• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Пустата му мания и пустите неволи с отглеждане на гупи.

Започната от TiratroN, 21.11.2007 22:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

MeTogu

Цитат на: theater - 22.11.2007 14:32
Какво количество вода сменяш? Гупите не обичат големи смени на водата (особено мъжките).
Да знам,заради накъсването на опашките.Сифонаирам и опеснявам поне 2 пъти седмично поне по 10% а се е стигало и до 20.Но разбира се говоря за аквариум от порядъка на 100 литра и вутре примерно има 150 гупи на по 2 месеца (2 см и малко).На възрастните гупи опреснявам 2 пъти в месеца по 10%.И всеки ден когато са в родилка.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

TiratroN

Между другото-оплакванията ми не са само от сега. Както писах в началото- гупите винаги са ми били проблемни риби . Затова доста време се бях ориентирал към Трихогастери (големите риби сякаш мрат по-трудно и от нищо не им пука).
Искам да кажа , (нищо че ще се повторя) че също така не мога да задържа дълго охлювите Ампулария. Купувам два , три . Растат известно време и след това един по един измират. Просто се затварят на дъното и не излизат да си поемат въздух. Помислих че може би рибите ги притесняват и ги отделих в ъгъла на аквариума със стъклена преграда. Там доста се охраниха , но пак един "щастлив" ден почнаха да мрат.Незнам те капризни ли са въобще? Само знам че мои познати се чудят как да се справят с многобройното им поколение , докато при мен с изключение на един път никога не са снасяли яйца. Интересна работа.

kratun

За гупите - нямам коментар.
Преди 4 месеца си взех 4 ампуларии. Когато ги взех, бяха с диаметър около 1,5-2.0 см, а днес са около 3,5-4.0 см. Не съм ги видял да снасят или да се размножават, но нямам и жертви. Охлювите, които се въдят безразборно в моя аквариум са:
- физа;
- планорбис;
- мелания.
Забелязвам, че има коренна разлика в снасянето на яйца от неритините (нищо излюпено). Когато ги доставиха - скъсаха се да снасят из целия аквариум, а сега - нито едно яйце в последния месец.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

MeTogu

Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

TiratroN

Еми да- много изчерпателно мнение...
А трябва ли да проверявам за амоняк ако нитратите и нитритите са ми 0 ?
Че в магазина нямаха тоя тест. Иначе водораслите ми си растат добре.Осветявам ги с луминисцентна специално за водорасли.Валиснерията вече завзе 1/3 от аквариума .Останалите също яко растат.
(И преди някой да ме е зачекнал задето не съм попълнил формуляра , трябва да кажа че не го правя понеже този проблем не ми е само от сега(иде реч за различни по големина аквариуми, различни водорасли и.т.н.Вярно че сега аквариума ми е доста малък в сравнение с преди , но така е ситуацията- на квартира съм , не съм си у нас да правя каквото си искам.)

theater

Най-добре започни да сменяш малки количества вода през ден-два. Примерно по 10 % през ден-два в продължение на 2 седмици. Това ще изчисти евентуален проблем с химията.  Храненето можеш да го намалиш до 1 път на два дни.
Писал съм го и преди... бях говорил преди време с Пецата за един негов аквариум с дискуси. Той ми беше казал, че използва ампулариите като индикатор за проблем с водата. Когато се движат из аквариума, значи всичко е ОК, затворят ли се в черупките си на дъното, значи има проблем и трябва да се сменя вода. Знам, че звучи твърде емпирично, но ако е прав, обяснението отново е с азотните съединения. Аз лично на твое място ако не гледам растения не бих ползвал тест за нитрати, защото тези тестове са скъпи, а за мен твоят случай е почти ясен. Ако имаш възможност и желание, купи си тестове и мери, но не винаги има смисъл, ако го правиш веднъж на няколко месеца примерно.
140л - харацини
http://starividri.org

kratun

,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

TiratroN

Taм е работата че растенията са неотменна част от аквариума ми.
Залесяването е доста голямо.Понякога дори няма място да плуват рибите :) След което се намесвам с ножицата естествено ;)

Similar topics (5)

21179

Публикации: 12
Прегледи: 8954

57851

Публикации: 12
Прегледи: 4477

17897

Публикации: 7
Прегледи: 8249

3078

Публикации: 12
Прегледи: 7078

59409

Публикации: 13
Прегледи: 12415