• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.01.2021 12:12

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Видове Хелери-xiphophorus hellerii

Започната от koi, 05.11.2012 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

koi

12.01.2013 03:03 #15 Last Edit: 16.01.2013 09:09 by Георги
 45 години История Hi Fin Swordtail и размножаване


    През 1965 г. аз посетих малък магазин за тропически риби в източната част на Хюстън, Тексас - Греъм малка тропическа рибка Харбър. Г-н Греъм превръща голям гараж зад къщата си в малък магазин за тропически риби. От името, това е лесно да се отгатне, че г-н Греъм специализирана в гупи. Той беше един от първите сериозни животновъди, в голям мащаб, воал шоу качество и делта гупи опашката в Хюстън. Г-н Греъм е една малка обява в местен вестник продажбата му гупи и аз попитах баща ми, за да ме вземе да си купи чифт на гупи зелени г-н Греъм делта опашката. Търсейки над всички аквариуми, пълни с риба, спрях пред танка на хелери, подобна на която никога не бях виждал. Тези червена тухла хелери не са обичайните гръбни перки, но доста огромни платна, произтичащи гърба си. На етикета върху резервоара се чете: Симпсън Hi FIN Червените хелери $ 6,98 чифт. Бях прикован преди този резервоар. Тези риби са прекрасно. Исках чифт и аз предложих да пропуснете гупи, но цена е прекалено голям и аз трябваше да си тръгне с празни ръце. Г-н Греъм се опита да успокои разочарованието ми, като ми каза, че рибата в резервоара са остатъците на пратката и че аз трябва да се върна, когато следващата група пристигна. Той каза, че винаги е имало няколко мъже в всяка пратка, която просто ще чукам си сваля чорапите. Взех си гупи и си тръгна, знаейки, че ще се върне. Изобщо не знам,,, че Симпсън Hi Фин хелери ще бъде част от живота ми, изключване, за следващите 45 години.
    Този нов щам на хелери бе официално въведена на национално хоби аквариум в края на 1960 и началото на 1961 чрез страниците на период от три големи тропически списания риба: Аквариумът списание, Аквариума вестник и тропически риби любители. (По това време TFH прокара две функции в рамките на няколко месеца един от друг върху развитието на тази риба.) Вярвам, че член и придружаващите снимки, както от края на голям акварист Джийн Wolfsheimer, която се появява през ноември 1960 г. издаването на Аквариум вестник, е първият доклад на тази риба, за да се постигне националната аудитория. (Wolfsheimer е всичко, но не и забравен днес, но той е един от най-добрите акваристи в историята на нашето хоби, легендарен селекционера подобно на стария си приятел Росарио LaCorte.) Наричаме тези нови риби "Симпсън Swordtail" Wolfsheimer пише в Аквариума вестник, че "г-н и г-жа Томас Симпсън от Гардена, Калифорния, предградие на Лос Анджелис] се случи да видите първата малко по-високо перки swordtail, Xiphophorus helleri, плуване с нормалните си братя и сестри. Той е бил запазен, защото това е толкова сладък. " Тази риба се оказа мъж. Прародители са малко неясно, но една е червена тухла мъж, а другата "син" swordtail ". Малко по-високо перки мъж се обърна, за да бъде червена тухла и според Wolfsheimer ", като приятелите му той е даден номер кадифени червени swordtail жени."
    Първото свързване на високо перки мъж перки жена е била успешна. Много, но не всички, от поколението на двата пола носели голяма гръбна перка. Генът за тази нова мутация се обърна, за да бъде доминиращ. Не е изненадващо, обхвата на цветни видове, открити в тези ранни партиди на бебета е доста широк. Wolfsheimer отбеляза, че "един мицел могат да включват различни нюанси на червено златен, както и някои зелени". Той също така предложи програма за развъждане с червени кадифени сам мечове, във времето, "истински щам на този дълъг перки червено swordtail".
Три месеца по-късно, през February15 - 15 март, хиляда деветстотин шестдесет и едно издаването на списание Aquarium, Wolfsheimer отново върху това, което сега се обадите на "Симпсън Високите Фин хелери. Докато Аквариум вестник бе поставил един от цветни фотографии Wolfsheimer на двойка от тези нови риби на корицата си, Аквариума списание просто прокара хубаво черно и бяло Wolfsheimer снимка на една и съща двойка на риба с член. "Новини", по отношение на тези мечове в списание Функцията Aquarium е малка реклама пуснати от самите Simpsons по този въпрос. Това обяви наличността на новите си "Hi - FIN" хелери. Риба бяха обявени като "меча с New Look!" Сега всеки може да закупи Hi-Fin Swordtail от люпилнята на Симпсън в Калифорния. (Вярвам, че Джоан Norton е един от най-ранните клиенти на "Семейство Симпсън"). Тези малки обяви се кандидатира за следващите няколко месеца в аквариума списание и представляват първата национална разпределение на тази риба. С течение на времето, Симпсън ще отвори себе си магазин за тропически риби. Флорида рибовъдни стопанства скоро ще започне разплод на щам, въпреки че никога с голям успех. (Фантазия програма меч във ферми Флорида запали няколко години по-късно (1966 г.) с пристигането на повече търговски, плодовит, по-големи и лесно се овладяват Xiphophorus мутация -. На Swordtail Lyretail)
TFH съобщено за първи път на тази нова разновидност на livebearer в статия от самата Телма Симпсън през март 1961 г. въпрос. Парчето е озаглавено "Как мога Разработено Симпсън Swordtail" (Името "Симпсън Sword" бавно, с течение на годините, дай начин за по-буквално описателен "Hi - Fin Swordtail"). В статията си г-жа Симпсън очерта как тя стана интересуват от златни рибки като дете в Канзас и как тя започва повишаване на тропически риби, когато тя се премества в Калифорния. Тя отива да покрие как е самотен "здрасти перки" мъж и продължи да го размножават. Той е живял дълго време, както г-жа Симпсън е в състояние да се размножават този оригинален мъжки пра-внучката си! Щам, според г-жа Симпсън, както малки, ранно развиващите се мъже и големи късно развиващите се мъже. Някои от нея риби достигат дължина 4 инча.
Втората черта TFH е личност парче на Телма Симпсън. (Г-жа Симпсън е "старши" партньор на тази "рибка" екип) се появи през ноември 1961 издаването на TFH. Имаше черно-бяла снимка на г-жа Симпсън работи в люпилнята и за автора, Уилям Vorderwinkler, описани начало и последното развитие на задния двор тропически Семейство Симпсън "риба люпилня. Люпилнята е създадена в края на 1950 г. в преустроената двоен гараж, за да се повиши хелери, platies, Corydoras сом и bettas, с bettas е основният фокус, докато Hi-Fin Swords се появи.
