• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

07.08.2025 06:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос относно гупа и нейното поколение

Започната от rollon, 05.08.2008 16:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rollon

Здравейте.Въпросът е такъв -женската ми гупа отново е надула корема и предполагам скоро ще роди.Тя е в общ аквариум с чифт хелери и молинезии и предполагам оставяйки бъдещото поколение в този аквариум то надали ще оцелее.Въпросната гупа роди преди около 10 дена(тогава забелязах рибките).Родените вече рибки са отделени в един 15 л.аквариум.Тъй като искам да избегна гоненето на малки рибки из общия аквариум искам да попитам ще има ли жертви ако пусна бременната гупа при първото й поколение от малкия аквариум докато тя роди,т.ест. ще има ли прояви на канибализъм?

ico

Сигурно е, че при възможност ще се нахрани с малки и гупите на раждат на десетина дни.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

rollon

Цитат на: ico - 05.08.2008 16:35
Сигурно е, че при възможност ще се нахрани с малки и гупите на раждат на десетина дни.
На мен просто ми направи впечатление,че е издула корема отново.На колко дни приблизително раждат?

acho

Всеки месец.Засичаш първият път и от там си знаеш че всеки месец ще имаш поколение-ако има мъжки в аквата разбирасе.А за изяждането,бъди сигурен че нищо няма да остане от малките.

mita4eto2404

На мен ми се е случвало при добро хранене на всеки 25 дена и после се чудиш какво да правиш толкова много гадини  :-D

acho

Мойта гупа ражда по 40-50,изяжда 20-тина,някой си умират сами и ми оцеляват 15-тина.Но пак като се замислиш са супер много и често стават жива храна за скалариите :-D :-D :-D :-D :-D

batRambo

Абе защо не отговорите на човека както подобава ами ще се черпите с цаца !
Първо гупите раждат на около 4 седмици, което ме води до мисълта че тези рибета от първото раждане не си ги видял веднага а след няколко дни. Явно имаш укрития за тях (растения, камъни и друга декорация сред която да се крият) за да са оцелели. От това следва извода, че вече не са съвсем малки и вероятно ще могат да бягат от възрастните риби, още повече че те вече са били сред тях и са оцелели. Съвета ми е следния: направи си една родилчица от бутилка от безалкохолно и я сложи в малкия аквариум. Сифонирай го и опресни водата с престояла чешмяна 20-тина процента. Повиши температурата с 1 2 градуса (може и до 28) и добра аерация. Успех.

Stupid_boy

гупите постоянно са с подути коремчета, не и се шашкай
раждат средно на около месец, според зависи между 20 и 50 малки. ден преди раждането коремчето около детеродния орган образува прав ъгъл, а няколко часа преди раждането рибката се изгърбва в задния край на гръбната перка и челото и потъмнява ( то потъмнява и в други случаи, та не разчитай само на това ). ако искаш да спасиш максимален брой малки, ще ти е необходима родилка ( прави се елементарно и с подръчни средства ) или просто малък съд с достатъчно растения. отделяш майката там и я оставяш на спокойствие. след като роди я връщаш в общия. ако си мераклия, цялото занимание отнема около час, но може да я отделиш и още щом забележиш заострянето на коремчето.
до момента не съм полагал никакви специални грижи за родилния аквариум. пълня го с вода от общия, слагам 1 вестник за да не изкочи майката и това е ( водния стълб в него е едва около 4см ). нито температура, нито аерация, нищо. въпреки това процента на оцеляване е много голям.

моя съвет е: ако не мислиш да ги въдиш за търговия или за храна за други животни, не се занимавай. гупите са като чумата, оттърване няма. щом имаш оцелели в общия, значи са успяли да се укрият от по-големите, значи и от следващите ще имаш оцеляли. колко от тях ще отраснат е въпрос на естествен подбор, но успеят ли, със сигурност ще имаш постоянно увеличаваща се популация без да правиш нищо и след време ще се чудиш как да ги спреш. освен това, големите лесно привикват с присъствието на бебетата и скоро престават да им обръщат каквото и да е внимание.

последния път, когато се занимавах с гупа майка, едвам успях да се оттърва от малките. от тогава не ща и да чуя за отделяне  :duvar: :duvar: :duvar:

rollon

Благодаря за отговорите особено за последния,който беше много изчерпателен  :-)

magutta

Аз да не отварям нова тема, кога (на каква възраст) и по какво може най-рано да се познае пола на бебе гупа? За сега моите мъници имат прозрачни телца и черни петънца очертаващи долния и горния край на опашния плавник, възраст: 10дни.
Благодаря предварително :)

acho

След около месец и 1/2 - 2 месеца.На мъжките опашката им се развива много по-бързо от женските и става по-голяма.но като отраснат малко повечко,сам ше направиш разликата между мъжки и женски. *DRINK*

reni_mats

Здравейте,
и аз,за да не започвам нова тема за гупите,ще задам въпроса си тук.Тази сутрин едната женска започна да ражда и я отделихме в отделно помещение на същия аквариум,в който обитава.Родила беше едно малко (или поне само то е оцеляло) още предната нощ и него го открихме в грунда доста преди другото.След като я отделихме тя се помъчи и роди още едно,после за няколко часа от нея стърчеше неопределена разкашкана материя,която аз мисля,че беше плацента,от която тя не успя да се отърве,започна да се движи по-бавно,после полегна настрани и накрая обърна корема и спря да шава съвсем... :'( Стана ми кофти,ама какво да се прави-веднага я извадихме и мъжа ми махна нещото,което стърчеше от корема и-оказаха се неоплодени яйца :-(
Та въпроса ми е-дали се случва често женска да умре при раждането и може ли по някакъв начин да и се помогне,ако се усети по време на раждането,че има проблем?
Вероятно на някои от вас ще ви бъде смешно,но на мен наистина ми беше много жал за нея...

MeTogu

Това се получава,когато не е била добре уплодена.Аз съм виждал така само че от женски хелер.Цялото дъно беше покрито с неуплодени зрънца.Но не умря де.А и такива работи се случват понякога.Не се притеснявай - вземи си дръга гупа и по-активен мъжкар.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Лора

Цитат на: MeTogu - 20.09.2008 22:27
Това се получава,когато не е била добре уплодена.

=-O

Процеса се казва Оплождане,колега. :-P
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

rollon

Хора възможно ли е гупа да роди червеникаво  отроче и също така да роди без в аквариума да е имало мъжка гупа поне от 2 месеца?