• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:18

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

bojo82

Охооо много са пораснали , диетата добре им се е отразила вече не са толкова закръглени :) Общо взето моите са адски наивни и почвам да се притеснявам дали няма да "клъвнат" и на котешка лапа ! Май само кучето ги спасява.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


vmax

https://www.youtube.com/v/J5kcaoTIgJs?vq=hd1080
Някой да не вземе да си помисли, че тази година ще ми се размине с водораслите *NO* Започваме с прилично количество сезона *JOKINGLY* И рибите са си същите деформирани дебелаци *CRAZY*

bojo82

Май ще има малки , тоя корем не вярвам да е от храна ...

Пп: Пусни някоя снимка на хиацинта ...
Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

vmax

Голямо износване правят, че те тези кореми са им от години :) За мен им има нещо не както трябва в гена или поне ми се ще да вярвам, че не моите грижи са причините за вида им :) Тази година мисля да пусна няколко новодомци и се надявам поне от тях да се пръкнат читави кои.
Хиацинта почти му видях сметката. Първо една от пистията стана толкова голяма, че заемаше цялата туба и му правеше сянка и той горкият беше станал съвсем дребен. После реших да пусна малко почва и малко осмокот да го подхраня, след което взе да загнива. Хем си знаех, че не трябва да се подхранва зимата. Тъкмо успя да се постабилизира и да пусне някое друго младо зелено листо и реших да го изкарам на пролетното слънце, че нали уж обичал слънце :) Така се опече и изгоря горкият, че скоро слънце не мисля да вижда. В момента пак му светя само с лед лампата. Пуска по някое друго зелено листо, на са дребни. Не знам как да процедирам занапред с него.
https://postimg.cc/v1DFGrn8

vmax

https://www.youtube.com/v/j0dpUIBOYr0?vq=hd1080
https://www.youtube.com/v/4O9gUyEvJNE?vq=hd1080
Понеже ми писна филтъра ми да се затлачва с водорасли и да го чистя всяка седмица ми хрумна да използвам един филтърен чорап, който и без друго имах. Определено останах доволен от резултата и мисля тази пробна скалъпена на бързо идея, да намери една по-завършена реализация в скоро време :) Единственият проблем е, че допълнително помпата трябва да качва водата 30-тина сантиметра по-високо, но пък ми спестява много време в момента. Ето каква гняс улови за 24 часа, която иначе щеше да се набуха в пълнежите на филтъра ми :(
https://postimg.cc/y3xNH7pB
https://postimg.cc/nMD53yhQ
Спретнах и едно евтино DIY скимерче, което върши добра работа докато лилиите все още не са пуснали много листа :)


bojo82

Браво , радост за окото. Странно при такава бистра вода как се въдят водорасли. Да не ториш растенията с нещо ?

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


vmax

Не съм торил, даже и осмокот не съм ползвал, че то няма и какво да торя понеже в растителният филтър като изключим ирисите нищо друго не расте. Кресона си загина, една мента само дава признаци на живот, а един блатен аир 3-та година едва крета. Колегата в съседната тема даде добри отзиви за Hydrocotyle vulgaris като много издържливо и мисля сега с него да пробвам. За мен основният проблем с растенията и водораслите ми е много алкалната вода. PH-то ми пак е над 9 и съответно висшите ми растения не се развиват добре, а когато те не се развиват, се развиват водораслите, който предпочитат твърда и алкална вода. Съответно понеже и водата е бистра и на слънчево, те си избуяват на воля, през дена яко фотосинтезират, изчерпват CO2 и правят водата още по-алкална.
И за капак на всичко, пуснах 8 малки кои :duvar: Които не са живели с големи и съответно яко се плашат от моите. И като се подплашат и скрият в нишковидните не знам после дали могат да излизат и дали хванати в капана моите не биха ги схрускали. Факт е че от 8 броя, само 3 съм забелязал да подават глава от някъде :( Силно се надявам всички да са живи.