Интересно е да се отбележи, че Телма Симпсън по това време е бил член на една забележителна група от акваристите в района на Лос Анджелис. Те са израснали около вече несъществуващата Лос Анджелис Аквариум общество, която стартира в края на 1940 година от Wolfsheimer, Дик Хаас и др. Лаас беше изключително активен през 1950 г. и 1960 г., хостинг големи годишни показва, един от първите AKA конвенции (1964) и няколко от членовете са редовни участници в аквариума вестник. В допълнение, под редакторски ръководството на Wolfsheimer, Лаас доставя голям процент на авторите за тази забележителна поредица от популярни книги аквариум от Pet библиотека в края на 1960-те години. Оказва се, че няколко членове на Лаас се присъедини към Семейство Симпсън в отглеждане и разпространение на Hi - перка хелери. Сега, когато е активен общество!
Различни статии, споменати по-горе, може да се каже, за да опише първата фаза в историята на Hi-Fin хелери в аквариумното хоби. Следващата фаза ще виждате развитието през 1963 г. на първо Hi - перка или "марсел" Platies Variatus от Бил чувам си риба Флорида ферма риби Семейство Симпсън "и ниски platies перка variatus тип, както животновъдите. Малко по-късно, д-р Нортън ще въведе Hi - перка Maculatus Platies. Следващата вълнуваща фантазия въвеждането swordtail ще бъде преди Swordtail Lyretail. Тя е разработена на рибно стопанство на Флорида на Орен и Дон Адамс, вероятно между 1963-1965 г. и въведена през 1966. Преди твърде дълго, Hi - перка, и lyretail гените са комбинирани, за да създадете зашеметяващ Hi - Fin Lyretail Swordtail. (Въпреки, че по това време, леко уголемяване на гръбната перка, причинени от гена за lyretail в ниска перки swordtail накара някои да сбъркаш просто lyretailed риба за истински Hi - Фин хелери Lyretail Тази грешка е все още често днес, въпреки безброй статии през годините изрично да посочи. прави едно чудо за зрението на някои акваристи!) Преди твърде дълго, (края на 1960) предан група на Хавайските любители, водена от Глен Такешита, успя в развитието на lyretailed variatus и maculatus platies. Европейците също бяха очаровани от тези нови фантазия перки хелери и хоби статии, снимки и генетични изследвания, обхващащи тези хубави риби започнаха да се появяват там - особено в Германия.
След като тези различни "перка" щамове бяха създадени в хоби, тласък за нови цветове, съперничеща за разплод опити с мечове и platies, които се появяват в хоби през 1930. Измина почти месец без TFH или аквариум списание статия на Norton, Такешита, за съжаление забравена Стив Сондърс - създателя на красива, но сега губи Widetail Veiltail щам Моли - и други описва някои нови кръст цвят или мутация. Повечето от тези щамове са краткотрайни, но тяхното съществуване е създал доста "Бъз" в хоби.
Книги скоро последва. The Pet публикувани библиотека: Насладете се на Вашите Platys и хелери от Клаус Калман (студент Майрън Гордън е), знаете Как да се размножават Livebearers от Ал Клее (цвят, снимка от Wolfsheimer на същата двойка на красива тухла червено Hi - Fin Мечове, че той се използва в намерени снимки в неговите рано отбелязаните статии в аквариума вестник и Аквариума Magazine се появява на страница 29 на тази книга)., Enjoy Развъждане Livebearers от Дик Хаас и класически Насладете се на модерната хелери и Platys от д-р Джоан Norton. В допълнение към тези книги, се появиха две важни доклади за повишаване на фантазия хелери в две от любителите списания в края на 1960 и началото на 1970-те години.
През лятото на 1971 въпроса, краткотраен Tropical Fish World списание прекара една невероятна статия за хелери на Джон и Hedy Kirschmann. Ню Джърси Kirschmanns мазе fishroom съдържа 120 растителни пълни резервоари, посветен основно на фантазия видове helleri. Те повдигнати показва качеството проби (огромен) извън в 2000 литра, 8 фута дълбочина езерото и вътре в няколко специално подбрани изключително големи аквариуми. Двете стени на fishroom Kirschmann е бил отстранен и заменен със стъклени тухли, за да се даде възможност на слънце, за да се развият богати цветове в рибата, че само слънчева светлина може да се постигне. (LaCorte и Wolfsheimer излезе от пътя им, с помощта на капандурите, за да получите слънчевата светлина в складовите помещения за рибата си). Статия в Tropical Fish World списание Разглежданият "лястовича опашка Swordtail" Kirschmanns е разработен от преминаване на Черно Hi - Fin Lyretails с щам на големи червени Hi - перка хелери. "Лястовича опашка" е просто "комета" Плати опашната перка модел прехвърлени към хелери. Свободно Kirschmanns споделиха своите методи на отглеждане и повишаване чувствате риба в статията.
Впечатляващо, тъй като парчето Kirschmann е, че не може да се сравни с метод, представен преди две години в статия в аквариума списание на юни, 1969. Тази статия, както очерта сигурен метод огън за повишаване на най-високо качество helleri само с няколко аквариуми начало и доказателство за подхода си с невероятни снимки на огромни, много колоритен и в общи линии перфектен Hi - перка Lyretail Черно хелери. Статията е от Лойд Д. Groenke, Атланта Лютеранската министър по това време, и е озаглавен "Super Sword".
За производство на благородни риби метод groenke е толкова взискателен, че и двамата ще цитирам и обобщава предложенията му. Той започва с бракуване. Groenke пише, "Heavy бракуване е абсолютно необходимо." Той дава пример за това какво означава: "В рамките на 24 - часов период, три от най-добрите ми женски млад Имаше 103 общо Тридесет са били умъртвени веднага, защото им липсваше. През следващите седем дни. правилното цвят на тялото, още пет са били умъртвени, защото те не се развиват правилно три седмици умъртвени всички ниските перки това остави 48 Hi -. плавници, Симпсън и lyretail на тези 48, за 10% до 15% ще се квалифицира като първата животновъди класа. "
На следващо място, Groenke се занимава с околната среда. Той разказа как той се опита да дублира природната среда на swordtail. "Swordtail в естествената си среда, се радва на свеж ясно течаща вода - groenke отбеляза, аз използвам airstones много широко Това увеличава притока на кислород във водата и принуждава рибите да плуват Колкото повече те упражняват, толкова повече те се хранят;. Следователно , те растат по-бързо Airstones също да помогне да експулсира газове През първите четири седмици от живота на СРЮ, аз използвам две или три airstones на 10 -. галон резервоар "
