• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Хелери - видове, местообитание, размножаване и хранене

Започната от Nikiengi, 19.09.2011 23:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nikiengi

Както бях обещал по-рано, открих вестника и ето статията за хелерите:
Статията е от вестник Аквариум (бр. 4 1995 г.)
Автор: И. Борисов

  Хелер
Xiphophorus helleri
  Heckel, 1848
Род  Xiphophorus
  Heckel, 1848
Подсемейство Poeciliinae;
Семейство Poeciliidae
Разред  Cyprinodontiformes.

Хелерът е най-масово отглежданата живородна риба (и аквариумна изобщо) с изключение може би на гупата. Известно е, че в аквариумите по света има повече хелери, отколкото в естествените им местообитания.
    Родът Xiphophorus Heckel, 1848, към който принадлежи хелера е разпространен в Централна Америка – по-точно в атлантическите брeговe на Мексико, Гватемала и Хондурас. Различните видове (16 на брой) живеят главно в течащи води – от силните течения на планинските реки до речните устия. Срещат се и в езера, блата, лагуни и други водоеми с изключение обаче на мочурливи води.
    Видът Xiphophorus helleri произхожда от Южно Мексико и Гватемала. Внесен е за първи път в Европа през 1909г. Гръбният плавник има 11-14 меки лъча, аналния – 8-10, гръдния – 12-13. Мъжкият има удължени лъчи в долната част на опашния плавник, образуващи шип (меч). Женската достига дължина до 12 см, мъжкия – 8-10 см без шипа. При естествената форма тялото е маслинен, в горната си част – зелено. Шипът на мъжкия е ,,очертан" с черен контур, а от вътре е зелен или жълт, до червен. Гръбният плавник е осеян с редици кафеникави точки. Има четири подвида: Xiphophorus helleri helleri Heckel, 1848; X.h. alvarezi Rosen, 1960; X.h.guentheri Jordan-Evermann, 1896; X.h.strigatus Regan, 1907. Различните подвидове се различават по формата на тялото и структората на гоноподиума (аналния плавник но мъжкия). Съществуват над 30 декоративни форми, от които най-разпространените са следните:
-   Берлински хелер. Междувидова кръстоска на мъжки зелен хелер с женска червена плата (X.maculatus(Gunther, 1866)). Тялото е червено, изпъстрено с множество черни петна по страните. Мъжките имат къс шип, ограден с наситено черно.
-   Черен хелер (Хамбургска кръстоска). Междувидова кръстоска на женски зелен хелер с червена мъжка плата. Люспите са или блестящо зелени, с черни ръбове, или изцяло черни. Перките са бледи - от прозрачни (безцветни) до оранжевочервени. Шипът е черен.
-   Вегетайл хелер. У нас е разпространено побългареното наименование ,,Вагдал". Лъчите на плавниците са черни. Тялото е червено, жълто или зелено.
-   Тукседо хелер. У нас е известен като ,,Тукседов". Долните части на тялото и лъчите на перките са черни. Останалите части  на тялото са червени или зелени.
-   Двумечов хелер. Лъчите на гръбния плавник са силно издължени. Известен е още като ,,високоплавен хелер".
-   Лиров хелер. Опашния плавник има два или три шипа. Гръбния е висок, със силно удължени първи. Мъжките са стерилни.
-   Зелен хелер – подобен е на естествената форма.
     Хелерите са сравнително едри риби, които трябва да се отглеждат в достатъчно големи аквариуми. Оптималното количество вода, необходимо за правилното развитие на една риба е около 5 литра. Мъжките са агресивни помежду си и когато са по-малко на брой (например 2 или 3) в аквариума, най-силният от тях става лидер на стадото и гони и бие останалите. Когато в един аквариум се отглеждат повече мъжки, се установява сложна и непостоянна йерархия и сблъсъците не са толкова чести. Добре е ако аквариумът е гъсто засаден с растения и има достатъчно укрития, за да могат по-слабите мъжки хелери да се крият. Необходима е аерация и филтрация на водата. Оптимални показатели на водата са: t 22-26 гр.C; pH=7,8-8,5; dH 8-30, соленост 2-5 промила. Най-добре е за подсоляване на водата да се използва морска сол.
     Хелерите са всеядни риби. Хранят се с разнообразни живи, сушени и изкуствени храни – обичат тубифекс, дафнии, циклопси, комарени ларви, коретра, артемия и др. Необходимо е 40-60% от храната да е растителна. За целта може да се използват сушени листа от маруля, елодея и други, които се смесват със сухата храна.
     Интересно явление, сравнително често наблюдавано при хелерите е смяната на пола – женски хелери, дори такива, които неколкократно са раждали се превръщат в мъжки. Особено често това се случва при лировите хелери.
     Размножаването на хелерите е както при гупите. ,,Бременността" също трае около 4 седмици. Броят на малките е различен и варира между 50 и 350. Зависи от размерите на женската, условията, в които се отглежда, заплождането – качествено ли е или не и т.н. При женски, които раждат за първи път броят на новородените е малък, независимо от размерите на майката. След еднократно оплождане женската може да ражда многократно – 3-4 пъти.
     Голям бич за любителите на хелери е болестта костия (Costia). По наши наблюдения тя се появява най-често, когато рибите се пренасят от един аквариум в друг (от една вода в друга) и когато се смесят в един аквариум хелери от различни поколения, места и т.н.
     Хелерите са мирни риби, подходящи за отглеждане в общ аквариум. Винаги можете да ги намерите в специализираните магазини на сравнително ниски цени.
     При отглеждане в неволя хелерите живеят до 5г.



Similar topics (5)

58020

Публикации: 2
Прегледи: 1781

50236

Започната от hadjievvv


Публикации: 4
Прегледи: 3388

56790

Публикации: 2
Прегледи: 2388

28081

Публикации: 35
Прегледи: 24118

58516

Публикации: 3
Прегледи: 1952