• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Живородки

Започната от koko, 25.09.2004 19:24

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Boby_

За коко: Самолюбието от една страна и увереността в собствените знания, съчетана с умение тези знания да се излагат аргументирано от друга са съвсем различни неща. Ако не вярваш, направи справка с тълковния речник.  :lol:

За Legion: Не можеш да теглиш чертата и да разделиш еволюцията от приспособяването към външните условия по простата причина, че еволюционното развитие води именно до по-добро приспособяване. Но тук възниква следния дребен проблем - специализацията на даден вид към строго определени условия води до неговата по-добра успеваемост (съответно оцеляемост), но го прави крайно уязвим при промяна на тези условия, пък била тя и съвсем малка. Затова според мен в дългосрочен план най-важна за вида е адаптивността, а не приспособеността. Ако ще приемаме критерии за "висши" и "нисши" видове, нека те да са свързани с това. А за тези, които спорят с мен, ще кажа още веднъж, че не оспорвам нищо, свързано с живородките. Това, заради което споря, е самото разделяне на видовете на "висши" и "нисши" по каквито и да било признаци. Но да се върна на мисълта си. Щом си говорим за приспособимост към различни условия, нека разгледаме географското разпространение на две семейства - взимам за сравнение семейство Poeciliidae (вашите скъпи живородки) и семейство Cichlidae. Географското разпространение на първото е ограничено до Северна и Южна Амеркиа, докато Cichlidae се среща в Северна и Южна Америка, Африка, Европа и Азия (Индия) + най-големия остров в Индийския океан - Мадагаскар. От тази гледна точка семейство Cichlidae е "напред с материала", ако мога да си позволя да използвам тоя израз.  :lol:



Е, за да не ви вкарвам в затруднение, ще ви дам един аргумент в полза на Poeciliidae - гамбузията и нейното разпространение.  Няма да ви подсказвам повече - направете си проучване и заповядайте да го обсъдим. :wink:

Vlado

Цитат на: "Boby_"Това, заради което споря, е самото разделяне на видовете на "висши" и "нисши" по каквито и да било признаци.
Има нещо верно. И аз се дразня на такива разделения.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

sho

По въпроаса с живородките и хайверните - няма да се включвам само ше кажа че яйцеживораждането ( така е термина) го има още при някой мекотели( речна живородка) така че не може да се смята като приоритет на по висш организъм !, грижите за яйцата до излюпването ги има още при насекомите - така че пак не може да е критерии - виж отглеждането на поколението вече е друга работа !

а по въпроса на Boby_ за гамбузията - мисла че е широко разпространена  но по искуствен път за борба с комарите :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

koko

това, че самата ТЕМА се е превърнала в СПОР е ясно. донякъде съм виновен за това. но защо не искаш да "се включиш" както сам каза - аз декларирах че за мен спор няма и няма да има! сигурно да се говори с боби си е спор само по себе си? това ли имаш предвид?
иначе мисля,че темата е сносна (поне беше, докато боби не реши да обяснява какво е висшо и как то е свързано с цихлидите :wink: ) и си струва да споделяме опита си, не заради друго, а поради факта, че в този форум влизат и много хора, които са "начинаещи" или просто харесват този род рибки, но не биха говорили за това, понеже винаги ще се намери някой да им каже, че живородките били скучни или тъпи или нещо подобно и така ще ги ДЕМОТИВИРА да участват във форума.
предлагам да питаме ники тогава - що го има тоя форум ники? нали е за всякакви хора? или бъркам - щото тук изглежда, че има тъпи (за някои де) теми дето не стават за друго освен за спор? спор ли казах?! да не би това да е целта на форума - в спора се ражда истината нали така се казваше?! ако е така, жалко за форума!

Boby_

коко, нещо май бъркаш - не аз бях този, който постави определението "висш". Напротив, това беше ти. И точно от там тръгна всичко. Ако ще коментираш изказванията ми, бъди така добър да ги цитираш точно и да не ги изопачаваш.
Няма нужда Ники да ти казва за какво е този форум - той е място за обмяна на мнения. Ако искаш да си пуснеш темичка "Ах, колко са cool живородките!", можеш да го направиш. Но не очаквай да получаваш само отговори като "Да, вярно!" и "Страхотни са!". Ако това е желанието ти, не си намерил вярното място.

dido

Коко, ама и ти само наливаш масло в огъня. Успокой топката и спри да даваш пасове към boby. Иначе ще има да си обменяте мнения до утре :-)

koko

нямам нищо против боби - само че той очевидно не разбира нещо - може би има проблем с нещо не знам. боби, ти като видиш такава темичка - що се "коркаш" да отговаряш? може би тук се крие отговора - ти как мислиш?
за понятието "висш" си прав - само че кой се "подразни" от това? не бях аз май. а точно ти казваше че всеки има право на менние нали? за да не бъда голословен ще спомена и цитат (аз винаги съм мислил че няма нужда от това, но след като не си спомняш, ще ти напомня - няма проблем - мен това не ме "дразни") - "Няма нужда Ники да ти казва за какво е този форум - той е място за обмяна на мнения. "
за дидо: прав си - напълно съм съгласен че обмяната на мнения е полезна - спора не е такова нещо!

dido

Да бе, вие определено формирате нещо като 'дует' във форума.