Groenke продължава да се каже, че той е използвал сила филтър и гъба филтър на всеки резервоар, а през първите четири седмици, промени една десета от водата всеки ден на малките. След един месец, Groenke намалява airstones, хранени по-малко вода и промени се превръща в една десета веднъж седмично. Той коментира, че през първите 4 седмици са ключов момент от развитието в повишаване на фини фантазия хелери.
Groenke хранителна програма може да се пречупи решимостта на най-запалените селекционера. Groenke пише, че "първата седмица, младият запържва постоянно да имат живо бебе скариди саламура от сутрин до вечер. Това означава около три хранения на ден, като скариди саламура живеят около четири или пет часа в аквариума. До втората седмица са се увеличили значително и трябва да бъдат хранени скариди, живи или замразени, на всеки два часа или около осем пъти на ден. на три седмици, започнете да добавяте малко суха храна. "
На четири седмична възраст, малките са все още в 10-литрови резервоари, в които са родени и според Groenke, сега е време да ги преместите. Той използва 15 до 30 литрови резервоари, в зависимост от броя на Фрай. Програмата си за хранене също се променя. Groenke съобщи, че сега той използва по-голямо разнообразие на суха храна, заедно с Tubifex червеите, замразени скариди за възрастни саламура, живо бебе саламура скариди и собствената си храна паста. Това меню е предложена за следващите четири седмици и рибата са били хранени около шест пъти на ден. На възраст от два месеца, Groenke пише, че рибата си е постигнал две-инчов размер на тялото - три инча, ако опашката е включена. По това време, Groenke умъртвени или продават всичко, но бъдещите му животновъди.
Groenke даде тези бъдещи животновъди около три литра вода на риба в 30-литров аквариум. Той също така намалява график за хранене три пъти на ден. Това намаление се основава на убеждението на Groenke, че го е дал "на репродуктивните органи по-голям шанс да се развива." Той пише, че той е ", отбеляза от предишен опит, че някои жени, които са били свръхпълнене не би възпроизвеждане" и когато той отсече за хранене ", в рамките на няколко месеца, те започнаха да носят млад". Groenke теоретизира, че "с постоянно насилствено хранене , голяма част от кислорода, който се приема от рибата се използва за подпомагане на органите на храносмилането, и резултатът е, че репродуктивните органи получават по-малко кислород и не винаги се развиват правилно. "
Всеки път, когато някой ме пита за съвет относно повишаване на фантазия хелери, аз винаги им даде копие на статия Groenke. Малко хора могат да се срещнат идеалната си процедура, но това, че се бара на нивото на истинско предизвикателство. Единственото място, където аз се отличавам от Groenke е на смяна на водата. Съгласен съм броя на водните промени за младите запържва, но променя по-голям процент - да кажем 50-80%. На под-възрастни и възрастни, аз също да промените по-голям процент вода от (80%) и да я промените по-често (2-3 пъти седмично). Разбира се, това предполага, че човек трябва добър източник на правилно възраст и пречистената вода при правилната температура готови да отидете. Индивидуални населени места, складовите помещения за рибата, графици и / или водни проблеми трябва да бъдат взети под внимание при следване на този план. Водата трябва да са химически правилно и приемливо за рибата. Това, което работи за едно лице не може да работи за друг. Продължете с повишено внимание.
Третата фаза в историята на Hi - перка хелери в тропическа риба хоби бе инициирана от д-р Norton с призива си за развитието на щамове на Hi - перка и Hi - Fin Lyretail Swords извършване дълги и широки гръбни перки и при двата пола. С въвеждането на великолепната "марсел" чувам или Hi - Фин Variatus Platies през 1963 г., той бързо стана ясно, че хай - FIN helleri щамове произвеждат редица малък плътен риба - особено мъжете - че притежава доста тесен, кратко и често деформира гръбни перки. (Wolfsheimer първият отбеляза появата на малък плътен (в началото на разработването) Hi - перка мъже в щам Симпсън си игрален Aquarium вестник) Хората започнаха да се чудят как helleri щамове на висока перки може да се отглеждат, за да се носят изключително единна, голяма и много пълни Hi - ребра от на variatus мъже в щам чувам.
Вярвам, че д-р Norton първия донесе тази мечта за дълги, широки хай - перките на големи тяло helleri щамове на хелери на вниманието на националния хобито си в статия, която тя написа през декември 1970 г. издаването на списание "Аквариумът". Функция е озаглавена: "Hi - Fin Swordtail подобряване." В тази статия, д-р Нортън отбелязва, че "в някои случаи може да е трудно или дори невъзможно да се подобри значително щам на хай - Хинс по избор в рамките на този щам Например, има някои щамове, при които всеки висока перка е с малки или лошо форма гръбната Това се дължи на факта, че някои хай - перки имат нежелани генетични модификатори на гена за Hi - перка Трябва да намерим и да определи щамове на хелери, в които има генетични фактори, които правят хай - гръбната перка голям и широк. " Д-р Нортън продължи да се предположи, че "хелери, имащи всички или главно Xiphophorus helleri (swordtail) и X. maculatus (Platy) потекло може би не разполагат с гени, които могат да направят Hi - гръбната перка много голям Оказва се, от спазване на потомството на различни кръстоски на Hi - перки, че "variatus тип" platies са по-склонни да изпълняват желания Hi - перка модификатори, отколкото са "maculatus тип" platies "В края на статията си, д-р Нортън пише, че" сега имат обещаващ Плати swordtail хибрид, който е много плодородна и в която някои от мъжете имат големи размера на тялото заедно с големи, пълни dorsals. Докато мъжете са много къси мечове, някои от техните синове имат по-дълги мечове. Надяваме се, че определен щам на хай - перките с този тип на широк, пълен гръбната могат да бъдат постигнати тези риби ".
