• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Живородки

Започната от koko, 25.09.2004 19:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

koko

25.09.2004 19:24 Last Edit: 26.03.2013 16:08 by Desmoria
тоя път реших да 'сондирам" за мнения и впечатления за така наречените "живородки". всички знаят, че самият факт, че рибките са живораждащи, говори за "по-висш" начина за размножаване, което само по себе си е интересно.
и така, моля дайте мнения и впечатления за този вид рибки. ще бъде интересно за всички мисля  :lol:  дори само за да си припомним времената на "начинаещите"  :o
те така, давайте смело. за да не скучаете, ето ви предизвикателство - каква според вас е "най-добрата" захранка на новородени на живородки" и защо? миля, че така ще повишим интереса към форума изобщо.
ако имате какво да споделите, давайте  :P

VassetZ

Добрите стари живородни рибоци... :D
живородки+аквариум+вода+храна=лелееееееее
и кво като имат гоноподиум? Общите ми впечатления са, че това са много издражливи копеленца, чиято популация е неконтролируема(при всякакви условия могат да се множат :lol: )дори да ги храниш само с най-гадната дафния...
важното е видът да оцелее

Radi

Еми Коко да наистина си прав за живораждащите риби. Голяма мания са за начинаещите. Аз от повече от 6 години не съм гледал такива и тия дни ми домъчня, та си купих чифт хелери и молинезии. А иначе за храната на новородилите се мисля, че е най-подходяща е живата прах(инфузории, ротатории, дребни науплии на циклопс, босмина, артемия).

koko

наистина има елемент на "тъга", особенно ако си гледал такива рибки  :lol: некакси винаги помниш .......... странно, но факт. поне при мен е така.....

Radi

Коко на теб колко ти е голям аквариума и какви рибета гледаш? Просто съм любопитен :)

koko

Цитат на: "Radi"Коко на теб колко ти е голям аквариума и какви рибета гледаш? Просто съм любопитен :)

Radi, ами гледай сега - имам 80 литров съд (ще "скочи" в най-скоро време), които използвам постоянно, и няколко по-малки, които са ми нещо като "оборотни. що се отнася до рибките, които съм гледал, то не мога да се сетя колко точно вида, но определено съм гледал представители на всички основни групи риби, които се предлагат на пазара. Имам нелоши впечатления от тях, но това, което целях с тази темичка е да "консолидираме знанията си заедно, за да ни бъдат взаимно полезни :lol:
между другото - ти с какви рибки се занимаваш предимно?

Mario

Mдааа спомням си когато бях млад :)))  Живородките са най-лесно развъждащите се риби :) те сами се развъждат ;) Понякога става доста пренаселено и ти става много гадно ,когато трябва да оставиш повечето или да бъдат изядени или изхвърлени  :cry:

koko

определено е така. трябва да забранят предлагането на такива рибки само по тази причина  :lol:
хабим "материала" това е  :D  :D

koko

няма ли почитатели на живородките наоколо?! тази тема е за вас - и не само разбирасе  :lol:

abaro

Аз преди време имах Xiphophorus variatus.
Според мен това са много красиви рибки и даже никак лесно не се отглеждат и развъждат - пак според мен :D
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

miTko

Красиви са, но за другото не си прав!
Ела да ме отървеш от хелерите , щото накрая ще ги нахвърлям в кенефа!!!  Развъждат се малко по-трудно от гупи,  което означава - сами! Без чужда помощ и въпреки чужда намеса!
Разни мои АКВАРИУМИ 

abaro

Това не е хелер а плата
Ето как изглежда
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fabaro.hit.bg%2Fimages%2Fx001d.jpg&hash=2cd127eedb3a7f3e3581185130b5e2b1f8ed5163
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Vlado

Цитат на: "abaro"Това не е хелер а плата
Ето как изглежда
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fabaro.hit.bg%2Fimages%2Fx001d.jpg&hash=2cd127eedb3a7f3e3581185130b5e2b1f8ed5163
Не е плата, а е вариатус.
Цитат на: "Radi"А иначе за храната на новородилите се мисля, че е най-подходяща е живата прах(инфузории, ротатории
Малко се поувлече, това да не са колизи или неонки?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

abaro

Еее тоя човек се появи!
И все пак са повече плати отколкото хелери :wink:
Ама са хубави, нали?
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Vlado

Хубави са но не са повече нито плати, нито хелери. Вариатусът си е вид. Все едно да кажеш, че магарето е повече зебра, отколкото кон.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

koko

мисля, че живородките са нещо през което всеки трябва да мине. не ми е ясно само, защо, бидейки с по-висш начин на размножаване, тия рибки са обикновенно считани за неинтересни и много банални от акваристите? ей тва не го разбирам, честно. помагайте да се учим бе хора  :lol:  :lol:  :lol:

Boby_

Цитат на: "koko"мисля, че живородките са нещо през което всеки трябва да мине. не ми е ясно само, защо, бидейки с по-висш начин на размножаване, тия рибки са обикновенно считани за неинтересни и много банални от акваристите? ей тва не го разбирам, честно. помагайте да се учим бе хора  :lol:  :lol:  :lol:

Няма как да не се обадя, след като за втори път прочитам, че живородките били с "по-висш" начин на размножаване. Кой точно подреди способите на различните видове, родове, семейства и класове животни по низходящ ред, по какви критерии и къде се класират живородките? От кого им е по-"висш" начинът на размножаване? Защото те предпазват потомството си до раждането, но след това го зарязват. А има много риби, които се грижат за потомството си и след като то вече представлява свободно плуващи рибки (повечето цихлиди), като дори го хранят със секрет от кожата си (дискусите). Това какво е? По-нисш начин на размножаване? Живородките са безинтересни, защото поведението им не е кой знае колко разнообразно - съвсем малко по-сложно е от това на повечето харацинови примерно. Естествено, че имат своето място в акваристиката, както и всяка друга рибка, която може да се гледа в аквариум, но това не е заради нещо по-висше покрай тях, а просто защото са по-различни.

dido

Технически те не раждат, просто съхраняват хайвера в себе си докато се развие. При тях няма изхранване на зародиша от майчиния организъм.

По същия начин някои лабиринтови и цихлиди съхраняват хайвера в устата си, докато се излюпи.  При тях обаче след излюпването родителите се грижат за малките, докато пораснат. Последното за мен е 'висш' начин на размножаване.

Иначе т.нар. 'живородки' ги знаем - след излюпването на хайвера пада здраво похапване от страна на майката с 'висш' начин на размножаване :-)

koko

драги колеги (имам предвид колеги по дейност),

бях леко изненадан от отговорите Ви (визирам отговорите на Боби и Дидо), понеже не очаквах да са така конфронтиращи.
Пъвро, бих искал да кажа, че темата предполагаше споделяне на опит. "Назидаването" някак си не се вписва в това. :?
Второ, бих искал да помислим над понятието "живородка" - защо ли се казва така (на английски, както може би знаете това звучи по същия начин - levebearers) :wink:  ако тези рибки не "раждаха" в пълния смисъл на думата, какво тогава значи да изгледаш хайвера в себе си - от личинката до рибката??? :?:  или по същата логика, би трябвало да отхвърлим като "живородящи" дори собственния си вид (хората) понеже и те всъщност "изглеждат" хайвера си в "утроби" в телата си  :lol:
Трето, това за което говори Боби, всъщност може да се определи с понятието "грижа" за поколението. Но, Боби, това не е по-нисш или по-висш начин на размножаване, нали?! съгласен съм с теб, че тия рибки са "немърливи" родители, но все пак, не това бе въпроса. какво да кажем тогава за някой по-висши видове в припродата , които също не показват особенна грижа за потомството си (пример: хиените)  :lol:  :lol:
и накрая, бих искал да се извиня ако не са ме разбрали добре - изпозвах словосъчетанието "по-висш", за да постая ударение на по-голямата продуктивност (почти 1 към 1), по-малката възможност за "повреждане" или "убиване" на плода от външни фактори и т.н.
моля за извинение, ако сте ме разбрали погрешно  :lol:  :lol:

Boby_

Виж сега, раждане и отглеждане вътре в тялото не е едно и също.
dido се опита да ти обясни основната разлика. Аз също ще пробвам възможно най-просто - при бозайниците майката храни зародиша през пъпната връв, като самият зародиш не съдържа хранителни вещества. При живородките (които на английски се наричат Livebearers, а не levebeares) това не е така - всяко яйце съдържа хранителните вещества, необходими за развитието му и е автономно от организма на майката. Това е съществената разлика.
Това, че на теб един способ за размножаване ти се струва по-удачен, не означава нищо. Ако ще прилагаш критерия успеваемост, направи го до край - пресметни какъв е процентът "бебета", който израства до зряла възраст, за да даде поколение в естествената среда на животните. При живородките той е незначителен. И изобщо не можеш да го сравняваш с този при бозайниците - при някои от тях (по-конктретно висшите примати) говорим за почти 100%. Ако пък този критерий не ти харесва, вземи друг - обща успеваемост. По него живородките не могат да стъпят и на малкия пръст на някои видове корали примерно, които снасят стотици хиляди яйца, от които оцеляват само незначителен брой.
Ти откъде знеш, че щом от едно люпило гупата има 50 живи рибета, по време на развитието им в коремната и кухина не са умрели други 50? Как реши, че съотношението оплодени зародоши/живи рибки е 1/1?
Много бързаш с категоричните изказвания, там ти е проблемът и затова не можеш да предизвикаш разговор, а само раздразнение.

koko

гледай сега - не виждам какво толкова категорично съм казал, че да те "подразня" - може ли да ми припомниш? не мисля, че аз съм човека изразяващ категорични мнения - това определено не е така. на теб по-ти пилича това определение, особенно имайки предвид аргументирания отговор, за който няма как да не благодаря (както и за поправката на определението на английки).
доколкото разбрах, ти даде доста примери за други видове същества, при които "успеваемостта" е по голяма нали?! можеш ли да дадеш такъв пример и при декоративните рибки? аз поне не се сещам, затова питам.
моят опит с тия рибки определя и мнението ми за тях - те не могат да се мерят по красота или грациозност, както и по-агресивност, но със сигурност са по-резистентни и непретенциозни към външни условия (което, ако не се лъжа, се нарича "приспособимост" и също е признак за супериорност), и като прибавим коефициента на "успеваемост" (който мисля ще се съгласиш че "поне" е добър), прави тези рибки отличен пример за "издръжлива" рибка.
най-накрая, обещавам да не бързам (много де) с изводите си, за да не те дразня. ако пък го правя, моля "сгълчи" ме пак - много харесвам, когато хората знаят проблемите ми  :lol:  :lol:  :lol:
за останалите от форума - извинявам се за тази дълга тирада помежду ни - просто изкушението беше по силно от мен (а и от Боби изглежда)  :wink:

Boby_

:lol: Правиш първи неуверени стъпки в иронизирането. Засега не се справяш много добре, но не се отказвай - с много практика и малко търпение може някой ден да постигнеш успех на това поприще.
Първо ти ми кажи що е то "декоративна" рибка. Каква е преживяемостта на живородките според теб? При "раждане" в общия аквариум клони към нула, мога да те уверя. Докато при малвийските цихлиди (за които имам опит от първа ръка) тя е към 20-30%. Говорим си за оцеляване и достигане до полова зрелост без намесата на човека, при размножаване в общия аквариум. Ако се намеся, вдигам преживяемостта почти до 100%, което даже да отделиш майката-живородка в самостоятелен аквариум и да я извадиш в момента, в който тя изтръска последното рибе от себе си, пак не можеш да гарантираш, защото, както вече споменах, нямаш никаква информация колко точно зародиша са умрели вътре в нея.

По презумпция се дразня от поставянето на определения и етикети. В твоя случай епитетът "висш", поставен в превъзходна степен и употребен без нито един аргумент беше причината за реакцията ми.  Тъй че ако искаш да защитиш тезата си, ми кажи не кои са признаците за "супериорност", а защо си решил, че те показват нещо и че има нужда, начин и аргументирана възможност видовете да се подреждат по въпросните признаци и да се делят на "висши" и "нисши". В нито едно от досегашните ти изказвания не отоговори на този въпрос, въпреки че вече го зададох веднъж. Е?

Boby_

И за да не прозвучи горният ми отговор като съвсем откровено заяждане, ще добавя с известна доза самоирония:
Аз никога не казвам никога!

koko

Цитат на: "Boby_"И за да не прозвучи горният ми отговор като съвсем откровено заяждане, ще добавя с известна доза самоирония:
Аз никога не казвам никога!

виж сега - мисля, че първо трябва да говориш със себе си по темата - и като го направиш, може и да се научиш да си убедителен. не мисля да се "драча" повече, само понеже уважавам мнението ти като такова (но не и като едниствено меродавно, естествено).

малко "дразниш" със себелюбието, което не просто "лъха", а направо си "вее" от отговорите ти, но е поносимо.
колкото за знанията ти - тук е единственото безспорно нещо - сигурно имаш много такива, не се съмнявам.

както казва един мой много любим автор и историк на име Ерик Хопфсбаум: "човек трябва да се научи да бъде поне наполовина умен, колкото интелигентен мисли че е".

мисля, че няма нужда да се впрягаш така за нещо, което трябва да е ДИСКУСИЯ , а не МОНОЛОГ, най-малко СПОР  :lol:

koko

предлагам да СПОДЕЛЯМЕ опита си с живородките а не да спорим - какво ще кажете а?!  още веднъж извинете мен и боби - просто не се разбрахме - аз поне повече няма да продължавам така (за него не знам - питайте го сами) :)

dido

Добре ще бъде - тъкмо бях тръгнал да си слагам каската... :-)

koko

Цитат на: "dido"Добре ще бъде - тъкмо бях тръгнал да си слагам каската... :-)

аз и африканското копие си бях подготвил но все пак кучето ми ме разубеди  :lol:  :lol:

Anonymous

То спора май е приключил,но понеже съм спортист мисля и аз да се включаа стига да е само спор и да не се взимаме прекалено на сериозно :lol: Тъй значи напълно съм съгласен с Боби че живородките са без интересни не само като поведение,но и като грижи за малките,които полагат не само те но и аквариста :roll: А по въпроса кои са по "висши" по отношение на еволюцията в размножаването  мисля че са живородките.Взимам за пример гупите бяха ми любимци,въпреки че сега нямам(много е  интересна при тях връската на хормоните със ''загубата'' на цвета,шанса макар и минимален акварист без опит да получи напълно нова разновидност  :D и т.н).Та гупите са ововивипарни рибки т.е при тях оплождането е вътрешно,яицата се оплождат в фоликулите и започват да се развиват,после попадат в овариума и тук се доразвиват(да за сметка на хранитенли вещества от я яйцата) и накаря се "раждат" НАПЪЛНО РАЗВИТИ малки-такова нещо при хайверните няма.Още при другата варияция на вътрешно оплождане(среща се само при акули)-вивипарни рибоци се наблюдава плацентно прикрепване към фоликулите или оварима.Туй според мене е стъпка в правилната посока и е по висшо по отношение на еволюцията.А що се отнася до % на преживели малки според мен е въпрос на адаптация към околнта среда не на еволюция(може и да бъркам :roll: ),а и близка до 100% няма дори при хората до среда на миналия век е била по скоро към 50%,че и днес в някои страни.От дуга страна живородките не полагат грижи за малките,а спред някои учени занимаващи се с изледване на лабиринтови(ставаше въпрос за бети много ги харесвам :D ) и еволюцията на грижите за малките от строене на гнездо към износване в устата и т.н в туй отношение хайверните рибки са много по-напред тъй де по-"висши" са.Тъй че положението е ......,но аз подържам мнението че живородките са по-"висши'' по отношение на размножаването.

