• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 19:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Scriptaphyosemion geryi - потайното кили от Западна Африка

Започната от killiman, 21.02.2007 18:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

killiman

Scriptaphyosemion geryi - потайното кили от Западна Африка

Васко Гогов

По видово наименование тази рибка е наречена на френския ихтиолог д-р Жак Гери. Родовото име буквално преведено означава изписан малък знаменосец. Scriptaphyosemion- ите са част от рибките от разформирования вече род Roloffia.

Синоними: 

Aphyosemion guineense geryi (Lambert 1958)         
Aphyosemion roloffi (Dagret 1960)                   
Aphyosemion liberiense (Daget 1961)
Roloffia geryi (Bech 1968)
Aphyosemion geryi (Wiefel 1968)
Aphyosemion (Callopanchax) geryi (Radda 1970)

Scriptaphyosemion geryi е африканска рибка. Местообитанията са и на територията на пет западноафрикански държави - Гвинея Бисау, Гамбия, Сенегал, Сиера Леоне и Гвинея. Известни са около 60 популации на вида в тези страни, като най-много местонахождения има в Сиера Леоне. В природата тази рибка живее в гъстообраслите крайбрежия на малки саванни потоци. В местностите Абуко и Батабут (Гамбия), които са сравнително близо една до друга, във водоемите, които обитава Scriptaphyosemion geryi, са улавяни и други видове рибки, които се отглеждат в аквариумите. Това са Epiplatys bifasciatus, Epiplatys spilargireus и малки червени цихлиди, по всяка вероятност от род Hemichromis.
Scriptaphyosemion geryi има издължена, торпедообразна форма на тялото, като гръбната и аналната перка са изтеглени доста назад. Предполага се, че това се е получило в хода на еволюцията, за да може рибката да използва максимално добре трите си големи нечифтни плавника за изскачане над водата. Тази специфичност (а тя се забелязва при една голяма част от кили рибките) дава шанс на рибката за по-успешен улов на насекоми, прелитащи в близост до повърхността на водата.
Мъжката рибка е доста трудна за описание поради простата причина, че е много сложно оцветена. Основният цвят на тялото е шоколадово кафяв, като върху този основен цвят може да се забележи и метален тъмнозелен отблясък. По тялото са разпръснати множество червени точки. Плавниците са украсени доста пищно, като си заслужава да се отбележат светлосините ивици на гръдните перки и двете жълти линии в горната и долната част на опашния плавник.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F2652%2Fo633066280931074155.JPG&hash=11959943f05c3bbc78ee86f2d5731e5d75ce6ba5
Scriptaphyosemion geryi "Rotain" - мъжка рибка

Женската рибка е оцветена в сиво и светлокафяво, като откъм корема е почти бяла. По тялото и са разпръснати тъмнокафяви, почти черни петна, при доста локални форми те образуват тъмна хоризонтална линия, и косо разположени ивици в задната му част. Всичките и плавници са прозрачни и закръглени.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.killi.co.uk%2Fgraphics%2FScriptGeryiAbuko2.jpg&hash=b71bd113fbd157de39b7aff57b00aaca59c11e45
Scriptaphyosemion geryi "Abuko" - женска рибка

