• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 12:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Кили-та в нов аквариум ... бият се :(

Започната от ptsekov, 04.04.2006 23:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ptsekov

Здравейте,

Днес взех две двойки кили рибки - първата двойка е видимо възмъжали Aplocheilus Lineatus, а другата е съставена от тинейджъри Nothobranchius. Забелязвам, че старите гонят Nothobranchius-ите доста ожесточено (като, че ли женската е по - настървена) и не им дават мира. Младежите са доста пъргави и порят водата при всяка атака, но се притеснявам, че може да не съм избрал правилната комбинациия от рибки и това да е причина Nothobranchius-ите да не  оцелеят. Искам да попитам опитните и патилите акваристи дали комбинацията, която съм направил е неподходяща - поне да знам за следващия път.

Благодаря!

Deep

Мисля си че killiman е твоя човек  :lol:

dave

Какви са размерите на Аплохейлусите и на Нотобранхиусите?

Има ли къде да се крият вторите?

ptsekov

dave, размерите на Аплохейусите са около 3 пъти по -големи от тия на Нотобранхиусите. Най - малка е женската Нотобранхиус тя да е около 1-1.5 сантиметра. Днес сутринта ги намерих поукротени, но не знам какво ще правят докато съм на работа - ще продължа да ги  наблюдавам.

Що се отнася за укрития - по-скоро няма. Има едно растение около, което забелязах че женската се скатава и там не я търсят много :). Имам и още едно, но то не предлага сериозна защита. Просто аквариума е малък и мислех да не слагам камъни - евентуално някое клонче може да сложа.

Бях останал с впечатлението, че кили рибките са кротки същества и си съжителстват мирно затова и не се впечатлих от факта, че едните са доста по - малки от другите.

killiman

Да, възможна е агресия при такава разлика в размера, особено като са замесени и аплохейлусите. :) Не се притеснявай, щом до момента мъниците са оцелели, едва ли по-натам ще има проблем. Е, ще ги гонят чат-пат, но го приеми за нормално. Не ги гонят защото са два вида кили рибки, а защото все още ги смятат за евентуална храна. Така биха постъпили и с други дребни рибки.

ptsekov

Преди малко се прибрах и първо погледнах рибките - всичко беше ОК. Бяха на различни места в аквариума - непокътнати. Влязох да си взема душ и като излязох видях как мъжкия Аплохейлус беше налапал женската Нотобранхиус наполовина откъм главата. След малко я изплю (явно му приседна) и докато взема кепчето да я вадя пак я налапа. Изплю я отново като взех да бъркам с кепа във водата и тогава я хванах. Оставих кепа с рибката в отделението за филтрация на аквариума докато приготвя някакъв съд, в който да преместя рибката. Не даваше призинаци на живот, но като я извадих малко на сухо видях, че се мъчи да диша макар и вяло. Сложил съм я в отделен съд в момента но лежи на една страна и не се движи - явно няма да я бъде, но ще почакам до сутринта  pop

Май си взех беля с тия Аплохейлуси :(

ptsekov

От това, което виждам да става в аквариума си правя извода, че тия Аплохейлуси са големи бандити, злобни създания. Дори храната изяждат с ожесточение. Мъжкия явно се чуства господар на аквариума защото се оцвети доста в жълто и зелено, а  по ръба на опашката и в червено - като го взехме беше доста блед.

Дали ако му взема още една или две женски ще се поукроти ?! Просто имам голямо опасение, че ако взема други кили-та пак ще ги избие. А това което имат в Discus-а във Варна повечето са малки рибета.

killiman, тези, които предлагаш с какви размери са ?

killiman

Лоша работа, приеми го като натрупване на опит. Но не обвинявай аплохейлусите, те не са злобни, просто са много лакоми. Може ли да им влезе нещо в устата ще го изядат. И да не може - те са длъжни да опитат. :) Може би е трябвало да прецениш това като си ги купувал. Формата на тялото и огромната им уста говорят прекрасно за това що за риби са. Не случайно ги наричт щучки. Но с големи риби (с техния размер) няма никакви проблеми.
Моят съвет е да не взимаш други нотобранхиуси, поне за сега. В Diskus трябва да имат по-едри Fundulopanchax gardneri, вземи си от тях. Няма да имаш проблем. Иначе имам някои по-едри рибки за продаване. Примерно Fundulopanchax walkeri spurelli при мен е на доста приличен размер вече.

Similar topics (5)

3804

Започната от killiman


Публикации: 43
Прегледи: 24659

5014

Публикации: 226
Прегледи: 117399

29127

Започната от ancitrusa


Публикации: 2
Прегледи: 3647

9819

Публикации: 9
Прегледи: 6123

2594

Започната от Boby_


Публикации: 29
Прегледи: 15032