Благодаря "wwladoо",но питането ми беше... какъв опит и познания трябва да има някой за да се получи

, след като ти го каза ...Не става с кросчета между качествен мъжкар и женска от друга линия--без нужният опит и познания!!!
Айде вместо Владо ще ти отговоря аз.ДА НЕ СТАВА С КРОСЧЕТА.Чистите линии просто падат от небето сложи един леген с вода отвън и гледай отвреме на време може, някой ден да цопне някоя.
И аз съм гледал риби преди 20 години но тогава нямаше интернет, имаше 3-4 книги на пазара от който можеше да прочетеш и да научиш нещо, като алмахана на българския акварист Аквариумное Рибновъдство от Михай Николаевич Илин (още си я паза и дори я преглеждам отвреме на време).Но тогава не знаех, че има такива гупи, камо ли да намериш информация как става работите.
Сега има интернет и всеки може да сподели опита си и знанията си да намери отговори на въпросите си (човек се учи цял живот), да неговорим, че генетиката е с 20 години напред нали и клонинги си имаме вече.
Всички линии до една са от кросове САМО, ЧЕ трудно се намира информация за резултата от кросовете или пък просто никой няма време или пък желание да опише 4-5 годишната си работа върху определене линия.
Аз не съм специалист по гупите но ми харесва начинанието и най-много резултата от него.
Правя си кросчета и се надявам някой ден да излезне нещо качествено.Най - лесния вариант е да си купиш чифт или търио и да ги равъждаш но мисля, че това не се нарича селекция.Аз пък се мъча и се опитвам да правя точно селекция, затова дали има смисъл да се занимавам с това си е лично моя грижа.Чиста линия се вади лесно може да го направи всеки, взимаш една девствена женска гупи избираш си мъжкар
и на Ф3 или Ф4 си готов. Ето ти чиста линия(всики рибки от поколението приличат на майка си баща си).
Водя си статиска, коя рибка от кое поколение е, родители, черти на братя - сестри, сързаност на гените, рецесивни и доминатни белези.Разбира се трудно е и много трудоемко но пък на мен ми харесва.
И дори се отказах от размножаването на чисти линии няма предизвикателство в това дори щерката която е на 8 години може да го прави.Това е като да въдиш прасета и да ги даваш на кланницата.Това не се нарича селекция, а търговия, разбира се добре е да се развъдят за да има повече генетичен материал наличен понеже един чифт или трио може лесно да се загуби.За да се направи Крос на чиста линия трябва да се познават родителите, да се знае кой ген от коя рибка се носи дали е рецесивен или доминатент и т.н. това отнема години и разбира се може да завърши с неуспех, ако не си направил правилния крос тогава всичко започва отначало.
Аквите с гупите ми вече са 16 броя като скоро ще минат 20 проблема е лисата на свободно време, финансите и капризноста на гупите.
Да тези снимки дето ги сложих са само на мъжки, такива продава Мишокалкана (мишо тюркоаза са страхотни мерси за рибките всички са живи и здрави).
Който пък иска мъжка и женска може да погледне на Аквабида но трио излиза кам 80-100$,само доставката е 35$, може и гоялмо количество да се внесе но не съм го обсъждал и незнам на каква цена ще дойдат.
Владо успокой топката малко няма да ти ставам конкуренция просто си имам хоби, ако исках можеше до сега да съм внесъл количество мъжки и женски рибки имам финсовата възможност, мога да заделя 2-3000$ има и от къде да се снабдя с тях но не ми се занимава с това,пак казвам имам си хоби.Разбира се някой ден ще трябва да продам или подаря някоя и друга рибка или пък да ги пускам в тоалетната(последното не бих го направил занчи, ще е първото), просто те се въдят като винарки около буре

, но няма да е скоро бъди спокоен.И не е IGFA , a IFGA - International Fancy Guppy Association
Ако има и някой друг откачен като мен който е решил да пропиле свободното си време в близките 10 на години нека ми пише на ЛС.Самичък трудно се прави селекция.