• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО НА ГУПИ В ИТАЛИЯ- РЕЗУЛТАТИ И СНИМКИ

Започната от freza, 24.06.2009 00:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Becko

Благодаря "wwladoо",но питането ми беше... какъв опит и познания трябва да има някой за да се получи  :-), след като ти го каза ...Не става с кросчета между качествен мъжкар и женска от друга линия--без нужният опит и познания!!!

chepik

Цитат на: Becko - 28.01.2010 00:43
Благодаря "wwladoо",но питането ми беше... какъв опит и познания трябва да има някой за да се получи  :-), след като ти го каза ...Не става с кросчета между качествен мъжкар и женска от друга линия--без нужният опит и познания!!!

Айде вместо Владо ще ти отговоря аз.ДА НЕ СТАВА С КРОСЧЕТА.Чистите линии просто падат от небето сложи един леген с вода отвън и гледай отвреме на време може, някой ден да цопне някоя.

И аз съм гледал риби преди 20 години но тогава нямаше интернет, имаше 3-4 книги на пазара от който можеше да прочетеш и да научиш нещо, като алмахана на българския акварист Аквариумное Рибновъдство от Михай Николаевич Илин (още си я паза и дори я преглеждам отвреме на време).Но тогава не знаех, че има такива гупи, камо ли да намериш информация как става работите.
Сега има интернет и всеки може да сподели опита си и знанията си да намери отговори на въпросите си (човек се учи цял живот), да неговорим, че генетиката е с 20 години напред нали и клонинги си имаме вече.

Всички линии до една са от кросове САМО, ЧЕ  трудно се намира информация за резултата от кросовете или пък просто никой няма време или пък желание да опише 4-5 годишната си работа върху определене линия.


Аз не съм специалист по гупите но ми харесва начинанието и най-много резултата от него.
Правя си кросчета и се надявам някой ден да излезне нещо качествено.Най - лесния вариант е да си купиш чифт или търио и да ги равъждаш но мисля, че това не се нарича селекция.Аз пък се мъча и се опитвам да правя точно селекция, затова дали има смисъл да се занимавам с това си е лично моя грижа.Чиста линия се вади лесно може да го направи всеки, взимаш една девствена женска гупи избираш си мъжкар
и на Ф3 или Ф4 си готов. Ето ти чиста линия(всики рибки от поколението приличат на майка си баща си).
Водя си статиска, коя рибка от кое поколение е, родители, черти на братя - сестри, сързаност на гените, рецесивни и доминатни белези.Разбира се трудно е и много трудоемко но пък на мен ми харесва.
И дори се отказах от размножаването на чисти линии няма предизвикателство в това дори щерката която е на 8 години може да го прави.Това е като да въдиш прасета и да ги даваш на кланницата.Това не се нарича селекция, а търговия, разбира се добре е да се развъдят за да има повече генетичен материал наличен понеже един чифт или трио може лесно да се загуби.За да се направи Крос на чиста линия трябва да се познават родителите, да се знае кой ген от коя рибка се носи дали е рецесивен или доминатент и т.н. това отнема години и разбира се може да завърши с неуспех, ако не си направил правилния крос тогава всичко започва отначало.

Аквите с гупите ми вече са 16 броя като скоро ще минат 20 проблема е лисата на свободно време, финансите и капризноста на гупите.

Да тези снимки дето ги сложих са само на мъжки, такива продава Мишокалкана (мишо тюркоаза са страхотни мерси за рибките всички са живи и здрави).
Който пък иска мъжка и женска може да погледне на Аквабида но трио излиза кам 80-100$,само доставката е 35$, може и гоялмо количество да се внесе но не съм го обсъждал и незнам на каква цена ще дойдат.

Владо успокой топката малко няма да ти ставам конкуренция просто си имам хоби, ако исках можеше до сега да съм внесъл количество мъжки и женски рибки имам финсовата възможност, мога да заделя 2-3000$ има и от къде да се снабдя с тях но не ми се занимава с това,пак казвам имам си хоби.Разбира се някой ден ще трябва да продам или подаря някоя и друга рибка или пък да ги пускам в тоалетната(последното не бих го направил занчи, ще е първото), просто те се въдят като винарки около буре :), но няма да е скоро бъди спокоен.И не е IGFA , a IFGA - International Fancy Guppy Association

Ако има и някой друг откачен като мен който е решил да пропиле свободното си време в близките 10 на години нека ми пише на ЛС.Самичък трудно се прави селекция.


