• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 23:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Имаме си рибка-бебе

Започната от plams81, 02.03.2006 20:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Най-важното е да им осигуриш постоянна температура. Не знам колко е топло у вас, но гледай водата на малките нощем да не пада под 21С, а за предпочитане е да живеят на 24С.

Храни ги редовно - най-добре 3-4 пъти на ден с много ситно натрошена храна, но гледай да не даваш прекалено много - да не остава. Ако имаш охлюви, пусни едно охлювче при малките, за да чисти остатиците. Препоръчвам всеки ден да сменяш по 1/3 от водата с престояла чешмяна, като с маркуче изсмукваш от дъното боклуците. Не смятам, че им е нужен въздух, ако сменяш водата редовно.

Веднага, щом пораснат достатъчно, за да не могат да ги налапат големите, е добре да ги върнеш в общия аквариум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

smile

То у нас ако температурата падне под 23 градуса (на въздуха) значи трябва да обуваме чорапи, а всички мразим да ходим обути :o
Охлюва е добра идея...тъкмо се чудех как да изобретя накрайника на мъркуча за да не засмуче рибоците (не че няма да ги върна обратно де, ама предполагам, че няма да им е приятно :wink: ), обаче... те понякога си полягват по дъното..няма ли тоз' оФлюФ да ги сбърка и да ги изяде?
Но пък...като си помисля..при цялото това дзверене на щерките над буркана и клатушкане тип "ти ги гледа 30 секунди, пък аз само 5, дай сега аз да ги гледам"... ако оцелеят, живота в аквариума ще им се стори почивка на Хаваите.

plams81

Моите двете бебчета си растат. Вече не са толкова прозрачни и малко наедряха. Питах в един магазин и ми казаха че трябва да стоят отделени поне 2-3 месеца. Така ли е? Освен това днес по повърхноста на водата открих малки оранжеви топченца които предполагам са хайвер. Може би ще имам още малки питомци.
А сега да си излея мъката: тази нощ ми се спука аквариума - 80 литров и повечето рибки умряха. Аквариума беше само на 3 дена - продавачката ми обясни че се е спукал защото съм го поставила на твърда повърхност.Той беше само от стъкло нямаше някаква подложка. Възможно ли е това да е причината да се сцепи долното стъкло? :roll:

Pac

Много е вероятно това да е причината. Обикновено под аквариума се подлага нещо меко, било то даже и парче балатум. Абе к'вото дойде. За малки аквариумчета не е задължително, ама за повече от 50-60 литра е много препоръчително. То зависи и от това въпросната твърда повърхност колко е гладка. Върху какво е бил аквариума?

plams81

Стоеше върху дървен плот.

plams81

А това което е повърхноста на водата дали е хайвер? Едната риба пукна едно топче и от него изпада нещо а тя го изяде :shock: Оранжеви малки топченца и се появиха днес следобед

Pac

Абе ако плота е бил равен и достатъчно дебел (за да не се огъва много под тежестта), не би трябвало да се спука. Както и да е, станалото станало. А за оранжевото топченце смятам че е възможно да е хайвер, иначе не знам от къде да се е взело. Но тук ще оставя някой по-компетентен да се изкаже щото нищо не мога да ти кажа със сигурност.

plams81