• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Killiman Ltd

Проблем с N.patrizii - не може/иска да се храни

Започната от ptsekov, 23.11.2006 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ptsekov

Здравейте,

За втори път ми се случва при кили N.patrizii и реших да попитам във форума. Става въпрос за следнто - рибката някак си изглежда деформирана във задната си част, зад дупето (все едно е натисната и се е сплескал) и има проблеми с храненето. Проблема с храненето най-ясно се вижда, когато давам ларви на комари. Рибката очевидно се опитва да погълне ларвата, но по някаква причина не успява и я изплюва. Това се повтаря докато не дойде някоя друга рибка и не изяде хапката. Първият път наблюдавах това при един мъжки, а сега съвсем същия проблем наблюдавам при една женска. В крайна сметка след доста време този мъжки умря - най-вероятно от гладна смърт.  В последните си дни беше адски изтънял. Ако някой има идея какъв може да е проблема, моля, да даде съвет какво да направя.

Благодаря!

killiman

Nothobranchius patrizii е много нежна рибка. Нещо, доста нетипично за нотобранхиусите. Предполагам, че от това идва целия проблем. С този ускорен метаболизъм, който имат всяко хранене е важно. Предполагам, че рибката, за която говориш, е пропуснала едно-две хранения, отслабнала е, и сега и е трудно да поеме по-голяма хапка. Ако това не е довело до фаталани увреждания би трябвало да можеш да и помогнеш. Може да я преместиш в самостоятелен аквариум и да се опиташ да я храниш по малко, но редовно със ситна храна, която рибката да поема безпроблемно. Ако това е причината, а не някакво вътрешно заболяване, ще видиш, че доста бързо ще се възстанови.

ptsekov

Благодаря за съвета! Рибката със сигурност е пропуснала хранене тъй като един път във седмицата не храня рибките въобще, а обикновенно след като храня с ларви на комари на следващи ден храня само веднъж вместо два пъти. Веднага ще я преместя и ще гледам да яде редовно - дано да се оправи.

P.S. Като стана въпрос за хранене може ли да споделиш някакво подходящо меню за килитата. Аз примерно храня само със замразена храна - едното бяха някакви рачета (но забравих какви точно) и ларви на комари. Обикновенно давам от рачетата по 2 пъти на ден. Когато давам ларви (2-3 пъти на седмица) това е единствената храна за деня и на следващия храня пак само веднъж с рачета.

killiman

Менюто на нотобранхиусите включва жива, замразена и в краен случай някаква гранулирана храна. Но е много трудно да се приучат на последната. Въпреки че имам познат, който ги храни и с храна на люспи. Но това по-скоро са единични случаи.
Принципно смятам, че за да има човек хубави екземпляри трябва да ги храни с жива храна - хирономус, тубифекс, дафния, циклопс, коретра, артемия, черните комарени ларви. В западна Европа и Щатите доста хора си развъждат някакви култури от живи храни в домашни условия - дрозофили, енхитреи. Аз не го правя, но използвам друга хитрост. Така или иначе при мен непрекъснато се люпи артемия. Просто слагам малко повече за да има и за поотрасналите ми нотобранхиуси. На фона на рибките тя изглежда направо микроскопична, но всъщност те я харесват и я хапват. Това е един начин за разнообразяването на рибките с някаква по-различна храна. А и качеството на новоизлюпената артемия като храна е съвсем различно от това на възрастните артемии.

ptsekov

Ето така изглежда рибката, която не е добре. От снимката не може да се различи че е изтъняла в задната част но ясно се вижда как корема е някак си вдлъбнат - това при другите го няма.


don_misho

Хм,мъжкия ми гарднер изглеждаше по същия начин и със същите симптоми,за жалост не можах да го спася.И аз не можах да разбера от какво му стана това.Дано твоята се оправи.

killiman

Хм, съмнявам се, че рибката от снимката ще се оправи. По всяка вероятност става дума за вътрешни паразити. Забеляза ли и изпражненията преди да добие този плачевен вид?