• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Детският аквариум Hailea 30

Започната от ARTU73, 29.01.2018 20:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ARTU73

Година и два месеца и първо поколение в аквата - засега десетина малки гупи.  *DRINK* *THUMBS UP*

Smelly fish

Честити гупи, Арту! Помисли си за местото което имаш в аквариума, че да не станат много рибките. А иначе гледам правил си основно почистване на аквата, та се сетих да питам през тази 1 година с толкова голяма джунгла от растения как сифонираше и изобщо сифонираше ли? Може да съм те питал вече ама не помня.

ARTU73

03.03.2019 16:56 #47 Last Edit: 04.03.2019 09:13 by ARTU73
Благодаря! Потомството е от 9 гупички, засега са в родилното отделение на аквата.
Иначе сифонирах до където е възможно. Когато през м.февруари правих основното почистване, извадих сградата и корените, та отдолу имаше около пет милиметра органика. Сега след засаждането на лимончетата вече втора седмица не сифонирам поради невъзможност да стигна до дъното.

Публикациите са слети: 04.03.2019 09:13

Поколението засега стои в родилното отделение. Мама се чувства добре :D


ARTU73

Година и два месеца след старта. Нищо не пипам, освен да сменям вода всяка седмица и на две седмици да чистя филтъра (много се задръства и му пада дебита). Малките гупи ги пуснах в общия аквариум - нямам намерение да развъждам, което рибе оцелее, такъв ще му е късмета. При смяната на водата теста показа завишено количество нитрати 15-20 mg/l. Нитрити няма. Появи ми се ксенококус по листата на лимончето, а брадата се е настанила трайно по долните листа на микрозорума и по горните части на ехинодоруса. Гледах как някои аквариумни растения буквално отделят кислород с балончета. Моите нещо не мога да ги накарам.

MeTogu

Ако не подаваш въглероден диоксид, трудно се постига ефекта.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ARTU73

Ново поколение гупи - преброих поне 7 малки из храсталака. Обмислям рестарт. Вътрешният филтър много често започна да се задръства и се налага да промивам гъбата всяка седмица. Отделно сесилифлората пълни аквата с окапали малки листенца, което си е проблем при почистване. Ще оставя анубиаса, лимончетата и ще взема някакви ниски растения за отпред. Анциструсите смятам да подаря, а неоните ще са на доизживяване. Имам девет едномесечни гупи, които скоро ще подарявам. Разбрах, че грундът не трябва да го промивам в чешмяна вода при рестарта. Проблема е, че е пълен с мръсотия и ми трябва някакъв начин за почистване.

Smelly fish

Грунда не се промива заради бактериите. Той ти е втория биологичен филтър в аквариума, а може и първи да ти е, ако филтъра ти е малък грунда върши повече работа от него. Ти твоя вече го смени с по- голям. Ми изплакни го тоя грунд във водата от аквариума! Тя ще стане черна, ама вместо да я извърлиш остави я да се утаи пресипи си чистата вода която е отгоре, после изхвърли кирта от дъното и пак ще можеш да плакнеш със същата вода. Аз мисля, че сравнително бързо се утаяваше чернилката. Пробвай, пък ако е досадно, плакни след това както ти е удобно.
  Аз на моя аквариум рестарт не съм правил от както е стартиран, че няма де да му дяна рибите и съм правил следния номер: рибите остават в аквариума, вадя техниката и мия с топла вода, вадя много внимателно всички растения без да разнасям мътилката ако може. Рибите остават в голия съд. Остъргвам хубаво всички стъкла с карта пластика. Изчаквам малко ако водата се е размътила много. Накрая сифонирам грунда няколко пъти забивайки сифона до стъклото на дъното. После връщам всичко обратно, като си оставям най-свежите растения.
   Опа излъгах, правих рестарт веднъж, че си сменявах грунда, стария нещо се задръстваше.

ARTU73

Засега се отказах от рестарт. Ксенококуса намаля след като купих RGB LED лампа. Чувствително свети по-слабо от старата, която беше 6500К, но пък анубиаса, микрозорума и лимончетата си вървят. Сесилифлората сякаш загуби устрем в растежа и по цял ден събирам паднали листенца от нея на повърхността. Ако продължава така, ще я изкореня. Ехинодоруса обиколи отново целия аквариум и напуска издънки, но не му харесва по-слабото осветление. За сметка на това пък брадата от листата му изчезна.
Първото поколение гупи вече има цвят по опашките. Второто има черни петънца по опашките. Не мога да ги преброя колко са, но и най-малките си хапват спокойно сред другите рибоци и никой не ги закача. Доста трудно е да видиш риби, ако не даваш храна. В повечето време са из растенията и чоплят нещо по листата.

ARTU73

Така, послушах съветите и направих лек рестарт - премахнах сесилифлората и големия ехинодорус везувий. Преместих анубиаса и разсадих на нови места най-жизнените лимончета. Оказа се, че освен двете мъжка и женска възрастни гупи, имам 18 малки гупи от две поколения - малки големи и още по-големи, които доволно щъкат в широкото пространство. За съжаление едното ми галакси изскочи от съда, в който ги държах, докато почиствах и докато го видим - умряло. Анциструсите са си ок, каткто и гиринохейлуса. Останало ми е едно неонче. Сега остава да търся на кой да подарявам гупи :)

ARTU73

Къде имаше тема, че гупите се гледали трудно?.. Днес имам още едно поколение - седем или осем рибета. За съжаление мама-гупа не можа да се възстанови и се спомина. Някой от Стара Загора търси ли гупи?

iwanjeliazkow

Много са ти хубави лимоните . Кажи като решиш да ги кастриш , може да сменим за лудовигия , бакопа , нимфоидис , алтернатера или един дребен ехинодорус имам . при мене е джунгла и през 20 дни хвърлям по две шепи маруля на боклука , ама лимон нямам , пък много ме кефи  *DRINK*

ARTU73

Когато рестартирах преди две седмици изхвърлих сума и лимончета и лимнофила, плюс голям микрозорум, захванат за корен. Принципно в тоя малък аквариум всяко растение става огромно след време...

ARTU73

Година и половина след старта. Голямото лимонче се наложи да го отрежа, сега от двете страни са избили листенца.

iwanjeliazkow

Градски , дай един стрък лимон , ако имаш  :-)

ARTU73

Изпратил съм ЛС с данни за контакт, ако желанието Ви е сериозно. Утре кастря и отива в кофата.

Similar topics (5)

48982

Започната от lokido


Публикации: 11
Прегледи: 3104

39940

Започната от batefaio


Публикации: 5
Прегледи: 2283

9379

Започната от MoOnCe®


Публикации: 8
Прегледи: 3405

55760

Публикации: 12
Прегледи: 4337

15712

Публикации: 11
Прегледи: 2969