• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лепенe на аквариум

Започната от mistar_ti, 19.03.2007 01:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

 *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*

Горчиват истина.
Вече така правя и аз.
За последните два, които ще залепя, стъклата ми припаднаха без пари. Всичко друго при бате ****. Плевенският майстор де.
Никой не се е родил научен.

islander

22.03.2007 22:16 #16 Last Edit: 23.03.2007 17:05 by Longanlon



Сега малко отговори на въпросите ти. Всичко е въпрос на "ноу-хау"  *use_search* и малко опит.

1."Обикаляш няколко майстора докато намериш уж най евтините стъкла с подходяща дебелина;"
-Ми няма нужда да обикаляш майстори и да се мъчиш да "откриваш топлата вода". Има доста други начини за комуникация. Има два основни начина за постигане на целта "Направи-си-сам" аквариум
А) Ако аквариумът ще е от стъкло до 6 мм и не си с две леви - режи и си ги шлайфай сам, или в краен случай, намери човек за който имаш гаранция, че може да реже добре.
Б) Дебело стъкло над 8-10 мм - най-добре машинно рязане и кантиране.
Една забележка - не си мисли, че цената е по-ниска, ако ти направят поръчков аквариум. Защото в цената на готовото изделие влиза и труд, освен всичко останало.

2. "Обясняваш колко е важно стъклата да са отрязяни съвършенно точно и накрая "майсторът" ги прави както си знае т.е. +/-два три милиметра;"
Това може да се получи единствено, ако си се провалил тотално в т.1. Язък ти за обикалянето. При поръчка за рязане и кантиране от майстор (фирма), имаш възможност за писмени гаранции за качеството на работата и доколкото се сещам тук в този форум дори някой беше описал точно такъв случай. Аз работя точно по този начин и нямам никакви оплаквания. А ако си ги режеш сам, познай на кого трябва да се сърдиш! >:o

3. "Намаляш с няколко сантиметра първоначалните размери и сам си преработваш стъклата(естественно купуваш скъп стъклорез);"
- На това дето реже стъкла му викат елмаз.  8-)

4. "Отново обикаляш магазините за подходящ силикон, а той е скъп, въпреки че ще ползваш само малка част от него. Не вярвайте, че всеки прозрачен силикон върши работа - проблемите идват след няколко години със сташна сила;"
-Аз магазините си ги обикалям така или иначе, това ми е работата (работя в отдел "Покупки"), но ако не беше така, нямаше да обикалям. Силиконовото лепило не е чак толкова скъпо съотнесено към стойността на стъклата и принципно при добро съхранение след отваряне може да е годен около една година още. Просто трябва да знаеш как.

5. "Тъй като правиш за първи път аквариум, не всичко става така както е написано по статйите - например никаде не пише как да накараш стъклата да стоят във формата на аквариум докато силиконът изсъхне. Така след като се разместят стъклата (въпреки, че си ги залепил с тиксо и подпрял с безброи книги) започваш всичко отново. Накрая имаш един омазан аквариум, с които ти е трудно да се гордееш;"

-винаги има първи път, но не е задължително да завърши с провал. Това как се пише "статйи" ... нищо няма да кажа  *STOP* А как се задържат стъклата във "формата на аквариум" на много места го пише и по точно - има различен начин на прихващане на стъклата едно към друго. Хората с повече опит в този форум са изписали доста по въпроса, но и да не пише нещо, бъди сигурен, че при добре формулиран въпрос ще получиш и конкретен отговор.  *YES*

И последно. Защо си мислиш, че този който ще ти изработи аквариума ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е по-кадърен от теб самия? Не се ли подценяваш така сам и "без бой"?

