• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Пустата му мания и пустите неволи с отглеждане на гупи.

Започната от TiratroN, 21.11.2007 22:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TiratroN

Всъщност Гупите са рибите които ме запалиха като дете по акваристиката.От тогава , с малки прекъсвания, у дома неизменно е присъствал аквариум.С течение на годините и опита опитах различни риби, водорасли , аквариуми...Към видовете риби се добавиха естествено и други- трихогастери , анцитруси, Бети. Винаги обаче са ме привличали цветовете на гупите. За жалост обаче нещо в отглеждането им винаги ми е убягвало.Така и не успях никога да получа многобройност. Случвало се е рибки родени при мен да пораснат и да имат потомство, но по-нагоре не е продължавало- винаги всичко се срива в даден момент. Най-честият случай е :купувам 3-4 женски ,които обикнховено раждат до ден два.Малките отрастват два три месеца и постепенно изчезват.Женските не дочакват второ раждане - умират след седмица две .Всички заедно или една по една.Мъжките на гупите са още по-неиздръжливи - първи те сдават фронта. При това останалите ми риби с нищо не показват ,че нещо във водата не им се нрави.Вярно е че са по-издръжливи от гупите , но...
Молинезии, Трихогастери, Анцитруси.
Преди живях в един град , сега се изместих в друг - проблема си остава.
Също така: Ампулария...Сигурно съм купил към 30 охлюва. В момента нямам нито един. Никога не са ми раждали освен един път (каква случайност) . А мои познати се спукаха от малки охлюви- чак трябваше да изхвърлят.

Малко описание на аквариума ми :
40 литра, Грунд от 3 мм. пясъчник, Водорасли:валиснерии, криптокорини. Вътрешен вилтър, Неизменна температура 26 градуса поддържана с термореле
  (правено , с висока точност ( не че е кой знае колко технологично, всъщност въобще. Просто принципа е много удачен. Отчита промяна в температурата предизвикана от изстиване на 0,5 литра вода при разлика към стайната температура - 7 градуса , за време от 30 секунди ;)  )
Лампа работеща точно 12 часа в денонощието започващо от появяването на светлина навън.
Смяна частично на водата един път на седмица (признавам си че понякога забравям )
Няма алги, няма кафеви водорасли, мъхове , замътване на водата ( никога не съм имал такова) .

barabata

Ако си от Варна свирни да ти дам 20-30 малки да тренираш гледане ...
С какво и как ги храниш ?
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

TiratroN

Хехе...
Имам си 50 малки - достатъчно за трениране.
Пък и тренирам от едно време още.
Честно казано преди сякаш по се получаваше.
Хранил съм с какво ли не: яйчен жълтък сушен, живи артемии. Нещо не си падам по сушените неща понеже са ми казвали че малките бавно растат така. В момента храня със замразени пилешки сърца.Технологията ми е малко сложна , но лесна за употреба. Рибките получават ситна храна с която не се задавят. Между другото живият тубифекс си е най-добрата жива храна, но пък и тя крие рискове.

MeTogu

То с амбициите да порастнат и да се множат на рибите трябва да се осигури и необходимият литраж за съжителство.Не може да си гледаш 10-те големи гупи в 30-литров аквариум.На родилата гупа поколението да сложиш там,и евентуално някои друго поколение.Да искаш и те да порастнат големи и красиви и така да направиш 100-150 рибета.За всяко поколение ти трябва оттделен кавариум от порядъка първоначално поне 10-ина литра.След около месец литрите се покачват.И така се върви докато се тигне до около литър на рибка.Като нямат достатъчно място за плуване по-възрастните освобождават място за по-младите.Нали ме разбираш.
Успех занапред.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

theater

Какво количество вода сменяш? Гупите не обичат големи смени на водата (особено мъжките).
140л - харацини
http://starividri.org

valiovci

имам наблюдения 4е когато редовно се сменя водата вси4ко е на ред.ина4е се слепжат опа6ки и тн.а наистина за да размножава6 ка4ествено гупи ти трябват доста аквариум4ета

Desmoria

Много често водата от водопровода, която ползваш е сериозен проблем. В твоя случай може и да не е така, но и аз съм имала такива проблеми.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

миа

при мен пък стана много кръвосмешение и вече раждат крайно малко-понякога под 10.иначе след това което оцелее.