Becko

 :-) Благодаря за отговора !

Сега е студено но като се стопли ще сложа лигена ,даже не един лиген и ще чакам...

wwladoo

Колега не се притеснявам изобщо от конкуренция--изобщо не ми е било това целта--просто се опитах за пореден път да обясня нещо, а за теб като е толкова лесно да подържаш селекция и това е търговия просто много се лъжеш, и не е проблем за теб --много се радвам на такива специалисти--- да ама не изобщо не е толкова лесно както ти си мислиш и много други заблуждаваш---изобщо не е проблема в парите,ти се изкара най големият специалист,много хора като теб са обидчиви и не искат да си признаят истината!!Бях решил да не пиша повече за гупи--заради такива интриги,защо сме българите такива---защо--ей затова няма да имаме нищо!!Идеята ми беше съвсем друга ---но всеки се прави на велик и си мисли че всичко е завист и пари,ей затова!!!Пратил съм селекции на много хора от форума и те могат да го потвърдят и съм искал подкрепа но уви--поредният велик...... вместо да си подадем ръкаСпирам..без коментар оттук нататък...Поради късният час когато съм писал,  да уви IFGA  не е IGFA--грешка на ръката--е това за пореден път ме убеждава в манталитета на българина--АЗ може да съм зле ама Вуте да умре---стара шопска поговорка,надявам се да разбереш алегорията ми....Поздрави!!!! А колкото до селекциите гупи и преди 20-- и преди 30год. си ги имаше нещо си в грешка,само че с течение на времето стават повече линиите!!!Пробвай се да подържаш една линия чиста( ама няма да си признаеш след време резултата --защото е по лесно да оплюеш труда на колегата и да се направиш на велик на думи)  и виж колко е лесно и тогава пиши !!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

chepik

Ще се самоцитирам.
ЦитатАз не съм специалист по гупите но ми харесва начинанието и най-много резултата от него.

Относно подкрепата просто в момента нямам достатачно за мен камо ли да пращам на някой, обещах ти Албино и като имам на теб първо ще пратя но за сега нямам, уви гупите не са това което бяха преди години.

За мен Гупите са просто ХОБИ не бизнес пак ще се самоцитирам:

Цитатпак казвам имам си хоби.Разбира се някой ден ще трябва да продам или подаря някоя и друга рибка или пък да ги пускам в тоалетната(последното не бих го направил занчи, ще е първото), просто те се въдят като винарки около буре , но няма да е скоро бъди спокоен.
. Имам си прекалено много друга работа и проблеми камо ли да започна търговия с рибки.

И не мисля, че подръжката на чиста линя е трудно просто е СКЪПО, внеси 5-6 чифта или трио от една линия но различни производители
и си готов ще имаш пресна кръв за госини на пред. но цената каква е :
5 чифта Х 30$ http://www.aquabid.com/cgi-bin/auction/auction.cgi?fwguppies&1264812306
150$
и още 5Х35$ за доставеката 175$ или общо 325$ да бне споменвам риска от получаването на мъртви рибки което разбира се ше струева още 175$ за нова доствака, ако човек са навие да рискува отново.

Относно колко е лесно или трудно за мен пак, ще се самоцитирам:
ЦитатРазбира се трудно е и много трудоемко но пък на мен ми харесва. ............. това отнема години и разбира се може да завърши с неуспех, ако не си направил правилния крос тогава всичко започва отначало.

И отново относно това дали всеки се прави на велик и поговорката  :
ЦитатАко има и някой друг откачен като мен който е решил да пропилее свободното си време в близките 10 на години нека ми пише на ЛС.Самичък трудно се прави селекция.

И относно това дали се притесняваш незнам но с такова впечатление останах мисля, че бях един от първите които си поръчаха от твойте фулл ред, който ако съдя по снимката са  ред но не и фулл знам хора коитъо си поръчаха след мен и имат риби, а незнайно защо за мен бяха свършили, А Вуте ?

Като гледам и аз май ще спра да пиша по тези  теми. Аре чао ви кучето взе да дъвче кабела на клавиатурата ....


