Сайтът и форумът ще са недостъпни няколко дни поради профилактика и преинсталация на софтуера!

Акваскейпинг конкурс
 • Ексима
 • Killiman Ltd
 • Професионална поддръжка на аквариуми

Автор Тема: Nothobranchius guentheri - лесна за отглеждане и развъждане рибка  (Прочетена 10164 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен killiman

 • Moderator
 • *****
 • Публикации: 868
 • Пол: Мъж
Nothobranchius guentheri (Pfefer, 1893)

Васко Гогов Nothobranchius guentheri е типичен представител на ануалните африкански рибки. Тя обитава напълно пресъхващи водоеми в Източна Африка и остров Занзибар. Рибката е описана като вид през 1893 г. от Pfefer на базата на няколко екземпляра, уловени от Franz Stuhlmann през 1888 г. на о. Занзибар.   Буквално преведено родовото име Nothobranchius означава "с лъжливи хриле" и отразява една анатомична особеност на целия род, а видовото е дадено в чест на немския учен д-р Гюнтер.

Синоним: Fundulus guentheri (Hilgendorf, 1905)

Предната част на тялото на мъжките рибки от вида е оцветена в жълто. От средата на тялото в жълтото се появяват и червени петна, като към опашката цялото тяло е вече яркочервено, включително и опашния плавник, който е обграден от външната си страна с плътна черна лента. Такива тъмни ивици се наблюдават и на гръбния, и аналния плавник, но там те не са толкова плътни като цвят. На гърба и тялото на рибката се вижда един синьо-зелен отенък. Този отенък, както и черните ивици по плавниците, липсват при селекционната форма "Gold". При нея мъжкарите са оцветени само в яркожълто и яркочервено. Друга селекционна форма е наречена "Blue". При нея самците са оцветени в синьо-зелено, с блестящи люспички. Тази окраска на тялото много приятно се допълва от оранжевия цвят на опашката, която отново завършва с черната лента. Женските рибки от вида са с невзрачна сиво-бяла окраска, плавниците им са прозрачни и със закръглени окончания. На размер рибките достигат до 5-5.5 см, като правило е, че женските рибки са по-дребни на ръст.
 Добре е, ако Nothobranchius guentheri се отглежда на групи, като в тях преобладават женските екземпляри. Съотношението би могло да бъде една мъжка на 3-4 женски рибки. Също така е хубаво, ако в един по-голям аквариум има повече от един мъжки, то да не са два или три, а повече мъжки рибки. Тъй като един от тях ще заеме лидерската позиция и ще тормози другите мъжки рибки, с по-големия си брой те ще разделят агресията помежду си. Ако в аквариума са само доминиращия мъжки плюс още един или два мъжкара много е вероятно по-слабите мъжки рибки да бъдат убити. Ако рибките са отглеждат в по-малки аквариуми, хубаво ще е, ако в тях има само една мъжка рибка с 3 или 4 женски. За такава развъдна група не е нужен по-голям съд от 20 литров.
 Nothobranchius guentheri е истински лакомник. Може да погълне огромно количество храна. Но тя трябва да бъде жива, в най-лошия случай - замразена. Възможно е, но малко вероятно, част от възрастните рибки да се  приучат да приемат и суха храна. Но не трябва да се разчита на това. Най-добрата храна си остава живата.
 Към качествата на водата Nothobranchius guentheri не е взискателен, но като че ли най - добре се чувства във вода с твърдост около 12 - 15 DH и неутрално ph. Температурата може да варира в широки граници, от 18 до 26 С. Ако имате намерение да отглеждате колкото се може по - дълго време рибките, то тогава ниската температура е за предпочитане. Ако пък искате да видите любимците си в цялата им красота и блясък - изберете високите температурни стойности. Тази висока температура има и друг ефект - много по-малко вероятно е рибките да се разболеят от оодиниум, болест, към която всички видове от род Nothobranchius са предразположени. Но не разчитайте, че високата температура ще ги пази вечно. Редовната смяна на водата два пъти седмично (подменя се между 1/3 и 1/2 от водата в аквариума) е неизбежна и необходима. Друга превантивна мярка срещу оодиниума е добавянето на сол във водата. При всяка смяна на водата се добавя и новата доза сол, като пропорцията е една супена лъжица сол на 10 л аквариумна вода. В случай, че все пак рибките заболеят от оодиниум добро лечение се провежда с антибиотика Benzacilin. Две поредни бани и рибките отново са в цветущо здраве!   
