• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с аквариума.

Започната от kaloqn_0998, 16.11.2018 16:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kaloqn_0998

Здравейте, от много време не съм писал във форума и сега вече ми се наложи. Имам 60 литров аквариум, в който отглеждам само две златни рибки и нищо друго. Беше станал страшна джунгла и реших да го прочистя малко от растенията, за да освободя място на рибките да плуват. Но сега от около седмица- две започна да се появяват водораси по анубиасите и мисля, че е брада. Трудно се премахва ръчно и е жилава. Растенията са главно бавнорастящи и може би оттам идва проблемът, дали не трябва да внеса и някои бързорастящи? Растенията в него са криптокорини два вида, usteriana и sp. от нисичките видове не знам точно какъв и анубиаси бартери и нана. Осветлението е 24 вата, филтър- вътрешен, грунд от кварцов пясък. Не съм торил, откакто съм пресаждал растенията, иначе торя само с тор на таблетки Dajana Plant Root и профито.

MeTogu

Точно това трябва да направиш. И малко по чести смени на вода. Тор не знам дали ти е нужна в момента.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Mu3epHuk

Подбери си обаче бързорастящите растения, които да са подходяща комбинация за аквариум със златни рибки, тъй като златните рибки са известни с апетита си към свежи зелении. Не съм срещал златна рибка, която да не се зарадва на водна леща и ричия, които са добър вариант за почти всеки аквариум, ненаситни на нитрати и образуващи красив светлинен филтър. Последната ми златна рибка обаче опаса до корен и две от криптокорините ми, едната от които беше на близо 12 години.

Горе-долу по темата да питам и аз за използване на химически препарати/разтвори за борба с черната брада в общия аквариум, когато в него има и бързорастящи растения като валиснерия и водна леща например. Преди около четири години съм ползвал от този препарат на два пъти и наличната брада позагасна, изсветля и не беше така натрапчива за око, което знае какво вижда. Не помня обаче през онзи период с какви точно растения съм разполагал освен анубиаси и криптокорини, т.е. ако съм имал тогава валиснерия не знам дали този препарат й е повлиял негативно, тъй като съм попадал на теми, в които се казва, че тези препарати не са добре за ползване при такъв вид растения. Не ми е на дневен ред да наливам химия. Едва четири листа на криптокорина идват приятно рошави, но не влагам твърде негативен смисъл в това изречение. :) По не много зависещи от мен причини, аквариумът идва пренаселен с анциструси, тъй като се излюпиха в общия аквариум и отделяйки ги в по-малък, успях да спася почти всички и запазих половината от тях (много ми бяха красиви и сантиментални предвид какви късметлийчета са), а другата половина подарих на познат собственик на зоомагазин, защото нямаше какво да ги правя толкова и то посред зима. Най-вече добрата ми поддръжка възпрепятства аквариумът да заприлича на блато. Към момента е без забележки освен наличието на много рибки, които иначе се крият сред растенията и само при хранене показват своята наличност.

Ако ми позволите още един въпрос. Вярно ли е, че конкуренцията при различните бързорастящи растения с осезаем превес като количество от единия вид е възможна причина другия вид да се позагуби, да не вирее добре и дори в един момент съвсем да изчезне в аквариума? Имам предвид, че преди време имах толкова много стръкчета гигантска криптокорина, че валиснерията ми взе да линее и в един момент буквално залиня и умря.

kaloqn_0998

Аз си мислех за водна чума дали ще я опасат? Или Хигрофила, Пистия. Иначе Валиснерия при мен никога не е вървяла. Когато я засадя, след седмица започват да изгниват листата, долу в основата и заминава. Дали не е от твърдата вода не знам, но не вирее.

Similar topics (5)

49159

Публикации: 1
Прегледи: 2133

11878

Публикации: 40
Прегледи: 16744

46133

Публикации: 2
Прегледи: 2796

7224

Публикации: 11
Прегледи: 5774

39866

Публикации: 27
Прегледи: 11058