• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 13.10.2004 21:14

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

анжжото


martinrousev

Бременна е, но е рано да я отделяш. Само ще я стресираш. Оглеждай се да стане корема и ъгловат отдолу като този

http://s48.photobucket.com/user/carlstew/media/squaredofguppy-1.jpg.html

Това като настъпи ще роди до 48 часа. Часове преди раждането започва да се държи странно. Ако е в общия аквариум ще иска да се скатае, а другите много ще я гонят, особено мъжки от нейния вид. Ще диша тежко и ще маха с перки като щура.

tetra

Направи си дневник и там пиши кога ражда всяка рибка, така със сигурност ще имаш обща представа кога ще ражда всяка от тях. Като наближи термина ги премествай. Свежата вода прибавена в родилното, дребнолистните водни растения, както и повишаването на температурата на водата в родилното с няколко градуса ускоряват раждането. Така след преместването в родилното ще имаш контролирано раждане.
Родилното трябва да отговаря на няколко изисквания. Да има камъчета на дъното където да се скрият новородените, защото те са лоши плувци докато не изплават на повърхността да си поемат първоначално въздух за да напълнят плавателният си мехур, след което стават прекрасни плувци. Това изисква повърхността на родилното да е защитена от майката и достъпна за малките. Постига се чрез поставяне на разплетена корда от специалните гъби за измиване на чиниите, с поставяне на ричия- или други плаващи дребнолистни водни растение. Водата в родилното се състои, от вода взета от аквариума, в който е била майката и се прибави свежа едноседмично отлежала вода от чешмата. Ако нямаш специално приготвено родилно, най лесно е да вземеш един буркан 1-3л. и го поставиш в общият аквариум, там можеш да поставиш няколко родилки, така не ти трябва отделен нагревател. Която роди я изваждаш. Поставяш само една тръбичка за аериране с въздух от компресора и си готов. Така рибата се чувства спокойна тъй като  вижда останалите и е спокойна , като в същото време е изолирана..
При поставяне на разплетената корда тя трябва да е компактна, за да не може майката да влиза вътре и да се заклещи, защото ще се удави. Да точно така. Дишането на рибите се улеснява чрез движението и с което притока на вода и кислород е повишено. При заклещване тя изпада в стрес и прави неимоверни усилия с което се нуждае от повишено количество кислород и умира от задушаване.

анжжото

този хелмер болен ли е ? Ще умре ли? От какво е болен,ако е болен ? С какво да го лекувам,защото имах 8 хелера 3 мъжки и 5 женски умряха 2 мъжки и 1 женски този ми е последен мъжки .ПООООМОЩ!
https://s27.postimg.cc/dc8v85q43/20170111_110823.jpg

Amev

Дай повече информация за аквариума , в раздела за болести има една бланка. Попълни в за да добием представа за аквариума.

анжжото

Цитат на: Amev - 11.01.2017 12:11
Дай повече информация за аквариума , в раздела за болести има една бланка. Попълни в за да добием представа за аквариума.
аквариума е 20л с 2 барбуси вече 3 хелера 5 ягуара 1 калихт сом    имах 8 хелера сега 3  този на снимката и още един умряха

ancitrusa

Прекалено много риби за 20 литра.Още повече смесени мирни и хищници. Спокойно ягуарите ще изтребят всички, и после ще започнат да се избиват помежду си.

анжжото


DobriG

Колега, прочети какви изисквания имат рибите, преди да ги купуваш. 20 литра не е подходящ обем за нито един от видовете, които имаш. Съгласи се, че не може да вземеш бебе кит и да се опиташ да го гледаш във ваната вкъщи, само защото се събира там, нали?


avalanche

Здравейте,

Вчера ми се родиха гупи, от които успях да спася 7. Оставих ги да пренощуват в родилката (отделих майката), а тази сутрин намерих само 4 от тях. Няма никакви следи от останалите 3. Възможно ли е да са били изядени от братята и сестрите си? Не виждам иначе как биха избягали от родилката. Съжалявам за глупавия въпрос, но досега такова нещо не ми се е случвало - да ми изчезнат бебета от родилката...

Caxapa


avalanche

Родилката е такава: http://zoobg.bg/bg/producti-po-proizvoditel/tatrapet-284/rodilka-za-dekorativni-ribki-3145

За първи път я ползвам, не съм правила модификации по нея, огледах я в магазина преди да я купя, после като си я донесох вкъщи - не изглежда като да има дефекти.
Факт е, че 3 риби ги няма, няма и трупове, заклещени бебета или някакви други следи от тях. Преди ползвах подобна родилка, само че "едноместна", без преградката по средата и не съм имала подобни ситуации.

Caxapa

Да  не са се изплъзнали през решетките в общият аквариум?  Имах преди подобна но е обличах в чорапче от чорапогащник за да няма избягали мъници.

avalanche

Виж, за това не съм се сетила. Изглежда като единствения разумен вариант. Дано да са успели да се скрият някъде и да оцелеят, макар и да не се виждат никъде. Идеята с чорапчето е доста практична, явно ще ми се наложи да я ползвам. Благодаря!

tetra

Цитат на: анжжото - 20.01.2017 15:17
от 19 рибки останах с 9  :ranting: *mda* :'(

Новородените са били три пъти повече, ефекта на родилното се обезсмисля, ако беше родила в аквариума оцелелите можеше и да са повече? Не слагай повече риби, а тези които оцелеят по естественият подбор ще са върха, и няма въобще да се разболяват.

Similar topics (2)

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4286

46725

Публикации: 478
Прегледи: 190922