• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рибите умират в нов аквариум

Започната от karibeca, 07.06.2020 15:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

karibeca

Дата на стартиране на аквариума:11 май 2020г
Обем на аквариума:105л (Aquael Leddy 75)
Размери:75/35/40

Данни за водата:
pH, амоняк, нитрити, нитрати:не съм ги мерил
Температура:25
Сменям по 30 литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е от чешмата с приблизителна температура 23-25 градуса и слагам Seachem Prime

Филтрация: отбележете кой от вариантите е и колко е дебита на филтъра
Аераторна помпа - Не
Вътрешен филтър л/ч: 500 (Aquael Turbo 500 с аерация и керамика)
Външен филтър л/ч:не
Система за СО2:не
Филтрите работят(непрекъснато).
Нагревател: Aquael 100 W
Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: От 1 седмица започна да има леко по листата на растенията черна брада и гупите стоят само на повърхността и умират.

Използвани препарати или лекарства (ако сте слагали) през последните 20 дни: Seachem Stability 7 дни според препоръките и Seachem Prime според препоръките.

Риби:Гупи, Хелери, Анциструси
Млади риби (видове, брой):5 гупи, 1 хелер, 2 ансицструса


Храна:Енерджи Витал на Дажана
Видове храна:само един вид
Колко често храните рибките си:1 път
За колко време рибките изяждат порциите си:не искат да ядат

Растения:да
Колко % от дъното е засадено с растения:само дънни (Валиснерия обикновена, спирална, бакопа, паричка, кафява криптокорина.
Колко % са бързо растящи:
Колко са плуващи:

Грунд:да
Дебелина на дъното:5см
Размер на камъчетата:3-5

Осветление:6-8 часа (AquaEL Leddy Tube LED RETROFIT SUNNY)

Здравейте колеги. Имам проблем с наскоро стартиран аквариум. Аквариума е Leddy 75 - 105 литра. Ползвам вътрешен филтър Aquael turbo 500 и нагревател 100W. Водата я поддържам 25 градуса, грунда е уж висок клас кварцов 5 см на дъното измит с вряла вода както ми казаха в магазина. Имам растения Валиснерия, паричка, криптокорина и още 1 мисля. Светя по 6-7 часа на ден. Аквариума е измит само с вода без никакви препарати. Стартирах го на 11 май като 7 дни слагах Seachem Stability бактерия и Seachem Primе както е написано на листовката. Чистя стъклата, сифонирам и сменям по 30 процента от водата на 7 дни. Филтъра и нагревателя работят постоянно като съм пуснал и аерацията от филтъра да вкарва въздух. Имам 3 пластмасови играчки които преди да ги сложи съм ги измил старателно само с гореща вода. Пуснах преди 2 дни 5 гупи, 2 хелера и 2 анциструса. Гупите стоят само на повърхността и умират една по една. Също така растенията ми започват да загниват и имат поява на черна брада.От къде може да идва проблема? Моля за помощ :)

Benzacillin

Нямаш азотен цикъл. Бактериите са умрели от глад, защото не си ги хранил и е нямало риби в аквариума. Смени 50% от водата. След това сменяй по 30% два пъти седмично в продължение на 2-3 седмици. Храни по малко веднъж дневно. Всичко друго ти е както трябва.

S.Mladenov

Трябва да има нещо брутално зле, за да умират толкова бързо риби, пуснати преди 2 дни. Спри aерaторa на филтъра, защото прекaленото количество кислород(в случая) може да води до газова емболия. Достaтъчно е да сложиш флейтата на филтърa, така че да движи повърхностa на водата. Също тaкa и пх-то може да е паднало доста, ако има пренасищaне с кислород. Мехурчетатa по стъклата, също ме навеждат към това предположение. Има и други неща над които да се замислиш дали да не промениш в бъдеще, но като начало това ми прави впечатление.
https://i.postimg.cc/VSzpxjxj/IMG-20200223-130814.jpg
https://i.postimg.cc/N964BVRF/IMG-20200220-191844.jpg

karibeca

Проблема при мен проодължава за съжаление. Както казахте сменям по 30% от водата 2 пъти седмично, слагам Seachem prime за премахване на хлора и амоняка, махнах всички играчки от вътре, сифонирам добре при смяна на водата, храня по малко веднъж на ден или през ден.Гупите стоят на повърхността и са като неадвекватни, анциструсите умряха, а хелерите се движат що годе добре. Растенията ми също не се развиват и гният. От къде може да идва проблема? Единственото което ми идва на ум да е нещо от грунда, защото друго вътре не остана?

didak

Да, от описанието изглежда, че освен грунда друго не остава. Все пак бих ти препоръчал да си вземеш тестове за вода, за да си сигурен, че основните показатели са ок /jbl 6in1 са добри/. Сифонирането на този етап е излишно, да не кажа вредно.

Benzacillin

Остават декорациите или грунда (бои,токсични съединения) или самата вода от водопровода. Прежали 28лв и купи тестовете на jbl (50бр.). Няма да съжаляваш.
 До колегата Младенов: pH не пада, а се увеличава при наличие на много кислород ;)

Георги

Крайно невероятно е да завъдиш черна брада в нов аквариум за 25 дена. По-скоро растенията вече са имали брада. Кога сложи растенията?

