• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:42

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Старт на 55 л

Започната от Цветелина Георгиева, 03.10.2019 14:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Цветелина Георгиева

Здравейте, стартирам аквариум както си му е редът и бих се радвала на съвети и препоръки, особено относно растенията. Аквариумът ми е подарък 54 л с вградено оборудване. Филтърът мисля, че ще свърши работа, като му добавя и медия, но не съм сигурна за осветлението. Ето линк към комплекта: https://aquarium.bg/akvariumi/oborudvani-akvariumi/akvarium-rs-500b-3-podar-ka-bg.html Мисля да отглеждам сравнитвлно лесни растения, като вече съм си взела микрозорум, лудвигия и мъх. Няма да торя особено, ако не се налага и си взех все пак една обща добавка SeaChem Flourish™ . Прилагам снимки и ще очаквам съвети и напътствия, докато е време :) Може да ми препоръчате и непретенциозни растения за преден фон. Благодаря!

Георги

Здравей,
относно изискванията на растенията, връзката най-общо казано е следната - хранителни вещества -> CO2 -> светлина. Така че, ако нямаш първите две в достатъчно количество, колкото и силна да е свелината, няма да растат.
Микрозорума не расте засаден в грунда. Щом си сложила мъха на клонката, остави микрозорума да плува свободно.
Полянка от растения (това имаш предвид под "преден фон"?) няма да стане без хранителен грунд и подаване на CO2. Единственото подобно, което ми хрумва е, ако вържеш мъх на плоски камъчета.

Риби ще има ли?

Цветелина Георгиева

Благодаря за обратната връзка. Да, имам си риби, които са в два малки аквариума по 30 л. Ще има не повече от 14 живородки/гупи,хелери,молинези/ и 2-3 анцистируса в този, който стартирам. Днес ще долея водата от единия малък аквариум в този и ще сложа микрозорума някъде по камъни. На заден фон ще сложа малко валиснерия и лисича опашка. Чудя се кога да пускам рибите, колко и кои първо, може би сомовете след седмица?

rakim

Ако има 1 и 3,ще растът и без 2.Особено тези които са в аквариума в момента.
540л Южна Америка

Цветелина Георгиева

Малко ъпдейт от днес, затиснах микрозорума леко само с няколко камъка, сложих валиснерия на заден фон, един криптокрин в основата на дървото за среден и едно растение в ъгъла, но не му знам името, увеличих и мъха малко. Смятам да е това с флората. Все още е доста мътно и предвид бърникането днес. Филтърът работи втори ден, днес добавих 20 л вода от работещ аквариум. Мисля след няколко дни да добавя първите риби или е рано?

Георги

Цитат на: Цветелина Георгиева - 04.10.2019 20:34Мисля след няколко дни да добавя първите риби или е рано?
Здравей, ако ще стартираш азотния цикъл с риби, пусни 3 гупи, сипи бактерии и чакай 22-23 дни.

Цветелина Георгиева

Цитат на: Георги - 06.10.2019 00:39Здравей, ако ще стартираш азотния цикъл с риби, пусни 3 гупи, сипи бактерии и чакай 22-23 дни.
Точно така направих, сложих 2 гупи и бактерия, и ще чакам. Само имам 3 сома, на които им е тясно в стария аквариум, та дали да сложа и тях в новия? Също така има ли значение каква температура ще поддържам при старт с растения, в момента е 23 градуса и ми се струва ниска?

Георги

Добре, премести и 1 сом, не повече.
Въпросът е, че и на двата вида бактерии им трябват 7-9 дни да се размножат в достатъчни количества за да преработват успешно амоняка и нитрити съответно. Първо едните, после другите.
Ще ти трябват тестови ленти 6в1.

Температурата вдигни на 25-6 C.

Цветелина Георгиева

Здравейте отново, 8 дни от старта на аквариума при растенията ми не се наблюдава никаква промяна-нито сериозно влошаване, като изключим понякога изплували малки окапали листенца, нито разрастване. Осветлението е вградено LED за аквариум RS500 4W, като от 2 дни добавих и LED пура RS-400LE 3W под водата, която да осветява задния фон, понеже при аквариум с вграден филтър, там не достига светлина и съм я сложила буквално под него. Веднъж торих с Flourish™. В аквариума пак да кажа имам мъх, лудвигия, валиснерия, микрозорум, криптокрин и нещо което прилича на роголистник, но не е плаващо. Засега има 2 анциструса и 2-3 гупи. Светя 7-8 ч на ден. Развитието към момента нормално ли е и кога мога да очаквам "раздвижване"? Да увелича ли светочасовете, да добавям ли тор?

didak

най-ценното в акваристиката е търпението - не бързай да ториш, не увеличавай светенето, едвали си създала подходящите условия за всички растения, но нека тези за които е ок да ти издърпат азотния цикъл

Цветелина Георгиева

Две седмици от старта растенията вече имат издънки,мъхът по дървото се разраства също.Всичко изглежда добре, обитателите също са здрави и щастливи, даже се родиха няколко малки молинезки. Ето и снимки :)

Similar topics (5)

19025

Публикации: 6
Прегледи: 3652

42961

Публикации: 18
Прегледи: 8148

22061

Публикации: 25
Прегледи: 11358

59333

Публикации: 6
Прегледи: 2036

46623

Публикации: 40
Прегледи: 11682