• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 13.10.2004 21:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

анжжото

Цитат на: tetra - 25.01.2017 06:03
Новородените са били три пъти повече, ефекта на родилното се обезсмисля, ако беше родила в аквариума оцелелите можеше и да са повече? Не слагай повече риби, а тези които оцелеят по естественият подбор ще са върха, и няма въобще да се разболяват.
за нещастие 10 рибки умряха преди да родят *SORRY* сега имам 10 хаиверни и вече си научих урока мама не дава да купувам повече хелери защото не са издражливи като гупите но благодаря за съвета дано скоро го използвам още нещо от каде да си купя артемия за люпене

Harry1976

Хелерите са едни от най-издръжливите живородки. Издържат и по-ниски, и по-високи температури. Разбира се, не говоря за някакви специални линии, а по принцип. Преди 4 години имах над хиляда оранжеви с големи перки и плавници (май им викаха шлаерни). Раздадох всичко, защото ми се раждаха по 70-110 на едно раждане.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

taisan 5000

Хелерите наистина са много издръжливи но почти винаги умират от изкачане от аквариума или неправилни грижи. Когато си купуваш хелери си взимай винаги по две една мъжка и една женска избери женската която има голям корем така ще си сигурен че е бремена . Зада не умират толкова често неги прехранваи и сменяи водата щом стане жалтеникава на цвят или се умирише, при мен са умирали засега главно гупи от замърсена вода а от прехранване са застра6шени новородвните.

avalanche

Здравейте, пак се включвам с глупав въпрос - останаха ми две малки гупички (родени в понеделник) в родилката и не мога да измисля как да ги преместя в аквариума, т.е. как да ги извадя от там? С кепчето ми изглежда невъзможно...Родилката ми е в общия аквариум, искам да преместя малките в отделен "бебешки".
Благодаря предварително.

taisan 5000

Колега прати снимка на родилката мисля че мага да ти помогна и в никакъв случаи неги пускаи в общия аквариум по големите гупи щте ги изядът.

DobriG

Щом можеш да бръкнеш с кепа, трябва да можеш да бръкнеш и с чашка...

avalanche

Благодаря за бързата реакция. Родилката е такава: http://zoobg.bg/bg/producti-po-proizvoditel/tatrapet-284/rodilka-za-dekorativni-ribki-3145
Проблемът е, че се страхувам да не избягат през процепите, ако бръкна с кепа - вече се случи няколко да изчезнат през първата нощ и още няколко да се мушнат подплашени в общия докато им почиствах дъното с маркуче от система...Тези са ми единствените две оцелели и не искам и тях да изгубя, иначе и аз се сетих за опцията с чашка...Има ли друга алтернатива?
Иначе не мисля да ги пускам още сега в общия, то е ясно, че ще бъдат изядени. Имам си "бебешко" аквариумче - там искам да ги преместя. Просто не доизчислих предполагаемата дата на раждане и гупата роди преди да взема въпросното малко аквариумче, а след като го взех - не мога да измисля как да ги преместя.

taisan 5000

Преместиги с онова маркуче смукниги с него моита родилга е същата в нея имам 75 маки гупи и нее възможно да избягат от нея , понеже родилката ми е пълна с малките големите гупи нямаше къде да раждат и аз им направих неколко родилки от големи пласмасови чаши и в една даржа 8 малки хелери ако искаш направи си и ти зада не заема родилката място а и нее желателно да ги местиш в друк аквариум.


avalanche

А защо не е желателно да ги местя в друг аквариум? Колко време могат да седят в родилката, без това да се отрази на развитието им? Полагам необходимите грижи въпреки ситуацията и значително са порастнали на дължина от раждането си, но на "широчина" още ми изглеждат като да има възможност да избягат през процепите.
Искам също да кажа, че бебешкото аквариумче е стартирано във вторник сутрин, с всичко необходимо, включитено вода от общия. Изобщо, от четеното досега оставам с впечатление, че биха се развивали по-добре там в дългосрочен план, отколкото ако останат в родилката. Дали греша и ако да - в кое?

Harry1976

Здравей. Ще отговоря съвсем накратко. В родилката двете могат да седят около десетина дни и повече. Това при положение, че няма да ти е необходима. На твое място бих ги преместил веднага в бебешкото аквариумче. Взимаш чист съд, по-голям от родилката, вдигаш родилката, водата отива в по-големия съд, който поставяш под нея. След това я потапяш в новото аквариумче и освобождаваш мъниците там.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

taisan 5000

Аз казвам да неги местиш понеже съм имал случаи дето са ми умирали в друг аквариум и от отгава ги държа само в родилка в общия , ако може прати снимка на бебешкия аквариум.

avalanche

Здравейте отново,
Първо да "докладвам", че по съвета на Harry1976 преместих двете бебета в малкото аквариумче. Сега въпросът ми е друг - преди няколко дни забелязах един оцелял мъник в общия аквариум. Как е оцелял за мен е мистерия - там първоначално нямаше много подходящи убежища за дребосъци. Но факт - там е, излиза да се храни, даже е малко по-голям от отделените мъници. Междувременно аз се опитах да му направя допълнителни убежища, но все ми е свито сърцето, че някой, особено едното ми данио, което е доста агресивно, може да го изяде. Та сега въпросът ми е - как да го изкарам от общия и да го вкарам в бебешкия? И изобщо има ли смисъл на този етап, след като е оцеляло досега? Гледам, че гупите и неоните не го закачат, то даже доста смело си излиза насам-натам по време на хранене, но все пак...С кепче не става, то е доста бързо и се шмугва в укритията, докъдето не мога да достигна. С чашка също ме съмнява, че ще се получи. Какво бихте ме посъветвали?
Благодаря!

Harry1976

Привет отново. Единият вариант е да го оставиш в общия и да се надяваш инстиктите му за самосъхранение да продължат да работят отлично, както досега. Друг вариант е да се помъчиш отново с кепчето. Има си хитрина, които аз използвам успешно. Остави аквариума с вдигнат/отворен капак и пусни кепчето вътре. Рибите свикват с него. Когато малкия се разщъка, мини под него и би трябвало да можеш да го уловиш. Ако и това не стане, остава ти третия вариант - да го смукнеш с шлаух или нещо друго подобно.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

taisan 5000

Имам проблем с малките хелери те са на месец и половина , по края на опашката и перките им се получава черна черта която разяжда плавниците , рибката спира да се интересува от храна пада на дъното и накрая умира , засега съм ги сложил в малахитово зелено. Ако някой знае каква е тази болест и как се лекува нека пише.

Teodora

Здравейте. Аквариума е стартиран скоро преди около месец. Имам две жълти молинезии, една черна, един хелер и три охлюва ампулария. Рибките се разбират идеално активни са , но днес забелязах някаква точка до гръбнака на мъжката молинезия. Според мен се дължи на това че женската проявява агресия към него и само го гони и го блъска, но не съм сигурна и затова се обръщам към вас.  https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170219/fdd2362c9c970eeae0b8c503d3b52c59.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170219/9ef6fdac4562a0764eb471650c568eed.jpg

Изпратено от моят Lenovo S1a40 с помощта на Tapatalk


Similar topics (2)

46725

Публикации: 478
Прегледи: 190093

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4276