• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 18:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Плъзгачи/belly sliders/ - причини и съвети за предотвратяване

Започната от Desmoria, 28.02.2014 14:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Desmoria

Макар явлението плъзгачи/belly sliders/ да не се отнася строго към килитата, при тях е най-често срещано. Какво всъщност представлява това състояние? Когато се излюпи/роди една рибка нейният плавателен мехур не е изпълнен с кислород, ето защо в първите секунди от нейното излюпване/раждане нейният инстинкт е да се добере по най-бързия начин до повърхността на водата и да поеме така важната ,,глъдка" въздух. Това ,,вдишване" е от съществено значение за по-нататъшното развитие на рибката. Рибки, които не са успели да си напълнят плавателния мехур се придвижват по дъното приплъзвайки се по корем, от където идва и названието коремни плъзгачи/belly sliders/ или само плъзгачи. В това състояние те плуват с усилие, което от своя страна пречи на нормалното им придвижване и хранене. Въпреки, че тези рибки могат да живеят продължително, не се препоръчва да се ползват за размножаване, защото причината за това състояние може да е и генетична. По-долу ще опиша възможните причини за това състояние и начини за предотвратяването му.

Причини:

1. Генетична – Родителите ползвани за размножаване са:
- близки роднини(майка-син, дъщеря-баща, брат-сестра), чиято линия не е опреснявана дълго време
- отглеждани в лоши условия, като неподходяща температура, качества на водата и неправилно или недостатъчно хранене

Тези фактори водят до различни деформации на костната структура при поколението. Изкривяването на гръбначния стълб, притиска плавателния мехур и по този начин той не може да бъде изпълнен с кислород, което от своя страна прави рибката - плъзгач.

2. Външни фактори – това са фактори свързани с качеството на водата, в която се люпи хайвера.
- прекалено висока температура – високата температура води до по-бързо развитие на хайвера, което от своя страна не винаги е добре за зародиша, от друга страна по-топлата вода е по-бедна на кислород (при много рибки температурата е от значение и за съотношението мъжки/женски рибки който се излюпват)
- прекалено висок воден стълб – за килитата воден стълб по-висок от 4-5см не е препоръчителен. Когато малките се излюпят, не трябва да има прекалено голямо разстояние за преодоляване, тъй като силите им може да не стигнат за да се доберат до повърхността и да поемат глътката въздух за напълване на плавателния мехур. От друга страна налягането на по-големия обем вода ги ,,притиска".
- наличие на ципа на повърхността – ако не се ползва камъче за кислород и не се подменя част от водата в контейнера, в който се държи хайвера е възможно да се получи ципа, която е достатъчно плътна за да не може новоизлюпените рибки да я пробият
- нисък процент на кислород във водата – макар от основно значение да е първата глътка въздух от повърхността на водата, концентрацията на кислород в самата вода също е от огромна важност. Когато достъпа на повърхността е затруднен, от съществено значение е рибката да успее да абсорбира кислород и от самата вода.

Как да намалим максимално риска от формиране на плъзгачи:

1. Погрижете се за родителите на бъдещото поколение, ако техните гени са силни това и ще се предаде и на техните малки. Хранете ги с добре балансирана храна, по възможност жива. Избягвайте прекалено мазните живи храни, но не ги изключвайте от менюто. Проучване е доказало, че повишаването на HUFA(високо ненаситени масни киселини) в храната на родителите, благоприятства неврологичното развитие.  Което от своя страна води до хипотезата, че родители приемащи храна с увеличено съдържание на HUFA има по-малка вероятност да имат недъгаво поколение. За увеличение на HUFA се дава масло от черен дроб на треска, черен дроб на която и да е риба, или ленено масло.

2. Поддържайте умерена температура при хайвера, в повечето случаи говорим за диапазона 19-22 градуса за килита и съответната температура за другите видове.

3. Височината на водния стълб не трябва да е повече от 3-4см

4. Опреснявайте през ден малка част от водата при хайвера, като не забравяте в първите 1-2 дни да сложите дезинфектант за предпазване от мухлясване.

5. По възможност сложете камъче за кислород в люпилното отделение, като сведете балончетата до минимум. Това се препоръчва с цел да не се образува ципа на повърхността. Опресняването на водата компенсира камъчето, така че може да си изберете едно от двете. За хайвер, който се развива за повече дни няма как да минете без смяна на малка част от водата с чиста престояла.

6. За хайвер, който се залива винаги използвайте по-студена вода(17-20°С) и внимателно преценете периода на заливане. Готовите за излюпване малки, могат ясно да се видят в хайверчето, особен индикатор са техните очи, чиито златист ирис трябва да е ясно видим.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.killi.co.uk%2Fgraphics%2Fegg.jpg&hash=c56a6b4f1a1226bd1235ed5ae58592ea53c07bf3

7. Един от най-важните фактори е водата в която се люпят малките да е с високо кислородно съдържание. По света много често се ползват кислородни таблетки, за които има добри отзиви, че наистина вършат чудесна работа за минимизиране вероятността от плъзгачи.

8. По възможност поставете плаващи растения в люпилното – роголистник, явански мъх, ричия. Аз лично слагам, като не забравям, че растенията имат нужда от светлина.

9. Ако люпите хайвера в малка купичка, изчакайте новоизлюпените да се разплуват и тогава ги преместете с помощта на лъжичка в аквариумчето за подрастване, като много внимавате нивото на водата да е същото, като това в купичката. Старайте се водата в ,,детското отделение" да е чиста и богата на кислород. Има данни, че дори рибки, които на пръв поглед да са потенциални плъзгачи, успяват в последствие да напълнят плавателното си мехурче, ако са поставени във вода с високо кислородно съдържание.

Надявам се да съм била полезна с тази информация.   :-)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.