• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Има ли проблем гупи с данио и какви други риби съжителстват с тях

Започната от I am me, 14.12.2016 19:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

I am me

Здравейте всички.Аз съм 12 годишен младеж желаещ да се занимава с акваристика-начинаещ съм.Разполагам с оборудван 50л аквариум с нагревател и всичко.Предстои ни коледна ваканция в която мисля да стартирам аквариума си.Относно това нямам въпроси,но имам други такива.Смятам да отглеждам гупи и данио в него и знам,че ще си съжителстват добре,но с какви други рибки мога да ги смеся в аквариума и колко могат да са те приблизително за литража му *HELP*
Което е направено с любов е направено добре!

stefata24

Значи първо прочети за азотния цикъл.После рибките ще си съжителстват добре но зависи от броя.Даниотата са рибка която не може да живее сама трябват поне 5-6. Напомняш ми на мен преди 4 години когато бях на осем.Ратения, грунд ще има ли?Ако ще искаш трябва да търсиш видове ,които се отглеждат лесно.
УСПЕХ!

Деян

Привет, добре дошъл!

Сега, предполагам всички колеги ще се изредим да ти кажем правилото за малки рибки (литър обем на сантиметър дължина) и т.н., но истината е че на твоите години имах аквариум, който вреше от всевъзможни разцветки гупи, пък беше и стабилен. Наистина, дай ни малко перспектива, искаш ли да има растения, гол ли ще е, с какво ще филтрираш, какво осветление ще има? Такива неща, че да можем да се ориентираме в ситуацията.  :-)

I am me

Цитат на: I am me - 14.12.2016 19:55
Здравейте всички.Аз съм 12 годишен младеж желаещ да се занимава с акваристика-начинаещ съм.Разполагам с оборудван 50л аквариум с нагревател и всичко.Предстои ни коледна ваканция в която мисля да стартирам аквариума си.Относно това нямам въпроси,но имам други такива.Смятам да отглеждам гупи и данио в него и знам,че ще си съжителстват добре,но с какви други рибки мога да ги смеся в аквариума и колко могат да са те приблизително за литража му *HELP*

...

Публикациите са слети: 14.12.2016г 21:09ч

Благодаря ви за бързите отговри

Публикациите са слети: 14.12.2016 22:11

Да,смятам да сложа грунд,а живи разтения вече не знам
Което е направено с любов е направено добре!

click1

В другата тема ти отговорих, че даниотатата ще изяждат малките на гупите, но големите нямат проблем.

Caxapa

Рибките Гупи от рода Гамбузия могат да останат без шарените си опашки при съжителство с бързите плувци и представители на рода Данио. Малките имат доста малки шансове за оцеляване дори и при наличие на добри укрития като  плаващи  растения и водорасли. Големите са подложени на тормоз заради "шаренийката" по опашните плавници която така демонстративно "тръскат" като на корида а Данио само това чакат. Като цяло мгат да съжителстват но загубите ще са само за рода Гупи.

I am me

Здравейте,мина коледната ваканция и успях да си стартирам аквариумчето с помощта на много хора.Благодарен съм на всички за съветите и ви желая да вървите само напред във всяко начинание!

Ето снимка на резултата



Публикациите са слети: 17.01.2017г 20:08ч

Обитателите са малко срамежливи и не се виждат много добре,пък и качеството не е перфектно,инче те са:
розово данио-3 бр.
обикновено данио-3 бр.
плата-3 бр.

Публикациите са слети: 17.01.2017 20:47



Което е направено с любов е направено добре!

kuk93

Честито стартиране, а сега малко към въпросите.
Колко време след като стартира пусна рибките?
Изчака ли азотния цикъл?
Някакви непретенциозни живи растения няма ли да слагаш?

DobriG

Добре се справяш засега приятел :) Хубаво впечатление ми прави, че не си прекалил с броя на рибките. Сега ще ти дам 2 съвета, които не е задължително да послушаш, но мисля, че ще добринесат за това аквариумът да изглежда по- добре:

1. Допълни го до ръба, така че да няма празно пространство- изглежда по- естествено.
2. Сложи зад аквариума парче черен кадастрон с размерите на задното стъкло и цветът на рибките ще изпъкне веднага.

Третият ми съвет е задължителен:

3. Ако няма да има растения- ежеседмична смяна на 30% от водата е задължителна!

И последният ми съвет е препоръчителен:

4. Сложи някое лесно живо растение вместо изкуствените- хем ще изглежда по- добре, хем ще помага за по- доброто качество на водата, в която живеят обитателите (т.е. ще изяжда част от вредните вещества). За тази цел ти препоръчвам "анубиас нана"- много е красив, не е капризен откъм светлина и торене. В общи линии всичко, което трябва да направиш за него е да го вържеш за един камък и да го оставиш, без да го местиш много- много.

Успех! :)

Аз съм Акварист

Да добра идея е да се сложат растения. Можеш да започнеш с непретенциозни растения като криптокорина, валиснерия и анубиаси, както предложи колегата.  На този обем можеш да сложиш 15-рибки спокойно. Препоръчвам ти да си вземеш и някое сомче- от рода на анциструсите или коридорас. Ще почиства падналите по дъното остатъци от храна. (Не че гупите и другите няма да го правят  :-D ).

Успех!

