• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 17:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Живородка На Ендлер

Започната от jodeci, 11.08.2009 00:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

oncho99

Здравейте,
напоследак отново започнах да гледам гупи и интереса и любопитството ми към тази чудна рибка се засилиха много  *JOKINGLY*
Но май нямам време, а и отсъствам много дълго понякога за да направя нещата както трябва,но затова пък чета доста из форума и където другаде намеря информация .

Това е едно писмо в което Джон Ендлер говори сам за откритието си.Не разбрах кога точно е писано.
Надявам се да  е интересно. *YAHOO*




https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.deakin.edu.au%2Fsebe%2Fabout%2Fstaff-profiles%2Fimages%2Fportrait%2Fendler.jpg&hash=827c38fe11af48f3f02e4c758da26b51d79b21d5
Скъпи Г-н Секстън,
Един приятел ми даде копие на десертация озаглавена "Poecilia Endler" и си помислих ,че ще е интересно да се знае малко повече по повод този омоним.

Открих тези рибки в Лагуната Patos близо до Cumana, североизточно от Венецуела през 1975.
В действителност тя е била хваната през 1937 от Franklyn F. Bond , но аз не знаех за това в този момент (намерих после колекцията му в музея на зоологията на университета Мичигън).Тя е била намерена в твърда ,топла и ярко-зелена вода  (27-30 градуса)  в едно малко езеро.Ярко метално-зеленото е единственото нещо което може да се види в тази вода, изключително богата на алги. Интересно е да отбележа , че една популация гупи която бях намерил южно от Тринидат и която живееше в подобен хабитат точно беше започнала да еволюира към подобна метално-зелено окраска, но по нищо не можеше да се сравнява с този вид.
Оригиналния материал който събрах тогава беше  по-полиморфичен отколкото настоящия в търговията с аквариумни рибки.Също така отдавна загубих материала , но той е в процес на класифициране от някои хора в Германия.Аз исках да ги нарека Poecilia haskinsi в чест на Caryl Haskins, който познава тези диви рибки по-добре от всеки друг и който започна да изучава този интересен вид.
Названието « Poecilia Endler » навлезе в търговията с аквариумни рибки чрез Klaus Kallman от Аквариума на Ню Йорк, който ги получил от Donn Eric Rosen експерт по висша таксономия на Poeciliidae (таксономия-наука за законите на класификацията) и на който ги дадох за да може да ги класифицира.За жалост той почина преди да успее да го направи.
Klaus ги е дал на акваристи и им е дал общоизвестното име днес "живородка на Ендлер" или
« Poecilia Endler » без да ми каже ( и за моя голяма изненада) това го научих по време на едно мое посещение в Англия в средата на осемдесетте.
Беше голяма изненада, но също и разочорование като видях колко цветове са се загубили по отношение на оригинала поради близкородствено основополагащо размножаване.
Дивият вид не е задължително винаги с "двоен меч", има много по-разнообразни цветни мотиви и някои даже имат черен опашен плавник.Но всичките те имат същите красиви метално-зелени  петна, и  по размер, форма и положение са доста разнообразни.Но въпреки , че са много разнообразни , дивите рибки от този вид, не са толкова колкото дивите гупи, но все пак по-разнообразни от  P. picta или P. parae - най-близките им предци.Вие подчертавате ,че те нямат "воална триъгална опашка",но дивите гупи никога са нямали воална опашка, тя е находка на селективната репродукция.
« Poecilia Endler » не е същото гупи като Poecilia reticulata.Едно от първите неща,които направих когато ги намерих през 1975 беше да опитам да ги кръстосам с диви гупи намерени на няколко километра от Венецуела, както и с други налични диви гупи.От време на време получавах хибриди F1 ,но това е всичко, те са категорично един отделен вид.Те обитават единствено две места във Венецуела, едното от тях Cumana близо до бунището на града ,поради което биха могли днес  да са се разпространили още малко в естествен див вид.Някой трябва да се върне там и да провери.За втората популация само бях чувал да се говори, но не успх да достигна до нея -тя е в началото на полуостров Paria.Факт е, че тези рибки може да са в опасност днес и затова се радвам , че са запазени и гледани от акваристите.
С най-добри пожелания,
John A. Endler
Professor of Biology

botan

Някой би ли синтезирал разликите между ендлер, дива гупа и техните хибриди?

Карган

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

botan

Не се гаври, сериозно попитах.  *NO*

Similar topics (3)

58599

Започната от marta


Публикации: 1
Прегледи: 3125

55636

Публикации: 8
Прегледи: 6476

59203

Публикации: 3
Прегледи: 4356