• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:18

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

vmax


Ново 20 и то доста неочаквано за мен. Оказва се, че фосфатите са ми доста ниски <0,05 мг/л и не би следвало те да предизвикват този буен растеж на нишковидни. Нитратите и те са ниски около 3-4 мг/л. Защо тогава процъфтяват не знам. Някъде четох, че CO2 е другият виновник и когато той не е достатъчен идват проблемите с водораслите. За езеро обаче няма как да подавам СО2 :) Остава да пробвам някаква химия да ги уморя, за да няма кой да консумира и изчерпва наличният образувал се CO2 и да се надявам, че след като се повиши, няма да се появяват повече. Ех мечти, мечти :)

vmax

Не беше най-удачният момент за основно почистване на голямото езеро, но нещата с нишковидните излязоха извън контрол  :ranting: Даже и с водоструйка не падат лесно. Баси гадовете са. Ще видим до пролетта какво ще се случи.

bojo82

Нишковидните аз ги пръскам с перхидрол с пръскачка 8л .  Хем им унищожава спорите ьа известно време. Разтвор 5 л вода на 1л. концентрат. Рибите после си умират да ги ядат "побелели" , не знам на какво се дължи явно им харесват поомекнали като спагети.  Инак е почти невъзможно да се изстържат. Моето ще го чистя декември.

vmax

Колко кубика беше твоето езеро? Моето съм го пръскал с перхидрол преди време, но слагам количество съобразено с обема на езерото ми, което е около 100-130 мл на 4 кубика вода. Предполагам е малко, понеже резултата не бих казал, че беше забележим. Но се съобразих с дозировката която намерих в чужди форуми въпреки, че те не го пръскат директно върху нишковидните. Септември пробвах JBL algopond forte, съдържащ Monolinuron, който уж трябваше да е супер ефективен, но нямаше никакъв ефект в моето езеро, предполагам поради това:
Цитат на: https://www.jbl.de/en/products/detail/3764/jbl-algopond-forteDuring the day the pH value increases to potentially very high values, especially when there is an algae plague. With high pH values the effectiveness of JBL AlgoPond Forte is reduced. It is therefore important to stabilize the water in the evening as required, and then to carry out an algae treatment in the morning, when the pH value is reduced.
Въпреки, че третирането с него го направих сутринта и PH-то тогава ми беше под 8.6, но явно все пак го е неутрализирало, преди да може да подейства. Сега в растителният филтър експериментирам с фосфат блокер, който уж действа и в студено време. Ще видим какво ще се случи.

Декември не е ли прекалено късно и студено, за да разбутваш обитателите? То и аз закъснях правейки го началото на ноември, но поне времето беше супер и все още не бяха изпаднали в летаргия.

bojo82

Перхидрола го пръскам при почистването (празно езеро), тогава рибите са извън езерото и няма опасност за тях. Изчаквам малко да подейства , изплаквам. След това пълня и пускам рибите. Ефекта е моментален.  Иначе съм пробвал и с пълно езеро (направо с концентрат 30%) но ефекта е по-слаб. Езерото ми е 12.5кубика по водомера на ВИК.

Вярно е че Декември е късно , но закъснях имах МНОГО друга неотложна работа. Ако стане много студено няма да рискувам , но се надявах на циганско лято  което май няма да дойде тая година. Инак рибите още се хранят активно. Ще видим.

vmax

Това което се канех да направя още миналата година вече е факт и гледайки резултата за 2 дена работа и то при сравнително чисто езеро се чудя защо не съм го направил много по-рано. Една проста мрежа, а толкова добра работа върши :) По-малко обслужване на основният филтър и много по-малко органика във водата която да се разлага. Всеки който концепцията на филтъра му позволява добавянето на подобен префилтър, според мен да се замисли да си направи такъв, понеже няма как да остане разочарован от резултата.
Тази година иначе започваме добре. Няма нишковидни да чукна на дърво и PH-то ми е 8,6 :)

PVV

Страхотно е. Спомням си, преди време водеше голяма борба с нишковидните. При мен тази пролет е ужас за първи път. Нишковидните са превзели езерото , а аз не мога да отида заради карантината. Давам наставления на сестра ми, но не се получава. Струва ми се, че сгреших като сложих тор на лилиите преди месец. Как се отърва предните години от нишковидните. Имам прах на Сера алгокил , но не знам дали ще повлияе на рибите, ако наръся езерото.Страх ме е.

vmax

Аз до последно я водих тази борба и честно казано се съмнявам, че и тази няма да я водя :) Пробвал съм всякакви неща прочетени в нета от ечемичена слама, кои клей, торф, кислородна вода, натриев перкарбонат (sera algokill съдържа това), JBL AlgoPond Forte но ефект не бих казал, че е имало. Може би защото не съм бил много постоянен в използването им, или заради високата ми алкалност на водата която неутрализира всичко. Най-бърз и видим ефект съм постигал с кислородна вода или натриев перкарбонат. Но резултата е бил краткотраен, защото бориш последствията, а не причинителя. Натриев перкарбонат обаче вдига PH-то затова не го използвам в моето езеро. Не знам и при сравнително ниска температура на водата дали би имал ефект понеже мисля че му трябва по топла вода за да може да се разпадне и да отдели кислород. Някой беше казал и че рибите му ядели гранулите, което мен лично ми се струва доста опасно, но пък и сера мисля не са писали някакви предупреждения относно това. Тази година съм си поръчал Aqua Source Blanketweed Resolve, което се води фосфат блокер въпреки, че както стана ясно от тестовете ми фосфатите не са ми високи.
Предполагам си ги торил с бавно разградима гранулирана тор Осмокот, която не мисля че може да е причинителя. Тя наистина се разгражда страшно бавно, особено когато водата все още е студена. По скоро си мисля да не са ти са променили нещо параметрите на кладенчовата вода с която пълниш езерото. Предполагам водата ти в момента е кристална, което и основната причина за избуяването на нишковидни. Казвал съм го и преди, но вариантите за мен са два: или зелена вода, органика във водата и липса на нишковидни, понеже тя спира слънчевата светлина или кристална вода и нишковидни, ако водата го предразполага, тоест е алкална и твърда, а в нашият край е такава. Варианта чиста вода без нишковидни на слънчево място ми се струва много трудно за постигане и все още не съм намерил вариант за това. В момента моето е със засенчващи мрежи, докато лилиите напускат повече листа. После мисля да ги махна и ще видя какво ще стане :)

