• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Генетика и чисти линии гупи

Започната от fridolina, 19.11.2005 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nemo

Аз имам едно чифтче мики маус - така ги наричат (мисля че са чиста линия ) . Еми незнам кво ама женската не го харесва тоя мъжки и го пребива от бой , за ся никво потомство, а ги имам от 4-5 месеца  :cry:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Legion

Пичове сега ме подсетихте.Предполагам всички сте чували че ако организма умишлено се подложи на "калоричен глад" продължителността на живота се увеличава т.е. ядеш по-малко живееш повече.Та с въпросните диети е било експериментирано и с животни и по-спецялно гупи :lol: При изследването са били използвани  мъжки и женски,единственото изискване беше женските да не раждат през целия си живот(раждането значително съкращавало продължителността на живота с повече от половин година).При рибките които се хранели нормално средната продължителност на живота била 33 месеца а максималната 54 месеца.При рибоците които били подложени на диетата средната продължителност на живота била 45 месеца а максималната 59 месеца.

Nemo

:lol: Снощи гледах точно по National Geographic за тази диета , само че опитите били върху мишки и ако ядът наполовина от това което изяждат живеят двойно повече. И сега някъв психопат се е подложил на тая диета . :lol:
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Legion

Oпити са правени и върху мишики,паяци и др. организми.Предимството на гупите беше че опитите са провеждани с участието на по-голям брой животни оттам и  по-достоверни резултати,а недостатъка е че живеят по-дълго от мишките :shock:

miTko

Цитат на: "Nemo":lol: Снощи гледах точно по National Geographic за тази диета , само че опитите били върху мишки и ако ядът наполовина от това което изяждат живеят двойно повече. И сега някъв психопат се е подложил на тая диета . :lol:

Ми то това живот ли е? Да ти хване задника паяджина... :?
Разни мои АКВАРИУМИ 

Живко

Цитат на: "Legion"
Цитат на: "Живко"според мен трябва да се гледат в съдове не по- дълбоки от 30-35 см.

Ще обясниш  ли по подробно? :roll:


проблема с живородките се коментира от доста време при нас(в Плевен).
старите майсторивече ги няма.когато бяха живи никой не им обръщаше внимание.те си говориха колко грижи и любов са нужни за добро поколение гупи,ама кой ли ги слушаше.
та още от тогава в главата ми е набивано,че живородки,особено гупи,се гледат в не много дълбоки съдове.
преди 20 години гледах само живородки,а аквариумите ми бяха не по-дълбоки от 35 см.тогава нямах никакви грижи с тях.
преди около 10 години си направих първия по-голям аквариум,60 см. дълбок.от тогава нещо ми куцат живородките.
преди 6-7 месеца имах няколко бели велифери,в аквариум 60 см. дълбок.
ами рибите не растяха добре.една-две ми умряха.подарих ги.
при приятел с аквариум 40 см. дълбок все още живеят и се размножават.

не казвам,че високия воден стълб е единствената причина.
може дори да не е никаква причина.
а Легоин,ти как мислиш?

П.П.ама ме изтормози с това подробно обяснение.
Никой не се е родил научен.

Живко

правилно са те посъветвали. :wink:  :D
Никой не се е родил научен.

fridolina

Да не отварям нова тема, ще ви питам тук.
Имам чифт шлаерни хелери. Много ми харесват и бих искала да имам шлаерно поколение, но по обясними причини (свръх дълъг гоноподий) мъжкият е негоден да оплоди женската. Един познат ми каза, че да имам бебета шлаери ще трябва да кръстосам мама шлаер с високоплавен мъжки. От тяхното поколение щяло да има и високоплавни и шлаерни.
Някой да е правил такава кръстоска или да знае конкретно някакъв начин да получа шлаерни хелери.
...а иначе осигурих високопавен татко, ама да ви питам предварително
lalala

miTko

Цитат на: "fridolina"Да не отварям нова тема, ще ви питам тук.
Имам чифт шлаерни хелери. Много ми харесват и бих искала да имам шлаерно поколение, но по обясними причини (свръх дълъг гоноподий) мъжкият е негоден да оплоди женската. Един познат ми каза, че да имам бебета шлаери ще трябва да кръстосам мама шлаер с високоплавен мъжки. От тяхното поколение щяло да има и високоплавни и шлаерни.
Някой да е правил такава кръстоска или да знае конкретно някакъв начин да получа шлаерни хелери.
...а иначе осигурих високопавен татко, ама да ви питам предварително
lalala

Това е вярно, но не съм го правил целенасочено, просто се случи на самотек.Както и да е , отдавна ги разкарах.
Разни мои АКВАРИУМИ 

danail_karadaliev

fridolina така както ти мислиш да го правиш става, аз съм го правил също. Шлаерна майка и високоплавен баща. Е, някой път процента на шлаерните бебета не е много голям, но излизат.

А иначе по темата... и аз съм забелязал тая тенденция напоследък. Навремето съм гледал живородки (гупи, хелери, молинезии и плати) без никакви проблеми, изкарвал съм цели поколения от бебета докато умрат от старост. Сега, много години по-късно когато започнах да гледам пак реших докато вляза в час да си взема първо малко живородки. Взех си около 20-на хелери и молинезии и наравно с тях 5 неона, защото по принцип бях решил да гледам харацини след време. Еми за около 3 месеца при идеални условия за живот всички живородки до една ми умряха, при това не от болест, а просто ей-така. От друга страна неонките си порастнаха и си бяха живи и здрави до инцидента със солта (за който бях направил тема тук). Говорих с други мои приятели, които гледат рибки и те споделиха същите впечатления. Може би е както каза някой по-горе от израждането на поколенията и е истина, че предлагането на такива живородки е доста ниско, повече се набляга на харацини и тетри по-точно тук в нашите магазини в Шумен.

diav0la

Относно гупите-смятам сега да се посветя изцяло на тях.Има доза истина в това че се израждат поколенията.....

fridolina

diav0la, а имаш ли генетичен матреиал?
Щото, за другите градове не знам, ама аз из варненските магазини не съм виждала породисти гупи.

Sorrow

Разбира се, че и във Варна можеш да си намериш породисти гупи от чисти линии, но за да се поддържат са необходими много аквариуми и целенасочена работа. Наи- добре просто си харесай няколко броя и толкова :roll:

fridolina

Цитат на: "Sorrow"Наи- добре просто си харесай няколко броя и толкова :roll:

Преди около два месеца и половина си харесах няколко мелезчета и днес мама пак е народила суматии бебешоци, та си рекох, че няма да е зле да си намеря няколко породисти, ама няма...

Dimitar

Комбинацията от породиста гупа и "мелезче" ще даде чиста линия?