Спирам дотук поради ред причини.

dido

Мани това са глупости просто. Ако не си с две леви ръце, винаги ще се направиш читав аквариум за 2 пъти по-малко пари от магазинския.

miTko

Цитат4. Отново обикаляш магазините за подходящ силикон, а той е скъп, въпреки че ще ползваш само малка част от него. Не вярвайте, че всеки прозрачен силикон върши работа - проблемите идват след няколко години със сташна сила;

Е, това е откровена изцепка! Аквариумите с умерени размери, които човек най-често би си направил сам, не се нуждаят от толкова скъп силикон, а тези с големи размери, просто е препоръчително да ги прави майстор.
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

23.03.2007 17:39 #19 Last Edit: 26.03.2007 15:11 by dido
От естетична гледна точка изглаждането не е добро решение. Лично аз предпочитам изрязване на излишния силикон 2 дена след залепването - става с макетно ножче или резци за такова.

Лепенето с тиксо е излишно. Стъклата стоят сами след залепването, силиконът ги държи здраво едно за друго.

----------------------------------

Още нещо. Мнението на bengan определено казва - отиди в магазина и си купи аквариум щото иначе няма да стане добре. Аргументите в 6-те точки обаче са гола вода просто. Islander горе е написал каквото трябва, ама нека и аз да кажа:

1 - Има стъкларски цехове, няма майстори. Всички работят с твърди ценови листи. Цените са известни и варират малко.
2. Разликите след машинно шлайфане са в рамките на 1 мм, 2-3 не съм виждал досега.
3. Не се прави така, особено пък със стъклорез сам да чоплиш. Стъклата се връщат в цеха за повторно шлайфане с 1-2 мм за да се оправи размера.
4. Обикаляне за силикон - смешно е просто, скъп - още по-смешно. В бриколаж или от сорта магазини за строителни материали аквариумния силикон е 5 кинта и стига за 2-3 аквариума по 200 кила. Проблема е по-скоро избора на марка щото има десетки такива. Проблемите след няколко години - няма такива разбира се.
5. Не пише, щото стъклата стоят сами :-). Разместване след подпиране/тиксо - импосибле просто
6. Сметката е - 250 литров от 10-ка шлайфано стъкло излиза 110 лева. Майстор няма да ти вземе по-малко от 250 кинта за такъв съд. Сметката е наполовина просто, и това спрямо разумните магазински цени - щото има и скъпари  :-D

niky

Абсолютно подкрепям Дидо. Стъклата се поръчват в цех за стъкла (където ги и поръчват и "майсторите" ).
Да не мислите, че режат с елмаз стъкла над 10,12 мм?!

Обмисляте размерите и си поръчвате стъклата. Силикони за аквариуми вече има навсякъде.
Викате един приятел за помощник и за 1 ден сте готови. 2 дена съхнене и воала.

И ви излиза поне наполовина, поне!

Единствено трябва да се обмисли повече за много големи обеми. Защото не е шега работа.
Просто трябват повече разпънки, и задължително укрепващи бордове по ъглите. И здрава, много здрава стойка с подложка. Това е.

iek

03.05.2007 20:06 #21 Last Edit: 03.05.2007 20:08 by iek
Всчки сте прави за себе си.
Защо аз не бих се захванал да лепя аквариум, както в далечните си студентски години:
1.Казвате, че 100-литров струва 50лв., ако го поръчаш на майстор плюс разходите и времето за отиване до магазина и взимане.

Какво би ми струвало това на мен:
1.Намиране на подходящия стъкларски цех,съответно поръчка на стъклата и взимането им.
2.Горното би могло да се съчетае с намирането на лепилото ( на мен би ми трябвал и подходящия елмаз- хубавите сигурно не са по 2 лв.)Така горните 2 дейности биха отнели не повече от половин ден.

   Следва ....


3.Кратък спор с жената и недоверчиви погледи в най-добрия случай, по-лошо: това може да прерастне в дълги и изнурителни спорове и настояване за сключване на застраховка имущество първо лице и трети лица (лошо няма).
4.Ангажирането на Същата в самата дейност по залепването, което неминуемо ще доведе до "леки" пререкания.
5.Цялата процедура по залепването НЯМА да приключи в рамките на един ден.
6.Холната маса ще бъде ангажирана около седмица-тук ще прескачат доста искри в семейсвото.
7.Всичко преключва успешно в идеалния случай след 1 седмица -всички са усмихнати,децата на воля тичат в хола.На мен ми остава половин туба лепило (с която замислям как набързо ще лепна 1-2 нанота) и елмаз, с който да нарежа стъклата в мазето, които стоят там от години.
8.и 9.Човек е изпитал удоволствието да направи нещо и е спестил 5-10 лв.(ама колко цигари е изпушил-сигурно поне 2-3 кутиии в повече)
10.Ако  това време не го бях отписал от работното, със сигурност щях да съм заработил поне за още един такъв аквариум.А и освен това може би в единия от почивните дни щях да съм завел децата и жената на Витоша например .

