• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Кръстоска на женски хелер с мъжка гупа. Възможно ли е?

Започната от Desmoria, 19.12.2007 12:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Harry1976

Е, взел съм мерки!  ;-) Не съм толкова наивен, че да ги смесвам с други мъжки, освен с ендлерите.
Цял ден днес оглеждам и наблюдавам зелените женски... Може би се лъжа, но и другата ми изглежда с наедряло родилно петно. Много ми се иска сигурно, та ми се вижда каквото ми допада!  :-D Както писах, ще се пробвам да ги щракна утре на гладно двете заподозрени дами.  ;-)

Публикациите са слети: 30 Септември 2014, 10:36:26

Ето и обещаните снимки от тази сутрин. Голяма мъка беше. Когато са гладни, сноват непрекъснато нагоре-надолу. На няколко снимки се виждат и двете женски и може да се направи разликата. На останалите снимки съм гледал да хвана заподозряната за бременна.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Desmoria

В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Harry1976

Ако имаш предвид моя случай - трябва да минат още 2-3 дни за по-нови снимки. Оставам си на мнението, че поне едната женска е бременна.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Harry1976

Ето снимки от тази сутрин.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Caxapa

Гледам и Плати имаш в вакханлията между Хелери и Гупи.

Harry1976

Това са платохелери.  ;-) Гупи нямам, имам два мъжки ендлера.  *privet*
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Caxapa

Е, дееее. Под Гупи имах предвид мъжките ти Ендлери.

Harry1976

Колко дни бременност да бройкам за "заподозряната" женска? Средно хелерите ги носят 30 дни, гупите - около 21-26... 28 много ли е, дали ще изпусна евентуалните хибриди? Как мислите, има ли опасност да се родят по-рано (ако въобще се родят)? Днес беше 24-тия ден от предполагаемата бременност.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Caxapa

На твое място да съм си /изгризал ноктите/ пред аквариума в  очакване.  Надявам се по усет да се ориентираш с отделянето.

Harry1976

"Зелените" хелери са трудни за отгатване.... Не изглеждат като бременните гупи и някои плати и молинезии - като пред пръсване. Мисля за 28-мия ден да ги отделя и двете, за всеки случай. С други думи, ще ги отделя на 14-ти октомври вечерта.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Harry1976

Докладвам за развитието на събитията при мен. Зелените ми женски хелери най-вероятно не са били оплодени, тоест, не са забременели. Държах ги отделени от 29-тия до 35-тия ден след "предполагаемата" бременност, но малки няма. Обявявам опитът ми за неуспешен и кръстоската между мъжка живородка на Ендлер и зелен женски хелер за невъзможна по естествен път.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Joro V

един подходящ цитат от началото на темата през 2007:

"Цветенце, нали не мислиш че си първата която се е сетила за това?

Но дет се вика "опитите в Турция продължават..."

:-D

Harry1976

Цитат на: Joro V - 22.10.2014 11:40
един подходящ цитат от началото на темата през 2007:
"Цветенце, нали не мислиш че си първата която се е сетила за това?
Но дет се вика "опитите в Турция продължават..." :-D

*ROFL* Както виждаш, опитите и извън Турция продължават.  :-D
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

Harry1976

Цитат на: Harry1976 - 27.08.2014 03:12
В резултат на двугодишни опити за кросове между плати и хелери съм склонен да заключа няколко неща. На първо място, не се получава с всички разновидности. На второ място, по-често се получава поколение от мъжка плата и женски хелер, отколкото между мъжки хелер и женска плата. Колкото до моя крос (мъжка плата и женски хелер). За съжаление още не мога да кажа дали поколението, което имам, е способно да се размножава. Друго, което мога да предположа е, че явно поколението наследява "агресията" на кой да е от двамата си родители. Моите платохелери са доста агресивни и се пердашат здраво едни други още от шестседмична възраст. Тук е моментът да отбележа, че не съществува проблем с пренаселеност! Наблюдава се нещо, подобно на "териториално разпределение" на аквариума. Друго любопитно в тази връзка. Исках да разбера мъжките от това поколение какви физически белези ще проявят - шип (от хелер) или липса на такъв (от плата). Тук е мястото да споделя, че смъртността на малките от поколението по моите наблюдения е по-висока от нормалната и е около 50%. Другият любопитен факт е, че по една или друга причина, сред оцелелите платохелери няма нито един мъжки. Последното не ми дава възможност да проверя проявата на кой физически белег ще се осъществи при мъжки от поколението (шип, като при хелер, или липса на такъв, като при плата).
Продължавам с впечатленията и информацията за моите платохелери. Един екземпляр порасна много за последния месец и разви гоноподий. Въпросният хибрид е на почти 6 месеца. Малко по-светъл е на цвят от бащата (червена мъжка плата) - оранжев е. На големина вече е по-голям от баща си. Относно наследяването мога да обобщя няколко неща. На първо място. Формата и структурата на главата са по-издължени (майката е червено-зелен хелер), както при хелерите (имам предвид пропорциите на разстоянието между очите и устата, самата форма и големина на устата също). Гоноподият е като при хелерите - доста по-издължен, като пропорция спрямо тялото, от този при платите. Шипът, характерен за мъжките хелери, отсъства. Младежът вече проявява поведение и интерес за размножаване.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

em3ata

Опитвал ли си с мъжки хелер и женска гупа ?

Similar topics (5)

28081

Публикации: 35
Прегледи: 24200

57541

Публикации: 8
Прегледи: 3106

53985

Публикации: 5
Прегледи: 3715

58516

Публикации: 3
Прегледи: 1980