• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Карантина на гупи.

Започната от dok70, 17.05.2013 13:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dok70

17.05.2013 13:09 Last Edit: 04.07.2013 09:46 by Георги
                                         Карантина на нововнесени гупи

По материали на Владимир Сторожев – един от водещите гуписти в Русия.
Източник: http://guppyclub.mkat.su/plugins/forum/forum_viewtopic.php?7759

Методиката касае конкретно Poecilia reticulata – гупи. Не се препоръчва прилагането при други видове риби, поради спецификата на изискванията на рибите, характерните за вида заболявания и поносимостта им към лекарствени препарати!

За провеждане на карантина на 5-10 гупи е достатъчен обем 20-30л. съд (желателно е да е прозрачен за добър визуален контрол), оборудван с терморегулация и подаване на въздух. Температурата трябва да се поддържа в рамките на оптималните 24-26 градуса по целзий. Подаване на въздух – за равномерно разбъркване на водата и за насищане с кислород. На кислородното насищане трябва да се обърне особено внимание, защото приложението на някои лечебни препарати, води до повишено отделяне на слуз, а това влошава газообмена на кожата и хрилете на рибката.

Карантинирането на рибите трябва да се проведе за не по-малко от 14 дни. При много паразити (червеи, едноклетъчни, гъбички) причинителите имат стадий циста (в този стадий лекарствата не действат). Периодът на циста при различните причинители е различен за различните видове, но 10-12 дни е напълно достатъчен. Всички нововнесени риби се приемат за евентуално инфектирани, затова е нужно не само да се проведе наблюдение, но и задължително комплексно лечение.

Новозакупените риби трябва да се адаптират към температурата на карантинния съд. Ако температурата е с разлика не повече от 3-4 градуса, съда или пакета с рибките се слага във вода със съответната температура за изравняване на температурите. Ако разликата е голяма - 8-10 градуса, адаптацията се провежда на няколко етапа в течение 2-3 часа.

После слагаме рибките в съд с обем 2-3л. с подсолена вода (15гр. сол на литър вода) за 30 минути. Това е необходимо за отделянето на паразитите, намиращи се по тялото и хрилете на рибката, а така също за отделянето на натрупаните азотни съединения при транспорта (на повърхността на хрилете, в подсолена вода се провежда активен йонообмен на натриевите  йони на амоняк и нитрити).

След това рибките се поставят в карантинния съд и се добавя антибактериален препарат (1 таблетка хлорамфеникол на 10л. +2 таблетки фуразолидон /бел. прев. в 1 таблетка от препарата в Русия се съдържа 0,05 г фуразолидон/, предварително разтворен в топла вода). За какво е необходимо това - бактериалните  инфекции, за разлика от протозойните, се развиват много бързо и могат за няколко часа да убият рибата.

След едно денонощие ловим рибата и за 30 минути я поставяме в солна баня, концентрацията е гореуказаната. Карантинния съд се измива и се пълни с престояла вода със същата температура и параметри. Преместваме рибите в карантинния съд и пак се добавя от дезинфекционен разтвор.

Разтвор 1:
- на 1л дестилирана вода добавяме 4гр. (мярката трябва да е точна, не ,,на око"! ) меден сулфат (ЧЗА - чист за анализ, може да се купи от химически магазин /не от агроаптеката! бел. прев./). Прибавя се 500мг. лимонена киселина (от хранителния магазин) много добре се разбъркват съставките.
Разтвор 2:
- разтваря се 2гр. метиленово синьо (прах от химичеки магазин) в 1л. дистилирана вода и се бърка до пълно разтваряне.
/Бележка на преводача – за приготвянето на двата разтвора могат да се ползват готови продукти от зоомагазините или ветеринарната аптека, като се спази концентрацията на съответното вещество. Има готови продукти с активно вещество меден сулфат, метиленово синьо и фуразолидон. В случай, че се използват готови продукти, не се добавя лимонена киселина – активното вещество вече е стабилизирано!/

В карантинния съд се добавя от разтвор 1 по 1мл. на 10л. вода + разтвор 2 до полупрозрачност (на разстояние от 10см. рибата  е труднозабележима).

Цялата процедура се повтаря на 48 ч. в течение на 14 дни. На всеки 48 часа се сменя цялата вода и се добавя нов разтвор за дезинфекция. Защо е нужно - солите на медта влизат в химическа реакция с хидрокарбонатите и образуват неразтворими карбонати, количеството на свободните медни йони намалява, а освен това медта се свързва с органичните молекули и образува неразтворими хелатни комплекси. По тази причина разтвора се обновява.

Храненето трябва да е умерено - 1 път в денонощие, след  20-30 мин. внимателно се обират остатъците от неизядената храна.
Даденият метод позволява да избавим рибките от външни и вътрешни паразити и множество бактериални причинители.

Забележка:
Препоръчаните концентрации се отнасят за вода със средна твърдост 8-16 градуса, в мека вода концентрациите се коригират!
При добавянето на лечебните разтвори е възможно рибките да изпаднат в моментен шок, който след не повече от 1 час отминава. Шокът се изразява в подобно на вцепенение състояние на рибката, близо до дъното или на повърхността на водата.
Прилагането на методиката при конкретна диагностицирана болест, не се препоръчва!
За лечение на конкретна болест има конкретно лечение!  Някои болести имат продължително лечение,а други кратковременно, а всяка терапия има конкретен медикамент и доза.
Успехи в нелеката ни работа!

Превод  и оформление:  Янчев
Материалът е публикуван след изричното съгласие на автора!
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Георги


koi


firelady

Извинявам се, ако въпросът ми е некомпетентен. Тази карантина прилага ли се при стартиране на аквариум или касае рибки, които допълнително купувам и добавям към вече работещ аквариум?

Caxapa

При стартиране на аквариум се налага да се изчака докато се зароди азотния цикъл и едва тогава пускаме рибки в него. Карантината е за следващите рибки които пускаме в аквариума. Тоест, след като вече има риби които поне месец са живяли в аквариума и не са показали признаци на болест   а на нас  ни се иска да добавим  още/ако ни позволява пространството и литража на аквариума/ се налага да държим в отделен аквариум новодомците като ги наблюдаваме за евентуални признаци на заболяване. Естествено адаптираме  новите риби с вода от бъдещият аквариум в който ще живеят.

firelady

Благодаря за отговора, Сахара!

Асен Евгениев

Всички риби се карантинират.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Nebunu

Браво! Много полезна статия!

Similar topics (5)

58396

Публикации: 4
Прегледи: 2484

19478

Публикации: 6
Прегледи: 9413

3078

Публикации: 12
Прегледи: 7093

19914

Публикации: 300
Прегледи: 157669

57216

Започната от I am me


Публикации: 3
Прегледи: 2491