П.С. За да можем да бъдем по-точни в съветите си, можеш да ни споделиш колко ти е мощен филтъра, както и осветлението.
Привет на всички.
Аз съм Акварист е платформа за акваристика в България.Официален партньор на БАЕ.
Можете да ни откриете:

Официален Сайт: http://aquaristbg.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Aquaristbg/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCuytBoCtxF8BVaM7okTX8xQ?view_as=subscriber

I am me

Здравейте пак.Тази седмица ми беше леко натоварена и не гледах темата,но сега ще отговоря на въпросите ви!
Като за начало благодаря за идеите за черния фон и доливането на водата в аквариума-харесват ми.Не съм чакал да направя азотен цикъл.Стартирах аквариума на 20.12 и пуснах рибите на 23.12 и рискувах,но всичките се чувстват идеално засега.Две от платите ми не спират да се преследват взаимно-без никакви вражди,пък и са мъжки,голямо приятелство си вързаха :-D.Всяка седмица сменям 1/3 от водата и всичко е наред.Растения също ще сложа,не бойте се :-D,но всичко с времето си и все пак дано да е по-скоро :-D.Относно филтъра и осветлението за съжаление нищо не знам.Аквариумът е купен готов и е предвиден за всякакви цели освен солена вода,така че би трябвало да е наред относно мощ и светлина.

Благодаря на всички за вниманието!Успех и на вас *bg*
Което е направено с любов е направено добре!

I am me

Здравейте!Аквариумчето все повече напредва.Наскоро купих две гупита и в допълнение общо 7 живи растения.Всичко уж вървеше добре,но тази сутрин нещата се объркаха.Една от гупитата,която до вчера беше жизнена и здрава сега лежеше на дъното.Когато плуваше(все по-мало с течение на деня) плуваше обърната и сякаш е ослепяла.През деня се влошаваше все повече и повече,започна да губи цят,а даже и ми се стори,че и мъх расте по нея.И така докато не загина преди около час.Някой знае ли какво може да е това?Ясно е,че е болест,но не знам дали е заразно и как мога евентуално да го предотвратя за бъдещи такива случай-дано не стигнем и дотам.А не мога да ви я покажа на снимка,така е застанала,че е невъзможно да се снима.
Като исключим това съм много щастлив.Тази седмица ще сменям водата и ще донаместя аквариума за снимки-да видите развитието!
:-D

Публикациите са слети: 21.02.2017 20:54

Ето снимки на новия вид на аквариума.Можеше и по-добре,ама имам мащабни идеи за в бъдеще!

Което е направено с любов е направено добре!

Яна кепа

Здравей! Супер аквариумче! Евала, че си сложил истински растения вместо онези стърчащи пластмаси! Напръв поглед всичко е ок, но нека те питам няколко неща:
1. Каква вода слагаш?(откъде, по колко стои, с каква темп. е)
2. Колко е температурата в аквариума?
3. Каква храна слагаш, по колко и колко често?
4. Имаш ли проблем с даниотата?
5. Ядат ли ти рибите от растенията?
6. Нови риби, растения?
7. Колко часа свети лампата?
8. Ще си взимаш ли живинки за дъното? Сомчета, коридораси и други?
9. Има ли новородени или други жертви?
10. Имаш ли тестове за водата?

I am me

Здравей,благодаря,че се отзова!
1.Гледам да сменям водата всяка седмица,около 1/3 от водата в аквариума.Тя престоява поне 24 часа като добавям в нея и Сера Акватан по указанията,защото е чешмяна.Температурта успява да се изравни горе-долу с тази в аквата и когато я сменям не пада повече от градус.
2.Температурата ми е постоянно 25 градуса.
3.Храната е суха-"хрупкави хапки" :-).
4.Не,само едното розово умря преди месец,малко след отговора ти.
5.Много рядко чоплят,но определено не ги ядат,по скоро ги почистват като сомчетата :-D.
6.Нови риби-4 гупи една след друга,които до една умряха,последната ми умря в петък миналата седмица!
7.7 часа-от 6 до 12 вечерта и от 7 до 8 сутринта.
8.Не съм се замислял до сега-не съм сигурен.Ти какво би казал по въпроса?
9.Както казах освен гупите само едното ми розово данио-сега общо в аквариума са 8,а новородени също има-охлюви които нямам идея как са се появили ама яко се размножават-супер сладури са *ROFL*!Ще пратя снимка някой път.
10.Не,нямам.Сега обаче съм доста засегнат,защото четох и рзбрах-проблемите може да идват от всякъде-нямам как да разбера без да взема!

Иначе си мисля скоро да взема нови растения,защото тези с които съм на последната снимка почти до едно излязоха от грунда.Колкото и да се опитвам да ги върна не ми се получава!Имената им са:
-Anubias Barteri
-Microsorum Pteropus
Което е направено с любов е направено добре!

baygry

И анубиаса и микрозорума не се засаждат в грунда.Просто ги привържи към някое камъче,като гледаш ризомата да е над грунда.

Яна кепа

Вземи си някое друго сомче, може и коридорас или каквото там решиш. За гупите не се притеснявай. Баща ми казва колко били издръжливи, но мен 6 женски и 3те ми най-големи красавци измряха като стой тъгледай. Претенциозните скаларии проявяват огромен непокизъм вече четири месеца.

Similar topics (5)

17897

Публикации: 7
Прегледи: 8250

51124

Публикации: 4
Прегледи: 3231

59409

Публикации: 13
Прегледи: 12427

21179

Публикации: 12
Прегледи: 8954

58436

Публикации: 3
Прегледи: 1665