• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Поведение и инстинкти при рибките.

Започната от galya, 20.10.2004 21:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

galya

Не съм специалист акварист, по скоро нов невеж в процес на учене сантиментален акварист-наследник, обаче започвам да забелязвам че рибоците имат характер. Струва ми се ще е важно и занапред, за да знам че промените в поведението означават нещо. Например неонките са малко страхливи (страх ги е от златните, знам аз), но пък си играят заедно и са много стадни, скалариите са много релаксирали рибоци, висят си и от време на време се местят. Ножа ми е самотник и си държи главата в една пещера през повечето време (като дойде вреем за ядене е пръв обаче), а сомът си е лентяй, по цял ден лежи или се лепи някъде, нищо не прави. Златните рибки са най добри в правенето на боклук и са вечно радостни като се появя (това е защото май са вечно гладни, от правенето на боклук се огладнява). 
Според майка ми тяхната риба папагал е истински хулиган и не иска да приеме никакви новости, като нови растения, смяна на мястото на термометъра, преместени камъни и т.н. Ходи и ги мести където са били.
И вашите ли от подбни видове се държат така или всеки рибок си е различен според останалите и аквариумната среда??? :)

dido

Разбира се, всички видове си имат характер.

Баща ми преди месец купи 2 неонки за проба, дали ще се сработят с другите риби. Като се видяло, че няма грижи, купил още 8. Интересното е, че 'новите' 8 не приемат предишните две, когато те се помъчат да се присъединят към стадото, 8-те ги прогонват.  Предполагам, че тия двете ще ритнат камбаната по някое време - стадните им инстинкти са много силни и не могат да живеят като самотници.

martinis

Аз какво да кажа..? Още съм в очакване да се разкрие истинския тотално агресивен характер на еквиденс-ривулатуса... Имам три, две малки на 5-6месеца и една по-голяма, на година и половина. Засега се търпят и съжителстват добре, макар че голямата гони из аквариума малките. Но трябва да изчакам, да поотраснат още, да видя ще се заформи ли двойка и т.н. :wink:

Boby_

Да, разбира се, че рибките са различни като поведение, като характер, както са различни като местообитание и като приспособяване към средата си.
Има социални видове, има и "самотници". Има и различни видове социално "общуване" - от простото стадно чувство на неонките до сложните йерархични общества на малавийците цихлиди.
Аз отдавна съм установил, че външният вид може да е важен, но това, което може да задържи интереса към дадена риба, е именно поведението и.

Longanlon

Съществува и разлика в интелекта на рибите. Тези, които стоят по-високо в еволюционната стълба имат сложно, интересно социално поведение, грижат се за потомството си и др.

Освен това има значение естествената агресивност - обикновенно рибите-вегетарианци са по-плахи, но това не винаги е така.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

etg

Явно при малавийците съвсем не е така :lol:

Boby_

Цитат на: "etg"Явно при малавийците съвсем не е така :lol:

При малавийците агресивността е продиктувана от специфичните условия - голяма гъстота на рибите, остра конкуренция за храна и женски.

etg

ЦитатПри малавийците агресивността е продиктувана от специфичните условия - голяма гъстота на рибите, остра конкуренция за храна и женски.



Това от какво е продиктувана , не променя факта , че са агресивни.
Колкото до характера на рибите , не мисля че трябва да се разглежда глобално сред различните видове и семейства. Защото тогава разликите ще са продиктувани по-скоро от характерното за вида и условията при които живее в природата(в това число хранене , размножаване), а не за конкретната риба( да сомовете лежат на дъното по цял ден в укрития, да даниото кръстосва под повърхноста непрекъснато и т.н).
Именно за това малавийците са по-интересни от неоните например (въпреки че са много красиви във стайка) , и 1000 неона да вземеш всички ще правят едно и също винаги.
То е като да сравняваш по поведение стадо антилопи гну и прайд лъвове :lol: ( нищо че са хищници).

Anonymous

Цитат на: "Boby_"
Цитат на: "etg"Явно при малавийците съвсем не е така :lol:

При малавийците агресивността е продиктувана от специфичните условия - голяма гъстота на рибите, остра конкуренция за храна и женски.

Нищо ново под слънцето май! :wink: То си е като при хората съвсем, аз за миг само се зачудих от къде ми е познато... :lol:

И в тоя ред на мисли,какво ще кажете, "Big Brother" не ви ли прилича на един голям аквариум?

Boby_

etg, поведението определено има връзка с конкретните условия и начин на живот на всеки отделен вид. И все пак една задача може да се реши по различни начини - в природата вариациите са много, дори при едни и същи условия.
Госте, според мен Big Brother е една голяма порнография - пошло и долнопробно забавление, телевизионно продължение на линията "Азис и компания".  :lol: Не съм голям моралист, ама още не съм изпаднал дотам, че да имам нужда да надничам в спалните на хората, за да си направя "купона".

Similar topics (5)

54524

Публикации: 7
Прегледи: 4007

60008

Публикации: 4
Прегледи: 3888

53733

Публикации: 4
Прегледи: 3199

56056

Публикации: 5
Прегледи: 3594

7924

Публикации: 7
Прегледи: 5600