• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от Anonymous, 13.10.2004 21:14

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Добре е да вземеш навремени мерки и да смениш нагревателя. Лично аз съм се обзавел с доста резервни техники в случай, че нещо излезе от строя.

ЧИМПИЛСКИ


germanteam

Намали го, явно аквариума ти е прекалено малък за него. Моя китайския го държа на 22 и прави 25 и държи на толкова. Винаги задавай по ниски стойности за такива случаи, когато вдига доста

ЧИМПИЛСКИ

Аквариума ми е 80 литра. Но оправих нещата с нов нагревател.
сега на стария ще му правя тестове да видя какъв му е проблема.
Гледам 20 -на гупи в 80 литра ,нормално ли е или да правя корекции?
И колко гупи мога да гледам в него?(имам впредвид зрели,големи гупи)

Soap

Можеш да ползваш правилото литър вода за сантиметър риба като ориентир. Ако приемем, че една голяма гупа е 5 сантиметра (средно), тогава идват малко повечко. И все пак трябва да знаеш колко са точно. 20-ина е широко понятие  :-D

ЧИМПИЛСКИ

Ясно ! Демек делим 80 на 5 и получаваме, че трябва да са 16.

Soap

Принципно да. Не е казано, че ако имаш 17 или 18 ще свърши света, но е добър ориентир. Успех!  *DRINK*

Marko_bg

Здравейте! Чета форума от месеци и днес се престраших да попитам. Стартирах аквариум (30л воден обем) преди месец. Грунд (3-5мм) , нагревател и вътрешен филтър (350 л/ч). 24ч след напълването с вода (нагревател и филтър работят) при 25грС сложих sera нитривек. След 24ч водата стана кристал. След това посях (не знам това ли е точния термин  :-[ ) една криптокорина и около 1,5м роголистник (повечето свободно плаващ). В продължение на месец сменям по 20% вода на седмица с престояла такава (поне 24ч). Преди три дни пуснах 4 молинезии (не съм мерил параметри на водата  :-[ ) . Според мен не се стресираха от новото място , защото с пускането (след аклиматизация в торбичката) започнаха да "шетат" из аквариума и да кълват всичко , което им се изпречи (растения , стъкла и грунд). Обаче ми направи впечатление , че както си "шетат" из аквариума , дружно застават под най-силното течение и се започва яко плуване. Флейтата е на 1см над повърхността и водната струя увлича мехурчета въздух. Издигат се стремглаво срещу течението гонейки балончетата. Като достигнат почти до повърхността се отпускат и "по инерция" стигат почти до грунда. Следва нов спринт за гонене на балончета. И така всички дружно в продължение на 10-15мин. След това се пръскат из целия аквариум и се заемат с кълването. След определено време пак са на "душа". Така редуват през целия ден. Та искам да попитам на какво се дължи това ? Липса на кислород , лоши параметри или си е нормално "заиграване" ? Благодаря предварително!       

vicim

Здравейте, отново съм аз и спешно се нуждая от помощ. Преди около две седмици Жанет (женската)роди 4 мъртви рибки, които се бяха полуразложили (на една и нямаше опашката). И така махнах ги и изчистих изцяло аквариума. Преди 3-4 дни гледам Жанет отслабнала като клечка за зъби, и на главата и едни мънички като червейчета. Ужасно се стреснах. Взех си една книга за болестите по рибите и предположих, че е рибна пиявица.Бях я отделила. Махнах ги и вечерта я пуснах. Сега гледам едното пак расте,отстрани на корема още едно и отдолу между между хрилните капачета също. Мъжкия горкия се извил като буквата S, "спи" на една страна.Какво да ги правя и какво им има? По-късно ще кача снимки. *HELP*

Публикациите са слети: 01.03.2015 10:39


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.cc%2F4nxbls9xd%2F11047027_394024830764059_990531584_n.jpg&hash=240c1e1f35fadb80331f8b4a7a3928d742e84e95
Това е мъжкия

Nikiengi

Лично аз не смятам, че можеш да им помогнеш вече, освен това все пак става въпрос за гупи, което и да е лекарство е по-скъпо от тези рибки, като чета постовете по-нагоре нямаш и необходимите условия за отглеждането на рибките. Не зная дали си прочела статиите от форума за отглеждането на гупи (или други рибки), но за да имаш здрави рибки трябват и добри условия. Тези си отиват, сега по-добре изчисти аквариума, създай някакви подходящи условия и чак тогава пусни вътре рибки. Това е по-лесния начин да се научиш да отглеждаш рибки, другия начин е на принципа проба-грешка, но така бая рибки ще си заминат докато се научиш. Разбира се, ти си решаваш! Ако обаче си решила да имаш един красив аквариум си вземи някакъв около 50-60 литра. Не съм чел много нагоре по темата и не зная какъв е сегашния ти, но този който ти препоръчвам като обем е един от най-лесните за поддържане. Ако държиш на гупи в аквариума е добре да има много растения, виждам, че си от София, значи трябва да втвърдиш чешмяната вода, аз го правех с кубче втвърден гипс, колкото половин кибритена кутийка, пуснат в аквариума. А статиите са много полезни и е добре да следваш указанията в тях.
:-)

emilradev

Предлагам на администратор - тук : http://aquariumbg.com/fish.php?fish=647 , степента на трудност при отглеждане да бъде сериозно завишена . Например на  "Трудно" или "С определени изисквания" .
Гупите не са това, което бяха преди 10 и повече години ! Много по-податливи са на заболявания, имунната им система е "смазана" , и са претенциозни по отношение качествата и температурата на водата . Ако отглеждането им преди е било "лесно" , сега не мисля че нещата стоят по-същият начин . Само вижте постовете свързани с проблемите и болестите с тези риби .
Преди купуваш един чифт и след 3 месеца аквариума ти гъмжи от малки и подрастващи , сега купуваш чифт и започваш да залагаш коя ще се гътне първа - мъжката или женската ... 

Marko_bg

vicim , няма смисъл да питаш тук! Минимума е да ти обяснят колко си безхаберна или да те препратят към гугъл. Лаици като мен и теб за какво им са?

Nikiengi

Колега, за "лаиците" като теб, както сам казваш са темите, където има много, ама много изписано по въпросите! Никой не е длъжен да повтаря едно и също нещо стотици пъти, при условие, че някой го мързи да прочете! Е толкова ли е трудно в края на краищата. Нали се сещаш и че няма готово решение за всеки. За това са статиите - да се прочетат и всеки да си направи изводите за себе си. Много колеги се сърдят на администраторите ама то едно и също се върти. Дето се казва пък прочетете дори тази тема от началото и пак може да получите отговора на въпросите си. А на всичкото отгоре аз съм се постарал да дам правилен, според мен, отговор.  :-)

Caxapa

Цитат на: Marko_bg - 03.03.2015 20:05
vicim , няма смисъл да питаш тук! Минимума е да ти обяснят колко си безхаберна или да те препратят към гугъл. Лаици като мен и теб за какво им са?
Напротив. Трябвате ни с вашите грешки от които си правим заключения и изводи да не ги допускаме в личните си аквариуми.. Иначе колегата Nikiengi го е казал малко по-точно.

Nikiengi

Цитат на: Marko_bg - 03.03.2015 20:34
Защо не затворите форума с препратка към статиите?

Ами има хора тук, които са ги прочели, направили са си изводите и могат да дадат съвет за неща, които не ги пише там, както и да споделят приятните си преживявания от хобито ни!
:)

Similar topics (2)

44509

Публикации: 8
Прегледи: 4286

46725

Публикации: 478
Прегледи: 190928