Какви значи неадекватни риби? Вяло движение или напротив - възбудено?
Освен стоенето на повърхността и отказ да се хранят, има ли други симптоми?  Например: бледи и/или подути хриле и търкане (чесане) в предмети?
Ако да, има вероятност с растенията да са внесени паразити по хрилете Dactylogyrus.

S.Mladenov

Цитат на: Benzacillin - 19.06.2020 23:58До колегата Младенов: pH не пада, а се увеличава при наличие на много кислород ;)
Аз така предположих, защото съм чел, че кислорода окислява водата. Но също съм чел, че рн сутрин е по-ниско.
Както и да е, важното е да помогнем на колегата :) ,
https://i.postimg.cc/VSzpxjxj/IMG-20200223-130814.jpg
https://i.postimg.cc/N964BVRF/IMG-20200220-191844.jpg

stasi85

А как храниш?Да не прехранваш рибите и да се събира много органика,която при незаработен азотен цикъл не им дава шанс.Също така е напълно възможно да имаш болни риби още при закупуването или да си вкарал нещо с растенията (все пак брада при новостартиран аквариум при положение,че светиш само по 7 часа....въпреки,че е възможно ако са силни пурите :-( )
При мен имаше проблем точно с органиката+кофти филтър+пренаселване на аквата.
За водата бих те посъветвала просто да си приготвяш туби с престояла и чиста вода вместо постоянно да слагаш стартиращ препарат.
Само ми е интересно ако слагаш вода от чешмата директно,казваш 23-25 градуса с термометър ли я проверяваш?


GabiK

Здравейте, имам същия проблем.
На 10.07. Стартирахме 50 л аквариум. Вътрешен филтър 600л/ч, температура 26 градуса. Слагат бактерия първите 7 дни. Сега само при смяна на водата. Сменям по 10-15% веднъж в седмицата. На 27.07 взех първите обитатели 4 Коридорас Валенсия и 2 ампулария. Всички за 2 дни всичките умряха - по 1 през няколко часа и охлювите. Реших да опитам с нещо по-лесно и н 10.08 взех 1 мъжки и 2 женски гупички.
На 15.08 взех още 3, отново 1 мъжки и 2 женски. Забелязах,че стоят само на повърхността, апатични са и отказват да се хранят. Преди 2 дни ми умря една женска, днес умира още една със същите симптоми - не може да се задържи хоризонтално във водата, а единия мъжки изчезна безследно. Вчера сложих 1 ампулария и 1 неритина. Климатизирах ги около 40 мин и бяха доста активни. След като ги сложих в аквариума се скриха в черупките и повече не се показаха. Моля за помощ и съвети, вече се отчайвам, не искам да мъча животинките.
https://i.postimg.cc/Kkkk44Bf/20200830-133015.jpg

https://i.postimg.cc/k60VS9ym/20200830-133020.jpg

https://i.postimg.cc/f3b0n8b6/20200830-133204.jpg

dalgia

Какъв е този филтър.Не виждам да има гъба някаква,само върти водата ли?За да измират толкова бързо обитателите да не би водата да е с лоши показатели.Пиши и откъде си?

GabiK

Ботевград,област София. Филтъра е с някаква гъба или по скоро вата, синя, която се намира отгоре на аквариума (вградена).
Умря и другата рибка, останаха 2 женски и една мъжка. Странното е, че едната женска и мъжката си обикалят из аквариума и изглеждат добре, даже хапнаха малко. Другата стои отгоре и се носи по водата, очаквам утре и тя да си замине. Охлювите мисля,че са живи, за сега, мърдат капачетата, но не се показват.
Правя тестове на водата по 1 -2 пъти седмично и до сега не имало нищо притеснително. Преди да взема аквариумчето изчетох каквото намерих по темата. Следвах всички упътвания за стартиране.... но явно с нещо бъркам. 

Карган

Използваш ли подобрители на водата при нейната смяна? Ако имаш кана за пречистване на водата, напълни някакъв съд и пусни охлювите. Ако има промяна в поведението им - вземи си SeaChem Prime™ (неутрализира хлорамин и амоняк) и направи няколко частични смени на водата, а след това го използвай при всяка смяна.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

GabiK

При смяна на водата използвам престояла чешмяна /около седмица/ със добавен в нея Dajana Start Plus. Ще опитам с каната, благодаря за съвета

Smelly fish

Проверете си рН, ако е под 7 водата става калпава. Живородките в днешно време са много изнежени и в мека вода мрат като пилци. Ако някой е от София направо му препоръчвам да буха колкото може повече варовикови камънаци. Аз така направих преди 2-3 години по съвет на познат. Сифонирам 1 или най- много 2 пъти в месеца и не слагам никакви подобрители на водата. Престоява ми 24 или 48 часа само. Рибите (хелери) не умират откакто сложих варовика, а бе изобщо и другите риби спряха да боледуват. Преди да сложа камъните уморих сумати хелери и молинезии. Анциструсите също мряха, сега са супер.

Similar topics (5)

31889

Публикации: 9
Прегледи: 3891

59430

Публикации: 3
Прегледи: 2205

48455

Публикации: 17
Прегледи: 5261

57092

Публикации: 2
Прегледи: 1899