• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Кили рибки

Започната от Boby_, 08.04.2005 15:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Пускам тази тема за всички, които се интересуват от килита и като проява на добра воля обещавам да не я модерирам и да не се обаждам в нея - говорете си спокойно.  :wink:

Longanlon

Я аз да отпочна темата.

Значи първо, и на мен ми е много интересно какви килита има в България и има ли изобщо?

Второ, малко повече за тази експедиция в Танзания - по каква програма е финансирана и с коя партньорска организация се осъществява? Какви по-конкретно са целите на представителя на КАБ?

И последно - нещо, което отдавна ме тормози - в сайта на асоциацията има нещо като обща информация за кили-рибите, та там пише, че може да се отглеждат в аквариуми по 10 л. Това, при една по-голяма колекция от риби безспорно е по-удобно за аквариста, но не смятате ли, че животът на рибките в такова малко пространство противоречи естествените им нужди?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

niky

Ами част от тях живеят в локви доколкото знам. Така че в 10 литра са си нашироко  :lol:  Сигурно и затова така добре скачат, за да се преместват от една в друга локва :lol:

А и това с 10-те литра предполагам е за дребните видове. Има някои, който достигат до 12 см?!!

tishovsx

Аз се чудя какво толкова интересно има в тия рибки, има толкова сайтове и организаций, я ме светнете мен лаика  :roll: Ограмотете ме...че като ида някаде по пазара да не срамувам :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Георги

Този сайт kab.hit.bg e "pain in the ass"! Как го разглеждате? Нямам нерви...

tishovsx

Цитат на: "Георги"Този сайт kab.hit.bg e "pain in the ass"! Как го разглеждате? Нямам нерви...

Така е чакаш...като се рачита на Хит.бг  :roll: на такава 'сериозна' организация си трябва читав хост и домейн...
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

niky

Килитата са красиви, даже доста красиви рибки.
Има доста снимки и на сайта, но не са обединени под общо название.
Виж афиосемион, ривулус, аплохейлус, цинолебиас, епиплатис.

NikolaV

Цитат на: "Niky"Ами част от тях живеят в локви доколкото знам. Така че в 10 литра са си нашироко  :lol:  Сигурно и затова така добре скачат, за да се преместват от една в друга локва :lol:...
Скоро гледах по Animal Planet филмче за Африка и даваха килита, които живееха в... слонска стъпка, пълна с вода. Едното рибе така се и разхождаше м/у "стъпките" - със скачане. Ако случайно паднеше на тревата се дотъркалвяше към локвата. Едно дори успя да скочи в близкото поточе и да замине на някъде...

Igi

и аз го гледах, беше много интересно

2001

Цитат на: "nikolav"
Цитат на: "Niky"Ами част от тях живеят в локви доколкото знам. Така че в 10 литра са си нашироко  :lol:  Сигурно и затова така добре скачат, за да се преместват от една в друга локва :lol:...
Скоро гледах по Animal Planet филмче за Африка и даваха килита, които живееха в... слонска стъпка, пълна с вода. Едното рибе така се и разхождаше м/у "стъпките" - със скачане. Ако случайно паднеше на тревата се дотъркалвяше към локвата. Едно дори успя да скочи в близкото поточе и да замине на някъде...
:D  :D
На тях размножаването им е интересно.До колкото, знам на някои видове хайвера трябва да престои на сухо !!Иначе няма развъждане!А и доколкото съм чувал от един стар акварист, на времето си е купил един"PIF" (детско списание-комикси с някакви много интересни играчици...).И в него имало едно пакетче-е-е.И в него имало хайвер от някакво КИЛИ !И той мисля че даже извадил няколко рибета!!
Това е сериозно  :!:

77

защо да не ти вярваме  :D те хората си пращат с писма хайвера на кили рибките :D обаче си чалъми при пращането
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Живко

