• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 13:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Gambusia affinis affinis в БЪЛГАРСКО БЛАТОО!!!!!!!!!!!!!!

Започната от Legion, 09.07.2005 21:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

abaro

Вие май няколко месеца сте чакали с нетърпение продължението на този диспут :wink:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

AQUASAUR

И аз преоткрих "Гамбузията" още преди 30 и кусур години при същия повод - ловейки стръв за риболов с баща ми... :P
Тогава,естествено,не знаех още нищо за тези рибки...
Просто ме порази сходството им с "Гупите" и реших да ги тествам в съжителство с останалите ми живородки, данио, лабиринтови...в доста скромното ми тагава аквариумче  :idea:
За поражения по растенията нямам спомени... :roll: ,но за това че опашките и перките на всички мои рибки бяха доволно нагризани... :evil: ,си го спомням много добре  :!:
Така,че моя съвет е - не слагайте "дивото" при "питомното"...,не само от карантинни съображения... :twisted:
Иначе "гамбузии" могат да се наловят почи навсякъде из България
и всеки може да си "начеше крастата" отглеждайки ги като редовни живородки самостоятелно... :P
Макар че, много се съмнявам, при всичкото това колоритно разнообразие на декоративни рибки...,
някой да ги предпочете и се занимава конкретно с тях... :wink:
А по отношение на  ползата от биотопното им разпространение в България - също съм чувал,че са спомогнали доста конкретно против "Маларията", а не против комарите като цяло  :!:
За "Слънчака" кво да кажа...децата ми най са се кефили него да ловят при несполука с истинския риболов...
Като рибка е много красив...,но не съм сигурен че принадлежи точно  видово към цихлидите  :wink:
Пробвал съм го и виждал и него в "общ аквариум"...,но съображенията са си същите както и за "гамбузията"... :!:

Legion

Слънчатката е от Сев.Америка и в Европа я донесли акваристи(вероятно от най-лошите),а защо и кой зевзек я е разселил :?:  :!:  :?:  :!: .Предполага се че в България се е разселила естествен път от р.Дунав,но как е стигнала,до р.Струма и южна България :?: За слънчатка в аквариум не съм си и помислял,но иначе много досадна рибка има водоеми в благоевградско в които само да топнеш кукичка с торен червей и цяло стадо от тез изроди се нахвърля не ти дават да ловиш риба жалко че не стават за стръв щото напоследък щуката се обажда.В аквариум пробвах с 2 кустурчета  преди половин година доста успешно,но акат като луди(при това акото е по-голямо от рибетата в аквариума),накрая ги пуснах в един резервоар на село и на есем мисля да ги ям vilka . А гамбозиите ми  изглежда много мирни една от женските е наакала целия аквариум с малки и голямите не ги ядът :roll: ,сеге съм обещал на а лапетии от махалата да им ги дам.Иначе голяма тръпка отиваш на риба и се връщаш с придобивка за аквариума :angel ,де да имаше и други видове

NO CARRIER

Гамбузии има също и из целия пазарджишки регион. Едно време ги мислехме за "диви гупи", но за разлика от "питомните" се цвъкаха като за световно даже и в трилитровите буркани. Ловили сме ги по местните водоеми, имаше ги в р.Марица, имаше ги и в Канала. Скоро не съм обикалял из околностите и не знам какво е състоянието им в момента.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mardraum

В Рупите има няколко езерца вътре в самото ограждение в първото има минерална вода с температура 70C и водата се влива в следващото като е по хладна и така на татък т петото t 25C e пълно с гамбузии има хиляди езерото е с диаметър 20м. Изглежда водата не е 4ак толкова богата на минерали защото и жабите успяват да оцелеят.

Legion

Мале ако беше казал че в Рупите има  Cyprinodon macularis палех колата и до довечера щях да съм там

mardraum

Съжалявам за сега има само Gambusia affinis  ни иди на бистраците тем може всичко да намериш няма да се учудя някой и астронотуси да е пуснал вътре

Nemo

как имам мерак да си пусна златните в някое гьолче и след време да ида да вида за кво става въпрос  8)
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

NikolaV

Цитат на: "Nemo"как имам мерак да си пусна златните в някое гьолче и след време да ида да вида за кво става въпрос  8)
Само не пускай веднага водата - порадвай им се поне 2-3 минути  :twisted:  :twisted:  :twisted:

Legion

Пускай nuts  fish  Да зарибим България :bg

Boby_

Цитат на: "Legion"А грижите които се полагат за хайвера от родителите не носят ли същите рискове за родителите ...

