старохоландски думата "kil" означава малка плитка яма,запълнена с вода.

На външен вид, с просто око, може да се забележи сходство в анатомията на кили рибките с живородните рибки(семейство Poecilidae). Но двете семейства, в хода на еволюцията са тръгнали по различни пътища в борбата си за оцеляване и съществуване.

Неголемият размер на кили рибките,обикновено до 12 см, с малки изключения, разнообразието от форми и цветове, необичайния начин на размножаване ги прави желани гости и обитатели в аквариумите на любители от целия свят. Размерът на рибките от семейството позволява те да се отглеждат в малки аквариуми, от 10 до 30 литра, което дава възможност в минимален обем да се отглежда една прилична колекция от кили рибки.

Добрата адаптация и генетична пластичност на кили им е позволила да заемат голям географски район-от Южна Канада през Централна Америка, до средните и южни части на Аржентина, Южна и Източна Азия, Африка и средиземноморската част на Европа. Срещат се както в малки, пресъхващи през сухия сезон локви, достигащи понякога обем от няколко десетки литра вода, така и в по-големи блата, езерца, поточета, рекички, както и в устията на някои по-големи реки,от където е възможно да излизат и на известно разстояние в открито море.

По време на сухия сезон видовете от пресъхващите водоеми (ануални, едногодишни видове) оцеляват благодарение на хайверните зърна, които живеят и се развиват в калта и тинята на "бившия" водоем. Освен че имат доста твърда обвивка, от хайверното зърно излизат нишки по които полепват външни частици. Така зърното си създава допълнителна обвивка, която е напълно достатъчна да издържи тежестта на големите бозайници които минават върху него. В експерименти, проведени с такива зърна се оказва, че едно такова зърно издържа на натиск от 500 грама.

След настъпването на дъждовния сезон и напълването на локвите с вода, от хайверните зърна в дънния субстрат се излюпват малките рибки. Те растат с невероятно темпо и много бързо достигат полова зрялост. От тук до края на живота си рибките имат една задача - да хвърлят хайвер.

Разбира се, не всички видове кили живеят в такива екстремни условия, но всички са пригодени за тях. Инкубационният период на кили рибките живеещи в непресъхващите водоеми е от 1 до 3 седмици, а типичните ануални видове са с инкубационен период от 45 дни до 7-8 месеца и повече при някои южноамерикански видове. Има и една междинна група, наречена полуануални видове, при които хайвера може да се развива както във вода, без прекъсване, така и във влажен субстрат, с прекъсвания(диапаузи). Типичен представител на тази полуануална група е род Fundulopanchax.

Неголямата популярност на кили рибките до голяма степен се дължи на особеностите им в размножаването. И досега много хора, при това опитни акваристи, смятат, че има нещо тайнствено и мистично в развъждането им. А иначе няма човек, който да види Nothobranchius rachovii например и да каже, че не е красив и не го харесва. В известна степен успеха в развъждането на кили рибките зависи и от подхода и настройката на самия акварист, от знанията и опита му, както и от готовността му да експериментира. А иначе получаването на хайвер от половозрели рибки-производители, в повечето случаи не е проблем. Проблемът е в осигуряването на оптималните условия за развитието му.

Като цяло за кили рибките може да се каже, че са малки, красиви създания, чиято единствена цел през краткият им живот в природата, е да оцелеят. Не може човек да не изпитва истинско уважение и възхищение от тях!

КАБ
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Similar topics (5)

13194

Публикации: 2
Прегледи: 4661

15887

Публикации: 14
Прегледи: 9420

7406

Публикации: 6
Прегледи: 3517

12092

Публикации: 9
Прегледи: 7003

59147

Публикации: 0
Прегледи: 2485