Изглежда, че д-р Нортън в задънена улица с обещаваща я Плати swordtail хибрид, защото почти четири години по-късно тя все още търси идеала си helleri тип меч с дълга, широка хай-перка. През май 1974 издаването на бюлетин Livebearers Американската Livebearer Асоциацията, д-р Нортън публикува специално съобщение относно наличието в рамките на ALA с високо качество Hi-Fin Swordtail наличност. Тя заяви, че тя е станало известно на търсенето за високи щамове качество на Hi - Fin Swords сред членовете на ALA и разбра, че малко, ако изобщо са били на разположение. Като противодействие на това, д-р Нортън е придобил няколко търговски повдигнати голямо червено кадифе и невен жени мечове и те са преминали с добра щам на голям плътен, голям dorsaled Hi - Fin Swords отглеждано от ALA член Айк Hancock. Д-р Norton съобщи, че двойки риба тя се предлага за продажба с членството от първоначалните кръстове, съдържащи малки работоспособни мъже, но кръста, като се основава на голям плътен щам, трябва да доведат до големи здрави мъже в следващото поколение. Придружаващ съобщението на д-р Нортън е черно-бяла снимка на доста малък мъж с Hi - Fin Swordtail спортни много хубаво, широк гръбната перка.
Д-р Нортън обърна внимание на въпроса на Hi - Фин хелери с големи, широки dorsals в класически книгата си Насладете се на модерната хелери и Platys. (Тази книга е публикувана от Pet библиотека. За съжаление, тази компания е доста хаотично политика по отношение на включването на публикуване дати в своите книги, така че не съм сигурен, че когато книгата на д-р Нортън се появи за първи път може да има предварително от нея Aquarium списание парче, но аз се съмнявам) Тя обяснява генетиката зад развитието на големи, широки гръбни перки в Hi - Фин хелери и призовава за създаването на такива щамове като стандарт в хоби.
Въз основа на моя опит с повишаване на хай - FIN helleri тип хелери, бих искал да добавите нещо към изказването на д-р Нортън. Аз вярвам, тъй като д-р Нортън, че развитието на висококачествени големи, пълни dorsals в двата пола на helleri щамове на Hi-перка хелери (твърде често хората пренебрегват качеството на женския Hi-перка не говорим за цялостната необходимост за голямо тяло, края на развиващите се щамове на тези риби) е преди всичко резултат от наличието на определени генетични модификатори, които се създават разклоняване на лъчи на гръбната перка, и следователно, големи, Full Hi - перки. Знам, че това, тъй като съм такава риба в танковете си от щамове, които са създадени и поддържани в продължение на редица поколения. Това каза в моя опит, в продължение на няколко десетилетия, процентът на действително високо качество helleri тип Hi-перки, в сравнение с обикновен Hi-перки всяка партида се запържва в даден щам е в най-добрия случай 10-15% - но за отделните видове риби в този малък процент са наистина един поглед да се види)!
Поставянето на всички важния въпрос за генетични модификатори за малко настрана, аз също вярвам огромни любители на трудност в създаването на такава риба се дължи не само на липсата на генетични модификатори, но включва друг по-основният генетичен факт. При сравняване на лошото качество на най-helleri и maculatus тип хай - FIN dorsals често (най-малко през последните години!) Почти еднакво отлично качество на хай - FIN dorsals в variatus platies, никой досега не обърна внимание на генетични основава разликата между форма на естествен гръбната перка на хелери helleri и maculatus platies и дорзална форма на перка на variatus platies.
X. helleri и X. maculatus са с правоъгълни, а плоски dorsals (helleri) и малки, а високите квадратни като dorsals (maculatus), като има предвид, че X. variatus има широка основа, заоблени и пълна гръбната перка. Трябва да призная, че аз също игнорира този доста очевидна разлика в продължение на години. Това не беше, докато не започна разплод Xiphophorus nezahualcoyotl ("nezzies"), че започнах да се обръща внимание на съществена разлика в гръбната перка форма между "трите големи" Xiphophorus видове. Той дори ми хрумна, че variatus platies и "nezzie" хелери може да бъде тясно свързан с тялото си и гръбни форми перка са толкова сходни. В действителност, тя е кръгла, пълен гръбната перка на "nezzie" меча, който първи ме привлече към вида.
Моето мнение е, че естествената форма на variatus гръбната широка основа, кръгли и е частично отговорен за често израз на високо качество на хай - перка на ген в този вид. Тя ще изглежда ми се, че по-правоъгълна, плоска форма на гръбната перка в helleri тип мечове и малка, квадратна форма на гръбната в щамове Плати maculatus са частично отговорни за присъщата трудност в производството на Hi-Fin щамове от тези риби, че съперник на изразяване на хай - перка ген в variatus тип щамове.
Без съмнение, генни модификатори играят важна роля в развитието на качествени Hi-перки. Д-р Norton публикувани снимки през годините на различни мъжки и женски helleri тип мечове и дори няколко снимки на maculatus перка platies хай, които доказват колко голяма и широка хай - гръбната перка може да бъде в тези риби, когато правото ген модификатори се случи да присъства. Аз съм виждал такава риба в танковете си (helleri) и снимки от резервоарите на други развъдчици (виж сайта на д-р Рой Ливайн <xhifin.org> и Карл Trochu <miamiswordtails.weebly.com> сайт). Последната (2007) пристигането на китайската порода червени очи Red Hi - Фин хелери ярко показва реален потенциал за създаване на извънредни перки Hi щамове helleri. Тези риби са толкова фантастично, че хората дори са се опитали да им даде ново име, заимстван от Моли - Sailfin хелери!
Но също така вярвам, генетиката зад оригиналната форма на естествения гръбната перка във всяка от трите стандартни видове Xiphophorus - helleri, maculatus и variatus - играе важна роля в потенциал за развитие на качеството на хай - перки риба и че този фактор не е получил достатъчно внимание. Възможно е, поради определени генни модификатори, намерени в съответните видове, естествено гръбната перка на variatus Плати е по-склонна да имат разклонения структура, която да си лъчите на перките, които усъвършенства израз на хай - ген перка и това само по себе сметки за често отличен качеството на хай перка в тези риби. Не знам. Но мога да си представя генетиката зад естествената форма на редовния си гръбна перка играе някаква роля в превъзходно израз на хай - ген перка в този вид. Всичко, което знам е, колко трудно е да се произвеждат големи, пълни dorsals в Hi - перка helleri тип мечове - да не говорим maculatus platies тип. Може би трябва да преминат helleri щамове с birchmanni, nezahualcoyotl или montezumae. Представете си потенциал Hi - перка swordtail, които могат да бъдат разработени чрез преминаване helleri-щамове с X. birchmanni, X. nezahualcoyotl и / или X. montezumae - WOW! Това каза, че вече няма нужда да си представим такава риба. Само погледнете в уеб страницата на д-р Ливайн.
Боби Ellermann 2010

