• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 08:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Новини!

Започната от killiman, 03.06.2006 18:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

killiman

Кили рибките все още ни поднасят изненади.
Съвсем скоро в Аржентина беше описан нов вид от род Austrolebias - Austrolebias toba . Предполагам, че до няколко години тази нова рибка ще плува в аквариумите на любители на кили рибките от целия свят.

http://www.pecescriollos.de/go/austrolebias-toba

По-трудно ще е с разпространението на другият нов кили вид - Aphanius isfahanensis поради краткия срок на развитие на хайверните зърна.

http://www.bioone.org/perlserv/?request=get-abstract&doi=10.1643%2F0045-8511(2006)6%5B244%3ANSOATC%5D2.0.CO%3B2

Интересното тук е, че КАБ има намерение да търси рибки имено от род Aphanius на територията на югоизточна България.
От тази гледна точка информацията за този нов вид от Иран ни дава поне малка надежда, че шансът да открием нещо не е равен на нула.

cihlidi_fan

Цитат на: "killiman"Интересното тук е, че КАБ има намерение да търси рибки имено от род Aphanius на територията на югоизточна България.
От тази гледна точка информацията за този нов вид от Иран ни дава поне малка надежда, че шансът да открием нещо не е равен на нула.

Ха?! Ама как така в България, да не би да има Килита? Ако е така това е супер, да отида и да си наловя малко  :lol:  8)
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786

cardin

Верно ли може да ги има в БГ, па КАБ като ги открие да каже къде са да  ходиме да си ловиме.

killiman

Може да има, но по-вероятно е да няма. Но и в двата случая ще научите. :wink:

cardin

Аиде успех в търсенето. :D

killiman

Представям ви резултатите от двете най-големи кили изложби - на Американската Кили Асоциация (AKA)

http://www.aka.org/UserFiles/File/2006ShowResults.pdf

и на Немското Кили Общество (DKG).

http://dkg.killi.org/downloads/dkgshows/dkgshow2006.pdf

Интересното е, че и двете изложби бяха по едно и също време - 25-28.05.2006 г. Прави впечатление, че това като че ли се е отразило на американската изложба. Испанските и холандските изложби постепенно набират сила и в скоро време може да се окаже, че са доста по-интересни от американската. Не че американската е била лоша. И там е имало какво да се види.

Следващи събития са изложбата на СКЛИК в Одеса, Украйна - 10 и 11 юни 2006 и изложбата на CZKA - 22-26.06.2006 в Прага, Чехия.

rookie_gyn

Никъде не видях Pterolebias, толкова ли са трудни тези рибки.

killiman

Pterolebias longipinnis...Мисля, че не са кой знае колко трудни за отглеждане и развъждане. Но са от доста време в хобито. А сега с тези нови видове южноамерикански ануални рибки е нормално да позагубят популярност. Но за мен те си остават една класика. Рано или късно ще се завърнат масово. Водя преговори с разни хора, които го имат. Въпрос на време е да го добавя във важната тема. :wink:

rookie_gyn

Ако наистина се намерят мога да ги пробвам за собствено удоволствие. Ще отделя няколко съда, дано да са като останалите видове и да живеят в  малки съдове.

killiman

Ами рибката е доста едра, почти от най-едрите видове. Надявам се да мога да си докарам директно рибки от пражката изложба. Предполагам, че в 50 литра един чифт или трио ще се чувстват прекрасно.

killiman

За пореден път бразилския ихтиолог Wilson J.E.M. Costa преразгледа род Austrolebias и включи в него него видовете, които по-рано се числяха към род Megalebias. Вече в рода ще има още една нова група, тази на Austrolebias elongatus, включваща в себе си видовете Austrolebias cheradophilus(Vaz-Ferreira, Sierra-de-Soriano & Scaglia-de-Paulete), Austrolebias wolterstorffi(Ahl), Austrolebias prognathus(Amato), Austrolebias monstrosus(Huber) и Austrolebias elongatus(Steindachner).
Ревизията е наложена след изследвания на скелета, външната морфология, страничната сензорна система (страничната линия) и цветовите вариации на рибките.

Източник: Zootaxa 1213: 1-162 (26 May 2006) 54 plates; 73 references
The South American annual killifish genus Austrolebias (Teleostei: Cyprinodontiformes: Rivulidae): phylogenetic relationships, descriptive morphology and taxonomic revision. W.J.E.M. COSTA (Brazil)


http://www.mapress.com/zootaxa/2006f/z01213p162f.pdf

killiman

Преди няколко дни по електронната поща с мен се свърза испанец, който от вчера е в София. Човекът донесе по пет млади чифта Aphyosemion striatum  GEMHS 00/33 и Aphyosemion (Chromaphyosemion) bivittatum "Funge". Първия вид го имаме, но вторият рядко се среща в хобито и истинско бижу. Вече и той е при нас. :D
Официалната среща на КАБ с нашия испански колега Хесус Мартин е във вторник, 15 и 30 часа.

killiman

Wilson J. E. M. Costa продължава своята неуморна работа. Изненадата от негова страна този път са два нови вида от род Campellolebias - Campellolebias dorsimaculatus и Campellolebias intermedius. Рибките са открити в Южна Бразилия, в района на Rio Ribeira de Iguape, São Paulo.

http://www.mapress.com/zootaxa/2006f/z01227p055f.pdf

niky

За първата снимки колкото искаш, ама за втората?!
Много секретна тая рибка.

killiman

Да, грешката е моя. Ей сега се разтърсих и открих, че Campellolebias dorsimaculatus е открит още през 1989 година от същия учен. Следователно остава един нов вид.
Снимки на новия вид едва ли ще има скоро. Някои от кили акваристите направо са сърдят на Costa, че не вкарва новите рибки в хобито. Причината е, че той не е акварист, а учен. Неговата работа е да открива и описва тези видове. И да осигури няколко музейни експоната. Лично аз смятам, че човека си върши работата перфектно и няма място за цупене. Поне поставя нови цели на нас, хобистите.