Anonymous

Горния ферман е от мене незнам що ме е записало като гост :roll:  :roll:  :roll:  :roll:

Legion

2 пъти ме представи като гост незнам защо :?:  :?:  :?:  :?: Извинявам се че уцапах форума с бесмислени съобщения :cry:  :oops:

Boby_

За коко: Самолюбието от една страна и увереността в собствените знания, съчетана с умение тези знания да се излагат аргументирано от друга са съвсем различни неща. Ако не вярваш, направи справка с тълковния речник.  :lol:

За Legion: Не можеш да теглиш чертата и да разделиш еволюцията от приспособяването към външните условия по простата причина, че еволюционното развитие води именно до по-добро приспособяване. Но тук възниква следния дребен проблем - специализацията на даден вид към строго определени условия води до неговата по-добра успеваемост (съответно оцеляемост), но го прави крайно уязвим при промяна на тези условия, пък била тя и съвсем малка. Затова според мен в дългосрочен план най-важна за вида е адаптивността, а не приспособеността. Ако ще приемаме критерии за "висши" и "нисши" видове, нека те да са свързани с това. А за тези, които спорят с мен, ще кажа още веднъж, че не оспорвам нищо, свързано с живородките. Това, заради което споря, е самото разделяне на видовете на "висши" и "нисши" по каквито и да било признаци. Но да се върна на мисълта си. Щом си говорим за приспособимост към различни условия, нека разгледаме географското разпространение на две семейства - взимам за сравнение семейство Poeciliidae (вашите скъпи живородки) и семейство Cichlidae. Географското разпространение на първото е ограничено до Северна и Южна Амеркиа, докато Cichlidae се среща в Северна и Южна Америка, Африка, Европа и Азия (Индия) + най-големия остров в Индийския океан - Мадагаскар. От тази гледна точка семейство Cichlidae е "напред с материала", ако мога да си позволя да използвам тоя израз.  :lol:



Е, за да не ви вкарвам в затруднение, ще ви дам един аргумент в полза на Poeciliidae - гамбузията и нейното разпространение.  Няма да ви подсказвам повече - направете си проучване и заповядайте да го обсъдим. :wink:

Vlado

Цитат на: "Boby_"Това, заради което споря, е самото разделяне на видовете на "висши" и "нисши" по каквито и да било признаци.
Има нещо верно. И аз се дразня на такива разделения.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

sho

По въпроаса с живородките и хайверните - няма да се включвам само ше кажа че яйцеживораждането ( така е термина) го има още при някой мекотели( речна живородка) така че не може да се смята като приоритет на по висш организъм !, грижите за яйцата до излюпването ги има още при насекомите - така че пак не може да е критерии - виж отглеждането на поколението вече е друга работа !

а по въпроса на Boby_ за гамбузията - мисла че е широко разпространена  но по искуствен път за борба с комарите :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

koko

това, че самата ТЕМА се е превърнала в СПОР е ясно. донякъде съм виновен за това. но защо не искаш да "се включиш" както сам каза - аз декларирах че за мен спор няма и няма да има! сигурно да се говори с боби си е спор само по себе си? това ли имаш предвид?
иначе мисля,че темата е сносна (поне беше, докато боби не реши да обяснява какво е висшо и как то е свързано с цихлидите :wink: ) и си струва да споделяме опита си, не заради друго, а поради факта, че в този форум влизат и много хора, които са "начинаещи" или просто харесват този род рибки, но не биха говорили за това, понеже винаги ще се намери някой да им каже, че живородките били скучни или тъпи или нещо подобно и така ще ги ДЕМОТИВИРА да участват във форума.
предлагам да питаме ники тогава - що го има тоя форум ники? нали е за всякакви хора? или бъркам - щото тук изглежда, че има тъпи (за някои де) теми дето не стават за друго освен за спор? спор ли казах?! да не би това да е целта на форума - в спора се ражда истината нали така се казваше?! ако е така, жалко за форума!

Boby_

коко, нещо май бъркаш - не аз бях този, който постави определението "висш". Напротив, това беше ти. И точно от там тръгна всичко. Ако ще коментираш изказванията ми, бъди така добър да ги цитираш точно и да не ги изопачаваш.
Няма нужда Ники да ти казва за какво е този форум - той е място за обмяна на мнения. Ако искаш да си пуснеш темичка "Ах, колко са cool живородките!", можеш да го направиш. Но не очаквай да получаваш само отговори като "Да, вярно!" и "Страхотни са!". Ако това е желанието ти, не си намерил вярното място.

dido

Коко, ама и ти само наливаш масло в огъня. Успокой топката и спри да даваш пасове към boby. Иначе ще има да си обменяте мнения до утре :-)

koko

нямам нищо против боби - само че той очевидно не разбира нещо - може би има проблем с нещо не знам. боби, ти като видиш такава темичка - що се "коркаш" да отговаряш? може би тук се крие отговора - ти как мислиш?
за понятието "висш" си прав - само че кой се "подразни" от това? не бях аз май. а точно ти казваше че всеки има право на менние нали? за да не бъда голословен ще спомена и цитат (аз винаги съм мислил че няма нужда от това, но след като не си спомняш, ще ти напомня - няма проблем - мен това не ме "дразни") - "Няма нужда Ники да ти казва за какво е този форум - той е място за обмяна на мнения. "
за дидо: прав си - напълно съм съгласен че обмяната на мнения е полезна - спора не е такова нещо!

dido

Да бе, вие определено формирате нещо като 'дует' във форума.

Raven

аз тоя филм съм го гледал в един друг форум.
само че сега е" боби върсус килимен парт ту " :D

отбелязвам и факта  че сега Боби нещо не е във форма :twisted:

важното е никой да не влага лоши чувства и да не се връзва прекалено, все пак това е нашето хоби.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Представям си като влезе във форма какво чудо ще настане :-)

Boby_

Цитат на: "koko"нямам нищо против боби - само че той очевидно не разбира нещо - може би има проблем с нещо не знам. боби, ти като видиш такава темичка - що се "коркаш" да отговаряш? може би тук се крие отговора - ти как мислиш?
за понятието "висш" си прав - само че кой се "подразни" от това? не бях аз май. а точно ти казваше че всеки има право на менние нали? за да не бъда голословен ще спомена и цитат (аз винаги съм мислил че няма нужда от това, но след като не си спомняш, ще ти напомня - няма проблем - мен това не ме "дразни") - "Няма нужда Ники да ти казва за какво е този форум - той е място за обмяна на мнения. "
за дидо: прав си - напълно съм съгласен че обмяната на мнения е полезна - спора не е такова нещо!

"Коркам" се да отговарям, защото ми прави кеф.  :lol:
Не отговаряш обаче по същество на аргументите ми, а изместваш темата.
И още нещо - сериозно бъркаш понятията. Спорът Е обмяна на мнения. Когато е спор, а не размяна на обиди. Не те съветвам да се подвеждаш и да навлизаш във второто - засега си се заяждаме доста добре и без обиди.