Desmoria

Тук предполагам е имало помощ от гугъл транслейтър. :) Няма лошо, но ще можеш ли да поредактираш текста там където виждаш двусмислици. Благодаря.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Heartwork

"Ще чукам си сваля чорапите". Много смешно ми прозвуча  *ROFL* *ROFL* *ROFL* *ROFL*
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Desmoria

 :-D да има забавни моменти. Превежданият текст предполагам е от тук: http://selectaquatics.com/Website%20redone%20Front%20Page/HF_swordtail_article.htm

От скромните ми познания по английски израза: that would just knock my socks off, ще се преведе в преносен смисъл "ще ми вземе акъла".
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Георги

Опитах се да я редактирам, за да се чете по-лесно и като се зачетох - се отказах.
В този си вид, за съжаление не става.

S_mo

Цитат на: koi в 12.01.2013 03:03
45 години История Hi Fin Swordtail и размножаване

 г-н Греъм специализирана в гупи.


Господин или гозпожа?По-добре оправи някои грешки като тези, ако не ти се занимава го направи на няколко части.


Desmoria

Аз ще я подхвана за превод, но ще ми отнеме малко време.

Хммм незнайно защо линка към статията на английски вече не работи.  *mislia*
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Георги

Първият пост е костюмиран и гримиран. Enjoy!

koi

Намерих я на английски ако можете я преведете,аз немога....
                   
                                         45 Years of Hi Fin Swordtail History and Breeding

In 1965, I visited a small tropical fish store on the east side of Houston, Texas -- Graham's Guppy Harbor. Mr. Graham had converted the large garage behind his house into a small tropical fish store. By the name, it is easy to guess that Mr. Graham specialized in guppies. He was one of the first serious breeders, on a large scale, of show quality veil and delta tail guppies in Houston. Mr. Graham had placed an ad in the local newspaper selling his guppies and I asked my father to take me to buy a pair of Mr. Graham's green delta tail guppies. While looking over all the aquariums full of fish I stopped before a tank of swordtails the likes of which I had never seen. These brick red swordtails did not have the usual dorsal fins, but rather huge sails flowing down their backs. The label on the tank read: Simpson Hi Fin Red Swordtails $6.98 a pair. I was transfixed before this tank. These fish were gorgeous. I wanted a pair and I offered to skip the guppies, but the price tag was just too big and I had to leave empty handed. Mr. Graham tried to ease my disappointment by telling me that the fish in the tank were the leftovers of the shipment and that I should come back when the next group arrived. He said that there were always a few males in each shipment that would just knock my socks off. I took my guppies and left, knowing I would be back. Little did I know that Simpson Hi Fin Swordtails would be a part of my life, off and on, for the next 45 years.

This new strain of swordtails was formally introduced to the national aquarium hobby in late 1960 and early 1961 through the pages of the period's three big tropical fish magazines: The Aquarium magazine, the Aquarium Journal and Tropical Fish Hobbyist. (At the time, TFH ran two features within a few months of one another on the development of this fish.) I believe the article and accompanying photographs, both by the late great aquarist Gene Wolfsheimer, which appeared in the November 1960 issue of the Aquarium Journal, was the first report on this fish to reach a national audience. (Wolfsheimer is all but forgotten today, but he was one of the finest aquarists in the history of our hobby, a legendary breeder much like his old friend Rosario LaCorte.) Calling these new fish "The Simpson Swordtail," Wolfsheimer wrote in the Aquarium Journal that, "Mr. and Mrs. Thomas Simpson of Gardena, California, [a suburb of Los Angeles] happened to see the first little high-finned swordtail, Xiphophorus helleri, swimming about with its normal brothers and sisters. It was saved because it was 'so cute.' This fish turned out to be a male. The original parents are somewhat obscure but one was a brick red male and the other a 'blue' swordtail." The little high-finned male turned out to be brick red and, according to Wolfsheimer, "as his mates he was given a number of velvet red swordtail females."

The first pairing of high-finned male to low-finned female was a success. Many, but not all, of the offspring of both sexes sported the large dorsal fin. The gene for this new mutation had turned out to be a dominant one. Not surprisingly, the range of color types found in these early batches of babies was rather wide. Wolfsheimer noted that "one spawn can include various shades of red as well as golden and some green." He also suggested that a breeding program using red velvet swords alone will, in time, produce "a true strain of this long-finned red swordtail."

Three months later, in the February15 - March 15, 1961 issue of The Aquarium magazine, Wolfsheimer once again reported on what he was now calling the "Simpson High Fin Swordtails." While the Aquarium Journal had placed one of Wolfsheimer's color photographs of a pair of these new fish on its cover, The Aquarium magazine simply ran a nice black and white Wolfsheimer photograph of the same pair of fish with its article. The "news" regarding these swords in The Aquarium magazine feature was a small ad placed by the Simpsons themselves in this issue. It announced the availability of their new "Hi - Fin" Swordtails. The fish were advertised as "The SWORD with the New Look!"  Now anyone could purchase the Hi-Fin Swordtail from the Simpson's hatchery in California. (I believe Joanne Norton was one of the Simpsons' early customers.) These small ads ran for the next several months in The Aquarium magazine and constitute the first national distribution of this fish. In time, the Simpson's would open a tropical fish store themselves. Florida fish farms would soon begin breeding the strain, although never with great success. (The fancy sword program in Florida farms caught fire a few years later (1966) with the arrival of a more commercial, prolific, larger and easily handled Xiphophorus mutation - the Lyretail Swordtail.)

