• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

13.07.2025 22:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Измиращи гупички :(

Започната от vesmes, 09.04.2011 11:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

getsata73

Цитат на: akapulko - 24.08.2011 12:43
За една седмица в тая жега могат да се намножат какви ли не гадини.
================================================================
Може и да е така ,но не измират след всяка смяна ,а понякога, без видима цикличност !
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

Desmoria

Слагаш ли сол?

: 24.08.2011г 14:02ч
Цитат на: Dakata85 - 24.08.2011 11:31
Реших да направя глобално почистване на аквариума, заради охлювите (бях пробвал всичко в рамките на една година и няма махане)

Има доста ефективен начин, ако толкова ти пречат. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

getsata73

Цитат на: TOXIC - 24.08.2011 15:27
Слагаш ли сол?
===========================================
не

Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

Dakata85

[/quote]

И какъв е този начин? Аз пробвах с анцитроси, с капани, със сварено месо, с хапчета за отравяне, един ден гладни риби и много малко храна след това. Всички растения долу, и най-накрая охл'в убиец взех и той умря (явно от преяждане  :popcorn: ). Кажи как да ги убия? Всяка сутрин махах поне по 50 бр от стъклото и пак са там.

А ако някай има излишни гупи бих взел че аз съм без нито една голяма само 8 бебета  :-)

Desmoria

Цитат на: getsata73 - 24.08.2011 16:56
Цитат на: TOXIC - 24.08.2011 15:27
Слагаш ли сол?
===========================================
не

Ами сложи, тя действа антигъбично, антипаразитно и т.н. Чудесна профилактика е, вместо да започнеш да взимаш всевъзможни препарати и т.н. Слагай по една кафена лъжичка на всеки 10л.

Цитат на: Dakata85 - 24.08.2011 18:28

И какъв е този начин? Аз пробвах с анцитроси, с капани, със сварено месо, с хапчета за отравяне, един ден гладни риби и много малко храна след това. Всички растения долу, и най-накрая охл'в убиец взех и той умря (явно от преяждане  :popcorn: ). Кажи как да ги убия? Всяка сутрин махах поне по 50 бр от стъклото и пак са там.

Ползвай Нистатин. :) http://aquariumbg.com/forum/bolesti/lechenie-na-ihtioftirius-s-nistatin-500mg/ По принцип се ползва при зараза с ихтио, но този тип лечение не влияе зле нито на рибите, нито на растенията. За сметка на това избива всички видове охлюви. Правиш въпросната процедура и след една седмица до 10 дни пак повтаряш за да избиеш и евентуално излюпилите се в последствие охлювчета, тъй като лекарството не действа на хайвера им. Процедурата е тествана и работи на 100%. Имай в предвид, че ако имаш някакви ценни охлюви, като ампулария, неретина, мелания и др. те също ще си заминат. За това всичко ценно в отделен съд и успех. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

vesmes

Значи за водата, моята която слагам престоява около 48 часа. Не е в кофи ами в големи 10 лт. бутилки който наливам със силна струя и си стоят отворени. Таз гупа мъжката все още се държи..днес ми прави впечатление дори да е по-игрива, дано да и се размине  :coffee:

Досега не съм слагал сол, да добавя ли ?

Иван Валентинов

Според мен това е заради сушата това лято от която се налага допълнителни дезинфекции на водата, и кои знае какви химии слагат,дано има по малко поражения занапред и скоро проблемите с водата да се оправят :-)

Dakata85

значи моята вода стоя 5 дена и след това я преварих за да се подсигуря още веднъж. Може да е от стреса щото мойте не бяха много млади. Иначе освен това сложих и стабилизатор за водата. (10 лв дадох за него) но сега да чукна на дърво не е умряла нито една ОТ 3 СЕДМИЦИ.  *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO*

Desmoria

Това с преваряването не го прави повече. Аз като сменям вода, оставям да престои 2 часа и тогава слагам и не съм имала проблеми. Солта няма да навреди, стига да не прекаляваш.

Dakata85

A какво е лошото на преваряването?

Desmoria

Омекотява много водата.

anasarka

Цитат на: TOXIC - 29.08.2011 10:22
Омекотява много водата.
Сигурна ли си?
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

paolo6481

Цитат на: TOXIC - 29.08.2011 10:22
Омекотява много водата.
Аз бих казал че я втвърдява.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Desmoria

Цитат на: paolo6481 - 29.08.2011 21:16
Аз бих казал че я втвърдява.

Да, моя грешка. Объркала съм думите. В крайна сметка ефекта е аналогичен, прекалено меката или прекалено твърдата вода водят до редица проблеми. Все пак в случая не говорим за риби, които имат изисквания към някой от двете крайности, съответно няма да се чувстват добре в такива.

Dakata85

Е добре то така или иначе водата в София е Мека така, че не мисля че е проблем да се повтвърди малко.

Similar topics (5)

40099

Започната от Dakata85

Публикации: 31
Прегледи: 11632

47049

Публикации: 7
Прегледи: 4347

33363

Публикации: 13
Прегледи: 5359

27521