vmax

Определено съм доволен от Aqua Source Blanketweed Resolve. Лошото е че не знам какво има в него  :-)  Няма информация каква е активната съставка, пише само, че не съдържа соли на метали и алгиециди и че енапълно безвреден. След две третирания с по малко от препоръчаната доза, определено има ефект. Една седмица всеки ден чистих от префилтъра по една шепа водорасли.

PVV

От къде го поръча. В България  има ли го в някой магазин. Аз основно ползвам на JBL препаратите, а в последна време даже и не слагам. Но за тази кристална кристална вода явно си трябва препаратче, як филтър и по-често чистене на филтъра. При мен лошото е , че като сложа препарат всичко, което се коагулира се набива във филтъра, а аз не съм постоянно да езерото. Отивам , почиствам и тръгвам. Затова и ме е страх да слагам много препарати. Само в краен случай. Гледам да заложа на повече филтрация. Но ефекта при теб е забележителен.

vmax

Цитат на: PVV - 14.06.2020 15:20От къде го поръча. В България  има ли го в някой магазин. Аз основно ползвам на JBL препаратите, а в последна време даже и не слагам. Но за тази кристална кристална вода явно си трябва препаратче, як филтър и по-често чистене на филтъра. При мен лошото е , че като сложа препарат всичко, което се коагулира се набива във филтъра, а аз не съм постоянно да езерото. Отивам , почиствам и тръгвам. Затова и ме е страх да слагам много препарати. Само в краен случай. Гледам да заложа на повече филтрация. Но ефекта при теб е забележителен.
От https://www.pond-planet.co.uk с български транспортен посредник за доставката. По скоро за нишковидните си трябва препарат, че тях филтрите не ги оправят :( Въпросният Aqua Source Blanketweed Resolve бори именно тях и май няма да има ефект срещи други проблеми. Поне не ги споменават в описанието. А водата беше такава и преди използването му и именно затова тръгнаха нишковидните, че както се вижда светлината си стига без никакви проблеми до метър и половина дълбочина, а те само това чакат.

vmax


https://i.postimg.cc/YG7tKFfG/DSC-0761.jpg https://i.postimg.cc/Fksm1Q6h/DSC-0746.jpg
Три различни цвята по едно и също време  @}->-- В голямото все още няма наченки на цвят, но там лилиите всяка година ги разбутвам, понеже все си правя някакви експерименти с тях :) Лошото е, че пак забелязвам проблеми с рибите, предполагам дължащи се на триходина, която с този растителен филтър ще се окаже доста трудна за борене :(

bojo82

Много си е красив растителния филтър. При мен лилавата водна лилия май се опрашва от бялата и се получава ... шарена :)  Добре изглеждат рибоците не им се връзвай. Баба ми казваше "едно животно щом има апетит и се храни значи е добре" :)
Не знам защо обаче тези моите коита "израелските" не се размножават ... може би ги обработват с нещо още като малки.
За толкова години не съм видял нито едно малко кои.

PVV

Растителния филтър радва окото. А за дресировката на коите нямам думи. Моите бягат като изогловени когато ги наближа. Камо ли от ръка да вземат.

vmax

Ако това ще те успокои и българските не се размножават  :-D В някои случаи стават полово зрели след 6-тата година. Не знам твоите на колко години са вече. Като цяло могат да ги направят стерилни, но поне нагон трябва да си имат, а моите не съм ги виждал да се гонят, доколкото разбирам и твоите. Така че по скоро условията нещо не можем да им осигурим или още не са съзрели :) Филтъра и мен ме радва и за разлика от други години, вече каквото и да насея в него се развива добре  *YAHOO*  Явно вече има натрупана хранителна материя в него.
За дресировката не знам какъв точно е фактора. При мен си стана естествено и без да съм го търсил и целял. Предполагам  се е получило поради това, че езерото е близо до пътека по която често минават хора, освен това винаги съм ги хранил с плаваща храна и обикновено не изсипвам цялата доза на веднъж ами я давам гранулка по гранулка като я чупя на две :) И понеже при храненето се задържам по дълго и близо до езерото, са асоциирали "голямата страшна сянка" с манджа :)

Similar topics (5)

52545

Публикации: 19
Прегледи: 13154

46619

Започната от tonik99


Публикации: 46
Прегледи: 20854

40819

Публикации: 255
Прегледи: 101435

33047

Публикации: 12
Прегледи: 12958

26300

Публикации: 20
Прегледи: 29617