bojo82

Зависи колко са малки ако са над 4см. Няма опасност , факт е че имах едно изгубено малко кои заседнало  и то умря от наранявания които си е причинило в камъни. Във водораслите трудно ще заседнат споко , особенно ако не са воални.
Ако имат къде да се крият малките коита , трудно ще станат закуска за големите. Бързи са , а големите са мързеливи за да гонят продължително. До две седмици след като ги пуснеш ще вземат да излизат за храненията и ще станат ято(малките вървят подир големите).
  Големите ми воални коита са истински хищници унищожиха почти всички принцеси и всички шишарки , остана само едно ранчу ... но на собствения си вид и на кометите сякаш не посягат. В момента всичко е луднало да хвърля хайвер и пада голямо пиршество но каквото оцелее ...

Воалните коита (конкретно) сякаш проявяват изразени маниери на хищници за разлика от нормалните. Те моите са си и чисти евреи :))

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

Радослав Георгиев

Цитат на: vmax - 06.05.2019 10:32
За мен основният проблем с растенията и водораслите ми е много алкалната вода. PH-то ми пак е над 9 и съответно висшите ми растения не се развиват добре, а когато те не се развиват, се развиват водораслите, който предпочитат твърда и алкална вода. Съответно понеже и водата е бистра и на слънчево, те си избуяват на воля, през дена яко фотосинтезират, изчерпват CO2 и правят водата още по-алкална.
Може да опиташ с Ефективни микроорганизми на Микроведа ,аз понеже съм пчелар и слагам от тези за пчелите Микроведа Кеар Апис и смятам да продължа и занапред с тях.Най малкото ще подобрят средата за водните растения и те ще растат по добре.Тази пролет вече сложих 2 литра на 4 куб.вода като не слагам никаква химия.

vmax

Не са воални и уж са над 4 сантиметра или близо до тази граница, но и плетеницата от нишковидни която имам не е за подценяване :) Големите наистина са си тромави и няма шанс да ги стигнат. Но подплашените малки с доста голяма скорост се забиват с нишковидните и ако има някое оплетено, не знам какво ще стане ако големите ровейки си стигнат до него. Дано наистина всичко е наред с тях.
Цитат на: Радослав Георгиев - 06.05.2019 11:58
                                                         
  Може да опиташ с Ефективни микроорганизми на Микроведа ,аз понеже съм пчелар и слагам от тези за пчелите Микроведа Кеар Апис и смятам да продължа и занапред с тях.Най малкото ще подобрят средата за водните растения и те ще растат по добре.Тази пролет вече сложих 2 литра на 4 куб.вода като не слагам никаква химия.
Това звучи интересно и бих пробвал с него, понеже и да няма ефект, едва ли би навредило :) Яд ме, че тази година нямам ечемичена слама и не мога и да си намеря. Бих експериментирал по сериозно с нея.
ПП. Тествах преди малко водата с лентички и нитратите ми са 0. Амоняк също нямам, понеже нямам цъфтеж на водата, а и с това PH ако имаше щеше да има жертви. Тест за фосфати нямам, но четох, че filamentous algae, каквито имам в изобилие се появяват когато няма фосфати и има малко количество нитрати. Какво ядат тогава скапаните водорасли не знам.
Това ми е растителният филтър от преди ден-два :)
https://i.postimg.cc/XN95thCs/5-5-2019-pond.png

bojo82

vmax , това им е естествената среда. Ако няма нишковидни или коренища малките ще са по-неспокойни защото няма да имат укритие и ще вземат да отключат някое заболяване от стрес. Всичко е наред , сигурен съм че всички рибки са ти ок :) и аз съм се притеснявал така за малки коита но са корави.
Ако при мен някоя сдаде багажа в резултат на тормоз от другите го отдавам на естествен подбор и толкова.  Знам че друга по силна ще заеме мястото и ще укрепи  "екосистемата".

