• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.01.2021 06:06

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Генетика и чисти линии гупи

Започната от fridolina, 19.11.2005 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

fridolina

Цитат на: "Dimitar"Комбинацията от породиста гупа и "мелезче" ще даде чиста линия?

Не, разбира се.

Legion

Честно това за дълбочината за първи път го чувам :roll: Като дълбочина на аквариума само воден стълб съм достигал максимум 55см(изключвам височината на грунда между 6 и 7см) и проблеми с живородките не съм имал,е поне не такива каквито се описват тук.В природата гупите и повечето други живородки се придържат към по-плитките части на по-голямите водни басейни като най-често авторите дават като основни причини за това са че там рибките намират храна и места където да се скрият от по-голямите хищни риби във водоема.Моите наблюдения се изчерпват с гамбузиите от това лято и е вярно че се придържат към плитките участъци на блатата.От други форуми колеги рибари споделиха че са ловили  златни рибки на дълбочина до 50см.И ми стана  интересно :roll:

emilradev

Моля модератор да почисти "осраната" тема - от  "Генетика и чисти линии при гупи" - се е превърнала в "Проблеми при/с живородките" ...  *spam

Desmoria

Случайно попаднах на тази нова линия гупи, благодарение на един колега от форума и реших, че може да е интересно и на други.
Нямам представа как е селектиран рибока, но е доста ефектен. За съжаление държи нечовешка цена от 80$ за двойка, без транспортните такси. Произведението е собственост на тайландците и съответно и вноса е от там. Ето малко снимки на въпросните рибоци. (дано само не ме съдят за авторски права) *JOKINGLY*


Човека създал тази линия е Philip Shaddock, а ето и част от негово изказване за тези рибоци:

"Получавам тези прозрачни гупи, като кръстосвам Albino Blau с гупи, с прозрачни кореми (Glass belly guppy). Хомозиготните Albino Blau не произвеждат черен, червен и жълт цвят. От своя страна пък, Glass belly guppy не произвежда иридофори в по-голямата част на тялото с изключение на перките. Резултата от тази кръстоска е рибка, на която могат да се видят вътрешните органи и дори кръвта.

Новата линия гупи е доста деликатна в сравнение с нормалните гупи. Имах женска, която беше много отпаднала и аз регулярно трябваше да сменям водата. Младите женски имат абсолютно прозрачно коремче и може да видите дали имат хайвер или вече оформени рибки. До момента съм виждал само хайвер, което предполага че мъжките гупи от тази линия са безплодни."

"Може да видите органите и кръвта, особенно около хрилете където се осъществява обмена на кислород. Можете ясно да видите кръвоносните съдове, по гръбначния стълб към задната част на тялото, сърцето и мозъка. Можете да видите хранaтa, преминаващa през техните черва и когато има бактериална инфекция, като при отпадналата ми женска, ясно ще забележите възпалението. Но най-полезен аспект е, че можете да видите освен хайвера и развиващите се малки. Ето защо мисля, че двете женски, които имам не са оплодени от мъжките. Яйцата не се развиват. Обикновено при гупите Панда с прозрачни кореми виждам завити зародиши и черни очи и така е лесно да преценя кога женските ще родят."

"Селекцията се оказа по-издръжливa и плодородна, отколкото очаквах. Явно бях предубеден за това, че ще са по-деликатни. Показаната женска всъщност доста скоро ще роди, но понеже мъниците нямат черни очи и много трудно може да се разбере до каква степен са развити. Първото ми поколение е на един месец и ядат като прасенца. Ще бъдат полезни за моите генетични изследвания, тъй като основните класове клетки за цвят са засегнати. Интересното е, че се появяват някои клетки със жълт цвят, обикновенно в основата на плавник и главата. Не трябва да бъдат там. "

