• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерцето на Алекс

Започната от vmax, 25.05.2014 11:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Чудя се, дали обикновена кислородна вода няма да свърши работа, както в аквариумите. Дозировка 1 мл / Л или наполовина.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

vmax

Върши :) Основно това ползвам, че ми се струва най-безвредно към момента. Но ефекта не е много дълготраен. 1 ml/l ми се струва множко. Дозировката която аз съм срещал за езера е 500мл 3% кислородна вода на 4000 литра вода. Тази година, поне за сега, нишковидните сякаш ме подминават, след като изчистих основно голямото езеро. Растителният филтър не съм го пипал, но там има основно от едни меки алгии, които блатните ми охлюви макар и малки по размер, унищожават със завидни темпове :) Ако имах някакви по големи охлюви, нещата щяха да са още по-добре.
На запад има добри отзиви за "прахчетата" на viresco, които се водят че са органични и съдържат само бактерии и микроби и действат индиректно, като разграждат нитратите и фосватите оставяйки алгиите да умрат от глад :) Което от една страна е добре, но не знам това как би се отразило на другите растения, а и при положение, че аз нитрати така или иначе нямам (за фосфати нямам тест) се чудя дали в моят случай биха имали ефект. За хора с високи нива на нитрати, може и да действат.
Другият безвреден препарат с добри отзиви е Anti blanket weed, който е на едни розови кристалчета и нямам идея какъв точно му е състава, но хората са доволни от него. А щом може да се ползва и с по чувствителни риби като есетри, може наистина да е нещо органично и безвредно. Ще видя как ще развият нещата с алгиите занапред и ще преценя дали да пробвам някой от горните два.

vmax

Да повишим малко активността в раздела, че голяма суша го обхванала :(

https://s9.postimg.cc/3z91r5y5b/DSC_0449.jpg

https://s9.postimg.cc/vmlr5cbn3/DSC_0454.jpg

Калциевият ми бентонит пристигна и правя експерименти с него. Струва ми се че има ефект върху водораслите, но още е твърде рано за да кажа със сигурност. Освен това съм сложил и ечемичена слама. Водният крес обзема растителният филтър и ако се подрязва, ми се струва, че може да направи доста плътна и приятна полянка.
https://www.youtube.com/v/P_It6vLAWAk?vq=hd1080

PVV

Че ти нямаш нишковидни. Какво се оплакваш? Перфектно е езерцето. Даже по стеблата на лилите няма нищо.  :whistle:

vmax

21.05.2018 21:45 #124 Last Edit: 10.06.2018 18:23 by bojo82
Надявам се да не звучи като оплакване, целта ми е по-скоро споделяне на опит, за да не не е необходимо всеки да открива топлата вода :)Тази година в голямото нещата са добре, предполагам най-вече заради двете третирания с калиев перманганат, които направих заради паразити по рибките. Биологичният и растителният филтър обаче бяха байпаснати и участъците където нямаше развила се растителност си тръгнаха нишковидните, които тогава озаптих с кислородна вода, понеже още нямах бентонит. Сега експериментите свързани с водораслите ги правя в един леген с фракция, в който нишковидни си растат необезпокоявани. Вчера добавих малко от бентонита в него и днес има образувани балончета по тях ми се струва че може би загиват, но е твърде рано да се каже със сигурност. Иначе бентонит си добавям и в голямото езеро и растителният филтър, понеже според писанията си е полезен за здравето и пълноценният растеж на рибките. А ако има ефект и върху водораслите, ще е само допълнителен, но огромен плюс :)
снимка на третираните с бентонит нишковидни


