• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Контрол над раждаемостта на гупи

Започната от ARTU73, 14.05.2019 21:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ARTU73

Проблемът е ясен на повечето кваристи. Имам 30 литров Hailea, с два анциструса, галакси, гиринохейлус, неон и мъжка и женска гупа (последната се спомина вчера). И три поколения гупички. Никой не иска подарък гупи, не ми се замразяват във фризера. Каква рибка мога да сложа в аквариума, която да контролира популацията, без да вреди на възрастните обитатели? Да, звучи грозно, но...

Smelly fish

Ако беше с по- голям аквариум да ти препоръчам барбус тетразона ... ;-)

ARTU73

С по-голям аквариум няма да са ми проблем няколко поколения гупи :D

Tracker

Здравейте. По-голям аквариум едва ли ще помогне аз съм с 60 л.и гупите се множат, като мухи. Взех 10  Неонки с идеята да контролират малките ни и да не закачат скаридките ефекта е минимален. Започнах да храня с пи-едра храна и по-рядко но и това няма голям ефект :duvar:. Сега полово зрелите гупи са три мъжки и две женски а малките и бебетата са сигурно около 50-60. Чудя се дали ще настъпи някакво равновесие в популацията или ще се претовари аквариума и всичко ще се срине някой ден. Не ми се изхвърлят живи и здрави рибки а едва ли някой ще иска да му ги подаря. Ако има и други начини за контрол на популацията споделете.  :popcorn:
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

ARTU73

Мислех да взема трихогастер. Ще закача малките, големите - не. Но след прочетени мнения установих, че не всеки трихогастер се вписва в този профил...

morriddin

Аз махнах гъстата растителност и добавих едно данио. Резултата е повече от добър, ама се случва и на върастните мъжки да им се губят частици от опашките.

ARTU73

С даниото го играх, но точно заради отхапани опашки ги разкарах.

metcheto

Може би 1-2 Коридорас? Или един мъжки Хелер??
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

Tracker

Хелера е май добра идея, само дано скаридките да насмогнат на апетитът му.  8-)
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

ARTU73

Речено-сторено. Тази неделя купих двойка хелери. Адаптираха се добре. От вчера виждам обаче нахапани опашки - една на малка женска гупа и една полуизядена на мъжка гупа. Другата ми мъжка гупа блести с целия си блясък - няма накъсана опашка и се перчи. Другите рибки са си добре. Наблюдавайки аквариума, видях как женския хелер захапа като куче опашката на мъжкия нещастен гуп и го размята насам-натам из водата. Което за малко не и струва фризера, но продължих наблюденията и след около половин час видях и една женска гупа да хапе опашката на друга женска гупа. Което е странно. Тези риби започват да се избиват  =-O

oncho99

Не виждам никакъв смисъл в тази идея да се контролира раждаймостта на гупите.Те се контролират по естествен път, какво, да не са станали мииони колкото  китайския народ....Абсурд направо, като не ти харесват тези риби просто не ги отглеждай.Мисля че е по разумно отколкото да търсим сега биологичен враг на новородените.
Не те разбирам!

ARTU73

"По естествен път" трябва да се има предвид да намираме трупове в аквата?! Ако това Ви харесва, на мен категорично не ми допада.

Цветелина Георгиева

Здравей, да ти кажа, пусни в някои фейсбук групи и форуми, че ги подаряваш, има кой да им се зарадва. Аз така "пласирах" 30-40 бройки на един колега, на който му измираха.Запазвам си за мен 2-3 по-красиви мъжки и си решавам проблема. Успех!

ARTU73

За да ги подаря, трябва първо да пораснат. Нямам място за повече от един аквариум, а той съвсем не е голям - Hailea 30

Similar topics (5)

47763

Започната от aquario


Публикации: 9
Прегледи: 5671

57851

Публикации: 12
Прегледи: 4478

21179

Публикации: 12
Прегледи: 8954

17897

Публикации: 7
Прегледи: 8251

9952

Публикации: 22
Прегледи: 27582