 Nothobranchius guentheri е може би най-лесният за размножаване вид от род Nothobranchius. Има няколко варианта за успешното му развъждане, но според мен най - подходящия е следният. Разделят се мъжките от женските рибки за 2-3 дни, след което се събират за няколко часа в малко аквариумче. На дъното му може да има мрежа с подходящи по размер отвори за пропадане на хайверните зърна или 2-3 сантиметров слой от добре промит торф. Добре е в това аквариумче да се пусне само една мъжка рибка. В противен случай мъжкарите ще са заети с прогонването си един на друг и няма да обръщат достатъчно внимание на женските рибки. С тази мъжка рибка може да има 3-4 женски. Хвърлянето на хайвера започва почти веднага след като се съберат рибките в развъдния аквариум. Отначало мъжкият с леки трепкащи движения започва да ухажва женските рибки. Минава над тях и ги избутва надолу към дъното. След това застава отстрани и се притиска плътно до една от тях. Много е интересно да се наблюдава как мъжкия "прегръща" женската с гръбния, опашния и аналния си плавник. Рибките се притискат една към друга, а същевременно и към дъното. Женската рибка свива аналния си плавник като тръбичка. В един момент, с мощен тласък, рибките полагат едно хайверно зърно. Този тласък и свитата на фунийка перка на женската рибка осигуряват по-доброто заравяне на хайвера в дъното на водоема или аквариума. Хвърлянето на хайвера продължава от един до три часа, в зависимост от броя на женските рибки. След като хвърлят хайвера си самките се издигат в по-горните водни слоеве. Но мъжките рибки продължават да нахалстват. Много от тях са доста агресивни и дори  могат да убият някоя "дама". За това е хубаво да се разделят по пол отново за няколко дни.
   Хайверните зрънца са с размер около 0,8 мм. Някои от тях нямат правилна форма, а са леко сплеснати. Ако са хвърляни върху мрежа много лесно могат да се преброят, след което се поставят в подходящ торф. Той може предварително да бъде приведен до необходимата влажност, но може и да се подсуши заедно със зърната в него. След като придобие нужната влажност торфът се поставя в добре затварящ се съд или найлоново пакетче. Надписите върху съда или пакетчето са задължителни! Видът на рибката, дата на хвърляне на хайвера, дата на заливане, евентуално броя на хайверните зърна. Тази информация е нужна и улеснява много по-нататъшните действия на аквариста.
 При Nothobranchius guentheri периодът, за който се развиват хайверните зрънца е между 6 и 8 седмици, според някои автори до 12 седмици. Но непрекъснато в кили средите се появяват съобщения за това, как са получавани нормални рибки след инкубационен период, примерно, от 11 месеца! Или пък когато хайверът се е развивал във вода! Всичко това е много интересно и води след себе си много въпроси и теми за размисъл. Аз лично наводнявам торфът и яйцата на 45- ия ден и съм доволен от резултатите, които получавам. Но винаги имам едно на ум, че след около месец, при повторно заливане на същото пакетче торф бих могъл да получа още малки рибки.   
 След заливането на торфа и яйцата с вода, която е добре да е с температура 17 - 18 С, малките рибки започват да се излюпват. Нааблюдавал съм как това става още на петнадесетата минута след заливането! Хубаво е водният слой да не е по - висок от 4-5 см. Това ще улесни новоизлюпените рибки в поемането на така необходимата им първа глътка въздух. Без нея те не биха напълнили плавателното си мехурче. Рибки с ненапълнено плавателно мехурче са неприятна гледка. В Русия ги наричат ползуны, в англоезичните страни - belly sliders, а подходящото им название на български е може би пълзачи, плъзгачи или скачачи. Та тези рибки наистина пълзят по дъното, а когато искат да изплуват нагоре го правят с доста усилия и много "пърхащи" движения. А когато се отпуснат падат като камък към дъното. Такива рибки обаче могат да пораснат нормално. Наистина, те растат по-бавно от здравите си събратя, но с повече грижи за тях биха могли да стигнат един приличен размер. Такива "пълзачи" дори могат да участват в размножителния процес, но избягвайте такова нещо. Това е доказателство за неимоверната жизненост и волята за живот, както и за запазването на вида, заложени генетично в рибките от род Nothobranchius.
 Малките рибки са много дребни при излюпването си и първоначално подходящата храна за тях е инфузорията. След 2-3 дни заедно с нея би могло да се дава и новоизлюпена артемия. Рибките растат много бързо, но неравномерно. На възраст от около 35-40 дни вече могат да се видят и първите полови различия. Добре е, ако може младите рибки да се сортират както по размер, така и по пол, тъй като половозрелите мъжкари тормозят женските рибки и неоформените още мъжки, като с това им пречат да растат нормално.
 Nothobranchius guentheri е много подходяща рибка за придобиване на първоначален опит с рибките от род Nothobranchius. След успешното му отглеждане и развъждане в акваристите неизбежно се появява желанието за притежание на някои уникални видове от рода, като N. kafuensis, N. rachovi или N. kilomberoensis. Тези "диаманти" от Източна и Южна Африка заслужават и се отплащат в пълна степен за всяка положена за тях грижа.Чифт по време на хайверене