77

Цитат на: "dido"Представям си като влезе във форма какво чудо ще настане :-)
боби е сравнително умерен(както обеща)за което аз му благодаря :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Boby_

Цитат на: "77"
Цитат на: "dido"Представям си като влезе във форма какво чудо ще настане :-)
боби е сравнително умерен(както обеща)за което аз му благодаря :D

Еее, аз съм поел ангажимент, че в този форум няма да си позволявам да обиждам опонентите си дори и косвено и завоалирано (от което всъщност килимен се дразнеше най-много).  :lol: Виждаш, че се опитвам да го давам точно в тоя дух. Не ми е лесно, повярвай.  :lol:
Но ще удържа на обещанието си, пък ако ще и самият килимен да започне да влиза тук.  8)

discus

Споровете винаги са полезни ако не се превърнат в караница и безмислено изсипване на обиди. Не искам да бъда адвокат на Boby но ако му се изложат достатъчно аргументи в подкрепата на някаква теза СИГУРЕН съм че той няма да спори, но когато се излагат някакви твърдения без нужната аргументация, човекът сам си го търси,не Боби това му като хоби така че не му се сърдете.А иначе е твърде отзивчив на конкретни въпроси.

Legion

Забравих да спомена че при вивипарни се наблюдава  в някои случаи прикрепяне на яйцата към специализиран уретрос(матка),това е характерно само за акулови а те според някои като хрущялни риби са по-нисши от костните.Опитвам се да кажа че при живородките прогреса въврви в посока промяна на функцията и структората на вътрешните органи за размножаване,оплождането става във фоликулите(не съм чувал за подобно нещо при мекотелите),да не забравяме че една от основните предпоставки за живот на сушата е вътрешното оплождане,а това според съвременните схващания ги прави по-"висши" в това отношение не във всички,лабиринтовите например да дишат атмосферен въздух благодарение на орган който не се среща при живораждащите,при калихти пък спосбноста им да дишат атмосверен въздох и им позволява дори да се движат по сушата което предполага допълнителни изменения на други органи и това ги прави по-"висши'' в това отношение.Сега за адаптивността и разпостранението това не може да е критерии за разделянето на по-висши и по-нисшиима много примери за по-нисши организми които по-добре се адаптират към дадени условия ето и един пример от света на рибите атлантическите  миноги са унищожили популациите от пъстърва,херинга и др. по-висши от тях видове за около 10 години в района на големите американски езера след като разбирасе тъпите американци им създали условия да достигнат до тях,а що се отнася до разпостранението бактериите са по-нисши от хорта но те са се возили на нашите космически кораби преди нас,разпостранени са навсякъде по Земята и все пак са по нисши организми.А за цихлидите на всички ни е  известно че в Африка си намериха майстора :twisted: А за гамбрузията след като макар и с малко помощ да се распострани толкова представяш ли си какъв потенцял имат другите живородки,докато цихлидите от друга страна много често се дават като пример за специализацията на даден вид към строго определени условия т.е повечето са крокодили които ще изчезнат при най-малка промяна в околната среда,е разбирасе ако феновете на цихлидитене им сожат едно рамо :lol:  :shock:  :lol: Може би цихлидите са достигнали своя предел в развитието си и затова са започнали да инвестират в поведението,а факта че са по распостранени може би подсказва че в еволюционно отношение са по стари,не по-"примитивни'',а живородките тепърва ще еволюират :wink:

A за споровете във форума все още не съм преживял мъките на Кирил философ,но се страхувам че някой друг може да ги е преживял с мен :? Ако е така да се обажда

Boby_

Разсъжденията ти щяха да имат сериозна стойност, ако някои от приведените примери не бяха погрешни. Цихлидите в Африка си намериха майстора, да. И той се казва Homo sapiens sapiens. Но не за него ни е думата. Цихлидите са сравнително млади като семейство. Възникването и еволюцията им са все още пресни по стандартите на еволюционната биология. Така че мисълта ти за това, че са старо семейство, което вече е изживяло времето си, почива на погрешно предположение.
Колкото до аргумента ти с гамбузията, мислиш ли, че щях да използвам този пример, ако си нямах контрапример в ръкава?  :wink:
Въпросният контрапример се казва слънчак - типична цихлида, която чрез поведението и малко по-високия си интелект успява да се адаптира суперуспешно към водоеми и условия, които нямат нищо общо с тези в родината и.
Това, че за живот на сушата вътрешното оплождане е не просто пожелателно, а задължително условие, е съвсем вярно - по него просто нямам какво да кажа. Все пак не забравяй, че обитаването на сушата не е критерий, по който се подреждат еволюционно живите същества - има примери за обратна еволюция и то не един и два.
Сега тегля едно пространно филогенетично дърво. Надявам се в него да има разбивка на костните риби по семейства, за да видим как учените са ги подредили. Ако има инфо по въпроса, ще го споделя тук.
Да се върна на вътрешното оплождане обаче. Някои цихлиди са развили доста своеобразни методи за оплождане, които определено могат да минат за вътрешно такова.
И не приемай непременно споровете като нещо лошо. Напротив, ако водят до сближаване на позицията и до научаване на нови неща и от двете страни, значи са градивни и полезни.   :lol:

Boby_

Ето какво интересно място открих:
http://www.palaeos.com/Vertebrates/Units/120Euteleostei/120.000.html

Забележете къде се намират на филогенетичното дърво разредите Cypriniformes (към който се числят живородките) и ACANTHOMORPHA (където са цихлдиите). Аз няма да коментирам.
:lol:

VassetZ

Homo sapiens recens :wink:
"Последен"

Vlado

Цитат на: "Boby_"Ето какво интересно място открих:
http://www.palaeos.com/Vertebrates/Units/120Euteleostei/120.000.html

Забележете къде се намират на филогенетичното дърво разредите Cypriniformes (към който се числят живородките) и ACANTHOMORPHA (където са цихлдиите). Аз няма да коментирам.
:lol:
Между другото това е кладограма а не родословно дърво. Тоест не отразява родство и произход, а сходимост на определени белези.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Legion

Случая в Африка го споменах за да покажа че промяната на един единствен фактор в околната им среда  не само намери пукнатини в начина им на размножаване,а почти ги заличи,макар причината за това да е ''доблонамерен'' и невеж чичко(-вци).За това че цихлидите са старо семейство верно беше пресилено идеята ми беше че живородките като група(не са ограничени в едно семейство,дори и дуги класове риби вървят в таз посока) са по-млади в еволюционно отношение и те първа ще заселват други континенти.За обитателите на сушата ако се ограничим с земноводни,влечуги и бозайници,че и птици еволюцията върви към вътрешно оплождане тъй че живородките са едни от малкото водни обитатели вървящи в правилната посока,пък и не съм чувал за вид които се е върнал към външно оплождане по-скоро се съчетава вътрешното оплождане с грижи за поколенито затова ако живородките ще стават наистина по висши организми от хайверните,пак казвам сега не са,ще трябва в таз посока да вървят.Зивородките са една от основните причини за изчезването на Cyprinodon maculariu-много интересна рибка която строи гнезда,издържа на високи тмператури,промени в съдържанието на соли и т.н може да се отглежда в аквариум,за съжаление в Бългрия май никои не се занимава :cry: ,но ако някой е чувал моля да споделии много ще съм благодарен :roll:   :lol:  :roll: Та върху поулацията на въпросните рибоци отрицателно влияние оказват молинезите може би най-вече защото са живородки и малките се раждат напълно развити(предположението не е мое и може би именно затова има и по голяма тежест ще приложа и линк дано работи),интересно е че същото влияние върху популацията оказват и вид африкански цихлиди(дори те предизвикват промяна в поведенито на Cyprinodon maculariu ),но важното е че това изследване изправя лице в лице живородки с хайверни рибки и резултата е 85% от рибките в конкретното местообитание са молинези 4% цихлиди 2% pupfish цифрите варират но с мнго малко,това едва ли доказва че живородките са по-"висши",защото те не са,но безспорно доказва предимствата на начина им на размножаване.
А това че ''Някои цихлиди са развили доста своеобразни методи за оплождане, които определено могат да минат за вътрешно такова. '',не показва  ли че хайверни по принцип рибки еволюират в посока живородки :?:  :roll:  :?: ето и линка
http://www.sci.sdsu.edu/salton/StatusDesertPupfish.html