Raven

аз тоя филм съм го гледал в един друг форум.
само че сега е" боби върсус килимен парт ту " :D

отбелязвам и факта  че сега Боби нещо не е във форма :twisted:

важното е никой да не влага лоши чувства и да не се връзва прекалено, все пак това е нашето хоби.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Представям си като влезе във форма какво чудо ще настане :-)

Boby_

Цитат на: "koko"нямам нищо против боби - само че той очевидно не разбира нещо - може би има проблем с нещо не знам. боби, ти като видиш такава темичка - що се "коркаш" да отговаряш? може би тук се крие отговора - ти как мислиш?
за понятието "висш" си прав - само че кой се "подразни" от това? не бях аз май. а точно ти казваше че всеки има право на менние нали? за да не бъда голословен ще спомена и цитат (аз винаги съм мислил че няма нужда от това, но след като не си спомняш, ще ти напомня - няма проблем - мен това не ме "дразни") - "Няма нужда Ники да ти казва за какво е този форум - той е място за обмяна на мнения. "
за дидо: прав си - напълно съм съгласен че обмяната на мнения е полезна - спора не е такова нещо!

"Коркам" се да отговарям, защото ми прави кеф.  :lol:
Не отговаряш обаче по същество на аргументите ми, а изместваш темата.
И още нещо - сериозно бъркаш понятията. Спорът Е обмяна на мнения. Когато е спор, а не размяна на обиди. Не те съветвам да се подвеждаш и да навлизаш във второто - засега си се заяждаме доста добре и без обиди.

77

Цитат на: "dido"Представям си като влезе във форма какво чудо ще настане :-)
боби е сравнително умерен(както обеща)за което аз му благодаря :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Boby_

Цитат на: "77"
Цитат на: "dido"Представям си като влезе във форма какво чудо ще настане :-)
боби е сравнително умерен(както обеща)за което аз му благодаря :D

Еее, аз съм поел ангажимент, че в този форум няма да си позволявам да обиждам опонентите си дори и косвено и завоалирано (от което всъщност килимен се дразнеше най-много).  :lol: Виждаш, че се опитвам да го давам точно в тоя дух. Не ми е лесно, повярвай.  :lol:
Но ще удържа на обещанието си, пък ако ще и самият килимен да започне да влиза тук.  8)

discus

Споровете винаги са полезни ако не се превърнат в караница и безмислено изсипване на обиди. Не искам да бъда адвокат на Boby но ако му се изложат достатъчно аргументи в подкрепата на някаква теза СИГУРЕН съм че той няма да спори, но когато се излагат някакви твърдения без нужната аргументация, човекът сам си го търси,не Боби това му като хоби така че не му се сърдете.А иначе е твърде отзивчив на конкретни въпроси.

Legion

Забравих да спомена че при вивипарни се наблюдава  в някои случаи прикрепяне на яйцата към специализиран уретрос(матка),това е характерно само за акулови а те според някои като хрущялни риби са по-нисши от костните.Опитвам се да кажа че при живородките прогреса въврви в посока промяна на функцията и структората на вътрешните органи за размножаване,оплождането става във фоликулите(не съм чувал за подобно нещо при мекотелите),да не забравяме че една от основните предпоставки за живот на сушата е вътрешното оплождане,а това според съвременните схващания ги прави по-"висши" в това отношение не във всички,лабиринтовите например да дишат атмосферен въздух благодарение на орган който не се среща при живораждащите,при калихти пък спосбноста им да дишат атмосверен въздох и им позволява дори да се движат по сушата което предполага допълнителни изменения на други органи и това ги прави по-"висши'' в това отношение.Сега за адаптивността и разпостранението това не може да е критерии за разделянето на по-висши и по-нисшиима много примери за по-нисши организми които по-добре се адаптират към дадени условия ето и един пример от света на рибите атлантическите  миноги са унищожили популациите от пъстърва,херинга и др. по-висши от тях видове за около 10 години в района на големите американски езера след като разбирасе тъпите американци им създали условия да достигнат до тях,а що се отнася до разпостранението бактериите са по-нисши от хорта но те са се возили на нашите космически кораби преди нас,разпостранени са навсякъде по Земята и все пак са по нисши организми.А за цихлидите на всички ни е  известно че в Африка си намериха майстора :twisted: А за гамбрузията след като макар и с малко помощ да се распострани толкова представяш ли си какъв потенцял имат другите живородки,докато цихлидите от друга страна много често се дават като пример за специализацията на даден вид към строго определени условия т.е повечето са крокодили които ще изчезнат при най-малка промяна в околната среда,е разбирасе ако феновете на цихлидитене им сожат едно рамо :lol:  :shock:  :lol: Може би цихлидите са достигнали своя предел в развитието си и затова са започнали да инвестират в поведението,а факта че са по распостранени може би подсказва че в еволюционно отношение са по стари,не по-"примитивни'',а живородките тепърва ще еволюират :wink:

A за споровете във форума все още не съм преживял мъките на Кирил философ,но се страхувам че някой друг може да ги е преживял с мен :? Ако е така да се обажда

Similar topics (5)

327

Публикации: 1251
Прегледи: 425308

49304

Публикации: 15
Прегледи: 10864

52523

Публикации: 0
Прегледи: 1851