TFH first reported on this new variety of livebearer in an article by Thelma Simpson herself in the March 1961 issue. The piece was entitled "How I Developed the Simpson Swordtail" (The name "Simpson Sword" would slowly, over the years, give way to the more literally descriptive "Hi - Fin Swordtail"). In her article, Mrs. Simpson outlined how she became interested in goldfish as a child in Kansas and how she began raising tropical fish when she moved to California. She goes on to cover how she found the lone "hi-fin" male and proceeded to breed him. He lived a long time as Mrs. Simpson was able to breed this original male to his great-granddaughters! The strain, according to Mrs. Simpson, produced both small, early-developing males and large, late-developing males. Some of her fish reached 4 inches in length.

The second TFH feature was a personality piece on Thelma Simpson. (Mrs. Simpson was the "senior" partner of this "fishy" team.) It appeared in the November 1961 issue of TFH. There was a black and white photograph of Mrs. Simpson working in her hatchery and the author, William Vorderwinkler, described the beginnings and recent evolution of the Simpsons' backyard tropical fish hatchery. The hatchery was set up in the late 1950's in a converted double garage to raise swordtails, platies, Corydoras catfish and bettas, with bettas being the main focus until the Hi - Fin Swords came along.

It is interesting to note that Thelma Simpson was a member of a remarkable group of aquarists in the Los Angeles area at that time. They had all grown up around the now defunct Los Angeles Aquarium Society, which was started in the late 1940's by Wolfsheimer, Dick Haas and others. LAAS was extremely active in the 1950's and 1960's, hosting large annual shows, one of the first AKA conventions (1964) and several members were regular contributors to the Aquarium Journal. In addition, under Wolfsheimer's editorial leadership, LAAS supplied a large percentage of the authors for that remarkable series of popular aquarium books put out by the Pet Library in the late 1960's. It appears that several members of LAAS joined the Simpsons in raising and distributing the Hi - Fin Swordtails. Now that is an active society!

The various articles mentioned above might be said to chronicle the first phase in the history of Hi -Fin Swordtails in the aquarium hobby. The next phase would see the development in 1963 of the first Hi - Fin or "Topsail" Variatus Platies by Bill Hearin at his Florida fish farm using the Simpsons' fish and low fin variatus type platies as breeders. Shortly thereafter, Dr. Norton would introduce Hi - Fin Maculatus Platies. The next exciting fancy swordtail introduction would be the before mentioned Lyretail Swordtail. It was developed at the Florida fish farm of Oren and Don Adams, probably between 1963-1965, and introduced in 1966.  Before too long, the hi - fin and lyretail genes were combined to create the stunning Hi - Fin Lyretail Swordtail. (Although, at the time, the slight enlargement of the dorsal fin caused by the gene for lyretail in a low-finned swordtail led some to mistake simple lyretailed fish for true Hi - Fin Lyretail Swordtails. This mistake is still common today despite countless articles over the years explicitly pointing it out. It makes one wonder about the eyesight of some aquarists!) Before too long, (late 1960's) a devoted group of Hawaiian hobbyists, led by Glenn Takeshita, succeeded in developing lyretailed variatus and maculatus platies. The Europeans were also fascinated by these new fancy finned swordtails and hobby articles, photographs and genetic research covering these fine fish began to appear there -- particularly in Germany.

Once these various "fin" strains were established in the hobby, the push for new colors took off, rivaling the breeding experiments using swords and platies that occurred in the hobby in the 1930's. Hardly a month passed without TFH or The Aquarium magazine running an article by Norton, Takeshita, the sadly forgotten Steve Saunders - originator of the gorgeous but now lost Widetail Veiltail Molly strain - and others describing some new color cross or mutation. Most of these strains were short lived, but their existence created quite a "buzz" in the hobby.

Books soon followed. The Pet Library published: Enjoy Your Platys And Swordtails by Klaus Kallman (Myron Gordon's student), Know How To Breed Livebearers by Al Klee ( A color photo by Wolfsheimer of the same pair of beautiful brick red Hi - Fin Swords that he used in the photos found in his previously noted articles in the Aquarium Journal and the Aquarium Magazine appears on page 29 of this book.), Enjoy Breeding Livebearers by Dick Haas and the classic Enjoy Your Modern Swordtails And Platys by Dr. Joanne Norton. In addition to these books, two important reports on raising fancy swordtails appeared in two of the hobbyist magazines in the late 1960's and early 1970's.

In its summer 1971 issue, the short lived Tropical Fish World magazine ran an amazing article on the swordtails of John and Hedy Kirschmann. The Kirschmanns' New Jersey basement fishroom contained 120 plant filled tanks primarily devoted to fancy helleri types. They raised show quality specimens (huge) outside in a 2000 gallon, 8 feet deep pond and inside in several specially constructed extremely large aquariums. Two walls of the Kirschmann fishroom had been knocked out and replaced with glass bricks to allow the sun to develop the rich colors in fish that only sunlight can achieve. (LaCorte and Wolfsheimer both went out of their way, by using skylights, to get sunlight into their fishrooms too.) The article in Tropical Fish World magazine spotlighted the "Dovetail Swordtail" the Kirschmanns had developed by crossing Black Hi - Fin Lyretails with their strain of large Red Hi - Fin Swordtails. The "dovetail" was simply the "comet" platy caudal fin pattern transferred to swordtails. The Kirschmanns freely shared their methods of breeding and raising superior fish in the article.

As impressive as the Kirschmann piece was, it could not compare to a method presented two years before in an article in The Aquarium magazine of June, 1969. This article both outlined a sure fire method of raising top quality helleri with just a few home aquariums and provided proof of its approach with stunning photographs of enormous, highly colorful and basically perfect Hi - Fin Lyretail Black Swordtails. The article was by Lloyd E. Groenke, an Atlanta Lutheran minister at the time, and was entitled "The Super Sword".

