• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:35

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Био контрол на популацията

Започната от papura, 11.07.2014 00:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

papura

   Здравейте!
   Гупите ми превземат аквариума. Има ли рибка, която може да се добави за био контрол - да яде малките, да е относително същия размер или съвсем малко по-голяма и да не е тормозеща остаанлите гупи - особено мъжките? Така по естествен път би се контролирала популацията.
  Само веднъж съм виждал голяма гупа да яде малка, но по-скоро й беше ядосана и я уби преследвайки именно нея. Звучи нелепо, но останах с такова впечатление, а рибите ми не проявяват интерес към малките.
   Мисля си за някаква цихлида джудже или бета, но за мъжките да не настанат тежки времена с тези опашки.

60 лт, 15 зрели гупи, от които 3-4 женски, N брой малки,  1 молинезия, 1 анциструс и 1 отоцинкулус. Много вегетация.

Ех дано, дано ...
40l, молинезии

Joro V

Мисля, че няколко плати или женски бети ще ти решат проблема с малките. В общия ми аквариум с плати малка рибка досега не е оцелявала, въпреки, че е доста залесен (което много ме изнервяше).. Що се отнася до опашките на мъжките гупи - не мога да съм категоричен какво ще се случи, може да нямаш проблеми, а може и да имаш ако попаднеш на по-злобна рибка.. успех  *DRINK*

grivata

В моя общ аквариум с живородки има всякакви възрастни екземпляри - плати, гупи, молинези, вариатуси, джулита...но платите преобладават...оставил съм ги на естествен подбор и смея да твърдя, че доста малки оцеляват, има доста укрития и нормално количество растителност...също така съм забелязал, че единствено платите и молинезите проявяват интерес към малки, гупите - НИКАКЪВ! 1-2 възрастни молинезии смятам, че биха ти оправили проблема, papura...няма такова животно като тях просто, НЕ СПИРА ДА ЯДЕ!!! :)

180л, 100/45/40

Pseudotropheus elongatus mpanga
Pseudotropheus saulosi Coral Red
Melanochromis Auratus
Ancistrus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.org%2F8qgsom52f%2F20131115_120933.jpg&hash=7feae3ac4434990f61b3755d3f6296fd63e07141

Marto99_mz

Може да пробваш с данио, но не давам гаранция, че ще се получи.Бета не си взимай, имах бета и направих грешката да я пусна в аквариума при гупите за един ден съсипа опашките на 2 мъжки гупи.

niki_o

Аз пък преди години точно с бета си реших проблемите с малките.Възрастните не ги е закачала.А за даниото гарантирам ,че няма за оставят нито една 100 процента-като кучета ги преследват.Друг вид живородка само влошава положението.Барбус Тетразона и Пента зона също са ефикасно решение.Сега се зачетох единствения ти вариянт е бетата защото останалите са пасажни а аквариума ти е и без това претоварен.

Marto99_mz

Аз споделям какво се случи при мен когато пуснах бетата при гупите за един ден наръфа опашките на 2 мъжки възрастни гупи до такава степен, че те едва плуваха.След време си възтановиха 2/3 от опашките.Барбус Тетразона не се препоръчва да се гледат с риби с дълги перки каквито са мъжките гупи.

papura

Superman - "Когато пуснах бетата при гупите за един ден наръфа опашките на 2 мъжки възрастни гупи до такава степен, че те едва плуваха" - за мъжка бета ли става въпрос? Може да ги приема като съперник с тези ярки цветове. Мислих си за женска бета като вариант = Joro V.

   niki_o - "гарантирам ,че няма за оставят нито една 100 процента" - децата се радват на някоя и друга малка рибка все пак, даниото звучи ефективно, но много категорично. Все пак дава надежда и е по-хуманно, отколкото да ги оставиш да се самозадушат или да ги пуснеш  природата, имам предвид WC.

   grivata - имам мъжка зряла молинезия при гупите, която никога не съм ведял да яде малка гупа. Понякога само за авторитет да подгони някоя. Дори когато е отслабнала от глад не гони малки за храна.

   Плати - докато имах двойка плати в аквариума не бях видял новородени гупи. Това беше съвсем в началото - взех ги с гупите си. Не знам защо, но платите ми дадоха фира до два месеца, а след това започна и бум на популацията. Дали платите са контролирали нещо или просто гупите не са раждали, не знам. Ако някой има опит с платите да подкрепи.

   Засега ми звучи най-добре женска бета. Плата?
40l, молинезии

Similar topics (1)

59409

Публикации: 13
Прегледи: 12430