Не, не бих казал, че са същите. При полагане на хайвера върху предмет родителят винаги е в състояние да избяга при нерпеодолима опасност. А при малавийците примерно, които отглеждат хайвера в устата си, при силен стрес майката поглъща или изплюва поколението си. Т. е. има възможност да се отърве от него при крайна необходимост, а това е съществена разлика.
Но не това е важното. В природата съществуват различни стратегии за размножаване, никоя от които не е по-добра или по-лоша от другите. Това дали ще се излюпят милиони малки, от които ще оцелеят 0,1% или пък ще се излюпят 50 малки, от които ще оцелеят 50%, не е съществено, стига да е осигурено оцеляването на вида.
Колкото до естествения антифриз, не забравяш ли, че няма студенокръвно, което да е в състояние да води активен живот при температура на околната под точката на замръзване? Да оцелеят и да се възстановят, след като бъдат замразени и след това размразени - да, но то е друго. А морската вода дори в арктическите области е с температура над нулата (или съвсем малко под нея). Но това е вече съвсем оф-топик и админа ще ни се скара след малко.

Да живеят слънчаците!
AQUASAUR, прав си за това, че слънчака не е цихлида - Lepomis gibbosus му е името и е член на семейство Centrarchidae (слънчеви рибки). Обаче пусто много прилича на цихлида, даже в главата.
:lol:

Raven

между другото по повод слънчака - затова много не обичах цихлидите ,като рибар винаги когато видя някои малавиец ,тои първо ми напомня на слънчак а като всеки запален рибар - това ми е адски противна гледка.
нищо лично- но които е рибар ще ме разбере.
напоследък обаче попрочетох доста за африканските цихлиди и си промених мнението,даже може да се каже че се позапалих по тях. :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Legion

И все пак теорията че постоянната телесна температура позволява на птици и бозайници да обитават геогравски ширини недостъпни за студенокръвните се пука по щевовете. thumbdown Защо ли я пишат по учебниците :blush С туй до  тук
За живородките с 2 думи начина им на размножаване им позволява по бързо да заселят даден биотоп и да изместят хайверните рибки с които се конкурират за храна и т.н(нещо подобно на изместването на динозаврите от бозайниците).В Северна Америка живородките са основната  причина за изчезването на много хайверни рибки в природата,за щастие благодарение не акваристите по света  :bow1 тези рибки ще се спасят от изчезване.
За слънчатките ако ще ви успокои c cihlidi са от един и същ подразред Percoidea :lol: ето един линк слънчатките:
http://www.ichthyophilia.com/centrarchidae.html - как да ги отглеждаме  в аквариум

Boby_

Legion, не разбирам кое точно и се пука по шевовете на теорията, че постоянната телесна температура дава възможност да се засели по-широк географски ареал, след като няма нито едно сухоземно студенокръвно, нито пък морска рептилия или амфибия, които да обитават субполярните и полярни области.  :lol: Както и да е.
Колкото до описания от теб ефект на застрашаване на местните видове от привнесени такива, той се наблюдава на много места по света с най-различни видове и съвсем не се дължи на някакви предимства на новите видове, а на факта, че те нарушават баланса в местната екосистема и локалните видове измират именно заради това, а не заради някакви конкурентни предимства на чужденците. Примерни много - рапан в Черно море, нилски костур в ез. Виктория и т. н.

Legion

Нали казах че сухоземните студенокръвни тепърва ще еволюират в таз посока, и рибите доказват че това е възможно.:idea:
За нислкия кустур,рапана и т.н все става въпрос за индуциране на видове в среда в която отсъстват тяхните естествени врагове :!:
В Северна Америка хищниците хранещи се с индуцираните видове са едни и същи,не се наблюдават предпочитания на хищниците към единия или дугия и единия и другия вид ядът както собствените си малки малки така и тези на конкурентния вид,но възрастните на двата вида съжителстват мирно,видовете са съпоставими по размери,конурират се за една и съща храна и т.н. и броя на хайверните намалява.Накрая ще кажа че става въпрос за рибки обитаващи изолирани водоеми,за които се предполага,че в миналото са обитавали по широк ареал но са изчеЗнали от там след появата на живородките(от където и живородките се смятат еволюционно по нов вид)примера с Cyprinodon macularis,за който писах