Groenke's method of producing fine fish was so exacting that I will both quote and summarize his suggestions. He started with culling. Groenke wrote, "Heavy culling is absolutely necessary." He gives an example of what he means, "Within a 24 - hour period, three of my best females had young. There were 103 total. Thirty were culled out at once because they lacked the proper body color. During the next seven days, five more were culled out because they did not develop properly. At three weeks I culled out all the low fins. This left 48 hi - fins, Simpson and lyretail. Of these 48, about 10% to 15% will qualify as first class breeders."

Next, Groenke dealt with environment. He told of how he tried to duplicate the swordtail's natural environment. Groenke noted, "The swordtail, in its natural habitat, enjoys fresh clear running water. I use airstones very extensively. This increases the oxygen supply in the water and forces the fish to swim. The more they exercise, the more they eat; consequently, they grow faster. Airstones also help to expel gases. During the first four weeks of the fry's life, I use two or three airstones per 10 - gallon tank."

Groenke goes on to say that he used a power filter and a sponge filter on each tank and, during the first four weeks, changed one tenth of the water every other day on the fry. After a month, Groenke decreased the airstones, fed less and water changes became one tenth once a week. He commented that the first 4 weeks were the crucial time of development in raising fine fancy swordtails.

Groenke's feeding program could break the resolve of the most dedicated breeder. Groenke writes that, "The first week, the young fry continually have live baby brine shrimp from morning until evening. This means about three feedings a day as the brine shrimp live about four or five hours in the aquarium water. By the second week they have grown considerably and should be fed brine shrimp, live or frozen, every two hours or about eight times a day. At three weeks, I start adding some dry food."

At four weeks of age, the fry were still in the 10 gallon tanks in which they were born and, according to Groenke, it was now time to move them. He used 15 to 30 gallon tanks depending on the number of fry involved. His feeding program also changed. Groenke reported that he now employed a greater variety of dry food, along with tubifex worms, adult frozen brine shrimp, live baby brine shrimp and his own paste food. This menu was offered for the next four weeks and the fish were fed about six times a day. At the age of two months, Groenke wrote that his fish had achieved a two inch body size -- three inches if the tail was included. At this time, Groenke culled or sold everything but his future breeders.

Groenke gave these future breeders about three gallons of water per fish in a 30 - gallon aquarium. He also decreased the feeding schedule to three times a day. This decrease was based on Groenke's belief that it gave "the reproductive organs a better chance to develop." He wrote that he had "noted from past experience that some females which were force fed would not reproduce" and when he cut down on feeding, "within a few months they began to bear young." Groenke theorized that, "With constant forced feeding, much of the oxygen that is taken in by the fish is used to aid organs of digestion, and the result is that the reproductive organs get less oxygen and do not always develop properly."

Whenever anyone asks me for advice on raising fancy swordtails, I always give them a copy of Groenke's article. Few people can meet its ideal procedure, but it sure does set the bar at the level of a real challenge. The only place where I differ from Groenke is on water changes. I agree on the number of water changes for the young fry but I change a larger percentage - say 50-80%. On the sub-adults and adults, I also change a larger percentage of water than he did (80%) and change it more often (2-3 times a week). Of course, this assumes one has a good source of properly aged and treated water at the right temperature ready to go. Individual localities, fishrooms, schedules and/or water problems need to be considered when following this plan. The water must be chemically right and acceptable to the fish. What works for one person may not work for another. Proceed with caution.

The third phase in the history of Hi - Fin Swordtails in the tropical fish hobby was initiated by Dr. Norton with her call for the development of strains of Hi - Fin and Hi - Fin Lyretail Swords carrying long, wide dorsal fins in both sexes. With the introduction of Hearin's magnificent "Topsail" or Hi - Fin Variatus Platies in 1963, it quickly became apparent that the hi - fin helleri strains were producing a number of small bodied fish -- particularly males -- that possessed rather narrow, short and often deformed dorsal fins. (Wolfsheimer first noted the appearance of small bodied (early developing) hi - fin males in the Simpson strain in his Aquarium Journal feature.) People began to wonder how the helleri strains of hi - fins might be bred to carry the extraordinarily uniform, large and very full hi - fins of the variatus males in Hearin's strain.     

I believe Dr. Norton first brought this dream of long, wide hi - fins on large bodied helleri-based strains of swordtails to the attention of the national hobby in an article she wrote in the December 1970 issue of The Aquarium magazine. The feature was entitled: "Hi - Fin Swordtail Improvement." In this article, Dr. Norton noted that "in some cases it may be difficult or even impossible to greatly improve a strain of hi - hins by selection within that strain. For example, there are some strains in which every hi - fin has a small or poorly-shaped dorsal. This is due to the fact that certain hi - fins have undesirable genetic modifiers of the gene for hi - fin. We need to find and fix strains of swordtails in which there are genetic factors that make the hi - fin dorsal large and wide." Dr. Norton went on to suggest that "swordtails having all or mainly Xiphophorus helleri (swordtail) and X. maculatus (platy) ancestry perhaps do not have the genes that can make the hi - fin dorsal very large. It appears, from observing the progeny of various crosses of hi - fins, that "variatus type" platies are more likely to carry the desired hi - fin modifiers than are "maculatus type" platies." At the end of her article, Dr. Norton wrote that "now I have a promising platy-swordtail hybrid that is fertile and in which some of the males have large body size along with large, full dorsals. While the males have very short swords, some of their sons have longer swords. It is hoped that a fixed strain of hi - fins with this type of wide, full dorsal can be developed from these fish."     

It would appear that Dr. Norton reached a dead end with her promising platy-swordtail hybrid because almost four years later she was still seeking her ideal of a helleri-type sword with a long, wide hi-fin. In the May 1974 issue of the American Livebearer Association's bulletin Livebearers, Dr. Norton published a special announcement concerning the availability within the ALA of high quality Hi - Fin Swordtail stock. She stated that she had become aware of the demand for high quality strains of Hi - Fin Swords among the ALA membership and had realized that few if any were available. To counteract this, Dr. Norton had acquired several commercially raised large red velvet and marigold female swords and had crossed these with a good strain of large bodied, large dorsaled Hi - Fin Swords bred by ALA member Ike Hancock. Dr. Norton reported that the pairs of fish she was offering for sale to the membership from the initial crosses all contained small bodied males but that the cross, having been based on a large bodied strain, should produce large bodied males in the next generation. Accompanying Dr. Norton's announcement was a black and white photograph of a rather small Hi - Fin Swordtail male sporting a very nice, wide dorsal fin.   