Повече информация тук:

http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://ruapehucatrescue.googlepages.com/See_thru_035.jpg&imgrefurl=http://www.fnzas.org.nz/fishroom/viewtopic.php%3Ff%3D12%26t%3D37981%26start%3D0&usg=__9VjvIdZrxljen4PP1uA5d6vTrh0=&h=480&w=640&sz=45&hl=bg&start=2&um=1&itbs=1&tbnid=StOfUWId9m5A8M:&tbnh=103&tbnw=137&prev=/images%3Fq%3Dsee-through%2Bguppy%26um%3D1%26hl%3Dbg%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1


В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

anasarka

Незнам тази тема като констатация ли се явява или търпи коментари да прецени модератора.
На мен (лично мнение) не ми харесва тази "селекция". Браво на човека създал е риба на която и се вижда мозъка органите кръвта червата как и минава храната и големия бонус кога да сложиш кепчето отзад като виждаш как продуцира неизбежния ефект от храносмилането. Извинявам се на автора на темата предварително ако съм я оспамил.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Caxapa

Край! Няма вече сън за мен. Така и не спя като хората а сега още повече.

tomatomov197

 На мен ми харесват, даже ако знам че само аз ще имам такива в България бих си взел :-)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

bluefire

 :-D :-D тва е на стъкления сом и стъкления костур братвчед им  8-)

vasso

Честно казано е отвратителна. Само за фукнята си струва да се притежава според мен. Съвсем скоро ще падне цената и ще се разпространи повече. Интересна беше статията.

Асен Евгениев

Според мен няма да се наложат като ширпотреба. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

petarvalchev

Цитат на: tomatomov197 в 25.06.2010 17:05
На мен ми харесват, даже ако знам че само аз ще имам такива в България бих си взел :-)

Еми да ... ако си вземеш ти ще си първия в България. Айде да видя дали ти стискат 80$ за две рибки ...

За рибките ... не бих си взел, дори и по 2лв да ги направят. Гадно е.

wwladoo

Цитат на: vasso в 25.06.2010 17:05
Честно казано е отвратителна. Само за фукнята си струва да се притежава според мен. Съвсем скоро ще падне цената и ще се разпространи повече. Интересна беше статията.
Колега недей да бъдеш,сигурен че ще се разпространи бързо и ще падне цената,селекцията на гупи не е проста работа(както някои хора си мислят)особенно на албиносите(и в частност на пълен албинос като тази)!!!!Албиносите са два пъти по капризни,и се получават и наблюдават много аномалии-както и човека създал тази линия споделя за вероятно безплодие при мъжките!!!Иска много труд и познания за генетиката на гупите,има доста прекрасни статии,както и някои от велики гуписти-руснаци които бяха преведени от колеги и са в раздел Живородки!!Това са хора посветили се на тая рибка и повече от 40г.са създали и съждават доста прекрасни селекции-които не са само Селективни--а и КОЛЕКЦИОННИ и не са за масова продажба-селекции и затова не се намират лесно да не кажа изобщо!!И от там и идва и цената!!Затова не се учудвайте,че можете да видите някоя снимка в нета на някоя селекция,а да не можете да я намерите дори и навън в големите ферми за гупи!!!Успех с тази прекрасна рибка!!P.S.А ние сме на светлинни години разстояние в това отношение-не сме се научили още да подържаме дадена селекция чиста,пък камо ли да създаваме нови. Е за това има много причини,липса на свежа кръв,80-90 проц. внос на мъжки само и т. н. и т. н.  :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Desmoria

Темата приема коментари, не се притеснявайте. Ако трябва да съм честна, на мен рибока страшно много ми хареса и дори се свързах с продавача. Определено парите не са малко, но пък когато човек реши, че нещо си заслужава, парите губят особенна стойност. За съжаление транспортните разходи са 50 $ и може да има евентуални проблеми по митниците, и да си остана без рибоците. За това сега просто и се радвам и поддържам контакт с продавача.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

tomatomov197

  Ако смяташ че ще оживеят поръчвай и на мен една двойка, ще си поделим разходите
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Desmoria

Мисля, че проблема не е в това да оживеят, а да минат границата. Иначе човека си е написал, че ако някоя рибка загине при транспортирането, ще бъде заменена.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.