Сайтът и форумът ще са недостъпни няколко дни поради профилактика и преинсталация на софтуера!

Акваскейпинг конкурс
 • Професионална поддръжка на аквариуми
 • Ексима
 • Killiman Ltd

Автор Тема: Плъзгачи/belly sliders/ - причини и съвети за предотвратяване  (Прочетена 3623 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Desmoria

 • Цвети Иванова
 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 1 023
 • Пол: Жена
 • Where others see a problem, I see a challenge!
  • Facebook
Макар явлението плъзгачи/belly sliders/ да не се отнася строго към килитата, при тях е най-често срещано. Какво всъщност представлява това състояние? Когато се излюпи/роди една рибка нейният плавателен мехур не е изпълнен с кислород, ето защо в първите секунди от нейното излюпване/раждане нейният инстинкт е да се добере по най-бързия начин до повърхността на водата и да поеме така важната „глъдка“ въздух. Това „вдишване“ е от съществено значение за по-нататъшното развитие на рибката. Рибки, които не са успели да си напълнят плавателния мехур се придвижват по дъното приплъзвайки се по корем, от където идва и названието коремни плъзгачи/belly sliders/ или само плъзгачи. В това състояние те плуват с усилие, което от своя страна пречи на нормалното им придвижване и хранене. Въпреки, че тези рибки могат да живеят продължително, не се препоръчва да се ползват за размножаване, защото причината за това състояние може да е и генетична. По-долу ще опиша възможните причини за това състояние и начини за предотвратяването му.

Причини:

1. Генетична – Родителите ползвани за размножаване са:
- близки роднини(майка-син, дъщеря-баща, брат-сестра), чиято линия не е опреснявана дълго време
- отглеждани в лоши условия, като неподходяща температура, качества на водата и неправилно или недостатъчно хранене

Тези фактори водят до различни деформации на костната структура при поколението. Изкривяването на гръбначния стълб, притиска плавателния мехур и по този начин той не може да бъде изпълнен с кислород, което от своя страна прави рибката - плъзгач.

2. Външни фактори – това са фактори свързани с качеството на водата, в която се люпи хайвера.
- прекалено висока температура – високата температура води до по-бързо развитие на хайвера, което от своя страна не винаги е добре за зародиша, от друга страна по-топлата вода е по-бедна на кислород (при много рибки температурата е от значение и за съотношението мъжки/женски рибки който се излюпват)
- прекалено висок воден стълб – за килитата воден стълб по-висок от 4-5см не е препоръчителен. Когато малките се излюпят, не трябва да има прекалено голямо разстояние за преодоляване, тъй като силите им може да не стигнат за да се доберат до повърхността и да поемат глътката въздух за напълване на плавателния мехур. От друга страна налягането на по-големия обем вода ги „притиска“.
- наличие на ципа на повърхността – ако не се ползва камъче за кислород и не се подменя част от водата в контейнера, в който се държи хайвера е възможно да се получи ципа, която е достатъчно плътна за да не може новоизлюпените рибки да я пробият
- нисък процент на кислород във водата – макар от основно значение да е първата глътка въздух от повърхността на водата, концентрацията на кислород в самата вода също е от огромна важност. Когато достъпа на повърхността е затруднен, от съществено значение е рибката да успее да абсорбира кислород и от самата вода.

Как да намалим максимално риска от формиране на плъзгачи:

1. Погрижете се за родителите на бъдещото поколение, ако техните гени са силни това и ще се предаде и на техните малки. Хранете ги с добре балансирана храна, по възможност жива. Избягвайте прекалено мазните живи храни, но не ги изключвайте от менюто. Проучване е доказало, че повишаването на HUFA(високо ненаситени масни киселини) в храната на родителите, благоприятства неврологичното развитие.  Което от своя страна води до хипотезата, че родители приемащи храна с увеличено съдържание на HUFA има по-малка вероятност да имат недъгаво поколение. За увеличение на HUFA се дава масло от черен дроб на треска, черен дроб на която и да е риба, или ленено масло.

2. Поддържайте умерена температура при хайвера, в повечето случаи говорим за диапазона 19-22 градуса за килита и съответната температура за другите видове.

3. Височината на водния стълб не трябва да е повече от 3-4см

4. Опреснявайте през ден малка част от водата при хайвера, като не забравяте в първите 1-2 дни да сложите дезинфектант за предпазване от мухлясване.

5. По възможност сложете камъче за кислород в люпилното отделение, като сведете балончетата до минимум. Това се препоръчва с цел да не се образува ципа на повърхността. Опресняването на водата компенсира камъчето, така че може да си изберете едно от двете. За хайвер, който се развива за повече дни няма как да минете без смяна на малка част от водата с чиста престояла.

6. За хайвер, който се залива винаги използвайте по-студена вода(17-20°С) и внимателно преценете периода на заливане. Готовите за излюпване малки, могат ясно да се видят в хайверчето, особен индикатор са техните очи, чиито златист ирис трябва да е ясно видим.


7. Един от най-важните фактори е водата в която се люпят малките да е с високо кислородно съдържание. По света много често се ползват кислородни таблетки, за които има добри отзиви, че наистина вършат чудесна работа за минимизиране вероятността от плъзгачи.

8. По възможност поставете плаващи растения в люпилното – роголистник, явански мъх, ричия. Аз лично слагам, като не забравям, че растенията имат нужда от светлина.

9. Ако люпите хайвера в малка купичка, изчакайте новоизлюпените да се разплуват и тогава ги преместете с помощта на лъжичка в аквариумчето за подрастване, като много внимавате нивото на водата да е същото, като това в купичката. Старайте се водата в „детското отделение“ да е чиста и богата на кислород. Има данни, че дори рибки, които на пръв поглед да са потенциални плъзгачи, успяват в последствие да напълнят плавателното си мехурче, ако са поставени във вода с високо кислородно съдържание.

Надявам се да съм била полезна с тази информация.   :-)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
Съвети

Започната от EMO Цихлиди

13 Отговора
4710 Прегледи
Последна публикация 19.07.2004г 13:01ч
от Longanlon
78 Отговора
19840 Прегледи
Последна публикация 02.11.2005г 19:07ч
от Legion
20 Отговора
9222 Прегледи
Последна публикация 20.10.2006г 10:10ч
от d256h
6 Отговора
4777 Прегледи
Последна публикация 11.08.2008г 11:11ч
от stefan_doc
13 Отговора
5262 Прегледи
Последна публикация 09.10.2008г 08:08ч
от scorpida
14 Отговора
7621 Прегледи
Последна публикация 27.11.2010г 19:07ч
от Bolta
14 Отговора
17093 Прегледи
Последна публикация 02.02.2016г 13:01ч
от julianiv
3 Отговора
2239 Прегледи
Последна публикация 18.06.2013г 17:05ч
от CaxapaПреобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И