  Е такава е моята представа, сигурно не съвпада с вашата, но ...
*DRINK*

islander

До голяма степен съм съгласен с гореизложеното от теб, защото както се казва "Разни хора - разни идеали"

theater

Според мен Дидо и Ники говорят за доста по-големи аквариуми. За аквариуми до 150 литра от 6 мм стъкло не мисля, че си струва усилието да се лепят в домашни условия, освен за събиране на опит с цел лепене на по-голям. Цената на аквариум от 6мм стъкло не е съизмерима с цената на такъв от 12мм !  ;-)
140л - харацини
http://starividri.org

kratun

Цитат на: theater - 05.05.2007 00:16
Според мен Дидо и Ники говорят за доста по-големи аквариуми. За аквариуми до 150 литра от 6 мм стъкло не мисля, че си струва усилието да се лепят в домашни условия, освен за събиране на опит с цел лепене на по-голям. Цената на аквариум от 6мм стъкло не е съизмерима с цената на такъв от 12мм !  ;-)
А според мен ние се делим на два типа. Първият тип е готов да даде повечко пари и да загуби повечко време в експерименти, а втория е готов да си спести неприятностите и да получи всичко на секундата. И от двата модела акваристи има смисъл. Общото е, че и двамата в края на краищата ще гледат риби и  растения. А това означава - ХОБИ. Формата няма значение.
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

bengan

Цитат на: kratun - 05.05.2007 00:32
А според мен ние се делим на два типа. Първият тип е готов да даде повечко пари и да загуби повечко време в експерименти, а втория е готов да си спести неприятностите и да получи всичко на секундата. И от двата модела акваристи има смисъл. Общото е, че и двамата в края на краищата ще гледат риби и  растения. А това означава - ХОБИ. Формата няма значение.
С годините и натрупания опит обикновено първия тип се присъединяват към втория.

Живко

Отново спорен въпрос.
На мен определено ми писна да лепя стаклария.
theater е прав.
Аз коментирах направата на аквариуми до 200 литра.
Абе всеки да се оправя както му е кеф.
Никой не се е родил научен.

Dimitree

Може ли няколко въпроса ? :)

Реших да залепя едно аквариумче сам.
Погледнах таблицата на сайта, но за всеки случай да питам.

Размерите на които съм се спрял са 140д, 50ш, 50в.

Въпроси :

1.Добре ли ще изглежда такъв аквариум ? ( по-висок ли ? по-дълаг ли ? )
2.Като тотално начинаещ, ще мога ли да се справя ?
3.Силикон марка "Ceresit" върши ли работа ?
4.Трябва ли да му слагам ребра ? Какви ? Каде :) ? С каква дебелина на стъклото ?
5.Задължително ли е стъклата да бъдат окантени ?
6.Мога ли да ги поръчам на "майстор", понеж е в Благоевград не мисля че има цех ?
7.Кое е по-добре ? Да слепя стъклата + пълен натиск или с малък натиск ?
8.Колко здрава трябва да е поставката ? Тук имам едно бюро, което мисля да преобразя в поставка.Дебелината на повърхностите е 1.8см. има 3 крачета, на които стъпва.
9.Как се избяхва създаването на балончета във шева ? Много силикон ? Натиск ?
10.Как да изчисля цената на стъклата ? "майстора" ми каза, че за 10мм стъкло цената е 45лв. на кв.м ?
11.Какви трябва да са размерите на стъклата ? Как да ги изчисля точно ?
12.Кой метод на залепване да ползвам ? Стените стъпили на дъното или до него ?
13.Има ли смисъл от вътрешни фуги със силикон ? Страх ме е че при отлепването на част от фуга, може да повреди и шева ?
14."sera fil 900" ще бъде ли "достатъчен" за такъв аквариум ? Знам че пише, че не е, но повече $ нямам за сега...
15.Трябва ли да конструирам нещо, за да поддържам стъклата ?
16.Кое е за предпочитане ? Да залепя стъкло по-навътре или да има голям пласт силикон, в случай че "майстора" не се справи добре ?