Публикациите са слети: 10.06.2018 18:23

https://www.youtube.com/v/pLbZ_BYmrHA?vq=hd1080?t=11

Да вкараме още един запис във видео дневника. Спрямо миналата година лилиите този път добре се развиват. Дали благодарение на хранителната почва в която са насети, малко по-ниското PH или просто са укрепнали като корени. Само не знам защо цветните им пъпки след като пораснат 5-6 сантиметра и забиват надолу и изгниват :( Чешмяната вода се оказа, че като я оставя да престои една нощ с пусната аерация и PH-то и удря 8,80. Аз как очаквам да имам по-нормално PH не знам. Едната риба я тръшна columnaris буквално за часове :( Правя опити да я спася с лечение с Nifurpirinol и сол, но състоянието и е изключително зле, а заради твърдата вода и високото PH повече препарати май не са и толкова ефективни. Лошото е че гадната аеробна бактерия, предпочита точно твърда вода и високо PH и нищо чудно да ми изпонатръшка и останалите риби. Направих едно третиране с КП, но предвид, че преди няколко седмици пак бях правил и рибата се разболя, без да съм вкарвал нищо ново в езерото означава, че може би няма да има ефект. Мисля да направя и едно третиране с Omnipur, което съм също скептичен че ще има търсеният ефект заради твърдата и алкална вода. Да не говорим и че основните съставки в препарата са багрила, а езерото ми е на доста слънчево място, тоест бързо ще се разпаднат и действието му няма да е толкова дълго. Но да кажем, че ще намеря начин да го покрия с нещо по плътно.

bojo82

Не съм сигурен че бих могъл да ти дам съвет но , не е ли добре да им дадеш антибиотик с храната и да третираш директно засегнатото място на рибата с концентрат дори и с риск от белези ...  третирането на водата си е отделно.  Потапял съм мои риби в разтвор на калиев перманганат и няколко капки йод в 20л. съд и някои от тях са още живи. Не знам дали съм им помогнал ...
Само изказвам мнение , искам да помогна.

Водата ти е сълза , браво.

vmax

За антибиотиците си прав. Те май са единственият начин да се пребори тази коварна болест. Проблема е, че из статиите се цитират различни антибиотици ( furazolidone, oxytetracycline, nifurpirinol, и доста други)   и май е въпрос на късмет дали ще избереш правилният за конкретният случай. Понеже най-лесно и бързо беше да намеря nifurpirinol, защото това е активната съставка на Bactopur Direct, реших да пробвам с него. Проблема е че в началото, не можах със сигурност да диагностицирам заболяването и и направих курс на лечение с Tetra Medifin (малахитово зелено и формалин). Който до някаква степен може би помогна, понеже рибата стана по енергична и дори приемаше храна, но епителната тъкан и перките се разпадаха :( За локално третиране по скоро няма как да стане, понеже цялата кожа на рибата е засегната, а и доста стрес ще и причиня, понеже само докато я местих от един карантинен съд в друг, доста се паникьоса, а това заболяване до някаква степен го предразполага и стреса. Затова гледам по-малко да я безпокоя, като се надявам антибиотика  и солта да подейства. Останалите риби в езерото също ги храня с храна с nifurpirinol.
С тези проблеми с бактерии стигнах до извода, че е хубаво UV-то да се ползва. Понеже водата ми е бистра реших, че нямам нужда от него, но не трябва да се забравя и ролята му като бактерицидна лампа за намаляване на популацията на бактерии плуващи си из водата.

bojo82

Напиши в алие..прес yellow powder. Мисля че знаеш каква е активната съставка. Имам на таблетки слагам една на 80л./бидон/ и ги къпя няколко часа напролет при почистването на езерцето и при нужда. Докато изсъхне фолиото и го напръскам с перхидрол /дезинфекция/.  Ако решиш пиши ми на ЛС , ще ти изпратя няколко таблетки имам и на гранулки. UV-то не го ползвам от година.

vmax

https://www.youtube.com/v/_N_pkDJ3vT0?vq=hd1080
Едно видео от преди две седмици. Японският клен нещо му видя сметката, а тъкмо беше взел да прави хубава коронка над водоливника :( Решил съм да си взема мощна UV лампа, не толкова заради фитопланктона с който никога не съм имал проблем, колкото за да трепе бактерии и всякакви други паразити плуващи във водата. Затова мисля да е някаква по-мощна от рода на 36W. Проблема е че трябва да е за малко пари и вариантите ми са нещо китайско или направи си сам изпълнение :) По лесният вариант за мен ще е китайско и си харесах едни евтини на Jebo. Старата ми беше такава 9W и честно казано личи си от километри ниското качество на направата им, но пък sunsun не знам дали ще са нещо по различни, а са на двойна цена. Някой има ли пряк опит с някоя от въпросните марки?