Двойка

Неактивен Naninani

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 47
Много интересна статия - направо ме запали и ми се иска дапробвам с тези рибки.
Имам няколко въпроса относно този вид килита:
1. каква е най подходящата жива храна за тях и съответно от къде в София може да се купи?
2. как се погаждат с други рибки: имам хелери, молинезии, анцистроси и бета? Всички те понасят малко сол във водата (за бетата не съм много сигурен), както и температурата до 25 градуса.
3. как би им се отразило ph от около 6.8-7.3?
4. ако заболеят от оодиниум - можешли да ми кажеш как трябва да протече лечението с антибиотика Benzacilin? и как това ще се отрази на разтения и осатаналите обитатели?
5. как се разбира кога ще настъпи момента за хвърляне на хайвера за да се отделят рибките мъжки от женски?
6. ако не се отделят и останат в общия аквариум имали опаснотст за женските при комбинация от 1 мъжкар и 3 женски в 60 лиров аквариум след хвърлянето на хайвера и въобще ще хвърлят ли хайвер?
7. пишеш че тези рибки са генетично предразположени към болеста оодиниум. при сценарий хвърляне на хайвер в общия аквариум (останлите обитатели ще го излапат) висколаи е опасността от заразяване на останлите обитатели с болеста или по точно увеличаване на благоприятните условия за развитието и?
8. ако се реша да пробвам да гледам този вид килита - от къде мога да си купя 1 мъжки с 3 женски?
« Последна редакция: 13.11.2008г 14:02ч от Naninani »

Неактивен the_fish_man

 • Пoтребител
 • ***
 • Публикации: 7
Здравейте.Много хубава статия която зятвърждава желанието ми да започна да се занимавам с кили.Въпросите по горе са актуални .Мисля.че най трудно е намирането на повечето женски рибки.Бях чел че съотношението между половете при излюпването зависи от средата.

Неактивен killiman

 • Moderator
 • *****
 • Публикации: 868
 • Пол: Мъж
Радвам се, че провокирах интереса ви. Ето отговори и на въпросите ви.

1. Определено смятам, че за рибките от род Nothobranchius най-подходящата храна са комарените ларви - хирономус, черна комарена ларва и коретра. За улеснение е много удобно да се използват и замразени такива, особено хирономус. Рибките много лесно привикват към него. Жива храна в София е най-лесно да се намери на Подуенскиа пазар в събота. Също там може да се намери и замразена храна.
2. Нямам личен опит в отглеждането им с други риби, с изключение на анциструсите. С тях се спогаждат перфектно. Имам известни съмнения в това, че ще си паснат с живородките. Хелерите и молинезиите ядат по много, съответно и органичните отпадъци във водата са много. А нотобранхиусите изискват много чиста вода.
3. ph в рамките на 6.8-7.3 е перфектна стойност за отглеждането им.
4. Тук е мястото да кажа, че българския препарат Benzacilin не се произвежда вече. С абсолютно същите съставки е австрийския Retarpen. Един флакон е за около 80-100 л вода. Дори и да се предозира не е опасно за аквариумните обитатели. Най-добре е препаратът да се добавя вечер, преди гасенето на лампите. Ако има филтри най-добре е да се изключат. На сутринта дъното се сифонира много прецизно. Тази процедура се повтаря в два последователни дни. След това проблема с оодиниума би трябвало да е решен.
5. В момента, в който нотобранхиусите съзреят полово те хвърлят хайвер непрекъснато, всеки ден на малки порции.
6. Не, при това съотношение няма никаква опасност за женските рибки. Да, те ще хвърлят хайвер и в общия аквариум.
7. Че са генетично предразположени не съм казвал.  :-) Но да, те много лесно заболяват от тази болест. Условието, което стартира разпространението на болестта е мръсната вода. Възможно е, ако нотобранхиусите да се разболеят останалите рибки да не се разболеят. Все пак различните видове аквариумни рибки имат различна устойчивост към различните болести.
8. В момента имам около 50 подрастващи рибки. Скоро ще бъдат на пазара. Мисля също, че колегата kosatka от форума отглежда този вид.