koko

Цитат на: "Boby_"
Цитат на: "koko"нямам нищо против боби - само че той очевидно не разбира нещо - може би има проблем с нещо не знам. боби, ти като видиш такава темичка - що се "коркаш" да отговаряш? може би тук се крие отговора - ти как мислиш?
за понятието "висш" си прав - само че кой се "подразни" от това? не бях аз май. а точно ти казваше че всеки има право на менние нали? за да не бъда голословен ще спомена и цитат (аз винаги съм мислил че няма нужда от това, но след като не си спомняш, ще ти напомня - няма проблем - мен това не ме "дразни") - "Няма нужда Ники да ти казва за какво е този форум - той е място за обмяна на мнения. "
за дидо: прав си - напълно съм съгласен че обмяната на мнения е полезна - спора не е такова нещо!

"Коркам" се да отговарям, защото ми прави кеф.  :lol:
Не отговаряш обаче по същество на аргументите ми, а изместваш темата.
И още нещо - сериозно бъркаш понятията. Спорът Е обмяна на мнения. Когато е спор, а не размяна на обиди. Не те съветвам да се подвеждаш и да навлизаш във второто - засега си се заяждаме доста добре и без обиди.


боби, боби! нараво си върха братче - спорът е обмяна на мнения  ..... хаха  :lol:
ти вероятно живееш в паралелен свят който очевидно няма общо с езика, който използваш, бил той и майчиният ти. спорът драги, е НАЛАГАНЕ на мнение/я, а не размяна на такива. второто, ако не ти е известно, се нарича разговор (или комуникация)  :lol:
както и да е, простено ти е на теб, особенно като разбрах, че всъщност не ти се случва за пръв път  :lol:
визирам "случката в другия форум - както сам каза - и обещанието ти "да не правиш повече така". вярно е. че все пак трябва да ИЗГЛЕЖДАШ велик в нещо. това е твоя избор явно, за което ти благодаря. защо ли? ами виж сега - можеше да си беше избрал например областта на ....."атомната физика" - тогава щеше да е доста по-опасно  :lol:
колкото за "отношенията" ни - не мисля че имаме или че ще имаме такива - аз не съм по "дуетите" от таккъв тип  :lol:
винаги съм се питал (откакто имах "щастието" да комуникирам с теб, което ти естествено наричаш спор - та чак си го и харесваш), дали всъщност не живееш в аквариум?  :lol:  :lol:

Boby_

Цитат на: "koko"
боби, боби! нараво си върха братче - спорът е обмяна на мнения  ..... хаха  :lol:
ти вероятно живееш в паралелен свят който очевидно няма общо с езика, който използваш, бил той и майчиният ти. спорът драги, е НАЛАГАНЕ на мнение/я, а не размяна на такива. второто, ако не ти е известно, се нарича разговор (или комуникация)  :lol:
както и да е, простено ти е на теб, особенно като разбрах, че всъщност не ти се случва за пръв път  :lol:
визирам "случката в другия форум - както сам каза - и обещанието ти "да не правиш повече така". вярно е. че все пак трябва да ИЗГЛЕЖДАШ велик в нещо. това е твоя избор явно, за което ти благодаря. защо ли? ами виж сега - можеше да си беше избрал например областта на ....."атомната физика" - тогава щеше да е доста по-опасно  :lol:
колкото за "отношенията" ни - не мисля че имаме или че ще имаме такива - аз не съм по "дуетите" от таккъв тип  :lol:
винаги съм се питал (откакто имах "щастието" да комуникирам с теб, което ти естествено наричаш спор - та чак си го и харесваш), дали всъщност не живееш в аквариум?  :lol:  :lol:

Явно нямаш намерение да се придържаш към темата. Нищо, мен това не ме притеснява ни най-малко. Ще пропусна покрай ушите си (в случая - очите си) обидните реплики, които ми отправяш. Това също не ме притеснява особено - ще трябва още доста да се постараеш, за да има ефект.
Започвам с коментара ти за (както се изразяваш) "случката в другия форум". Понеже изобщо не знаеш за какво става дума, нямаш никакво право да коментираш.
Предполагам, че като са казали "В спора се ражда истината", горките древни римляни са си нямали и най-малка представа за това, че спорът бил налагане на мнения.
Спорът е излагане на аргументирани противоречащи си мнения с последващо приближаване на позициите на двете страни или без такова. Това, за което говориш ти, е караница и само ти губиш от това, че не намираш разликата. Разговорът също е обяна на мнения, но тук не присъства нуждата тези мнения да са противоречащи си - това е "дребната" разлика. Ако според теб всяко изказване на противоположно мнение трябва непременно да води до размяна на обиди, вероятно имаш някои дребни пропуски във възпитанието.

И преди да ми говориш за езикови познания, вземи си опресни малко собствените спомени за пунктуацията в българския книжовен език, за пълния и непълния член...  май цялата граматика не е зле да препрочетеш - имаш нужда.  :lol:

Boby_

Legion, аз не споря, че посоката на еволюцията е към вътрешно оплождане и развитие на зародиша в защитена среда вътре в тялото на майката - за това примери много, освен това твоите аргументи са достатъчно убедителни.
Споря само за правото ни да поставяме определения и да си подреждаме видовете по тези критерии.
Да вземем за пример прословутия Homo sapiens sapiens - видът е възникнал горе-долу по времето, по което и съвременните шимпанзета. Генетично двата вида са 99% сходни. Поведението им също не се различава особено. Кое точно ни дава правото да говорим за това, че единият вид е по-висш от другия? По-високата интелигентност? Не, тя ни дава правото да кажем, че първият вид има повече шансове да надделее и да вземе предимство, което се доказва и от практиката. Какво друго? Развитието на езика? То е следствие от по-високата интелигентност.
С развитието на съвременната генетика можем вече да определим времето на възникване на видовете и родството между тях и да построим филогенетично дърво (ето един интересен опит за това: http://www.tolweb.org/tree/), но дори при това положение нищо не ни дава право да приемем тази подредба за повод да разделяме видовете на по-висши и по-нисши - тя само ни дава представа за хронологията на възникването им, за родствените връзки между тях, за посоката на еволоюцията. Тъй че дай да не говорим за по-висши и по-нисши, а да се ограничим до по-успешни и по-неуспешни, по-интелигентни и по-малко инетлигентни, размножаващи се по-успешно и по-неуспешно.  :wink:
Спорът в случая е чисто терминологичен и няма кой знае каква връзка със събитията, за които говорим, така че не виждам причина да го продължаваме.

