• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Детският аквариум Hailea 30

Започната от ARTU73, 29.01.2018 20:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Smelly fish

 *BRAVO* Супер е! Много зелено, много кристална вода! Растенията стрижеш ли ги, т.е. последния месец, че гледам по- рано си писал че не пипаш? А още ли си с онзи филтър, който се задръстваше? Осветлението какво ти беше и ми е интересно и колко келвина е? А сифонираш ли, колко често?

ARTU73

19.01.2019 23:14 #31 Last Edit: 20.01.2019 09:57 by ARTU73
Сесилифлората я подстригвам до 1/4 след като стигне повърхността. Ехинодоруса везувий подстригвам само ако връхчетата загният.
Още съм с BT-200 на Hailea, мисля да го заменям с AquaEL TURBO FILTER 500. Иначе изстисквам гъбата в аквариумна вода всяка седмица, а отделението за активен въглен е пълно с медия. Добавям 1/4 таблетка Bacterium E при смяна на водата.
Осветлението не го знам колко е. Стандартната енергоспестяваща крушка смених с LED крушка, но не и знам параметрите. Дават някакви ватове на литър, но тези ватове са за крушки с нажежаеми жички, а не за LED. Отделно добавих някаква порнография с бели и сини диоди, която пускам понякога успоредно с основната лампа (тя е вързана на таймера), или вечер оставям като нощна лампичка, защото е доста слаба.
За сифониране не мога да кажа, че го правя, защото всичко е обрасло - отпред полянката понякога сифонирам докъдето мога. Иначе засмуквам от повърхността на дъното каквото хване. Чистя с щипки изгнили листа, а таблетките спирулина и таблетките за дънни рибки употребявам рядко, откакто започнах да храня с попарена краставица и тиквички. Анцитрусите растат видимо и в скоро време ще се разделям с тях. Може би ще махна и даниотата, защото изяждат първи храната и са се издули като прасета. Мисля да заселя със скаридки - обещаха ми черита и си ги чакам. Рибки засега няма да добавям. Имам чувството, че при добавяне на рибки преминавам някакъв праг и те умират.

larana

Арту, понеже смяташ да сменяш филтъра, мислил ли си за външен. Аз съм с подобни размери на аквариума и според общите препоръки, няма особен смисъл, обаче пък много ме гложди като гледам предимствата. Понеже нямам възможност за увеличаване на аквариума поради липса на място, това ми изглежда като единствения вариант за подобрение. Та от известно време ме гложди тази идея.

Smelly fish

Сега с този филтър на който се е спрял Арту е добър и едва ли ще му трябва външен! Външен от 60 л. нагоре. Тъй мисля де.

ARTU73

Имах предложения за външен, но не разполагам с необходимото място.

ARTU73

От три дни съм с AquaEL Turbo filter 500. Добре, че се регулира струята, защото иначе става Маелстрьом в аквата :D Пуснах струята по задната стена, леко нагоре, като я регулирах да се движат леко листенцата на микрозорума. Оставих стария филтър да работи паралелно, като добавих и една таблетка Bacterium E на Aquili.
Нитратите ми се завишиха, поради което третирах с Токсивек. Дали да сменям водата два пъти седмично поне в началото?

ARTU73

14.02.2019 14:14 #36 Last Edit: 14.02.2019 17:20 by ARTU73
Предполагам заради смяната на филтъра започна да се появява нещо като тъмен мъх по краищата на листата. Това ли е прословутата брада? Намалих осветлението на 5 часа, като увеличих дозата глутаралдехид и към момента няма увеличение. Тъй като Ехинодоруса вляво до нагревателя е най-обхванат от това водорасло, мисля да го премахна - този отдясно си е без проблеми. Ще оставя само микрозорума долу и вероятно ще засадя други ниски растения в грунда.
Китайците рулират отвсякъде с цени и безплатни доставки от Алиекспрес, та си взех на голяма промоция един скимер, който още не съм монтирал - обмислям вариант с по-голям аквариум. За сметка на това си купих Noname LED лампа, като махнах оригиналния капак на Hailea - не позволяваше монтаж на нищо друго, пък и много мухъл събираше. Лампата е с 36 LED, няколко от които сини. Сега се хващам, че трябваше да поръчам 38 см, а не 30, тъй като пак ми се вижда тясна.
BTW Розовите данио подарих на колега, тъй като стресираха останалите риби и ги бях набедил за нахапването опашката на мъжката гупа. Взех един Гиринухейлус аймуниери, който кротко си стърже стъклата и растенията, но брадата я пропуска. Мисля да добавя две малки САЕ, или още три гупи.

kstoilov

Аквариума много ме радва. Добре изглежда и LED-а. Аз отдавна се замислям да добавя такова тяло, но в допълнение към тръбите, под капака. Така без капак няма ли да се праши и изпарява водата? температурата?

Имам такъв аквариум и бях монтирал LED (не за аквариум като твоя) със свински опашки в допълнение на енергоспестяващата лампа. Но явно спектъра на LED-a беше лош, защото бързо се завъдиха водорасли и при мен. Глутаралдехида го впръсквам със спринцовка директно в засегнатите места и видимо водораслите завехваха (аз ползвам Fluorish Excel).

Много съм доволен от САЕ-тата - след като си взех 2, за няколко дни изчезнаха налепите по листата на растенията. Много жизнени рибки. За брада и нишковидни обаче се съмнявам - не ги хапват.

ARTU73

Така или иначе ще се наложи да ми изрежат един скъклен капак, засега изчаквам, тъй като вероятно ще сменя LED-а с още по-широк (с 54 светодиода) - моделът ще бъде с дистанционно и RGB диоди. Така ще мога да избирам спектъра, а и го дават 10 вата, а не 8 като сегашния. След разговори с един много възрастен акварист в града, същия ми препоръча да не кастря лимнофилата, а да я оставя да се развива. Взех и лимонче, което ще засадя на три места. По негово мнение, брадата ми е тръгнала заради окастрянето на две седмици на лимнофилата - според него тъкмо тръгне и аз я режа, което влошава показателите на водата. Има логика.

kstoilov

Ватовете не са толкова важни, гледай лумените (Lm) - какво произвежда LED-а. Ако е по-ефективен, от едни и същи ватове трябва да даде повече лумени (светлинен поток). Какъв е спектъра на тялото - 3000К?
Лимнофилата при мен в 30л си вървеше добре. Не съм я кастрел. В големия аквариум, въпреки грунд и хранителен субстрат, както си трябва, не можа. Лимончето се развива бързо и лесно.

ARTU73

Няма никакво описание за лумените и светлинния спектър. Но грубо ако смятам 25 лумена на един бял светодиод smd3528, излизат 600 лумена за лампата. Сините не влизат в калкулацията. Това дали е достатъчно? Светлината на око я определям като Neutral White (4000-6000K).

kstoilov

Aquastar T8 15W дава по каталог 650 Lm, т.е. при 30л това означава 0,5W на литър.
Средна стойност, в общия случай, твоя LED трябва да става. Не пречи да пробваш.

За спектъра е по-друго. Aquastar e 10000K, но това е отнсително. LED-овете имат различни по цвят светодиоди, така че да постигнат необходимия спектър. Ако е правена за аквариуми, би трябвало да е съобразено. Аз пробвах с LED 2700К и се появиха водорасли. Сега пробвам с 4000К и растенията кипят. Но това в допълнение на Aquastar и Grolux, които искам да подсиля, поради по-малките размери на LED-a. Не знам само с LED как се получава, но гледам, че марковите аквариуми вече предлагат и варианти само с LED.
Би трябвало да е напреднала технологията, но аз съм леко скептичен. Чел съм и други отзиви тук, но не видях нещо категорично.

Smelly fish

Някъде мисля, че съм срещал (дали беше в този форум?) изискване за осветеност 30-50 лумена на литър. Така ако умножим 30 лумена по 30 литра прави 900 лумена за аквариума на Арту. Иначе за производителността на един диод съм срещал най- добър вариант 18-22 лумена. Това съм гледал по фирмите които предлагат светодиодни ленти. Честно казано може да има диоди с 25 лумена, които се влагат по разните му лампи ама... Относно led 2700k ако аквариума е балансиран не трябва да излизат водорасли. Този цвят 2700k е хубаво да го има защото казват, че на растенията им трябва повечко от червения спектър на светлината отколкото синия или зеления. Не знам тъй пишат хората. Аз имам и ламБи с 2700k водорасли нямам.

kstoilov

Съгласен съм за 2700К, може би аквариума не е бил стабилен, той беше 30л като на Арту.
Сега съм сложил същия ЛЕД 2700К + гролукс и аквастар, за да видя какъв ще е резултата в 120 л стабилен 2 годишен акваруим.
Ще ми е интересно да видим какъв ще е резултата при Арту само с LED. Да, сигурно би могло да се желаят още лумени/мощност към това тяло.

ARTU73

17.02.2019 19:52 #44 Last Edit: 18.02.2019 10:50 by ARTU73
Днес направих първото едногодишно почистване - извадих "сградата" и сифонирах дъното. Имаше доста органика. Промених местата на растенията, както си бях наумил. След стартиране на филтъра добавих Bacterium E. Водата се изчисти за около час. Малко брада има само по микрозорума, но идните две седмици мисля да сменям през два дни 30% и да третирам с глутаралдехид.

Публикациите са слети: 18.02.2019 10:50

Днес навършваме година и един месец. Плановете ми са повече да не бърникам из аквариума. притесняват ме единствено двата анциструса, които пораснаха до около 7-8 см и им е тясно, но сега в тая джунгла е още по-трудно да ги хвана. Забелязах днес, че черната брада по някои листа на микрозорума е сменила цвета си на червена. Това означава ли, че ще се справя с нея?

Similar topics (5)

45948

Публикации: 7
Прегледи: 2413

20046

Започната от Ribara90


Публикации: 6
Прегледи: 2672

17506

Публикации: 10
Прегледи: 6908

10921

Публикации: 33
Прегледи: 20364

22778

Публикации: 12
Прегледи: 5433