• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 13.10.2004 21:14

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

niki_o

Колко е силна наследственоста при гупите и колко процента се предават от майката и колко от бащата не ми е ясно.Просто преди време реших да си направя мои вид гупи(не някой сложни разцветки ) ,а отгледани от мене без имбридинг индивиди.Стартирах с  (ще опиша първо мъжките)2 броя ендлери от обикновенните,2 броя тигрови ендлери и два броя отгледани от мене-единия с баща japan blue  и един с неизвестен баща ,но апсолютен син неон.Наблягам на бащите защото смятам това е определящия фактор.
Женските бяха от поне 5 вида обикновенни гупи-без женска ендлер.
Аквариума в този период беше общ,дори с присъствието на барбус тетразона(8 бр.) така ,че отцелелите бебета бяха малцинство.Отцеляваха обаче по две малки от кучило(незнам как да го кажа по друг начин) винаги едно мъжко и едно женско......всичките чист ендлер на вид.Незнам как при толкова възможни бащи и гени на майки малките изглеждат еднакви дори с 3 месеца разлика във възраста.Сега преорганизирах аквариумите си и в единия оставих единствената работеща женска(майка на поне една трета от другите която е с червена опашка) заедно с две чисти на вид женски ендлерки,но те са още млади и единия отцелял тайгер ендлер заедно с двамата мое производство споменати по-горе(нито един няма връзка с нея или тях) .В другия аквариум са сестрата на джапан блуто  и сестрата на неон блуто....заедно с всички отцелели мъжки от другите кучила,а именно чисти ендлери на вид(също нямащи обща кръв със женските).От тези две популации смятам да изкарам малки(във втория вече има 4 бр. от двете женски на по 3 седмици) и да ги кръстосам в по-късен период.
Само не ми е ясно как при 6 мъжки от 4 породи и 6 породи женски до тозо период всяко отцеляло малко изглежда като чист ендлер.Дали малките със силно присъствие на този ген се справят по-лесно в заобикалящата ги враждебна среда(общ аквариум) или гена на дивата разновидност е по-силен аз незнам.Сега средата е по-благоприятна за отцеляване( в единия са само гупите ,а в другия вече няма Тетразони)и дали малките който отцелеят ще носят гените(визията )на вдамата си родители или пак ще отцеляват тези с по-силния ген (на ендлера) незнам,но ще разбера след не повече от 3-4 месеца когато се оцветят първите бебета.
Не ме разбираите погрешно много харесвам ендлерите-това е рибката запалила ме по гупите пак....но аз не съм превърженик на еднакво изглеждащите риби.....

Caxapa

Близкородственото  кръстосване (братя по сестри, родители по деца) се нарича инбридинг и води до постепено израждане на поколенията. В твоя случай  имаш инбридинг  с тези ти опити. Селекцията не е толкова просто занимание и изисква много помощни аквариуми в които да живеят женските. Младите екземпляри също се отделят  и разделят като се появят половите им различия  . Всяко поколение се отделя и записва старателно Кой е бащата и майката и съответно вече F1..F2..F3 и т.н..  Това се прави с цел да съберем целенасочено едни наследствени белези с други от ответната страна  за да получим  крайния резултат на поставените цели като естествено трябва и да знаем ,че има и неизпълними такива.

IvanBinev

Да попитам преди няколко дни стартирах нов аквариум-540 литра.в него имам доста мъх прихванат по камини и клони.по тези клони тук таме се образува бактериална ципа(там където не съм почистил от кората добре).По тази причина взех молинезии тъй като те ядът тази ципа.Въпроса ми е дали тези жълти молинезии няма да ми закачат и мъха?Притеснявам се да не го оскубят и изядат.Благодаря на отзовалите се да ми помогнат!

grigor nakov

молинезиите няма да ти свършат работа,за мъха не се притеснявай ;-)

Nikiengi

Цитат на: grigor nakov - 13.11.2014 22:27
молинезиите няма да ти свършат работа,за мъха не се притеснявай ;-)

Защо, при мен си я вършат чудесно. :-)

