• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с N.patrizii - не може/иска да се храни

Започната от ptsekov, 23.11.2006 23:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ptsekov

Здравейте,

За втори път ми се случва при кили N.patrizii и реших да попитам във форума. Става въпрос за следнто - рибката някак си изглежда деформирана във задната си част, зад дупето (все едно е натисната и се е сплескал) и има проблеми с храненето. Проблема с храненето най-ясно се вижда, когато давам ларви на комари. Рибката очевидно се опитва да погълне ларвата, но по някаква причина не успява и я изплюва. Това се повтаря докато не дойде някоя друга рибка и не изяде хапката. Първият път наблюдавах това при един мъжки, а сега съвсем същия проблем наблюдавам при една женска. В крайна сметка след доста време този мъжки умря - най-вероятно от гладна смърт.  В последните си дни беше адски изтънял. Ако някой има идея какъв може да е проблема, моля, да даде съвет какво да направя.

Благодаря!

killiman

Nothobranchius patrizii е много нежна рибка. Нещо, доста нетипично за нотобранхиусите. Предполагам, че от това идва целия проблем. С този ускорен метаболизъм, който имат всяко хранене е важно. Предполагам, че рибката, за която говориш, е пропуснала едно-две хранения, отслабнала е, и сега и е трудно да поеме по-голяма хапка. Ако това не е довело до фаталани увреждания би трябвало да можеш да и помогнеш. Може да я преместиш в самостоятелен аквариум и да се опиташ да я храниш по малко, но редовно със ситна храна, която рибката да поема безпроблемно. Ако това е причината, а не някакво вътрешно заболяване, ще видиш, че доста бързо ще се възстанови.

ptsekov

Благодаря за съвета! Рибката със сигурност е пропуснала хранене тъй като един път във седмицата не храня рибките въобще, а обикновенно след като храня с ларви на комари на следващи ден храня само веднъж вместо два пъти. Веднага ще я преместя и ще гледам да яде редовно - дано да се оправи.

P.S. Като стана въпрос за хранене може ли да споделиш някакво подходящо меню за килитата. Аз примерно храня само със замразена храна - едното бяха някакви рачета (но забравих какви точно) и ларви на комари. Обикновенно давам от рачетата по 2 пъти на ден. Когато давам ларви (2-3 пъти на седмица) това е единствената храна за деня и на следващия храня пак само веднъж с рачета.

killiman

Менюто на нотобранхиусите включва жива, замразена и в краен случай някаква гранулирана храна. Но е много трудно да се приучат на последната. Въпреки че имам познат, който ги храни и с храна на люспи. Но това по-скоро са единични случаи.
Принципно смятам, че за да има човек хубави екземпляри трябва да ги храни с жива храна - хирономус, тубифекс, дафния, циклопс, коретра, артемия, черните комарени ларви. В западна Европа и Щатите доста хора си развъждат някакви култури от живи храни в домашни условия - дрозофили, енхитреи. Аз не го правя, но използвам друга хитрост. Така или иначе при мен непрекъснато се люпи артемия. Просто слагам малко повече за да има и за поотрасналите ми нотобранхиуси. На фона на рибките тя изглежда направо микроскопична, но всъщност те я харесват и я хапват. Това е един начин за разнообразяването на рибките с някаква по-различна храна. А и качеството на новоизлюпената артемия като храна е съвсем различно от това на възрастните артемии.

ptsekov

Ето така изглежда рибката, която не е добре. От снимката не може да се различи че е изтъняла в задната част но ясно се вижда как корема е някак си вдлъбнат - това при другите го няма.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fptsekov.fixity.net%2Ftmp%2Fimg%2Faquarium%2F24.11.2006%2FDSC_1946.jpg&hash=f9b175666e49c89bb77d50b1c9acfdd0660b2ab9

don_misho

Хм,мъжкия ми гарднер изглеждаше по същия начин и със същите симптоми,за жалост не можах да го спася.И аз не можах да разбера от какво му стана това.Дано твоята се оправи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

killiman

Хм, съмнявам се, че рибката от снимката ще се оправи. По всяка вероятност става дума за вътрешни паразити. Забеляза ли и изпражненията преди да добие този плачевен вид?

Similar topics (1)

32701

Публикации: 1
Прегледи: 3056