koko

за боби: "........ никакво право да коментираш ..........." какво пък е това? не идва ли това от човека, който уж защитаваше правото на хората да изразяват мнения? боби, съгласи се. чве това вече със сигурност показва твоята "демократичност" - по-ясно от това - здраве му кажи! жалко за знанията ти - не мисля обаче че лингвистиката ти е страст - то е просто очевидно: "......Спорът е излагане на аргументирани противоречащи си мнения с последващо приближаване на позициите на двете страни или без такова. ......Разговорът също е обяна на мнения, но тук не присъства нуждата тези мнения да са противоречащи си - това е "дребната" разлика...."
направо ме разбиваш - честно. никога преди не съм виждал човек който да е компентентен "по всичко".
за да не съм голословен, ще се аргументирам: първо, спорът е езикова борба - от там идва и понятието "риторика", т.е. умение да се спори. второ, бйдейки "борба", във спора винаги има победител. трето, разговорът е РАЗМЯНА НА ИНФОРМАЦИЯ, не на мнения задължително (елементарни познания по езикознание ще ти покажат това). и последно, това за което ти говориш се нарича ДИАЛОГ - т.е. размяна и съпоставяне на мнения без задължително да се налага извод от диалога (така наречения "отворен диалог").
за обидните квалификации не си прав - не съм имал за цел да те обиждам - просто "каквото повикало, такова се обадило" :lol:
не поставям под съмнение знанията ти - това е очевидно. но освен знания, трябва (според мен) да се научиш да "говориш" с останалите, а не да "им казваш" нещата (ако ме разбираш правилно де)
колкото за темата - прав си - извн темата съм - но това определено помага на всички във форума (тъй като ни слушат простотиите  :lol: )да си 'сверим часовниците" мисля.
за грматиката ми не се бой - то само с граматика (както вече споменах) не може също. много грамотните обикновенно са само такива, нищо интересно друго нема  :lol:

Boby_

За коко:
Едно от значенията на думата "спор" в "Тълковен речник на българския книжовен език" е "несъгласие". Ако не вярваш, направи си справка. Това значение обезсмисля всичките ти твърдения. Спорът може да е и разговор, и диалог, което обаче не отнема качеството му да е спор. Спорът е частен случай на диалог, в който мненията са противоречащи си. Точно заради това можем да кажем "опонент" за всяка от страните в спора, но определението "враг" не подхожда. Както виждаш, нещата в езика са навързани и опитите ти да ги изолираш едно от друго са лишени от шансове за успех.

Колкото до правото ти да коментираш, разбира се, че имаш такова - можеш и да ме напсуваш на майка, това също е твое право и аз нито мога, нито пък искам да ти преча да го направиш. Само че както едното, така и другото навяват някои изводи, които ще запазя за себе си, за да не превърна спора в разправия.

Останалата част от постинга ти не смятам за нужно да коментирам.

И дай с малко по-малко емоции - няма да убедиш никого, че не си се "вързал", щом отговаряш на всеки мой постинг.  :lol:  :wink:

koko

това спокойно може да ме накара да се изсмея - "думата "спор" и значенията и в тълковния речник. верно е че думата може да означава и несъгласие но кога приятелю, кога - в кои случаи. прев си и за друго - имаме право на всичко и това говори за много неща. но "забраната" на каквото и да е, само провокира реакция. значи отричаш че всъщност цитата е твоя? границата с болестното състояние е почти незабележима, знаеш нали?
дай да говорим за рибките - ти няма да се оправиш, нито пък аз ще ти помогна и твоа го знаем и двамата
ако имаш нещо да ми казваш ползвай инфото от прифила ми - между другото, защо има толкова оскъдна информация в твоето? имаш ли от какво да се срамуваш? или просто няма с какво да се гордееш?
соръ за сърказма ама май не разбираш какво ти казвам от няколко дни насам. наистина йалко.
а сега - давам думата на всички останали  :lol:  :lol:  :lol:
акваристиката преди всичко дами и господа - темата е много важна - продължавайте с меннията  :lol:  :lol:  :lol:

Boby_

За да не те обявя окончателно за поредната реинкарнация на килименчо, посочи ми точно и ясно (с конретен цитат) къде ти забранявам нещо. Ако откриеш думата "забранявам" в някой от последните ми двадесетина постинга в тази или друга тема, имаш от мен една бира (или каквото там пиеш).
За анонимността си съвсем прав - аз съм суперанонимен, никой не ме познава и никой не знае кой стои зад ника Boby_.  :lol:

discus

Цитат на: "koko"това спокойно може да ме накара да се изсмея - "думата "спор" и значенията и в тълковния речник. верно е че думата може да означава и несъгласие но кога приятелю, кога - в кои случаи. прев си и за друго - имаме право на всичко и това говори за много неща. но "забраната" на каквото и да е, само провокира реакция. значи отричаш че всъщност цитата е твоя? границата с болестното състояние е почти незабележима, знаеш нали?
дай да говорим за рибките - ти няма да се оправиш, нито пък аз ще ти помогна и твоа го знаем и двамата
ако имаш нещо да ми казваш ползвай инфото от прифила ми - между другото, защо има толкова оскъдна информация в твоето? имаш ли от какво да се срамуваш? или просто няма с какво да се гордееш?
соръ за сърказма ама май не разбираш какво ти казвам от няколко дни насам. наистина йалко.
а сега - давам думата на всички останали  :lol:  :lol:  :lol:
акваристиката преди всичко дами и господа - темата е много важна - продължавайте с меннията  :lol:  :lol:  :lol:

Абе пич защо не вземеш да се осъзнаеш най-накрая и да се спреш,ако толкова искаш да спориш с Boby моля ти се ползвай личните съобщения,не пълни форума с тъпотии и не отегчавай другите потребители.Не знам защо ама и предишната ти тема беше супер идейна " Кои риби били най хубави".

koko

Цитат на: "discus"
Цитат на: "koko"това спокойно може да ме накара да се изсмея - "думата "спор" и значенията и в тълковния речник. верно е че думата може да означава и несъгласие но кога приятелю, кога - в кои случаи. прев си и за друго - имаме право на всичко и това говори за много неща. но "забраната" на каквото и да е, само провокира реакция. значи отричаш че всъщност цитата е твоя? границата с болестното състояние е почти незабележима, знаеш нали?
дай да говорим за рибките - ти няма да се оправиш, нито пък аз ще ти помогна и твоа го знаем и двамата
ако имаш нещо да ми казваш ползвай инфото от прифила ми - между другото, защо има толкова оскъдна информация в твоето? имаш ли от какво да се срамуваш? или просто няма с какво да се гордееш?
соръ за сърказма ама май не разбираш какво ти казвам от няколко дни насам. наистина йалко.
а сега - давам думата на всички останали  :lol:  :lol:  :lol:
акваристиката преди всичко дами и господа - темата е много важна - продължавайте с меннията  :lol:  :lol:  :lol:

Абе пич защо не вземеш да се осъзнаеш най-накрая и да се спреш,ако толкова искаш да спориш с Boby моля ти се ползвай личните съобщения,не пълни форума с тъпотии и не отегчавай другите потребители.Не знам защо ама и предишната ти тема беше супер идейна " Кои риби били най хубави".

