• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с бети

Започната от bilianay, 05.07.2019 12:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bilianay

Здравейте,
Купихме през януари аквариум за дъщеря ми с една мъжка и три женски бети. Рибите пуснахме две седмици след стартиране на аквариума. Живяха добре до м. май, когато се наложи да пътуваме за 5 дни и ги хранеше друг човек. Като се върнахме водата беше много мръсна от повече храна. Сменихме я, но две от рибките /мъжкия и едната женска/ си заминаха. Взехме още една женска и след около месец взехме мъжка. Последната женска нападаше новия мъжки и като се прибрахме един ден направо го беше изяла. Отделихме го, но си замина. Взехме нов мъжки, него не го нападаха, точно обратното, но след 5 дни сутринта го заварихме с разкъсани перки. Отделихме го, сложихме препарат, който ни препоръчаха - bactоpur sera, но не изглежда никак добре. Сбъркахме ли някъде, незнам. Сменяме водата един път седмично, храним рибките с по 3-5 гранулки на рибка. Аквариума е 30 литра, с живи растения - 2 бр., грунд.Моля за съвет, не искам повече да умират рибки, или поне не така често, то е ясно, че не живеят като костенурките.

devil111

Мъжки бети и женски на едно място е трудно за начинаещ. Не е невъзможно но принципно само за размножаване се събират мъжки с женски. Отделете мъжкаря той е добре да е сам. Женските могат и в един съд да се разбират. Ако не е много нахапан ще се възстанови до седмица две. Антибактериално лекарство и честа смяна на водата ще помогнат. Поздрави. Прочетете по темата в сайта има доста инфо.
Всеки луд с номера си.....

morriddin

Цитат на: devil111 - 06.07.2019 01:13
Мъжки бети и женски на едно място е трудно за начинаещ. Не е невъзможно но принципно само за размножаване се събират мъжки с женски. Отделете мъжкаря той е добре да е сам. Женските могат и в един съд да се разбират. Ако не е много нахапан ще се възстанови до седмица две. Антибактериално лекарство и честа смяна на водата ще помогнат. Поздрави. Прочетете по темата в сайта има доста инфо.
Въйй, не думай!!!
Кой те осветли така? Ще да е бил "баш" капацитет... :-D
Сега по въпроса на Биляна (предполагам)??
1.Пет дни глад не са фатални, а дори препоръчителни.
2. При бетите не се препоръчва пускане на млад мъжки при вече одъртели женски - става нещо като моминско парти на МИЛФ-ки...
3.Колко точно вода сменяте, каква е тя, колко време се дехлорира и деминерализира?
4.Бети само с гранулки не се хранят, колкото и да Ви убеждават в това.
И 5.Една снимка би била много полезна.

bilianay

Здравейте, рибката е. още жива, което може би е добре. Сменяме 30% от водата, оставяме я да престои няколко часа и слагаме от препарат, който ни дадоха в магазина. С какво друго да ги храня?
Ето и снимка, в момента е отделен в нещо като преносим аквариум от четвъртък насам. Препарата за бактерии го давах по схемата, днес като че ли живна. Всичко изгнило падна, няма нови гниещи перки.


didak

Да използвам раздвижването и да попитам - мъжка бета в 10л. с грунд едър пясък и малко растения - може ли да съжителства с някакви сомчета? Струва ми се, че ако храна падне на дъното не си прави труда да я търси.

morriddin

В 10л. си гледаш бетата само, и то - до време...

bilianay

Здравейте,
рибката е все още жива, от време на време се разхожда, но повечето време си стои в единия ъгъл и не иска да се храни. Каква храна да й търся, освен гранулите за бета? Ако я върна в големия аквариум при другите в плаваща ваничка дали ще е по-добре?

morriddin

Всяка "болна" рибка се изолира, или при невъзможност - ефтанизира.
Снимката е ужасна и поне аз не мога да видя нахапване ли е, или гниене.
Относно храненето: Бих давал тубифекс, хирономус и майки артемия. В минимални количества. Жива, или замразена храна - според мирогледа. Аз съм давал замразен само хайвер от каракуда.

bilianay

Здравейте, рибката все още не се храни, днес дадох тубифекс, но не съм сигурна, че я ял. Рядко се движи. Реших да го сложа до аквариума на другите рибки, за кратко се оживи и се опита да ги гони, но до там. Качвам нова снимка, с тел. не стават хубави снимки, съжалявам.Разболя се в четвъртък сутринта, още е жива, това, което беше изгнило опада и няма ново гниещо. Дали ще го бъде?6




Similar topics (5)

58671

Започната от NewLifeForm


Публикации: 0
Прегледи: 1265

33655

Публикации: 2
Прегледи: 2728

46020

Публикации: 9
Прегледи: 3257

58392

Започната от baldjiska


Публикации: 1
Прегледи: 1374

29544

Публикации: 3
Прегледи: 2118