Ако има все още нещо неясно - питайте.

Неактивен Naninani

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 47
благодаря за детайлният отговор  *thanks
определено искам да пробвам с тези рибоци така че като станат твоите на вузраст за продан можеш да ми драснеш едно лично и да се азберем
относно живородките - ще ги подаря и ще си оставя само бетата и анциструсите.

Неактивен killiman

 • Moderator
 • *****
 • Публикации: 868
 • Пол: Мъж
ОК, предполагам, че ще е след около месец.
Не съм сигурен обаче дали не трябва да измислиш и нов дом на бетата.

Неактивен Naninani

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 47
а не - с нея не искам да се разделям - любимка ми е! :-D

Неактивен killiman

 • Moderator
 • *****
 • Публикации: 868
 • Пол: Мъж
 :-)

Дано има късмет!

Неактивен Koseto

 • Пoтребител
 • ***
 • Публикации: 11
 Прочетох темата и имам още няколко въпроса, а те са:
1. Торфът или мрежата е по- добър вариант като първи път и каква трябва да е тази подходяща влажност?
2. Понеже имам една двойка, може ли да извадя мъжкия в малко аквариумче и след 3 дни да пусна женската там или трябва да са на неутрална територия при събирането? И какъв брой рибки може да излезе от една двойка?
3. Къде точно на пазара да търся тази жива и замразена храна?

Май за сега е това. Първо ще пробвам с Nothobranchius guentheri и ако имам успех, ще опитам и с N. rachovi. Благодаря!

Неактивен killiman

 • Moderator
 • *****
 • Публикации: 868
 • Пол: Мъж
1. Лично за мен непрекъснатия метод на хайверене е по-лесния. Производителите се държат в аквариям, в който има съд с торф. Родителите всеки ден хвърлят своя хайвер, а торфът се сменя на всеки 6-10 дни и се подсушава. Нямам представа как точно да ти опиша подходящата влажност, в никакъв случай торфа не трябва да изпуска вода, кта го пипнеш трябва да се усеща лека влажност.

2. Събират се в отделен акворуим ако искаш да използваш мрежовия метод. За мен не е практичен, но ако решиш да го практикуваш, родителите се събират на неутрална и чиста територия, два пъти седмично. Броя на поколението зависи от много фактори и не подлежи на дискусия.  :-)

3. Живата храна се вижда по сергиите, а замразена има и при мен, маса №55.

Неактивен Koseto

 • Пoтребител
 • ***
 • Публикации: 11
 Аз така или иначе ще трябва да ги слагам в торф. Ще взема едно малко аквариумче да ги подържа известно време там. Слагам някаква кутийка с торф, така ли? И след като го извадя го оставям да изсъхне до степен, в която при пипане да се усеща влага, след което го слагам в пликче и чакам да дойде време за поливането?

 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
9 Отговора
4523 Прегледи
Последна публикация 05.11.2005г 08:08ч
от penchod
8 Отговора
6987 Прегледи
Последна публикация 14.06.2006г 21:09ч
от Малаваеца
1 Отговора
2608 Прегледи
Последна публикация 01.07.2007г 22:10ч
от Sorrow
5 Отговора
4028 Прегледи
Последна публикация 13.01.2010г 11:11ч
от dok70
18 Отговора
9911 Прегледи
Последна публикация 15.04.2010г 18:06ч
от goldstar94
30 Отговора
12937 Прегледи
Последна публикация 13.06.2010г 12:12ч
от Desmoria
7 Отговора
4985 Прегледи
Последна публикация 22.12.2012г 09:09ч
от danielm
3 Отговора
6035 Прегледи
Последна публикация 13.05.2014г 23:11ч
от rollonПреобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И