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk


vmax

Тези от Микроведа даже се оказа, че имат специална серия и за езера - MikroVeda® POND BIO-TEICHPFLEGE :) Шанса да го има в България, обаче е минимален, като гледам "актуалният" сайт на вносителя им. Намерих Микроведа Фарминг, което пак си съдържа голямо разнообразие от бактерии, микроби и микроорганизми, но немците пишат, че може да се разглежда и като органичен тор :) Да не взема да си подхраня водораслите с него, че мен в момента целта ми е най-вече тях да уморя :) Като цяло моето мнение е леко скептично относно добавянето на допълнителни бактерии във вече работещо езеро. И логиката ми е, че въпросните бактерии вече така или иначе присъстват в него. Ако имат условията и достатъчно храна изключително бързо биха се размножили. Добавяйки изкуствено нови количества, ако не срещнат оптимални условия бързо биха и измрели. Варианта да има някакъв ефект е наистина да вкараш някакви нови и полезни, които в момента не присъстват в езерото, но лично за мен шанса за открито езеро това да се случи ми се струва минимален. Но на теорията е едно, на практиката друго и не пречи да опитам :)
Цитат на: bojo82 - 07.05.2019 23:29... Всичко е наред , сигурен съм че всички рибки са ти ок :) и аз съм се притеснявал така за малки коита но са корави.
Дано и аз силно разчитам на това. Чувствам се малко все едно ги хвърлих на зверовете. Че и моето езеро не е чак толкова голямо и няма много къде да бягат. А можеше спокойно няколко месеца да си ги гледам в някой бидон да поотраснат малко.
При теб как бориш водораслите? Ползваш ли още цинков оксид или озонатор или за сега си чист и няма необходимост? В растителният ми филтър разпръснах малко koi clay и сякаш има ефект, понеже полепва по тях и не могат да фотосинтезират. Но там няма риби и реално клея дълго време си остава върху водораслите, докато в голямото рибите ровейки се, бързо биха го изтръскали и няма да има никакъв ефект. Мисля в голямото да нахвърлям малко нарязани фибранови подложки за паркет, докато лилиите пуснат повечко листа. Ще е супер грозно, но поне ще спра слънчевата светлина, а и самите лилии няма да страдат, както ако ползвам засенчваща мрежа.

Радослав Георгиев

Моята идея с ЕМ е да спрат процеса на гниене на органиката в езерото ,защото аз не ползвам филтър и УВ лампа, имам помпа която създава течение в езерото и част от дебита го ползвам за малък водопад.Наблягам на много растения и когато видя промяна във водата слагам по 1 литър ЕМ ,езерото се огрява от слънцето до 13 -14 часа с цел най силното слънце да се избегне.Рибите се чувстват комфортно защото се размножават и за сега не мисля да променям нещо. 

bojo82

При мен водата е "сълза" , рано е още за цинков оксид нека се стопли водата.
Езерото е пълно с гамарус , по което съдя че всичко би трябвало да е наред.
За водните лилии поне при мен на сянка ми харесват повече (по-зелени и по едри листа и големи цветове) , на слънце повече избуяват , но пък пускат повече листа и цвят с по-малък размер.

Докато пиша поста щракнах една снимка която се надявам да те успокои за малките коита. Това дребното е телескопче но е юнак и не им цепи басма на големите свине :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190509/d4427edd7969e7d9a3a24dc29f7a9fb1.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190509/43266735357a4e5f3e6a3649cea53510.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190509/ba208dd01fa772b94f247809c18fa8bf.jpg

vmax

В момента със засенчваща мрежа ли си и какъв % плътност? Ирисите сериозни растения са станали :) В какво са насети? Понеже гледам китайците имат разни евтини озон генератори, твоят експеримент миналата година с озонатора имаше ли ефект или реши да не рискуваш с него.

Similar topics (5)

46241

Публикации: 14
Прегледи: 9346

34404

Започната от skDn


Публикации: 38
Прегледи: 25346

28993

Започната от PAVLITO


Публикации: 44
Прегледи: 57835

16848

Публикации: 30
Прегледи: 18499

55898

Публикации: 33
Прегледи: 20078