TiratroN

E вярно че аквариума ми не е голям , но пък и баш 100 броя не съм се засилил да имам :)
Ето какъв е скорошният случай. В рамките на две седмици си купих  гупи женски ,които  за 3-4 дена след купуването родиха ( по 25 средно) Събра се значи поколението и 2-3 седмици всичко си беше наред. Поотраснаха видимо. "Жертви" не се забелязваха - всеки ден оглеждам. Обаче един ден мъжката ми гупа дето я имам от месеци се гътна.Двете женски от раз заприличаха на плуващи трупове (вече умрели , само дето още не го знаят) .Стоят ни живи ни умрели , дишат силно, с бели налепи по главата. Отделих ги. До вечерта умряха. Останалите две видимо бяха добре. Следващият ден от раз и те се влошиха и за един ден умряха.Останалите риби - молинезии, трихогастери и анциструси , въобще не им пукаше за това. След няколко дни видях че и малките са свили опашки и ...видимо не са повече от 30 броя (къде ли по дяволите са се дянали останалите). Мина ден два и вече бяха 20.В момента са 5-6 и най-вероятно ще оцелее само една- както винаги става. Ще порасне и ще я гледам сигурно година- ебаси...
Между другото малките които умират висят с главите надолу и плуват хаотично. Това е.
Незнам вода ли е? Що ли е? Такава внезапност и методичност надали е от пренаселение.
И да добавя само - аквариума ми е богато залесен с водорасли.Растат идеално .Вкоренени са много добре . Дали пък не е нещо от тях???
Валиснерии, роголист (наскоро си го взех) , и още едно със стебло и кръгли малки листа не му знам името.
Защо да му се не види тия гупи са толкоз слаби?
Едно време се сещам ги гледах в трилитрови буркани и имаше по 30 големи мъжкара в буркан и си беше красота .Живееха си и нямаше грижи.Всеки си купуваше гупи защото бяха непретенциозни. Сещам се че исках скаларии но баща ми казваше че се гледали трудно. Почти съм на мнение че гупата е рибата която се гледа трудно , а не скаларията.

N.Nobs

Ето две статий който задължително трябва да прочетеш.

http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/topic,774.0.html

http://www.aquariumbg.com/forum/index.php/topic,6429.0.html

Вземи си и задължителните тестове за Нитрити, Нитрати, ПХ и Обща твърдост.Така ще имаш по-ясна представа какво се случва в твоя аквариум.

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

denzel

съпричастен съм с колегата,и аз преди време имах около 15бр карсиви мъжки и женски бременни - загубих ги всички заедно със сомовете ми за 3 дни !  *SORRY*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.best-carp.com%2Fbilder%2Flogo.jpg&hash=0f8b9d5c6c27d71728f3297bd6a7e7c7ce52b680

besom

Пробвай да ограничиш близко-родствените връзки. Вземи животни от различни люпила. Може това да е причината поколението да е нестабилно. И задължително послушай Ноби и направи тестовете.


п.с Намали Светлия ден, температурата с 1 градус и подавай кислород задължително

TiratroN

Взех си тестовете.
Киселинност- 8
Обща твърдост - 17
Нитрати - 0
Нитрити - 0

Остава някой да помогне с разтълкуването :)

theater

Високи нива на pH, които идват от високата твърдост. При такива нива на pH разтворените азотни съединения са доста по-силно токсични, отколкото при неутрално pH. Аз лично допускам да имаш високи нива на нитрити, нитрати и/или амоняк, от които идват проблемите при това пХ.
140л - харацини
http://starividri.org

besom

а водата с какви параметри е ? (тази с която подменяш)

Similar topics (5)

19914

Публикации: 300
Прегледи: 157617

10599

Публикации: 5
Прегледи: 5564

57216

Започната от I am me


Публикации: 3
Прегледи: 2487

57228

Започната от I am me


Публикации: 3
Прегледи: 2707

53816

Започната от marmota12


Публикации: 2
Прегледи: 1935