IvanBinev

И при мен не спират да ядат този налеп.Сега видях оглозгали са я на някои клони и продължават.Щом не закачат мъха съм спокоен :)

NeLyTo

Колко гупи мога да гледам в 50 литра съд с филтрация 600л/ч и с доста растения?!
Как се разбират с  хелери и молинезии ? Ей, голямо чудене какво да пусна в тоя аквариум ... :)

Ivan_S

15-ина, ако са само гупи. Добре се разбират и с хелери, и с молинезии.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

NeLyTo

Какво ще кажете за комбинация: 3 мъжки, 4 женски гупи, 3 хелера (2 женски, 1 мъжка) и 2 молинезии (мъжка и женска)? общо: 12 рибки? + 4 анцитруса. Много ли са ?

Harry1976

Не са много. Но бих препоръчал на 2 мъжки 4 женски гупи. В този случай можеш да вземеш още една женска молинезия. Анциструсите ако са големи, два са достатъчни - един мъжки и една женска. Ако са мънички, може 4.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

NeLyTo

Много ти благодаря ! :) Да, сомчетата са бебешоци... чак ми се реве като се сетя, че с два от тях ще трябва да се разделя като попораснат .. Единия вече - звезден анциструс се очертава като мъжки ... Милинките ми - 4 дни не са яли, ама азотен цикъл трябва да въртят ... оглозгаха почти цялата слуз от корена, но има още... Ох, нямам търпение да вкарами другите рибки ! Утре смятам да пусна 3-те хелера или молинезийките :)) Сега водата е 25 градуса...


Harry1976

Може да направиш преглед на рибките на съботния пазар утре, но не по-късно от 11:00 часа, защото след това започват да си тръгват хората. Става дума за животинския пазар на Подуяне.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Ivan_S

Хелерите не са много за 50-литрови аквариуми, защото стават по 10-12-15 см. По-подходящи са плати - разцветките са същите, а като размер са по-малки и по-удачни. Мое мнение *privet*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Nikiengi

Цитат на: Ivan_S - 21.11.2014 17:54
Хелерите не са много за 50-литрови аквариуми, защото стават по 10-12-15 см. По-подходящи са плати - разцветките са същите, а като размер са по-малки и по-удачни. Мое мнение *privet*.
*THUMBS UP*

vicim

Ох трябва ми спешно помощ!!!!!!!!  :duvar:  Тази година през юли си купих две гупи. Отидох в магазина и помолих да ми извадят мъжка и женска, обаче нали продавачката много разбира, ми беше сложила 2 мъжки. Не ми се разправяше и си ги запазих и двамата. Купих 20 литров аквариум и си се разбираха прекрасно. Доста се привързаха към мен и ми даваха да ги пипам, даже сами идваха при пръста ми. *YAHOO* Но накаря ми писна и купих 1 женска, че да имам и малки. Взех я от магазина и я пуснах в аквариума. Мъжките трудно свикнаха (много са страхливи). И оттогава единия страни от тях (другия мъжки и женската) забелязах, че женската е много уверена. Гони другия мъжки(страхливкото) из целия аквариум, а той  само бяга и се крие. Отидох в магазина и попитах дали може да я върна и да взема друга, но те ми се накараха и ме изгониха.Преди два дена гледам  =-O  в аквариума и какво да видя на страхливкото му скръцали  хубавата опашка.Беше новата риба сигурна съм. А пък на следващия ден още повече я скръцали. Вбесих се. ]:-> Сега го гледам горкия боли ли го какво, стои постоянно вертикално и много се притеснявам. Отделих женската в друг аквариум. И се чудя какво да правя. Стахливкото почти не яде.
МОЛЯ КАЖЕТЕ МИ какво да направя. Дали ще умира? Какво му е? Ще му порасне ли опашката?Много си го обичам не мога да се разделя с него!!!! КАКВО ДА ПРАВЯ??????????? :duvar:  *dontknow*

Similar topics (2)

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4286

46725

Публикации: 478
Прегледи: 190836