Доста различни информации има за размера на рибката, но общо-взето всичките са в рамките на 5 до 8 см. Според някои автори различните локални форми на този вид имат и различни размери, което мисля, че е логично. По-надолу ще изкажа и личните си наблюдения, свързани с големината на тези рибки.
Отглеждането на Scriptaphyosemion geryi не е трудно. Като се имат предвид естествените и местообитания не е нелогично да се предположи, че за нея са подходящи плитки и не много големи аквариуми, гъсто обраснали с водни растения. В големи, пусти, яркоосветени аквариуми тази рибка изпада в паника, избледнява, не се храни и естествено, скоро умира. Най-подходящ за чифт от тях са около 20-литрови съдове, с голяма площ на дъното и на водната повърхност, с височина на водния стълб 15-20 см. Трябва да се вземе под внимание непоносимостта на Scriptaphyosemion geryi към ярката светлина. Ако няма възможност да се осигури сенчест аквариум, може да се използват някои "хитринки". Все пак е доста трудно да се поддържа аквариум с гъста растителност при липсата на достатъчно светлина. Избират се растения, които не се нуждаят от много светлина - криптокорини, анубиаси, явански мък, микрозориуми. Ако на повърхността има плаващи растения, те ще играят ролята на филтър, който поема част от светлината и ще допринесат за пълното спокойствие на рибките. Температурата в аквариума със Scriptaphyosemion geryi би трябвало да бъде в диапазона 20-25 С. Естествено, тя понася и временни понижения до 17 С. Има съобщения, че при пренасяне на диви риби от този вид температурата в съдовете е достигала 45-50 С в продължение на няколко дни, но рибките са оцелели. Все пак трябва да се има предвид, че температурата е достигала тези стойности само през най-горещите часове на денононщието.
Към другите физични свойства на водата рибката е доста приспособима. Все пак е добре, ако живее в леко кисела или неутрална вода с твърдост до 10 DH.
Scriptaphyosemion geryi има едно качество, с което няма да зарадва особено акваристите, които нямат опит с кили рибки. Това е изскачането им над водата. Забелязъл съм, че тази рибка има удивителната способност да уцелва и най-малката пролука между стените на аквариума и покривното стъкло. Случвало се е да оставя по невнимание процеп само 4-5 мм и след това да събирам по няколко изсъхнали рибки. Изходът е само един - задължителен капак на аквариума, максимално плътен.
По отношение на храната рибката не е много взискателна - приучавал съм моите рибки да ядат "Sera", "Tetra" и чернодробна храна, но резултатите не са добри. А и трудно се върви срещу природата. Тази рибка е хищник и най-добрата храна за нея е живата - ракообразни, ларви на насекоми, тубифекс.
Развъждането на Scriptaphyosemion geryi според мен не представлява трудност. При осигуряването на добри условия тези рибки нямат нужда от "специална покана" за да започнат размножаването. Рибките хвърлят хайвера си всеки ден, по няколко зърна, които могат да се открият на най-различни места - по растенията на повърхността, по дъното, по дунапренения филтър или по вкоренените растения. Ембрионалното развитие на хайвера, който е  с диаметър около 0.9 - 1.1 мм, се осъществява за около 14-18 дни. Малките рибки могат да се открият в растенията на повърхността на водата. Много лесно се захранват с новоизлюпена артемия. Растат сравнително бързо (разбира се, не могат да се сравняват със скороста на растеж, с която растат рибките от род Nothobranchius). Специфичното тук е, че малките не се различават по пол до началото на третия месец. Само за сравнение ще кажа, че при някои други кили рибки половият диморфизъм се забелязва на третата седмица.
В поведението на Scriptaphyosemion geryi може да се забележи известна агресивност. Тя може да се види най-вече в пренаселени аквариуми. Агресивността се изразява в скоростно нападение над друга рибка, следва удар и накрая победителят се връща на мястото си. Обикнвено няма последствия за нападнатата рибка - няма разкъсани перки, паднали люспи и рани. Понякога е доста интересно да се наблюдава съперничеството между два мъжки екземпляра - как се опъват и разтягат един срещу друг, и разперват перките си до краен предел. При подходяща светлина това е една от най-красивите гледки в аквариума - изобилие от цветове и нюанси.
За първи път получих един чифт Scriptaphyosemion geryi на 26.06.1999 г. Те бяха закупени от зоомагазин в гр. Хамбург (Германия). Тогава разбрах, че това са диви риби и не са развъждани в аквариум. Изглеждаха доста зле. След като ги пуснах в отреденият им аквариум, рибките се скриха в най-гъстата растителност и излизаха от там само за да се нахранят. Но все пак, ако човек застане на известно разстояние от аквариума и не мърда много, скоро ще ги види да излизат и да плуват в по-свободните от растителност части на аквариума. На 05.07. открих първите хайверни зърна в явански мъх, който висеше от повърхността към дъното на аквариума. В началото на м.август вече имах около 80 малки рибки от този вид.
Интересни са наблюденията ми върху размерът на рибките. Първите, които пристигнаха от Германия, достигнаха 8 см. Тези, които обитават сега (2004 г.) аквариумите в България, рядко надхвърлят 5.5 см. Предполагам, че това се дължи на някои по-различни условия, при които ги отглеждаме, може би и на храната, с която ги храним, но при всички положения част от вината носи и инбрийдинга. И още нещо интересно - през тези няколко години, в които отглеждам Scriptaphyosemion geryi, в моите аквариуми не съм забелязал рибката да боледува от каквото и да е - дори и от оодиниум - "бича" за кили рибките.

Desmoria

Както винаги, идеално свършена работа от страна на Васко. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Similar topics (5)

49538

Публикации: 5
Прегледи: 4977

3947

Публикации: 8
Прегледи: 5086

10839

Публикации: 5
Прегледи: 3895

51965

Публикации: 10
Прегледи: 6876

34428

Започната от salamandar


Публикации: 5
Прегледи: 6331