: )

puhcho

Цитат на: Dimitree - 02.06.2007 12:36
Може ли няколко въпроса ? :)

Реших да залепя едно аквариумче сам.
Погледнах таблицата на сайта, но за всеки случай да питам.

Размерите на които съм се спрял са 140д, 50ш, 50в.

Въпроси :

1.Добре ли ще изглежда такъв аквариум ? ( по-висок ли ? по-дълаг ли ? )
2.Като тотално начинаещ, ще мога ли да се справя ?
3.Силикон марка "Ceresit" върши ли работа ?
4.Трябва ли да му слагам ребра ? Какви ? Каде :) ? С каква дебелина на стъклото ?
5.Задължително ли е стъклата да бъдат окантени ?
6.Мога ли да ги поръчам на "майстор", понеж е в Благоевград не мисля че има цех ?
7.Кое е по-добре ? Да слепя стъклата + пълен натиск или с малък натиск ?
8.Колко здрава трябва да е поставката ? Тук имам едно бюро, което мисля да преобразя в поставка.Дебелината на повърхностите е 1.8см. има 3 крачета, на които стъпва.
9.Как се избяхва създаването на балончета във шева ? Много силикон ? Натиск ?
10.Как да изчисля цената на стъклата ? "майстора" ми каза, че за 10мм стъкло цената е 45лв. на кв.м ?
11.Какви трябва да са размерите на стъклата ? Как да ги изчисля точно ?
12.Кой метод на залепване да ползвам ? Стените стъпили на дъното или до него ?
13.Има ли смисъл от вътрешни фуги със силикон ? Страх ме е че при отлепването на част от фуга, може да повреди и шева ?
14."sera fil 900" ще бъде ли "достатъчен" за такъв аквариум ? Знам че пише, че не е, но повече $ нямам за сега...
15.Трябва ли да конструирам нещо, за да поддържам стъклата ?
16.Кое е за предпочитане ? Да залепя стъкло по-навътре или да има голям пласт силикон, в случай че "майстора" не се справи добре ?

: )

1-ами направи го 130 - заради осветлението - пури по 120 см,зависи кво ще гледаш но препоръчвам 60 височина
2-с лепенето ли - ами незнам
3-трябва да е специален за аквуриуми - често е показан аквариум на опаковката,аз препоръчвам има един dow coring или нещо подобно,също и бизон
4-качва се разпънки - ами сложи една посредата - централна,стъкло 10мм(1см)
5-не е задължително,тва според мен е прищявка за богати хора,иначе е желателно
6-ти си решаваш сам или на майстор,със сигурност сам е по-евтино
7-нормален натиск
8-съмнява ме че ще издържи,ако можеш дай снимка
9-има си технология,виж някой статий за лепене на аквариум
10 и 11-2x 140см на 50см - знаеш как се намира лице,2x 50см на 50 см,1 дъно - 150см на 50 см
12-принципно стъпили на дъното
14-ами..не - вземи 2 или най-добре един 900 и един 1300
15-препоръчвам,но може и без имаше една темо май на потребителя - кратун
УСПЕХ!!! *doskoro* *DANCE* :) ;) *YES*

dido

Височина 50 е перфектна, 60 в общия случай е проблемно.

Similar topics (5)

8822

Публикации: 74
Прегледи: 36423

49507

Публикации: 26
Прегледи: 10265

34717

Публикации: 9
Прегледи: 6212

26625

Публикации: 14
Прегледи: 8629