ами не пиши по темата бре "пич"  :lol:  някой на сила ли те накара да отговаряш или просто се "дразниш"? то идеята не е да си говорим пред всички - тук си прав - ама "пич" моля не ми казвай какво и кога мога да правя. :lol:
както отбеляза ники - ако искаш стани модератор или нещо там да се "кефиш" не знам. само недей права да раздаваш моля те. иначе си ок, макар че аватара ти малко ме "дразни"  :lol:  :lol:  :lol:
приемам упреците и ще изпълня желанията ти :)

Boby_

Като спомена за модератора, ето го и него.  :wink: Поради тази ми нова функция се налага да се пробвам да поомиротворя ситуацията.
Коко, моля те да не задълбочаваш повече нещата. Легион каза много разумни неща, изложи доста смислени аргументи, поради което ме убеди в разумността на повечето си твърдения.
Не е необходимо да продължаваш - и без друго темата се измести съвсем и вече няма нищо общо не само с живородките, ами и с рибките изобщо.
discuss, обръщам се и към теб с молба да не реагираш - никому не е нужно повече по тая тема.
Хайде да говорим за рибки (или поне за лингвистика) - това е място точно за такива разговори, а не за изясняване на отношения.

koko

напълно съгласен съм с теб (рядко но факт  :lol: ) мисля че си струва да говорим за рибки а не за простотии - напоследък се изляха множко май  :cry:  извиненията ми предлагам на всички, които биха искали да ги приемат. за останалите - няма  :lol:

koko

а да - "поразчисти" темите дето няма смисъл от тях (т.е. така и така няма интерес към тях - малко пренаселено ще стане - колкото до моите теми - можеш спокойно да ги затриеш - то и без това примерно ..... дискус няма да ги посети  :lol:  :lol:  :lol:

Boby_

Цитат на: "koko"а да - "поразчисти" темите дето няма смисъл от тях (т.е. така и така няма интерес към тях - малко пренаселено ще стане - колкото до моите теми - можеш спокойно да ги затриеш - то и без това примерно ..... дискус няма да ги посети  :lol:  :lol:  :lol:

Шшшшшт, изпускаш се леееекичко, т.е. плъзгаш се по посока изпускане.  :lol: Това в рамките на майтапа.

Иначе не мисля да трия - не е това правилният подход. Бил съм модератор по други форуми - при триене дори с добри намерения винаги има засегнати. Така или иначе в случая не сме стигнали твърде далеч, а освен това има и наистина ценни мнения дори в тая тема, така че нека всичко стои.

sho

Не бе недеите я трииите тая тема е култова трябва да си стои:)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

Legion

Koko ako темата не ти харесва не  я чети,ако няма какво да кажеш по нея не пиши,ако си търсиш с кой да се заяждаш иди при пенсионерите на служебния вход на парламента и си  искарай бесовете.Вярвай ми помага а и пенсионерите са големи чешити 8) .А що се отнася за форума НЕ ТРИИТЕ НИЩО тове единствения форум от които съм копирал мнения които използвам като надежден източник на информация.
По темата "висши"винаги е било в кавички поради простата причина,че говорим за костни рибки а общо приетата класификация на рибите на нисши и по висши в основни линии се изчерпва с това.

А ако някой е чувал нещо за Cyprinodon macularius в България моля да сподели.

П.С. 1% различна ДНК при човека е уникална и ни  прави по висши от всичко живо поне на таз планета.А що се отнася до останалита 99% около 80-85% от тях е неактивна ДНК функцията на която все още не е известна но се предполага че играе роля за синтеза на различни метаболити общи за всики живи организми или просто не служи за нищо и организмите не са намерили начин да се отървът от нея(аз подържам първото),но това показва от една страна че тоз 1% може доста да се растегли а от друга че молекулярните биолози много рядко обясняват както трябва :lol:

discus

Цитат на: "koko"а да - "поразчисти" темите дето няма смисъл от тях (т.е. така и така няма интерес към тях - малко пренаселено ще стане - колкото до моите теми - можеш спокойно да ги затриеш - то и без това примерно ..... дискус няма да ги посети  :lol:  :lol:  :lol:

Въпросът е не дали темите са интересни а че предполагат безмислени спорове от които никой не печели, а аватарът ми ако искаш не го гледай никой не те задължава да харесваш дискуси. :lol:

koko

Цитат на: "discus"
Цитат на: "koko"а да - "поразчисти" темите дето няма смисъл от тях (т.е. така и така няма интерес към тях - малко пренаселено ще стане - колкото до моите теми - можеш спокойно да ги затриеш - то и без това примерно ..... дискус няма да ги посети  :lol:  :lol:  :lol:

Въпросът е не дали темите са интересни а че предполагат безмислени спорове от които никой не печели, а аватарът ми ако искаш не го гледай никой не те задължава да харесваш дискуси. :lol:

драги дискус-е, не мисля да споря с когото и да е (вече неколкократно го казах), но бих искал да споделя с теб следното:
1. не мисля, че ти трябва да ми казваш "кой е въпроса"
2. ако искаш да "печелиш", ходи на работа - там можеш да спечелиш.
3. никога не е ставало дума за аватарът ти - той си е много хубав даже - просто горното беше опит за шегичка (закачка) с твои по-предни мнения - това е.
4. аз всъщност харесвам дискуси
и накрая, наистина не ми се ще да споря за простотии повече - дай да си говорим за дискуси например или нещо такова - или просто "раздуй" за дискусите ако искаш ок?! ще се радвам да го прочета  :lol:  :lol:  :lol:

koko

Цитат на: "Legion"Koko ako темата не ти харесва не  я чети,ако няма какво да кажеш по нея не пиши,ако си търсиш с кой да се заяждаш иди при пенсионерите на служебния вход на парламента и си  искарай бесовете.Вярвай ми помага а и пенсионерите са големи чешити ...............................

благодаря за мнението по темата  :lol:
то тая тема си е "моя" както знаеш, т.е. ми харесва.
стечения на обстоятелства ме накараха да направя едно доста неразумно нещо - да споря във форум (сякаш на някой му пука от спора де  :P ), но сега вече се "вразумих" (особенно след "фиаското" на българските отбори на евро турнирите снощи) и сега съм вече "друг човек"  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:
не търся конфронтация (и на теб да кажа специално), напротив  :lol:
дайте да говорим по темата, това е моето мнение накратко  :o

koko

и най-накрая - дайте да си говорим за живородки - въпрос: колко пъти може дадена женска гупа да роди при едно оплождане? изобщо има ли подобна (дори относителна) статистика за видовете живородки и къде може да се види такава?

Legion

Извинявай тогава :oops: За българските отбори в еврото очакваше се незма само що ние ходим да ги гледаме по стадионите(след обет обаче ще ходя пак да ги гледам :lol: )

За гупите до 6 пъти съм чувал че могат да раждат без мъжки.Навремето един приател пробва с една женска(държа я в 3 литров буркан около 5 месеца) и стигна до 4 пъти като втория път му роди най-много.

koko

тя тая женка сигурно е била доста плодовита - аз лично повече от три раждания съм нямал за едно оплождане  :lol:
естествено, интересно е да чуя как така за 5 месеца тая рибка не е "забравила" коя е в тоя буркан  :lol:  :lol:  :lol:

Legion

:lol:  :lol:  :lol: Ми знам ли акъла и като  на кокошка ,беше много голяма от тез дето ги водят руски фенотип или нещо от сорта ,не помня подробности,но става дума за опити на лапе 6-ти клас от миналия век :lol:

koko

някой да има опит с "черни" хелери? ще бъде интересно да сподели ....... и аз наскоро си взех такива - много яки поне на външен вид. някакви особености на поведението (бих се изненадал ако има но все пка ..... :lol: )?

sho

Цитат на: "koko"някой да има опит с "черни" хелери? ще бъде интересно да сподели ....... и аз наскоро си взех такива - много яки поне на външен вид. някакви особености на поведението (бих се изненадал ако има но все пка ..... :lol: )?
ми аз съм гледал едно време ама нямам спомен да съм правил нещо различно  :D  и с еразмножаваха нормално - но в поколенията имаше и много червени и черно червени :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

miTko

И при мен са често черно-червени,но те всичките са създадени изкуствено и в това няма нищо чудно.
Разни мои АКВАРИУМИ 

koko

Цитат на: "miTko"И при мен са често черно-червени,но те всичките са създадени изкуствено и в това няма нищо чудно.