Boromir

Цитат на: wwladoo - 27.01.2010 23:19
 Опитах се да обясня на колегите,някои работи,но явно е неразбираемо!!!Аз ли грешно пиша--те ли грешно ме разбират не зная--не е въпроса в това да внесеш, а какво--80-90 процента от линиите вноса е със женски не от същата линия,или само мъжки както е във конкретния случай!!!Колега Боромир,явно и ти си поредният който не е наясно с нещата--след като прочетох писанията ти стигнах до тоя извод!!!
Добре явно аз нещо не мога да обяснявам! *NO* Говорим за внасяне на линия...нали така? Ако, смятате един търговски внос...примерно от Сингапур (аз, знам две от водещите там фирми, който се занимават с това), или Германия (също няколко големи прикупвача на животни там) за внос на линия....е това не е внос на линии, това е търговска история. При тези обстоятелства е нормално да има само мъжки, или да са смесени(предполагам че търговците от вас ме разбират и няма нужда до обеснявам).
Вноса за който аз намекнах се прави от колеги които са занимават тясно с това за което говорим или иначе казано от повечето по-големи дружества на любителите на гупи. Повечето от тях си имат офертни листи на риби който се предлагат от хората в дружеството. Естествено че там говорим вече за едни реални цени на гупита и за това много хора се отказват да си вземат.
Иначе , ако следваме логиката че , ако внасяме риба няма да ни пращат женски които да отговарят на мъжките.... :-) , ами как тогава ще имаме линии. Нали все някой трябва да я внесе тая линия, нали все някой я е внесал за да я имате сега.  Айде да не спорим за глупости!
Разбирам те Владо какво искаш да кажеш, ама немога да се съглася с теб ,че не може да се направи един свестен внос. Или че те ще ни пратят нещо за което ще си платим като "попове" , ама то няма да има смисал, щото няма женски! Правете разлика между търговия и хоби!!! Едно е да внасям от някъде си голямо количество за магазин, друго е да внасям няколко двойки от точно определено място!
До сега колкото вноса съм направил на животни(не само риби) съм получил това за ковто съм си платил!
Не си мислете че искам да нападна някой с това си изказване, но това е моето мнение, а и от видяното от мен до сега явно това си е и истината!
Shrimp Breeding Lover

wwladoo

Колега Боромир--винаги сме се разбирали и сме работили заедно,ако мога да го нареча така,изказването ми беше за конкретният случай, а не по принцип!!Селекции гупи можем да внасяме и не само от развъдчици ,но там работата е по трудоемка иска изчистване на линията--и ти сам знаеш че не е толкова лесна както се опита да представи нещата колегата!!!И не са само мъжки екземпляри , а и женски стига да знае човек от кой да внася!!!Не приемам критиката,че всичко става с пари!!!И никога не съм казвал ,че не може човек да направи свестен внос--неправилно си ме разбрал!!Мисълта ми беше,че дори да направиш свестен внос,не си ли помагаме пак можеш да го изгубиш!!!Поздрави Владо!!Явно думите на даден човек се разбират и интерпритират по разл. начин!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Мишо

Бих добавил и това, че при внос на чиста линия от частен "бриидър" е добре от въпросната линия да се разхвърлят риби в няколко човека. Така е по-малка вероятността при попадане на точните риби линията да загуби у нас.

За това се иска колективна или, с по-модерната дума, екипна работа което имено мисля че куца у нас.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F2_mini.jpg&hash=4d4666357bd28950b4b4e601672e141ce5110eb1  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F19_mini.jpg&hash=abf73e85d5384ca65321824882d3f97b0028b04f

Boromir

Цитат на: wwladoo - 30.01.2010 00:27
Колега Боромир--винаги сме се разбирали и сме работили заедно,ако мога да го нареча така,изказването ми беше за конкретният случай, а не по принцип!!Селекции гупи можем да внасяме и не само от развъдчици ,но там работата е по трудоемка иска изчистване на линията--и ти сам знаеш че не е толкова лесна както се опита да представи нещата колегата!!!И не са само мъжки екземпляри , а и женски стига да знае човек от кой да внася!!!Не приемам критиката,че всичко става с пари!!!И никога не съм казвал ,че не може човек да направи свестен внос--неправилно си ме разбрал!!Мисълта ми беше,че дори да направиш свестен внос,не си ли помагаме пак можеш да го изгубиш!!!Поздрави Владо!!Явно думите на даден човек се разбират и интерпритират по разл. начин!!!