Dr. Norton addressed the issue of Hi - Fin Swordtails with large, wide dorsals in her classic book Enjoy Your Modern Swordtails And Platys. (This book was published by the Pet Library. Unfortunately, this company had a rather erratic policy regarding the inclusion of publication dates in their books, so I am not sure when Dr. Norton's book first appeared. It might have pre-dated her Aquarium magazine piece, but I doubt it.) She explains the genetics behind the development of large, wide dorsal fins in Hi - Fin Swordtails and calls for the establishment of such strains as the standard in the hobby.   

Based on my experience with raising hi - fin helleri type swordtails, I would like to add something to Dr. Norton's remarks. I do believe, as Dr. Norton did, that the development of high quality large, full dorsals in both sexes of helleri-based strains of hi - fin swordtails (far too often, people ignore the quality of the female hi-fin not to mention the overall need for big-bodied, late developing strains of these fish) is primarily the result of the presence of certain genetic modifiers that create a branching of the dorsal fin's rays and, consequently, large, full hi - fins. I know this as I have produced such fish in my tanks from strains created and maintained over a number of generations. That said, in my experience, over several decades, the percentage of actual high quality helleri type hi-fins compared to run-of-the-mill hi-fins in each batch of fry in any given strain is at best 10-15 % - but the individual fish in that small percentage are truly a sight to behold!)

Putting the all important issue of genetic modifiers aside for a moment, I also believe the enormous difficulty hobbyists have in creating such fish is due not only to the absence of genetic modifiers but involves another more fundamental genetic fact. When comparing the poor quality of most helleri and maculatus type hi - fin dorsals to the often (at least in years past!) almost uniform excellent quality of hi - fin dorsals in variatus platies, no one has ever addressed the genetic based difference between the natural dorsal fin shape of helleri swordtails and maculatus platies and the dorsal fin shape of variatus platies.

X. helleri and X. maculatus have rectangular, rather flat dorsals (helleri) and small, rather high square-like dorsals (maculatus); whereas, X. variatus has a broad-based, rounded and full dorsal fin. I must admit that I too ignored this rather obvious difference for years. It was not until I started breeding Xiphophorus nezahualcoyotl ("nezzies") that I started paying attention to the fundamental difference in dorsal fin shape between the "Big Three" Xiphophorus species.  It even occurred to me that variatus platies and "nezzie" swordtails might be closely related as their body and dorsal fin shapes are so similar. In fact, it was the round, full dorsal fin of the "nezzie" sword that first attracted me to the species.

It is my opinion that the natural shape of the variatus dorsal -- broad-based, round and full -- is partially responsible for the often high quality expression of the hi - fin gene in that species. It would seem to me that the more rectangular, flat shape of the dorsal fin in helleri type swords and the small, high square-like shape of the dorsal in maculatus type platy strains are partially responsible for the inherent difficulty in producing hi -fin strains of these fish that rival the expression of the hi - fin gene in variatus type strains.

No doubt, gene modifiers play a significant role in the development of quality hi-fins. Dr. Norton published photographs over the years of various male and female helleri type swords - and even a few photos of maculatus type hi fin platies - that prove just how large and wide the hi - fin dorsal can be in these fish when the right gene modifiers happen to be present. I have seen such fish in my tanks (helleri) and in photos from the tanks of other breeders (see Dr. Roy Levine's site <xhifin.org> and Karl Trochu's site <miamiswordtails.weebly.com>). The recent (2007?) arrival of the Chinese bred Red-Eyed Red Hi - Fin Swordtails vividly demonstrates the very real potential for creating extraordinary hi fins on helleri type strains. These new fish are so fantastic that people have even tried to give them a new name, borrowed from the molly - Sailfin Swordtails!

But I also believe the genetics behind the original shape of the natural dorsal fin in each of the three standard Xiphophorus species - helleri, maculatus and variatus - plays a role in the potential development of quality hi - finned fish and that this factor has not received sufficient attention. Possibly, due to certain gene modifiers found in the species, the natural dorsal fin of the variatus platy is more prone to having a branching structure to its fin rays that perfects the expression of the hi - fin gene and this alone accounts for the often excellent quality of the hi fin in these fish. I do not know. But I would imagine the genetics behind the natural shape of its regular dorsal fin play some role in the superior expression of the hi - fin gene in this species. All I know is how difficult it is to produce large, full dorsals in hi - fin helleri type swords - not to mention maculatus type platies. Maybe we should cross the helleri strains with birchmanni, nezahualcoyotl or montezumae. Imagine the potential hi - fin swordtail that could be developed by crossing helleri-based strains with X. birchmanni, X. nezahualcoyotl and/or X. montezumae -- WOW! That said we no longer need to imagine such fish. Just take a look at Dr. Levine's webpage.Bobby Ellermann 2010


_Kirilov

Аз ли не разбирам от снимките- или истинския си зелен хелер който не го виждам никъде ?

Извинявам се за  *spam а

koi

10.02.2013 22:10 #25 Last Edit: 08.11.2013 13:01 by Лора
Зелен хелер няма. Само оригиналния несам качил а той не е зелен.

[smg width=300 id=2584]

Caxapa

И аз ли съм в същото заблуждение вследствие невярна информация по книШките които съм чел. Дивия хелер е изумрудено зелен с надлъжна червен ивица по тялото а тук е като напръскан с четката на черни петна  *dontknow*

koi

можеби снимката е такава загледаи се по внимателно... За сега съм виждал само един път див хелер и той си беше като на тази снимка........

Caxapa

Виждам продължаваш да твърдиш  на своето. Добре е всеки да отстоява позициите си, стига да се базират на достоверни източници. Въпросните хелери /не тези с точките/ а изумрудено зелени с вишнева надлъжна линия и черен меч са открити в далечната 1909 в околностите на на мексикансото пристанище Пуерто Мексико...... Останалото за риПките в аквариумите, можеш да прочетеш  в книката на Марк Махлин от където съм цитирал.  В днешното модерно време има доста повече начини да разбереш за рибките и вярвам, че можеш да го направиш.  Прочети малко и пак заповядай да обсъждаме тези риби!

FHM

На тези им казвате зелени нали ?  :whistle: