Автор Тема: Гупи и Ендлери в един аквариум - не правете като мен  (Прочетена 683 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен click1

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 46
След извесно прекъсване реших да си възстановя гупите- беше ми останала само една женска с шарена опашка от предишните гупи, купих си мъжки и - преди дни забелязах, че някои от малките са оцветени като мъжки ендлери, другите са оцветени по характерен за гупи начин. Много ме е яд, че като начинаеш допуснах тази грешка - да има и от двата вида в аквариума. Какво ще се получи понататък - какъв е вашият опит? Не мога да си представя да ги изхвърля и да си купя чисти гупи...
« Последна редакция: 14.01.2019г 21:09ч от Георги »

Неактивен niki_o

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 601
Неразбрах какво нехаресваш на Ендлерите?И каво разбираш под чисти Гупи?Искаш някаква специална линия ли?

Неактивен click1

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 46
След като направих тази тема, започнах да чета, чета, чета... и чета в английски форуми и накрая премисляйки своя опит - разбрах каква каша е забъркана с пускането на ендлерите при гупите. Така че този пост май трябва да бъде преименуван на "Гупи и Ендлери в един аквариум - НЕ ПРАВЕТЕ КАТО МЕН".
Преди около 4 години се "върнах" към гледането на рибки( в техникума имах аквариум и там щастливо си плуваха рибки- но това беше преди 30 години).
Аквариума пристигна при мен вече зареден с риби с уговорката да се грижа за него за един месец - така че за бозата от рибки, която плуваше вътре нямах никаква вина. Но след като след месец стана ясно- че собствениците вече не си го искат  - цялата отговорност е моя. Започах да чета, да пиша в този форум и т.н и да се "уча" да се грижа за рибки. Разбрах, че докато имам данио в аквариума бебета няма да оцеляват - така че даниотата бяха подарени. След това изчезнаха и платите, защото видях как една плата седеше в листата и дебнеше бебета. Опитите ми минаха през отделяне в родилки на майките( което е много гадно за рибките и изобщо вече е го препоръчвам), изловяване на бебетата и поставянето им в отделения за малки и т.н докато разбрах, че проблема е храната и със суха храна малките не порастват и откакто запонах да давам замразена артемия вече отглеждах малки ( не си представям да люпя артемия - по никакъв повод) Минах през хелери, молинезии, растения, гупи и пуснах и ендлери и т.н и когато се намножаваха панически подарявах и накрая зарязах аквариума да се развива, като периодично си сменях водата и хранех рибките с артемия(замразена) и какво забелязах, че мъжките гупучки(сега разбирам, че вече са били хибриди) тъкмо се оцветят и станат полово активни и - започват да слабеят и умират. Докато не забелязах, че те всъщност умират от глад! Да!
Аз пусках кубчето с артемия - всички пристат да ядат, а мъжките вместо да ядат - само душат под опашките на женските и всъщност - изобщо не се хранят.

До тази есен, когато се заех специално да храня едно оцеляло мъжкарче - беше много смешно за всички, как слагам пред него храна, а то си тичаше по женските, аз пак го дебнех да яде и ит.н и стана прекрасен мъжкар с много хубава опашка. Междувремемно си купих един мъжки, но той до 3 седмици умря, но! Женските бяха заплодени и започнаха да раждат и аз започнах да си се грижа за поколението - като всеки денс специално храня мъжкарчето. Преди поколо 2 седмици малките запонаха да се оцветяват и за мое огромно учудване - 3 години след като няколко женски(хибриди) гупи си плуваха в аквариума(периодично добавях някоя гупа, но не се наблюдаваше растеж на популацията) - се появиха мъжкарчета с украска на ендлери!!!!

Проблемите при женските - след като родят - някои от тах умираха- провисваше някое черво - плува няколко дни така... и умре. Не знаех, че защото бебетата на ендлерите са по-големи - явно женските страдаха повече при раждането! Но не всички умираха - понякога спираха да раждат поради липса на мъжки и си живееха. Явно тези, които са се справяли с размера на бебетата.

За това и пуснах темата - изобщо не разбирах, че всъщност имам нещо различно от гупи в аквариума. И така мъжките хибриди са дребни,  много красиви, но толкова заети с размножителния процес,  че ще ги дебна дали няма пак да откажат да ядат - и вече всъщност нямам гупи. Не си представям да ги изхвърля, но ако не храня мъжкарчетата май пак ще стигна до ситуация - само женски рибки в аквариума.

Ако имах два аквариума - щях да отделя женските от мъжките и да ги оставя да си доживеят живота разделени...

 Публикувам това - за да го има и на български - че преди да започна да чета публикациите на английски не намерих достатъчно информация на български. Имаше предупреждения - но аз като децата - като ти кажат - "там не пипай" ми става ужасно любопитно - "защо да не трябва"!?!?! Ами - ето за това!

И - супер са си ендлерите - много ги харесвам, но - не ги кръстосвайте с гупи!

Неактивен niki_o

 • Потребител
 • *****
 • Публикации: 601
Ще трябва да не се съглася с теб....за всичко :-D
Това че мъжките Ендлери умират от глад защото са заети си е безмислица!Отглеждам Ендлери(няколко вида)Гупи,както и кръстоските им,но няма как бебето ендлер(да в деиствителност са малко по-едри от бебе Гупа) да разпори майка си.....
Всичко което описваш при Гупите ти са симптоми на малък пренаселен аквариум с лоша филтрация,а не на някаква мистика в Акваристиката.Просто условията в аквариума ти не са на ниво и е нормално рибите(ако верно са били хибриди) носещи гена на Ендлер да преобладават в бъдещите поколения защото Ендлерите са по-издръжливи от съвременнитехибритизирани Гупи.И това че мъжкия дето си взел е умрял бързо не ти ли светна лампичката ,че има проблем в аквариума ти?Не ми се търсят други твои теми с описанието на аквариума,но мисля че съм прав.Засили си филтрацията,намали броя на рибите и въобще създай условия за нормален живот на рибките ти.Тогава подобни мистериозни болести ще останат в миналото и ще се радваш на здрави риби и поколение.
Не приемай поста ми като критика,а като съвет за бъдещо развитие с леко обяснение за проблемите с рибките ти.

 

Related Topics

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
12 Отговора
5075 Прегледи
Последна публикация 30.03.2007г 21:09ч
от 77
4 Отговора
2350 Прегледи
Последна публикация 01.02.2008г 19:07ч
от bobynfs
8 Отговора
5035 Прегледи
Последна публикация 15.04.2009г 14:02ч
от Лора
35 Отговора
13198 Прегледи
Последна публикация 22.05.2009г 14:02ч
от stenli
2 Отговора
2738 Прегледи
Последна публикация 01.10.2011г 21:09ч
от djibarov
5 Отговора
1774 Прегледи
Последна публикация 13.10.2013г 01:01ч
от vanko77777
0 Отговора
1044 Прегледи
Последна публикация 17.07.2016г 14:02ч
от bozhinov
1 Отговора
874 Прегледи
Последна публикация 11.04.2018г 23:11ч
от icoПреобразуване метрична - английска система
oF <=> oC in <=> cm G <=> L
Обем на аквариум
Дължина см
Ширина см
Височина см
L G
Тегло и обем на грунд
Дължина см
Ширина см
Височина см
кг л
Осветление
Обем л
Сила
Вт
Филтър
Обем л
min л/ч
З А Т В О Р И