Владо аз не съм казал че не се разбираме(няма какво да коментираме нашите взаимоотношения  *DRINK*)! :-) :-) Даже в предният пос казах че те разбирам какво искаш да кажеш, но аз бях длъжен да си уточня моята си мисъл за да е ясно и на другите! Правси ,че ако не си помагаме няма как да стане! За това по-рано казах че има ли сериозни хора може да се направи нещо. Но, не твърдя че ще е лесно или ще стане веднага. Щом има желание и сериозни хора може да се направят доста сериозни неща неща, да не казвам и голяма дума ,даже за основаване на дружество! За това казах че няма какво да я "чепкаме" тази тема! Имали сериозни хора работата става, ако не стоим си на за.....те  :-)! Ако, някой не е съгласен да ме поправи!
Поздрави Ицо!
Shrimp Breeding Lover

wwladoo

Колкото до критиката на колегата Чепик че не съм му пратил гупи!!Аз мисля че ясно съм ти обяснил колега и много добре го знаеш,причината писах ти ,че в това лошо време зимно, няма как да ти пратя гупи както ти искаше 3 чифта IFGA red---защото съм свалил цената на селекцията до минимума--1.20лв за брой --което е смешно ниска за качеството и селекцията,и разходите ми по транспорта и темпериране на рибите надвишават цената на рибите--и който са наясно със нещата го знаят че е така!!И няма смисъл да се сърдиш,а колкото до името - ти лично нарече линията фул ред не аз!!!Писах ти ,че за да ти пратя трябва да бъде поръчката най малко за 20лв--както и съм написал официално в раздела си!!!Длъжен бях да уточня истината--извинявам се за спама!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Boromir

[
Цитат на: wwladoo - 30.01.2010 01:42
IFGA red---защото съм свалил цената на селекцията до минимума--1.20лв за брой --
=-O Да разбирам ли че в момента си направил супер промоцията :-)? Колеги това си е направо подарък!
Извинете за спама  *spam!
Shrimp Breeding Lover

dok70

Цитат на: Мишо - 30.01.2010 01:06
Бих добавил и това, че при внос на чиста линия от частен "бриидър" е добре от въпросната линия да се разхвърлят риби в няколко човека. Така е по-малка вероятността при попадане на точните риби линията да загуби у нас.

За това се иска колективна или, с по-модерната дума, екипна работа което именно мисля че куца у нас.
Ей това е приказка!
Отдавна го пея, ама никой не слуша.
Колеги, сега поне разстоянията не са проблем.
Прочетете пак думите на Мишо!
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

wwladoo

Цитат на: Boromir - 30.01.2010 09:41
[ =-O Да разбирам ли че в момента си направил супер промоцията :-)? Колеги това си е направо подарък!
Извинете за спама  *spam!
Те и свършиха  на тая цена,което ми беше и единствената цел от самото начало, ;-) да сваля цената на селекциите като за БГ --в понеделник пращам последните на един колега от Русе!!!След месец пак ще има--дано е по топло!!! ;-) :-) *bg*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

chepik

Цитат на: wwladoo - 30.01.2010 01:42
Колкото до критиката на колегата Чепик че не съм му пратил гупи!!Аз мисля че ясно съм ти обяснил колега и много добре го знаеш,причината писах ти ,че в това лошо време зимно, няма как да ти пратя гупи както ти искаше 3 чифта IFGA red---защото съм свалил цената на селекцията до минимума--1.20лв за брой --което е смешно ниска за качеството и селекцията,и разходите ми по транспорта и темпериране на рибите надвишават цената на рибите--и който са наясно със нещата го знаят че е така!!И няма смисъл да се сърдиш,а колкото до името - ти лично нарече линията фул ред не аз!!!Писах ти ,че за да ти пратя трябва да бъде поръчката най малко за 20лв--както и съм написал официално в раздела си!!!Длъжен бях да уточня истината--извинявам се за спама!!!


Бях казал че няма да пиша повече ма се ме дразниш незнам как ги четеш тия теми и ЛС ма нещо се накриво разбираш работите.

Кой нарче линията фулл ред а??? помисли си.
И кога аз разбрах че поръчката  трябва да е повече от 20 лв  а ???
Я си припомни преди да пишеш глупости.
Стига толкова разбрах че не ме понасяш върти си тъговийката и недей да ме споменаваш повече. Въпреки, че би трябвало да ти опровергая поста  няма да го направя.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

46176

Започната от dok70


Публикации: 7
Прегледи: 11468

21179

Публикации: 12
Прегледи: 8956

57851

Публикации: 12
Прегледи: 4481

17617

Публикации: 10
Прегледи: 39699

9952

Публикации: 22
Прегледи: 27592