навремето продаваха една книжка "кили рибки".
прочел съм я цялата.
до колкото си спомням,на повечето видове,хайвера трябва да премине сух перид.или по точно във влажна среда.да кажем във влажен памук,поставен в стъкленица.
нямам спомени обаче,да се изсушава напълно.
това за хайвера в пликче,като че ли съм го чувал.
на жво съм виждал само афиосимеон(от най разпространения,мързи ме да погледна в сайта,точно кой е).и нонтобриатус някакъв.
много красиви рибки.
афиосимеонът се развъжда сравнително лесно.неговия хайвер не се нуждае от сух период.достатъчно е да преседи в  торф и 3 пръста вода.не си спомням обаче колко дни.
по поведение както казах приличат на цихлиди.мъжките са доста агресивни малки рибета.добре е да си имат харем. :lol: иначе тежко им на женските. :!:
между другото излъгах.днес видях още един вид кили,в магазина в който видях щукичките.
какво му става на плевен.  :?:
появяват се някакви интересни рибоци по магазините.
остава да се заимаме с растения и ... :lol:
Никой не се е родил научен.

killiman

Точно това ще е и целта на експедицията, дай Боже да я съществим. Да установим дали има кили рибки в България или няма. Всъщност, дори и да не открием, това не означава, че няма. Пък и да няма, то това също си е научен факт с някаква стойност.
В последните две години ми задръстиха имейла кили акваристи от цял свят с въпроса дали имам рибки от род Aphanius. Като им отговарях, че нямам, следващия въпрос беше "Защо не си хванеш?"  :roll:
Та тези рибки ги има почти в цяла Турция, включително и в европейската част. Виждал съм в справочници карти на разпространение на род Aphanius. И наистина, в ареала им е включена и част от югоизтична България. Напълно е възможно да има....Още повече, че издържат в бракична и солена морска вода. Биха могли да се преместят малко на север, няма да е лошо. :D

Експедицията в Танзания се осъществява в партньорство с част от Славянския клуб на любителите на кили рибки, както и с няколко италианци. Представителя на КАБ ще трябва да натрупа практически опит на подобна експедиция и по възможност, да ни зарадва с няколко диви екземпляра.

В сайта е споменато за аквариуми от 10 до 30 литра. И наистина, за по-дребните видове 10 литра са напълно достатъчни. Но е добре в този малък обем да има само един мъжки. По - слабия може и да не изчака засушаването...  Естествено, че преди това рибките трябва са живели на малко по - широко, за да достигнат пълния си размер. А скачат добре защото основно се хранят с насекоми.

Освен ярката си окраска, друга атракция при кили рибките безспорно е размножаването. Наистина, голяма част от южноамериканските видове са ануални. Няма размножаване без сух период. Но и това е относително...Има години, в които водоемите не пресъхват напълно. И една съвсем малка част от хайверните зърна са принудени да са развиват във вода. Ако не се лъжа, мисля, че около една хилядна от зърната биха могли да се развиват по този начин. Но класиката си е леко влажния торф. Има и една интересна подробност тук. От хайверните зърна прекарали сух период се излюпват по - здрави, по - жизнени рибки, които растат по - бързо и имат по - ярка окраска. Това важи и за видове, които не са типично едногодишни.

И аз съм го чувал този слух за хайвера в ПИФ...Мисля, че Венци Струнджев го разправяше...Малко се съмнявам да е истина. В такова списание съм получавал яйца от артемия, но да напълниш целия тираж на  списанието с хайвер от кили рибки ми се струва несериозно.
Но между любители се практикува размяната на видове. Избягваш всякакви вносители, разпространители, прекупвачи и темподобни.....Само чакаме да дойде пролетта и се започва една издирвателна акция... За мен лично е голяма тръпка.

2001

Цитат на: "killiman"......
И аз съм го чувал този слух за хайвера в ПИФ...Мисля, че Венци Струнджев го разправяше...Малко се съмнявам да е истина. В такова списание съм получавал яйца от артемия, но да напълниш целия тираж на  списанието с хайвер от кили рибки ми се струва несериозно.
.......
Това го чух доста отдавна....Незнам дали е слух, но ми направи впечатление.А за експедицията ви пожелавам успех!

niky

Успех и от мен.
Особено ще се раздвам да намерите кили  рибки в България. :lol:

Similar topics (5)

7406

Публикации: 6
Прегледи: 3517

12651

Публикации: 15
Прегледи: 17045

59147

Публикации: 0
Прегледи: 2486

8916

Публикации: 51
Прегледи: 36469

54733

Публикации: 4
Прегледи: 4543