мислъта ми беше по-скоро да питам как да "селектирам" вида? някой да се е пробвал? имали успехи в областта в България? :?:  :!:

sho

ми то начина е един - купуваш няколко двойки  черни и  от тяхното покеление отделяш само черните - кръстосваш тях и т.н.
П.С. Аз се съмнявам че ше можеш да ги селекционираш до степен цялото поколение да е черно - както колкото и да кръстосваш черни пантери - винаги ше се появява по някой леопард (кофти пример ама за него се сетих :)) а колкото до хелерите незнам знаеш ли ама изходната форма е зелена:)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

koko

мерси за отговора, ще се пробвам и аз така - но май множко време ще ми отнеме да ти кажа дали съм успял  :lol:

Legion

В основни линии следваш савета на sho,kaто трябва да предвидиш че след някое друго поколение ще трябва да ги кръстосаш с рибка която няма родствени връски с твоите т.е да влееш "свежа кръв" в противен случай  ще  ти умират малките,а и имай предвид че и те задържат  семенна течност и ще имаш проблеми докато се "изчисти"женската т.е трябва да си сигорен че е бременна от мъжкия с желания белег  :!:
Eто и няколко линка e не са за хелери но пък са по темата:

http://www.world-guppy.de/index.html  това е към световната организация на феновете на гупите   :lol: всичко за тях е почти има удобни .pdf файлчета готови за печат :shock:

http://home.comcast.net/~chimbolo/archives/jan04.htm -има много удобни описания на някои фенотипове+връзки към страниците на фенове на гупите в Япония и не само 8)

Това тук е за хелери за албиноси ,но е добро сбито описание на това какво трябва да се прави.
http://www.aquarticles.com/articles/breeding/Lynch_Swordtail_Breeding_Program.html
А описния на алелите при хелерите има навсякъде,все пак това са едни от първите гадинки чиито геном е напълно описан

sho

Цитат на: "Legion"В основни линии следваш савета на sho,kaто трябва да предвидиш че след някое друго поколение ще трябва да ги кръстосаш с рибка която няма родствени връски с твоите т.е да влееш "свежа кръв" в противен случай  ще  ти умират малките,а и имай предвид че и те задържат  семенна течност и ще имаш проблеми докато се "изчисти"женската т.е трябва да си сигорен че е бременна от мъжкия с желания белег  :!:
:D  аз за това съм написал купуваш Няколко двоики :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

Legion

:lol: Съмнявам се че ще стигне до F2(по най-прости сметки около 1 година)ще му писнат много преди това

koko

абе не мисля че ще ми писне ама все пак мерси за съветите  :lol:  като съм готов ще ви се похваля  :wink:

miTko

Абе и аз си мисля че ще ти писне , ама дерзай....
Разни мои АКВАРИУМИ 

Legion

с най-добри чувства го казах,но ako извадиш чиста линия пусни някоя друга снимка :lol:

koko

ако стане наистина - нямаш грижи - пиши го обещано  :lol:  :lol:

koko

въпрос: може ли женски хелер да роди 100-110 (по-точно 109) малки наведнъж? питам, понеже ми се случи. изчаках 10 дни и почнах......голям зор докато ги преброя - едно по едно ги вадих - направо да се гръмнеш  :lol:  :lol:  :lol:

Legion

Може при ововивипарните по-принцип колкото е по-голяма женската толкова повече ражда,а голямия брой малки показва че се грижиш добре за рибките а и да не говорим че колкото са повече толкова по-добре за потборапък и се увиличва шанса да попаднеш на уникална мутация

koko

обикновенна хелер-ка е! малко едричка - верно - но  направо се смаях - водата "ври и кипи" от челяд! а за селекцията си прав - ще изчакам още месец и ще ти кажа какво е станало. надявам се да има нещо интересно, понеже тая хелер-ка беше оплождана от 3 мъжки в големия аквариум - всичките различни. ........ хмммм..........ще видим  :lol:

Legion

Много е лесна ,като мара любопитната го рздава да бръкнe да пипне :D  :lol:  :P Иначе тва е хубаво особено ако мъжките носят белезите които търсиш бая главоболия си си спестил

Raven

имам питане за плати - днес си взех няколко,около 1.5 - 2 см дължина са , най обикновенни са и понеже това са ми първите живородки не ми е много ясно ще станат ли червени защото сега са безцветни с черни опашки и плавници.
не че има някакво значение за мен защото аз така или иначе не обръщам много внимание на рибите но все пак .....
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

patter

ще си останат такива, каквито са в момента няма да се променят.

Raven

ма те сега са грозни.....
значи съм се прецакал и съм навзимал шкарто. :(
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

VassetZ

Как така заряза любимите неони?  :roll:

Raven

абе не че се оправдавам , ама живородките са много по практични за аквариум с растения.
тези гадове за нула време изядоха диаптомусите и планарията които ме бяха нападнали и сега плюскат усърдно бактериалната ципа по повърхноста на водата и зелените водорасли - започват да ме кефят.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

abaro

Цитат на: "raven"ма те сега са грозни.....
значи съм се прецакал и съм навзимал шкарто. :(
Видя ли че не си прецакан. Аз съм имал такива плати и според мен са много красиви. Поне по-красиви от една едноцветна червена например. Изглеждат много нежни. Другото предимство е че можеш съвсем подробно да разглеждаш малките още преди да са родени :lol:  :lol: .
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Raven

кажи 2-3 думи за тях , аз ровя из нета от 2 дни изчетох какво ли не.
интересно ми е колко големи ще станат ,ще се промени ли оцветяването им и кога започват да се размножават. сега са около1-5 - 2 см. най различни цветове и шарки - има няколко с малко червено , прозрачно жълти , пръскани с черно , сивкави.
и някакви по специални изисквания за храната имат ли.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

abaro

Аз ги имах до преди 1 година. Не мога да кажа нещо специално. Порастнаха до около 5 см женските а мърките 1-1.5 см по-малко. Но бяха в много малък аквариум 25л. Вземат храна от всички зони и всякаква. Някъде бях видял храна специално за живородки но едва ли има смисъл. Наистина гризат зелените водорасли и сега даже малко съжалявам за тях - щяха да ми свършат хубава работа. Размножаването е много специално - както пишеше в един сайт - сядаш и чакаш, всичко друго се получава само. Ще погледна какви записани връзки имам и ще ти ги пусна.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Raven

малките гадчета ми унищожиха напълно бактериалната ципа и нишковидните водорасли- баси кефа :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

N.Nobs

А ти пеноуловител искаше да купуваш :idea:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

dido

Сега иде ред на алтернатерата... :-)

VassetZ

Цитат на: "raven"малките гадчета ми унищожиха напълно бактериалната ципа и нишковидните водорасли- баси кефа :D
сега ледва най-лошото :twisted:

Raven

сакън  :shock:
те няма да правят такива неща - говорил съм с тях , уж се разбрахме :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

abaro

Не бе алтернантерата няма да я изядат. Цялата :!:  Ама като почнат да боледуват горките и някои да умират след половин година ще си спомняш с носталгия бакт. ципа :lol:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Similar topics (5)

44057

Публикации: 1
Прегледи: 28100

52151

Публикации: 13
Прегледи: 5746

53482

Публикации: 21
Прегледи: 7814

24069

Започната от Rider


Публикации: 4
Прегледи: 6112