bojo82

Ами те твоите растения повече зеленеят и си имат хубава сянка като гледам. Моите коита колкото и да ги храня не мога да ги направя такива дебелаци , ама и по-добре че ще вземат да ме изкушават за тигана :)) - шегувам се , но на бачково в едно ресторантче предлагаха пържено кои 50лв. порцията - ганьовска работа.
Моята лампа е Сън-сън 36w. но не я ползвам от 2 години. За качество незнам не ми е създавала проблеми , сменил съм 3 калама до сега и имам още един чисто нов.  Не знам каква работа върши при положение че без нея водата ми е по-чиста , не запира дебита на помпата който според мен е по-добре да е по-голям.  Но и твоята вода си е чиста , това че рибите зависват като windows 98 и моите го правят нощно време хич да не ти пука знам че е от водата но какво да направя. Тая година още не съм мерил нищо , щото знам че и да меря нищо не мога да направя.
Каква ти е механичната филтрация ? или е в бидона под медията ...

vmax

Това с "наднорменото" им тегло е другата ми драма. Понеже пак не знам от храненето ли е, хайвер ли е, ген ли е, заболяване ли е какво е? Според мен не храня много (1-2% телесно тегло на ден), като в момента даже съм им ограничил още дажбите :) Но отдавна вече не приличат на готини издължени и енергични коита :(
UV-то според мен не е добре да ти е на основната помпа. Едно че дебита там е прекалено висок, второ, че наистина ще ти го ограничи и понеже напора там е голям е възможно по-евтините и некачествени лампи да протекат. Моята мисля да я пусна на самотек да си тече част от водата от филтъра към езерото. SUNSUN-а на вид изглежда по добре направен, но ми се струва че пластмасата е по тънка и чуплива. JEBO-то макара и зле направено е използвана доста дебела пластмаса за кожуха. Кварцовата тръба също ми се струва здрава, пък то в едно UV тoва е важното. Другото е консуматив :) Филтъра най-отдолу има 30 санта празно пространство, което уж трябва да играе роля на утаител. Първият слой във филтъра са натрошени цигански керемиди и те играят ролята на грубата механична филтрация. Освен това подозирам, понеже не са чак толкова хидроскопични, че във вътрешността им протича анаеробна денитрификация и разграждат нитрата директно до азот. Предполагам и затова са ми ниски нитратите. Отгоре са разплетените чували и най-отгоре гофрата и разни други медии, които бях купувал по-времето на малкото езеро.

bojo82

Водната мента се оказа доста инвазивна. Днес освободих водната лилия от нея буквално беше задушена. Инак пуска коренища на всеки 15см. и сигурно мн. помага за пречистването на водата. Разсях я на друго място но със сигурност ако я оставя ще покрие цялото водно огледало.  Миналата година я засях като предположих че ще е нещо като хиацинта и май се оказах прав. При ментата хубавото е че има мн.малко гниещи листа съответно малко цапа в сравнение със всички останали растения които съм пробвал за филтрация.

Мисля да сложа прости керемиди като теб в едната преграда на фризера , само че няма да ги троша за да се мият при нужда.

vmax

Ментата и мен ме радва. Хем мирише приятно хем и за чайчета става :) В моето миналата година насях обикновена градинска, а не водна и нещо не вървеше. Тази година обаче явно е пуснала по дълбоки корени и засега е добре. За махане на хранителни вещества от водата е перфектна, понеже можеш многократно да режеш листната маса над водата. Керемидите според мен вършат някаква работа, но дали наистина е така не мога да кажа със сигурност :) Знам само, че зимата прибрах всички пълнежи от филтъра ми в един бидон с вода. В този бидон все още има останало прилично количество от керемидите, понеже тази година ползвах по-малко от тях за сметка на други пълнежи. Та водата във въпросният филтър без никаква циркулация и аерация няма и помен от някакво вмирисване на застояло. Изглежда си супер свежа и бистра.
По рано си играех да вадя пълнежите да ги мия, сега наливам няколко кофи вода отгоре и е като нов :)

NO CARRIER

Цитат на: bojo82 - 22.07.2018 11:49Мисля да сложа прости керемиди като теб в едната преграда на фризера , само че няма да ги троша за да се мият при нужда.

Идеята да са натрошение е да имат по-голяма повърхност, за да могат да се заселват повече бактерии, предполагам.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

vmax

https://www.youtube.com/v/E1dj8_Q0HTU?vq=hd1080
На смокини и лимон също кълват  :-D

Similar topics (5)

28993

Започната от PAVLITO


Публикации: 44
Прегледи: 57861

16848

Публикации: 30
Прегледи: 18515

55898

Публикации: 33
Прегледи: 20113

51228

Започната от darksaint


Публикации: 98
Прегледи: 64582

46580

Започната от pigggi


Публикации: 8
Прегледи: 5026